Dodaj do ulubionych

Badanie genetyczne

05.09.03, 10:14
Czesc Dziewczyny ! Czy ktoras z Was miala robione tzw. badanie genetyczne
pomiedzy 11 a 14 tygodniem ciazy? Przeprowadza sie je na specjalistycznym i
bardzo dokladnym aparacie USG, ktory jest sprzezony z komputerem.
Odpowiednio przeszkolony specjalista potrafi stwierdzic czy dziecko jest
zdrowe a aparat jest tak dokladny, ze nawet mozna policzyc paluszki u raczek
i nozek. Wlasnie dzis mam termin takiego badania i boje sie co tam wyjdzie.
Pocieszcie jesli mozecie.
Pozdrawiam wszystkie trzynastotygodniowki !
Obserwuj wątek
    • kasiapro1 Re: Badanie genetyczne 05.09.03, 10:58
      A czy tobie nie chodzi o normalne usg ktore sie robi wlasnie w tym czasie?Ma
      ono charkter moze bardziej dokladnego,ale i tak wazne jest gdzie i u kogo
      bedziesz je robic.Ja na wlasne zyczenie-nie bylo powodow,oprocz mojego strachu-
      robilam test genetyczny potrojny Prisca,ktory daje mozliwosc po czesci
      sprawdzenia uwarunkowan genetycznych do zespolu Downa i do innych przykrych
    • berna2 Re: Badanie genetyczne 05.09.03, 11:31
      Gosia!
      Zdaje się że to Twoje pierwsze dziecko.
      Niestety badanie USG nic nie ma wspólnego z genetyką.Oczywiście lekarz zobaczy
      wszystkie narządy, policzy palce, może zobaczyc czy maluch nie ma rozszczepu
      podniebienia lub kręgosłupa.I to jest dużo, ale nie wykryje takich chorób
      genetycznych jak zespół Downa i tym podobne.Może ewentualnie zmierzyc grubośc
      skóry na karku , i określić czy jest ryzyko Downa czy nie , nie jest to jednak
      bardzo wiarygodne.Do badań genetycznych zalicza się amniopunkcję czyli
      pobranie płynu owodniowego ( to jest to w czym pływa dzidziuś i tam jest
      złuszczony naskórek dziecka)Ale takie badania robi się gdy są wskazania tzn.po
      35 roku i gdy w rodzinie były jakieś wady.Myślę że w Twojm przypadku to nic
      takiego nie ma miejsca, więc musisz byc dobrej myśli, i nie powinnaś się
      denerwować, to szkodzi maleństwu.Trzymaj się.Pozdrawiam.
      Jakbyś jednak była zainteresowana badaniam genetycznymi to napisz , podam
      adres i telef. do poradni gdzie to wykonują.
      • mima3 Re: Badanie genetyczne 05.09.03, 12:12
        Witaj Berna,
        ja mam 35 lat i jestem w 9 tygodniu ciazy, zastanawiam sie na amniopunkcja,
        czy mozesz mi podac wiecej informacji ?
        pozdrawiam
        mima
    • berna2 Re: Badanie genetyczne 05.09.03, 19:19
      O rany tyle się napisałam, a wiadomośc nie doszła do forum.
      To jeszcze raz.
      Jeśli chciałabyś zrobić amniopunkcję, to przede wszystkim weż skierowanie od
      lekarza prowadzącego, a potem trzeba iśc (osobiście) do Instytutu Psychiatrii
      i Neurologii Zakład genetyki Ul.Sobieskiego 9 (tel.842-76-50, ewentualnie
      centrala:32-13-310)Tam przeprowadzą z Tobą i mężem (jeśli będzie chciał)
      rozmowę, trzeba też wypełnić ankietę bardzo szczgólową,oczywiście powiedzą
      dokładnie co i jak, dostaniesz broszurę itp.Jeśli się zdecydujesz to umawiają
      termin zabiegu.Jest do wyboru dwa czy trzy szpitale, ale ja polecam
      Czerniakowski (im.Orłowskiego), tam robi dr.Roszkowski, warto do niego ,bo ma
      najmniej powikłań.Ja miałam robiony zabieg w maju w środę i wtedy on był.
      Niestety w szpitalu jest horror, mnóstwo dziewczyn i trzeba czekać około 1,5
      godziny, mimo,że każda jest zapisywana na godzinę.Samo badanie jest
      bezbolesne, trwa 15 min razem z opisem USG.Bo jak wiesz lekarz najpierw ogląda
      malucha na USG, sprawdza gdzie może się wkłuć i dopiero to robi.Mnie dwa dni
      po tym zabiegu bolało miejsce wkłucia i leżałam plackiem, ale wszystko poszło
      dobrze.Na wyniki czeka się 4 tygodnie, a potem wysyłają list.Ja odbierałam
      osobiście, bo się nie mogłam doczekać.Gdyby wyniki były złe to zawiadamiją
      osobiście (telefonicznie).Ja miałam duży dylemat czy robic czy nie, ale
      ponieważ mam 35 , a w 10 tyg.ciązy miałam krwotok to się zdecydowałam.Niestety
      jakieś (bardzo małe)ryzyko poronienia istnieje dlatego trzeba rozpatrzyć
      wszystkie za i przeciw, a przede wszystkim trzeba wiedzieć przed zabiegiem co
      się zrobi z wynikami.
      To chyba wszystko, jakbyś miała jakieś pytania daj znać.Pozdrawiam
      gorąco.Trzymam kciuki.Berna 30 tyd.
    • ewka35 Re: Badanie genetyczne 09.09.03, 09:23
      Dolanczam jeszcze oprocz Amniocentezy biopsje Kosmowki ( za pomoca igly pobiera
      sie komorki kosmowki ( lozyska) i ocenia DNA- wykonuje siemiedzy 8 a 10 tyg.
      ciazy przes szyjke macicy a od 10 tyg. do konca ciazy przez brzuch ), takze
      FETOSKOPIE( ogladanie jaja plodowego przez przyrzad optyczny wprowadzony przez
      kanal szyjki macicy- lub przez miesien macicy-plus pobranie krwi pepowinoweji
      jej chromosomalna ocena). To o czym Ty piszesz to tylko dokladniejsze USG Plodu
      podczas ktorego mozna wykluczyc istnienie wad rozwojowych lecz nie w 100
      procentach genetycznych.
      Pozdrawiam Sama jestem w 5 Tygoniu ciazy, za dwa miesiace koncze 35 lat
      i wszystkie przemyslenia dotyczace diagnostyki genetycznej jeszcze przede mna
      Pa
      • anatewka Re: Badanie genetyczne 10.09.03, 15:34
        A mnie się wydaje, że Gocha wcale nie pomyliła badań.
        Ja urodziłam pierwsze dziecko z Zespołem Downa. Byliśmy z mężem w Poradni
        Genetycznej u przemiłej pani doktor (Poznań), więc jak dowiedziałam się, że
        jestem znowu w ciąży zadzwoniłam do niej aby zapytać jakie badania najlepiej
        wykonać.
        Ona mi poleciła usg na ocenę fałdu karkowego w 12 tyg. i właśnie USG GENETYCZNE
        w klinice. Zapisałam się do Poradni Prenatalnej i na wizycie powiedziałam, ze
        chciałabym mieć zrobione usg genetyczne i lekarz z poradni powiedział, że muszą
        mnie w takim razie położyć na 2 dni do szpitala i że wykonują to między 18 a 22
        tyg ciąży. Miałam to badanie w lipcu (w szpitalu mówili na nie "usg
        szczegółowe") i wszystko wyszło OK. Faktycznie sprzęt był bardzo dobry, m.in.
        możliwość przełączenia na usg 3D i Doppler. Niestety nie widziałam dzidzi na
        tym usg (nie pokazali mi ekranu) ale mam wynik prawidłowy.
        Wynika z tego, ze jednak takie pojęcie jak "usg genetyczne" istnieje, chociaż z
        genetyką pewnie niewiele ma wspólnego. Nie wiem tylko, czy w związku z czasem
        kiedy Gocha ma je wykonać (12 tydz.) lekarz nie miał na myśli po prostu pomiaru
        fałdu karkowego.
        • gochagocha Re: Badanie genetyczne 10.09.03, 15:47
          No wreszcie ktos kto wie o co chodzi !!!
          Juz zaczynalam myslec, ze takie badania genetyczne robi sie tylko w moim
          miescie. Jestem juz po - wszystko wyszlo ok. Nastepne w 20-tym tygodniu
          (pomiedzy 20-tym a 22-gim tygodniem przeprowadza sie ponowne badanie - wowczas
          mozna wykryc inne wady).
          A tak a'propos: to moja druga ciaza. Gdy bylam w pierwszej ciazy (5 lat temu)
          jeszcze nikt nie slyszal o takim badaniu.
          Pozdrowienia dla wszystkich czternastotygodniowek (maly rosnie !!!).
    • agathea Re: Badanie genetyczne 11.09.03, 16:39
      Uważam,że mówienie o wieku 35 lat jako o wskazaniu do badań genetycznych jest
      mylące. Ja miałam 30 lat kiedy na USG okazało się, że mój maluszek ma zbyt
      gruby fałd karkowy. Amniopunkcja potwierdziła diagnozę (Zespół Downa). Jak mi
      powiedziano w Instytucie Genetyki nawet 20-latki mogą mieć takie dzieci.
      Dlatego uważam, że każda kobieta powinna rozważyć badania genetyczne i chodzi
      tu nie tylko o Zespół Downa ale i kilka innych wad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka