mik.ka 19.02.08, 10:13 Witajcie, jestem w 10tc i niestety przypałętała się infekcja pęcherza moczowego Co w tak młodej ciązy mogę wziąć? Urosept, kuleczki Dagomedu? Martwię się, bo nie chcę doprowadzić do całkiem ostrego stanu zapalenia... Dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irer Urinal 19.02.08, 10:23 Polecam kapsułki URINAL, początkowo dawkowanie nawet 3x2kaps Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Urinal 19.02.08, 10:29 Urinal i jak najwięcej pić. I kontrolować - w razie rozwoju infekcji koniecznie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
majaemilia Re: Urinal 14.10.14, 00:40 irer napisała: > Polecam kapsułki URINAL, początkowo dawkowanie nawet 3x2kaps teraz jest już urinal intensiv do stosowania podczas leczenia, a urinal zwykły jako codzienny suplement Odpowiedz Link Zgłoś
marcjanna311 Re: Urinal 29.12.14, 11:35 też bardzo polecam, u mnie urinal intensiw z taka zawartością żurawiny i innych składników pomógł, niezły jest Odpowiedz Link Zgłoś
blanka321 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 10:53 Ja brałam urosept 3X1 tabletka można brać dodatkowo witaminę C oraz bardzo dużo pić polecam: sok z żurawiny, wodę z cytryną (chodzi o zakwaszenie moczu). Niestety jest to najczęstsza przypadłośc kobiet w ciązy na każdym jej etapie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anik1980 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 11:10 Mik.ka musisz zrobić badania moczu i koniecznie jego posiew. Jeżeli wyniki wskazują na liczne leukocyty i bakterie to konieczna będzie kuracja antybiotykowa gdyż urinal, urosept i sok żurawinowy nie zwalczą infekcji a nieleczone zapalenie dróg moczowych jest bardzo niebezpieczne w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
karolasz23 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 11:13 Mi zalecono furagin, 3x 1 tabl Odpowiedz Link Zgłoś
genesis81 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 11:13 Idź do lekarza, a nie pytaj się forumowiczek... Odpowiedz Link Zgłoś
diabe Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 11:29 zapalenia pęcherza są w ciąży bardzo częste i normalnie się je leczy. Tak jak już tu ktoś napisał musisz koniecznie zrobić badanie moczu i iść do lekarza. Nieleczone zapalenie pęchęrza może skończyć się zapaleniem nerek, a to już jest znacznie poważniejsza sprawa - wysoka gorączka i silny ból. Odpowiedz Link Zgłoś
suckerlove Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 11:52 idź kobieto do lekarza a nie na forum się pytasz! Odpowiedz Link Zgłoś
cathy13 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 19.02.08, 12:07 Zgadzam się z dziewczynami, że powinnaś jak najszybciej zrobić badanie moczu: ogólne i posiew, żebyś mogła przedstawić wyniki lekarzowi (i tak by Cię skierował na takie badania). URINAL polecam z własnego doświadczenia-można jeść przez całą ciążę bo to po prostu żurawina, ale urinal działa raczej zapobiegawczo i w lekkich przypadkach. W cięższych pewnie antybiotyk. Zapytaj lekarza o MONURAL - szczerze polecam! Furagina (przynajmniej z ulotki) odpada w I trymestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza765 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 20.02.08, 09:41 zgadzam się z przdmówczynią zapalenie pęcherza może źle wpłynac na nerki.Ja dwa dni temu wyszłam ze szpitala bo dostałam ataku kamicy nerkowej okazało się ze mam piasek w prawej nerce.Ale to nie jest wazne ważne jest to ze ból nerki to nie jest takie sratatata.....kochana lepiej wyleczyć czym predzej pecherz,zrobić wszystko oby tylko nerek nie dotkneło.Kolejna sprawa ze każdy lek,każdyktóry przyjmujesz w ciązy powinien byc konsultowany z lekarzem a nie spisany z forum (bez urazy) Odpowiedz Link Zgłoś
ania1303 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 21.02.08, 00:05 Jestem w 26 tyg. Infekcje pecherza mam juz 3 raz w tej ciazy. Pierwszy raz (17 tydz) bezobjawowo - badanie moczu wykazalo odchylenia. Drugi raz (22 tydz.) - krwiomocz i szpital, posiew moczu, ampicylina, a na wyjscie KEFLEX 3 * 250 mg/dzien,podobno jedyny bezpieczny w ciazy. Obecnie pobolewa mnie tyl plecow, zrobilam badanie moczu , i co wyszlo - obecnosc krwi (chociaz nie widac jej golym okiem) i KEFLEX 500mg. Lekarze mowili, ze raczej sie z tego nie wylecze w ciazy i musze rozpoczac kuracje po rozwiazaniu. Mam nadzieje, ze u ciebie tak nie bedzie i wyleczysz sie z tej przypadlosci, Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mik.ka Re: Co na zapalenie pęcherza?? 21.02.08, 17:15 DZięki bardzo za pomoc. Jest lepiej. Niestety, po pierwszej ciąży (teraz druga) zapalenie pęcherza to częsta sprawa Oby jakoś dotrwać do końca bez większych powikłań Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 21.02.08, 17:35 ja najpierw dostałam Furagin, wyniki sie nie poprawiły - nawet były gorsze>dostałam Monural-antybiotyk. powtorzyłam wyniki-cały czas stan zapalny i małe zakażenie, bakterie i pobolewanie podbrzusza,od 6 dni biorę Zinnat i jest dużo lepiej,dolegliwości minęły...a profilaktycznie-zaczełam stosować Vita-butin-kapsułki żurawinowe 2xdziennie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 22.02.08, 21:30 ja jestem w 7-dmym tygodniu ciąży i lekarz przepisał mi niacynę (antybiotyk), urinal i maść (nie pamiętam nazwy). potwierdzam to co mówiły dziewczyny. nie leczone infekcje mogą się źle skonczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 22.02.08, 21:33 małe sprostowanie lekarz przepisał mi nie niacynę lecz Natamycynę, Urosept i maśc Pimafucort. Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia223 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 14.10.14, 07:06 Wypijaj ok. 2 litrów płynów dziennie. Ułatwia to płukanie pęcherza i cewki moczowej, zmniejszając ryzyko osiedlania się tam bakterii. Pij niegazowaną wodę mineralną lub soki rozcieńczone wodą – najlepiej z żurawiny, aronii lub czarnej porzeczki, bo dzięki dużej zawartości witaminy C hamują rozmnażanie się bakterii. Unikaj kawy i czarnej herbaty, bo podrażniają pęcherz. Nie dopuszczaj do wychłodzenia newralgicznych okolic. Zimno sprzyja zakażeniom, dlatego w chłodniejsze letnie dni nie ubieraj się zbyt lekko (okolice nerek nie mogą być odsłonięte), nie siadaj na zimnych czy mokrych kamieniach, a na plaży koniecznie zdejmuj mokry kostium kąpielowy zaraz po wyjściu z wody (musisz mieć drugi na zmianę lub włożyć lekkie ubranie, które dodatkowo ochroni cię przed słońcem). Pokochaj żurawinę. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli). Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Dowiedziono naukowo, że żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Dzięki tym właściwościom żurawina zmniejsza podatność na zapalenie dróg moczowych. Dlatego regularne stosowanie żurawiny jest dobrym sposobem zapobiegania zakażeniom lub nawrotom choroby. Możesz jeść w tym celu suszone owoce tej rośliny, pić sok albo przyjmować suplement zawierający naturalne wyciągi z żurawiny (np. ProUro, Vitabutin w saszetkach, Urinal). Odpowiedz Link Zgłoś
ange1aa Re: Co na zapalenie pęcherza?? 14.10.14, 10:45 Urinal Urosept itd nie są w 100% bezpieczne w ciąży. Jedni lekarze to zalecają, inni nie. Ja miałam pieczenie podczas oddawania moczu, zrobiłam od razu badanie moczu, gdzie wyszły tylko bakterie. Więc kupiłam sok z żurawiny z apteki i wypiłam jednego dnia ze 3l wody z tym sokiem,max kwaśne, bez dodatku cukru. Chodziłam do toalety co 10min chyba. I taka kuracja przez 3 dni. I zrobilam badanie moczu i juz wszystko w normie. W międzyczasie konsultowałam to z moim ginekologiem i jak najbardziej zaaprobował takie działanie I mówił, że dopiero jak wyjdą w moczu leukocyty to do niego z wynikami pójść i coś przepisze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjanna311 Re: Co na zapalenie pęcherza?? 12.12.14, 13:02 w ciąży zawsze lepiej skonsultować z lekarzem wszystko , co do urinalu to brałam go poza ciążą - profilaktycznie i bardzo mi zmniejszyła się zapadalność na zapalenia, ale to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś