krystyna802 28.12.07, 15:59 do ktorego miesiaca ciazy powinno zazywac sie kwas foliowy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga1981mdudi Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 16:33 Powinno sie zacząć jakis miesiąc przed ciążą, a brać można do końca ciąży. Minimalna dawka to 400 jednostek. Zażywanie kwasu foliowego jest najważniejsze w okresie pierwszych 5 tygodni ciąży,gdyż wtedy rozwija sie intensywnie układ nerwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna802 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 16:37 zaczelam brac juz miesiac przed ciaza,ale nie wiedzialam jak dlugo, z tego co pamietam to przy pierwszysm dziecku moja gin mowilaze moge skonczyc brac w 5 m-cu ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
spoti Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 16:40 Ja brałam przez cała ciążę ale najważniejsze żeby go brać przed i w czasie 3 pierwszych miesięcy ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 17:02 Mysle ze 3 m-ce przed sa opytmalne do brania foliku.ja ciaze planowalam,ale nigdy nie wiedzialam kiedy zajde,wiec na w razie co wczesniej zazywalam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewciapo Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 17:18 Moja pani ginekolog powiedziała,że nawet 6 miesięcy przed powinno się zacząć brać i przez 3 miesiące ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 17:24 jak od ktorego miesiaca?Kwas foliowy powinno sie zaczac brac juz przed zajsciem w ciaze a jezeli ciaza jest nieplanowana zaraz gdy sie zorientujesz ze mozesz byc w ciazy.Kwas foliwy zapobiega wadom rozwojowym ukladu nerwowego jak np.wadom cewy(rozszczep kregoslupa czy bezmozgowie) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 17:26 pytalas do ktorego...sorry...wiec odpowiadam do konca ciazy,zapobiega anemii powodujac lepsze przyswajanie zelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
jamamma Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 20:37 Niekoniecznie do końca. Musisz to uzgodnić z lekarzem , ponieważ jesli oprócz foliku będziesz zażywać kompleks witamin i minerłaów dla ciężarnych , to w ich składzie jest już kwas foliowy i to najczęściej w wystarczających ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
lenorka1 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 19:18 Brać już przynajmniej pół roku przed ciążą i do samego porodu Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 20:00 w poprzedniej ciazy bralam gdzies do 5,6 m-ca,pozniej musialm brac sorbifer(zelazo).teraz podobno jest jakis srodek zelaza z kw.foliowym wlasnie.nie ma po nim zaparc i jest lepiej tolerowany.mam zle wyniki wiec pewnie mnie to czeka Odpowiedz Link Zgłoś
lila.star Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 20:10 Żelazo z kwasem foliowym jest w tabletkach Hemofer F. Przy ostatnich badaniach wyszedł mi niski poziom żelaza, pani hematolog przepisała mi właśnie Sorbifer, ale ginekolog zmienił na Hemofer F. Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: kwas foliowy!!! 28.12.07, 20:11 Mój lekarz powiedział, że obowiązkowo do końca I trymestru a potem też nie zaszkodzi ale nie jest już kluczowym składnikiem diety. Ale i tak kazał mi łykać multiwitaminę dla ciężarnych z kwasem foliowym do końca ciąży Odpowiedz Link Zgłoś