bunia0001 12.06.08, 22:20 Właśnie przeczytałam wątek "lewatywa" i coś mnie natchnęło, mianowicie za miesiąc mam planowaną cesarkę i zastanawia mnie to czy mam sobie w domu zrobić lewatywę przed zabiegiem czy nie. Może jest to wcale nie potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Lewatywa przed cesarką 12.06.08, 22:42 Mi robili w szpitalu, można sobie zrobić i w domu, choć wiele położnych takiej "domowej" nie uznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-1 Re: Lewatywa przed cesarką 12.06.08, 22:49 Ja miałam robioną w szpitalu przed cesarką i dwie doby po cesarce (z samego rana) jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 09:56 a ja nie maiałam , u mnie sie tego nie praktykuje - lżejsza dieta na dzień przed i tyle. W dzień cc nic nie jadłam. w dwa dni po cc sama sie wyprózniłam Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-1 Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 14:40 Dzień przed to ja nic nie jadłam od południa. Po 24 godz. od cesarki mogłam pić, a na następny dzień (czyli po ok. 48 godz.) najpierw rano hegar, a potem cały dzień dieta płynna (zupki). To chyba zależy od szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 10:12 Przed kazda cesarka połozna robiła mi lewatywe. Odpowiedz Link Zgłoś
maja-pl Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 10:25 Ja nie mialam robionej lewatywy.Lżejsza dieta przez cały dzień a szczególnie kolacja.Z tego co wiem to nie warto robić w domu lewatywy,gdyż w szpitalu ponownie będziesz ją miala robiona Odpowiedz Link Zgłoś
anmaja76 Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 10:54 Ja poszlam do szpitala we wtorek, od 18 nic nie moglam jesc. W srode o 8 rano bylo ciecie . Zadnej lewatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 20:01 Mnie kazali zrobić w domu, ale dwa tyg przed planowanym zabiegiem zaczał się poród, więc nie zrobiłam, w szpitalu tez nie - nie zdązyli. Dodam, że nie byłam na czczo, rano zjadłam porządne sniadanie, a jak się zaczał poród to jezcze sok musiałam wypić, bo byłam na insulinie i mi cukier spadał. Brak przygotowania układu pokarmowego zrobił swoje - na sali operacyjnej w trakcie zabiegu wstrząsało mną na torsje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 21:33 > Brak przygotowania układu pokarmowego zrobił swoje - na sali > operacyjnej w trakcie zabiegu wstrząsało mną na torsje. Nie wiedzialam, ze torsje sa z tego powodu. Ja mialam wywolanie przed oksytocyna polozna powiedziala, zebysmy z mezem wrecz poszli do szpitalnej restauracji cos zjesc bo noc bedzie dluga. Oksytocyna nie zadzialala i o 5 rano mialam cesarke- bez zadnej lewatywy (a wrecz o malym co nieco z poprzedniego dnia). Troche mna potelepalo na sali operacyjnej az sie moj maz zestresowal )) Ale myslalam, ze to od srodkow znieczulajacych. Ktos tak jeszcze mial? Odpowiedz Link Zgłoś
asieksza Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 23:40 Mnie za każdym razem robiono w szpitalu ale leżałam na patologii więc nie było wyboru. Zrobić chyba warto żeby się potem nie stresować, że coś niemiłego się wydarzy Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Lewatywa przed cesarką 13.06.08, 23:47 do szpitala trafilam po solidnej kolacji, nie mialam zadnej lewatywy- powiedziueli mi, ze zupelnie niepotrzebna; nie mialam torsji przy znieczuleniu; po cesarce po kilku godzinach bylam glodna jak wilk i zjadlam kanapki a potem jakis obiad; z kibla skorzystalam normalnie i bez problemow wieczorem; i tyle Odpowiedz Link Zgłoś