Dodaj do ulubionych

USG przepływowe ??

13.07.08, 11:23
Dziewczyny jak to było z tym usg przepływowym u Was. Na ostatniej
wizycie mój lekarz poinformował mnie ze można zrobic takie badanie,
on tego w swoim gabinecie nie wykonuje ale mówi o takiej
mozliwośći.Mówił, że to nie jest obowiązkowe ale ludzie to robią.
Zastanawiam sie własnie czy zrobic takie badanie. A jesli któraś z
Was to miała bardzo prosze napiszcie jak ono dokładnie wygląda i
ajki jest jego cel.Jestem w 22 tc a lekarz cos wspomniała o badaniu
w 23 tc.Z góry dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • landri83 Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 12:16
      Ja robilam, to nie jest jakies dodatkowe badanie. Po prostu, jesli lekarz ma dobry sprzet (3d, chyba zwykle aparaty tego nie maja) i umiejetnosci, to oprocz zwyklych pomiarow wykonuje tez pomiar przeplywow - czyli tego, w jaki sposob dziecko jest odzywiane w macicy za pomoca lozyska. Badanie to pozwala stwierdzic czy lozysko spelnia swoja funkcje prawidlowo. Koniecznie trzeba je wykonywac, jesli np. dziecko slabo rosnie. Jesli rozwoj jest prawidlowy, to zazwyczaj nie jest wykonywane - usg na nfz rzadko daje taka opcje, potrzebne dodatkowe skierowanie. Jesli robisz usg platnie, to wybierz po prostu taki gabienet, gdzie jest mozliwosc zbadania przeplywow i po prostu o nie w trakcie badania zapytaj smile Na ekranie to takie czerwone i niebieskie plamy, to tak od strony wizualnejwink
      • slonko1335 Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 12:51
        my też dodatkowo robimy usg z przepływami. W pierwszej ciąży robiliśmy ok.28 tc,
        bo było podejrzenie wady wrodzonej. Teraz robimy po 32 tc, żeby zobaczyć gdzie i
        jak umiejscowiona jest pępowina i czy reszta ok, choć w połówkowym nie było
        zastrzeżeń, dlatego głównie ta pępowina mnie interesuje. Żeby zrobić przepływy
        usg nie musi być 3d.
        • alicja0000 Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 14:26
          to jest tak zwane usg Dopplerowskie ,które ocenia przepływ krwi w dużych
          tętnicach i żyłach.
    • mamawif Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 16:18
      Takie badanie ma rację bytu jeśli wykonywane jest po 28 tygodniu
      ciąży. U nas wcześniej lekarze go nie wykonają, bo nie widzą sensu.
      Jest to badanie Dopplerowskie
      Jeśli lekarz na zwykłym usg stwierdzi starzejęce się łożysko (III,
      IV stopień) z całą pewnością warto to badanie zrobic.
      • alicja0000 Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 19:14
        U was to znaczy gdzie??? I dlaczego ma rację bytu po 28 tygodniu ciąży, jeśli
        stosowane jest podczas badania połówkowego około 20 tc? Ja miałam je robione w
        21 tc...
        • bezak25 Re: USG przepływowe ?? 13.07.08, 21:04
          ja tez miałam robione to badanie podczas USG połówkowego w 22tc, lekarz sprawadza ilu naczyniowa jest pępowina (powinna być trój), sprawdza budowę i przepływy w sercu i nie potrzeba do tego USG 3D, tylko dobrego Dopplera.
      • ash_3 Re: USG przepływowe ?? 14.07.08, 09:52
        mi się nawet lekarka nie pytała czy robić czy nie, po prostu zbadała i było to w
        cenie usg. a wg mojej lekarki łożysko III st. znaczy tyle że ciąża jest
        donoszona a nie że łożysko jest 'stare'.
        • tasiaanunia Re: USG przepływowe ?? 14.07.08, 11:43
          robiłam usg w 25tc i lekarz nawet sie nie pytał czy chce...zrobił badanie
          przepływu ..badanie serca...przeanalizował każdą część ciała maluszka....wydaje
          mi się że to zależy od lekarza....pozdrawiam ania 27tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka