kuku1978 21.03.08, 12:23 Dziewczęta,proszę odpowiedzcie, czy warto jechać wcześniej na porodówkę,obejrzeć ją sobie i "oswoić potwora" . Wybieram sie dzisiaj, ale zastanawiam sie czy warto. Na razie się nie boję (za niecałe 3 tygodnie rodzę), ale co będzie jak spanikuję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orgellaa Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 12:50 pewnie, że lepiej oswoić. będziesz wiedziała czego się spodziewać i jak to wygląda. moim zdaniem: lepiej wiedzieć. i nie wydaje mi się, żebyś spanikowała. dasz radę Odpowiedz Link Zgłoś
2grabka Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 13:00 Ja tez się bardzo bałam... w ostatniej chwili chciałam zrezygnować (z tego strachu ) ale koleżanka postawiła na swoim i mnie tam zaciągnęła Bardzo jej za to dziękuje... Po rozmowie z jedną z położnych (dopytałam się o to jak mam postępować w razie rozpoczęcia porodu.. gdzie iść, do kogo się zgłosic itd), Zwiedziłam salę porodową, która była bardzo przyjemna, przytulna... (kobieta leżała w niej w I fazie porodu). Wszyscy pracownicy na odddziale porodowym byli bardzo mili a atmostera spokojna i uspokajająca. To wszystko baardzo mi pomogło. Teraz nie boje sie przynajmniej tego.... jak tam będzie, jestem spokojniejsza. Polecam na odwiedzenie porodówki i rozmowę z położną. Jedyny minus tej wizyty... to wszystkie sale zajęte.. czyli jak bym w tamtym momencie rodziła... pewnie by mnie nie przyjeli i naprawdę boje się jak to będzie w odpowiednim momencie.... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 13:21 No ja bym się chyba nie zdecydowała na szpital, który udostępnia do zwiedzania salę porodową, na której wlaśnie ktoś rodzi, nieważne w jakiej fazie. Pomyślałabym sobie, że kiedy ja będę rodziła, to też będą chodzić wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 13:50 odwiedziłam wcześniej szpital w którym rodziłam umówiłam się z położną ale oczywiście nie wpuszczała mnie do pomieszczeń gdzie fizycznie de facto odbywały się porody - ale mogłam słyszeć... położna po prostu oprowadziła mnie po oddziale położniczym "załapałam" się tylko jeszcze jak już przewożono do innego pomieszczenie (pielęgnacja? szczepienie jakieś?) maleństwo, a później później świeżo upieczoną mamusię... z tatusiem - oboje uśmiechnięci... szczęśliwi... ja sama generalnie też nie bałam się niczego pierwszą fazę porodu z regularnymi co 4 minuty skurczami przespacerowałam z uśmiechem na twarzy, ciesząc się, że coś mnie boli )) Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 14:36 Zgadzam się z tym. Gdy ja oglądałam porodówkę to wpuścili mnie tylko do pustych sal. Nie wyobrażam sobie, by podczas mojego porodu ktoś obcy (oczywiście spoza personelu) wszedł i przyglądał się sali (i nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Oswoić potwora? 21.03.08, 14:32 Moim zdaniem warto. Ja byłam, choć i tak będę rodzić przez cc. Ale zawsze to łatwiej trafić w "znajome" miejsce niż w całkiem obce. A na panikę nie ma miejsca, tak czy tak urodzić musisz wiec się nie wykręcisz i nie uciekniesz w ostatniej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
mi_lamaj Re: Oswoić potwora? 22.03.08, 01:44 nie widziałam porodówek, a przy porodach mało sie zwraca uwagę na otoczenie ale to kwestia indywidualna, jeśli ma Ci to pomóc, to zrób sobie wycieczkę CDo do paniki...hm...ja jak wiedziałam, że juz rodzę, ogarniał mnie błogi spokój, ale to też pewnie indywidualne...albo kwestia hormonów Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Oswoić potwora? 22.03.08, 01:49 kup klatkę, kaganiec, pejcz i dużo świeżego mięsa..potwory ponoć to lubią i podobno nie zżerają ręki co je karmi...czasami... Odpowiedz Link Zgłoś