neptunka 31.03.08, 13:31 W środę idę na konsulację do diabetologa i na pewno dostanę insulinę. Jak wyglądają jej ceny, ceny penów? nie mam bladego pojęcia na jej temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tebacha Re: Insulina - cena 31.03.08, 14:05 Peny są gratis. Insulina zależy jaka. Analog Novo rapid oficjalnie dopuszczony w ciaży to ok. 30zł za 5 fiolek 3ml. Odpowiedz Link Zgłoś
ullenkaa76 Re: Insulina - cena 31.03.08, 17:20 Tak jak napisała poprzedniczka: peny są gratis. Jest insulina Gensulin za 3,20, bo jest refundowana. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Insulina - cena 31.03.08, 19:03 A na ile wystarcza taka ilość, czyli 15 ml za 30 zł? wiem, że każdy ma inaczej określoną dawkę - napiszcie, ile wy wstrzykujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Insulina - cena 31.03.08, 19:24 Ja na koniec ciaży zapodaję bardzo dużo, bo 100j. na dobę, ale ja mam cukrzycę od 17 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Insulina - cena 31.03.08, 19:44 te 100 jednostek na dobę - to ile ml insuliny? na ilę więc starcza Ci taka kupiona ilość 5 x 3 ml? Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: Insulina - cena 01.04.08, 11:52 Peny gratis, to już wiesz, a insulina zależy jaka, co tez już wiesz Nie wiem skąd jesteś, w Krakowie ciężarne dostają zazwyczaj ludzką insulinę Humulin, ta jest tania (ok 3 zł). Co do czasu, na ile Ci wystarczy, to zalezy od dawek a ich rozpiętośc jest bardzo duża. Skoro dopiero zaczynasz brac insuline, to dawki będa malutkie raczej, więc insulina powinna Ci wystaczyć na parę tygodni. Ja w pierwszej ciąży zaczynałam od 2-3 jednostek (10 jednostek na dobe), skończyłam na ponad stu jednostek na dobe. Teraz cukrzyca wróciła juz w pierwszych tygodniach ciąży, na początku dawki były malutkie, teraz (30 tc) biorę ich ponad 80 na dobę, ale dawki nadal rosną - bo rosną w miare wzrostu ciązy, a pod sam koniec zaczynaja spadać. Ponieważ od trzech tygodni dawki rosną mi skokowo z dnia na dzień dosłownie, nie jestem w stanie okreslić, na jak długo wystarcza opakowanie, tym bardziej, że mam Novorapid, więc czasem sobie dostrzykuje, żeby cos zjeść ekstra, czasem biore więc mniej, czasem troche wiecej. Do tej pory wystarczały mi recepty brane co druga wizyta (na dwa opakowania jedna recepta, wizyty co trzy tygodnie), teraz pewnie na każdej wizycie będę brac recepty, ale to już końcówka prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Insulina - cena 01.04.08, 13:13 Dziewczyny, jak pisałam, idę jutro do diabetologa na prywatną wizytę. W moim mieście "poradnia" (ten sam diabetolog, tyle że na NFZ) jest jedna i długie okresy oczekiwania. Czy na takiej wizycie lekarz nauczy mnie, jak mam sobie podawać tę insulinę? Czy to wymaga jakiegoś szkolenia? Moje wyniki są kiepskie - np. wczorajsza kolacja uwieńczona wynikiem 194... Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: Insulina - cena 01.04.08, 13:25 Zapraszam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=71775800 Co do Twoich pytań - lekarz powinien Cię pouczyć. Czy Ty przestrzegasz diety?? Ten cukier jest po dietetycznej kolacjii?? Skąd wogóle jestes? Ginekolog powinien Cię skierować do ośrodka prowadzącego ciężarne z cukrzyca, jesli w twoim mieście nie ma, to do najbliższego. ZAPRASZAM NA FORUM : PAŹDZIERNIKOWE DZIECIACZKI SUWACZEK Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Insulina - cena 01.04.08, 13:31 Tak, stosuję dietę. W pierszej ciąży też pojawiła mi się cukrzyca ciężarnych, ale dało się ją ujarzmić dietą. W tej od początku miałam wysoki cukier na czczo, więc już na początku zrobiłam obciążenie 75 g, wyszło ok, ale ginekolog i tak położył mnie do szpitala na 3- dniowy profil. Podczas rytynowego w ciąży obciążenia 24-26 tc po 50- tce było źle, po 75tce również. U nas niestety procedura wygląda tak, że kładą na patologię ciąży, robią 3-dobowy profil, jak jest w miarę dobrze - do domu z zaleceniem diety, a jak źle, wzywają z oddziału wenętrznego diabetologa i ten instruuje, co do insuliny. Nie zgodziłam się położyć ponownie do szpitala, mam glukometr, więc mierzę cukier sama i "zobowiązałam" się we własnym zakresie rozmówić z diabetologiem. Tak to wygląda. Poradni na ciężarnych "cukrzyczek" u nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Insulina - cena 01.04.08, 13:38 ważną dla mnie sprawą jest, by nie znaleźć się z szpitalu - ze względów organizacyjno-rodzinnych. Mam nadzieję, że insulinę udaje się wdrozyć i kontrolować bez pobytu na oddziale... Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka po wizycie 02.04.08, 19:39 mam zrobić badanie zwane fruktozaminą (hemoglobina glikowana wyszła mi dobrze), które obrazuje stan zacukrzenia w okolicy 3 tygodni. Gdyby wynik był dobry, insulina nie będzie wprowadzona, tylko "doskonalona" dieta; gdyby wyszedł zły, mam iść na 3 dni na oddział diabetologiczny do pobliskiego miasta, tam mierzyć cukier z ich dietą, jak będzie kiepsko, to dopiero wówczas insulina. Na badanie mogę pojechać dopiero w poniedziałek, a do tej pory będę mieć olbrzymią nadzieję, że ta fruktozamina wyjdzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś