xkomix 24.02.08, 03:50 strasznie mnie swedzi i chcialabym prywatnie sobie zrobic bad po tym katem. tylko nie wiem jakie dokladnie i ile kosztuja.prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asta79 Re: cena badań na cholestaze- czy ktos wie? 24.02.08, 11:01 No..sądząc po czasie, w którym wysłałas dzis posta, to swedzenie dokuczyło Ci dzis w nocy. Znam problem, bo sama własnie przez niego przeszłam (od 32 tc, z nasileniem do drgawek i histerii w 37). Szczerze współczuje, jesli okaże się, ze cierpisz na to paskudztwo. Jesli tak, dodam na pocieszenie, że po porodzie jak ręką odjął. Co do wyników- przy podejrzeniu cholestazy bada się poziom enzymów wątrobowych w ciele kobiety: ALAT, ASPAT, bilirubina i fosfataza. Normy dla ALAT i ASPAT to 0-50, dla bilirubiny 0-1 mg/d. Z całego serduszka życze Ci zdrowia i żeby swedzenie nie okazało się cholestazą, a np. zwykłym rozciąganiem skóry. Jesli w/w enzymy okazą się wysokie, zacznij dietę wątrobową. Jak lezałam w szpitalu (3 tyg. przed porodem) i jadłam tylko gotowane, aspaty i alaty znacznie spadły (niestety swedzenie nie zmniejszyło się, ale mniejsze wartosci to przede wszystkim bezpieczenstwo Maluszka) Pozdrawiam ania + Rafałek 14.02.08 Odpowiedz Link Zgłoś
asta79 Aha...cena.. 24.02.08, 11:04 Co do ceny, to nie do konca pamietam, ale całosc wyniosła mnie chyba ok. 20-30 zł. Nie wiecej. I chyba była w tym nawet zwykła morfologia i badanie moczu. No w kazdym razie, żadna tam fortuna (choc wiem, jak zliczyć wszystkie te małe sumki, robi sie z tego niezła kwota, no ale...) Odpowiedz Link Zgłoś
xkomix Re: Aha...cena.. 24.02.08, 11:52 dziekuje Ci bardzo. naprawde bardzo mi pomoglas jutro pojade do laboratorium i zrobie sobie badania i mam nadzieje ze jednak wszystko bedzie ok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lolita27 Re: Aha...cena.. 24.02.08, 23:12 Trzymam kciuki mnie zaczelo swedziec 2 tyg temu, wyniki wyszly podwyzszone niestety, ale mnie jakos juz teraz mniej swedzi od kiedy dostalam leki. We wtorek znowu badania i jezeli wzroslo to od srody szpital Pij duzo wody, podoobno pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
vicki1x Re: cena badań na cholestaze- czy ktos wie? 24.02.08, 23:41 Hej. Ja miałam badania robione w szpitalu wiec nic nie placiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
zulcia79 Re: cena badań na cholestaze- czy ktos wie? 26.02.08, 00:03 Ja robiłam sobie w prywatnym laboratorium Aspat i Alat i zapłaciłam po 8 zł +4 zł za pobranie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
xkomix Re: cena badań na cholestaze- czy ktos wie? 27.02.08, 17:43 aspat i alat w normie i dalej swedzi.......szok!!! czy wie ktoras co to? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 wysoki alat 06.04.08, 11:53 mam wyniki: bilurbina-0.44, ASPAT-28,7, ALAT-64,9. NAPEWNO ALAT WYszedl za wysoki. ginekolog kazala powtorzyc baania za tydzien a przez ten czas wprowazic iete lekkostrawana. ja sie bardzo zdenerwowalam ze to moze byc cholestaza, tym bardziej ze ktos napisal zebym sie przygotowala na przedwczesny porod. jestem w 35 tygodniu ciazy. co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 gdzie w wawie zrobic te badania? 06.04.08, 12:11 czesc. zrobilam te baania w lux med, zaplacilam za nie 120zl, a wy piszecie ze zescie zaplacily 20zl. powiedzcie gdzie robicie tak tanio takie badania. mieszkam na ursynowie.wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
ulus Re: gdzie w wawie zrobic te badania? 06.04.08, 22:33 Ja w Luxmedzie płaciłam za ASPAT, ALAT i bilirubinę całkowitą 18 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ulus Re: gdzie w wawie zrobic te badania? 06.04.08, 22:34 ale nie było to w Warszawie ( nie doczytałam) Odpowiedz Link Zgłoś