sylwcia77 14.12.07, 21:52 Dziewczyny, co myślicie o TSH 2,21 ? Móg gin. mówi, że jest ok, ale jednak trochę mie niepokoi. Jestem w ciąży 6t.1d. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marenika Re: TSH a ciąża 14.12.07, 23:35 Masz bardzo dobre TSH! ja teraz tez robiłam kontrolne i mam 2.2 a jestem po operacji i po usunięciu prawie całej tarczycy i biorę od 4 lat hormony tarczycy. Mam temat TSH w małym paluszku, więc możesz mi wierzyć, że wszystko jest ABSOLUTNIE W PORZąDKU!!! Słuchaj lekarza i nie nakręcaj sie niepotrzebnie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwcia77 Re: TSH a ciąża 14.12.07, 23:57 Dzięki Ci za te słowa! Zaczynam naprawdę fiksowac. Straciłam już 2 ciąże i nie mogę uwierzyc, że tym razem się powiedzie. Zaczęłam szukac informacji na temat poziomu tsh i znalazłam wypowiedzi, że w ciąży najbezpieczniejszy poziom to 1 do 1,5. W każdym razie przestaję śledzic tą sprawę, niepotrzebny stres nie jest teraz dla mnie wskazany. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kag0oo Re: TSH a ciąża 16.12.07, 01:24 To tsh 1 - 1,5 rzeczywiście jest najlepsze, ale to wynik książkowy. Nie ma sie co przejmować. Twoje jest w normie i jest bardzo dobre. Moja p. endokrynolog twierdzi, że duży wpływ na prawidłowy wynik ma także dobre samopoczucie. Więc nie martw się tylko ciesz się ciążą. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
miuzik-251 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 19:23 Witam radzę robić wyniki co miesiąc zwłaszcza w tych pierwszych tyg. ciąży i być pod stałą kontrolą (prócz ginekologa)-konkretnego specjalisty endokrynologa w ciąży tsh musi być w górnej normie, a ft4 w normie . Polecam do poczytania forum "NADCZYNNOŚC TARCZYCY.POCIESZCIE" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 19:36 Endokr.powiedzial mi ze tarczyca reguluje sie do ok. 20 tyg.Na poczatku probuje walczyc, i odrzucic ciaze dlatego tak wazne sa regularne wizyty.ja chodze co miesiac,w poprzedniej ciazy na poczatku tez mialam kiepskie wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: TSH a ciąża 02.01.08, 21:28 Tarczyca u dziecka kształtuje sie w 12 tyg ciąży. Ale warto co miesiąc to TSH sprawdzać. Bierzesz jakieś leki czy taki wynik jest bez leków? \jeżeli bez leków to myślę że jest super!!!!!!!!!!! Pracuje prawidłowo! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwcia77 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 21:34 Bez leków - wynik tuż przed ciążą. W najbliższych dniach ponownie skontroluję. Odpowiedz Link Zgłoś
miuzik-251 Re: TSH a ciąża 06.01.08, 12:39 Nie wiem co miałas za bardzo na myśli że ths reguluje się do 20 t.c., a po tym okresie juz nie ?!(jeżeli wyniki sa ok to pewnie stała dawka jaka wcześniej sie przyjmowało )Ja jestem w 27 t.c. i wpadłam w niedoczynnośc mimo, iż na samym początku wyniki były super lekarka zwiekszyła mi dawkę 1-2x w tygodniu , a mimo to niedoczynnośc . Także radzę udac się mimo wszystko do lekarza nawet jeśli wyniki sa nienaganne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwcia77 Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 14:16 Dziewczyny, jestem zdołowana.. Dziś odebrałam wynik TSH i wynosi 7,6 ulU/ml !! Skąd ten skok? Przecież jeszcze 4 miesiące temu było 2,21! Naczyłałam się już trochę o niedoczynności i strasznie martwię się o Bąbelka Poradźcie proszę, co robic, jakie są Wasze doświadczenia? Jutro mam wizytę u mojej ginekolog i endokrynolog, rano oznaczę też FT3 i FT4. Pomóżcie... Odpowiedz Link Zgłoś
marenika Re: Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 22:42 tylko spokojnie! wyniki rzeczywiście nie są zachęcające, świadczą o niedoczynności, ale na razie jeszcze nie takiej dużej! na pewno endokrynolog zapisze ci tabletki, którymi będziesz musiała uregulować tarczycę. Bierz je regularnie i według zaleceń a na pewno wszystko wróci do normy. Teraz po prostu musisz co miesiąc robić badania i kontrolować wyniki. Dla dziecka twoja tarczyca ma znaczenie do końca trzeciego miesiąca ciąży, bo później ma juz swoją. Więc jeśli jesteś juz w czwartym miesiącu to tym bardziej sie nie denerwuj, bo Twoje nerwy bardziej zaszkodzą dziecku! Głowa do góry!!! Rób jutro badania, idź do lekarzy i daj znać co Ci poradziły! pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marenika Re: Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 22:46 nie doczytałam wcześniej, że jesteś w pierwszym trymestrze! Ale i tak podtrzymuje moja opinię, że lekarz lekami wszystko doprowadzi do normy i dzidziusiowi nic nie grozi Uśmiechnij sie i zawierz lekarzom a na pewno wszystko będzie dobrze! to jeszcze nie jest tak duża niedoczynność, żeby nie dało jej sie zahamować! a wzięła sie najprawdopodobniej z tego, że dzidzia ciągnie od ciebie hormony tarczycy a twoja osłabiona tarczyca sie nie wyrabia! Będzie dobrze! jeszcze raz pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwcia77 O co chodzi? 10.01.08, 18:42 Dziewczyny, to chyba dobre wiadomości - fT3 i fT4 mam w normie! Jak to możliwe, że tsh tak skoczyło, a fT3 i fT4 są ok? Jutro rano pędzę do endokryniloga i mam nadzieję, że wszystko się ułoży Dziękuję Wam za wsparcie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: O co chodzi? 10.01.08, 19:25 To, że ft3 i ft4 są w normie nie ma większego znaczenia. Liczą się proporcje. Tsh też jest b. ważne. Jesteś w niedoczynności. Ja po operacji wycięcia jednego płata tarczycy (w 4tc) miała tsh 5 i był to powód do natychmiastowego podania leku. Myślę, że Ty też zaczniesz od razu jakieś leki brać. I kontroluj tsh, ft3 i 4 co dwa tygodnie. Do 20tc tak jest bepiecznie. Mój doktor tak mówi, a to doskonały endokrynolog. Odpowiedz Link Zgłoś