anika742 29.07.08, 22:24 Jestem w 8tc bedac na pierwszej wizycie u lekarza zalecila mi wykonanie cytologi ...ale niestety odplatnie,a na wizycie bylam w przychodni.Czy to normalne ze powinnam za to badanie placic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absit Re: cytologia 29.07.08, 22:36 anika742 napisała: > Jestem w 8tc bedac na pierwszej wizycie u lekarza zalecila mi wykonanie cytologi ...ale niestety odplatnie,a na wizycie bylam w przychodni.Czy to normalne ze powinnam za to badanie placic? Moim zdaniem nie - cytologię wykonuje się bezpłatnie w przychodniach NFOZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: cytologia 30.07.08, 06:43 To zalezy kiedy ostatnio miałas robiona cytologie. Na NFZ przysługuje bezplatna cytologia raz na 3 lata. I nie jest tak, ze dla cięzarnej to badanoe zawsze jest bezpłatne. Ja w ramach akcji Ministerstwa Zdrowia (na ktora dostałam zaproszenie ale wcale nie jest ono wymagane) bezpłatnie cytologie robiłam ponad rok temu. Teraz (jestem w 11tc) musiałam za to badanie zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: cytologia 30.07.08, 07:03 wiec moze to zalezy od polityki danego regionu czy tez samej przychodni - ja mialam robiona cytologie na pierwszej wizycie u gina, nikt mnie nie pytal kiedy mialam ostatnio robiona cytologie i czy w ogole mialam robiona. Moze jesli przychodnia nie ma jakiejs podpisanej umowy z laboratorium, tzn. nie ma warunkow do wykonania bezplatnego badania musi placic? co "kraj" to obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: cytologia 30.07.08, 07:21 no mozliwe, ze pewne ustalenia obowiazuje w danym województwie. Zeby nie podawac błednych informacji nawet wyjełam to zaproszenie na bezpłatna cytologie. Dotyczy ona województwa dolnosląskiego. jest tu całą lista przychodni i gabinetów ginekologicznych, w których można wykonac to bezpłatne badanie. No i właśnie jest tez dopisane, ze przysługuje to badanie raz na 3 lata. Wiec autorka postu: - albo faktycznie była w przychodni, która nie ma mozliwości wykonania takiego bezpłatnego badania (wtedy może na stronie NFZ dowiedziec sie gdzie w jej rejonie znajduja sie ośrodki wykonujace takie badanie) - albo lekarz z góry załozył, ze skoro akcja trwa ok 2 lata to napewno wykonała juz to bezplatne badanie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: cytologia 30.07.08, 07:29 Czym innym jest program profilaktyczny a czym innym prowadzenie ciaży które jest bezpłatne w przychodniach NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: cytologia 30.07.08, 12:20 No to super Poszłam do innego lekarza niz mój prowadzacy (bo mój na urlopie a miałam nagła sprawe) a ten nie tylko wydarł ode mnie 30zł za cytologie wprowadzajac mnie w bład ale jeszcze nastraszył mnie odklejajacym sie łozyskiem pewnie tylko po to zeby zmusic mnie do nastepnej wizyty w swoim prywatnym gabinecie. no cóż ... dałam sie zrobic w "konia" i przepraszam, ze podawałm błedne informacje. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
lenkau Re: cytologia 30.07.08, 10:51 Tak piszą w tych ulotkach,że cytologia w ramach NFZ bezpłatnie raz na trzy lata.Ja mam małą nadżerkę i robię sobie badania bezpłatnie w przychodni co roku,nigdy nie usłyszałam,że mi nie zrobią bezpłatnie. Zależy to od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: cytologia 30.07.08, 07:28 Dla ciężarnych na nfz cytologia jest bezpłatna. Jesli zapłaciłaś weź dowód wpłaty i zwróc się do nfz o zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: cytologia 30.07.08, 10:34 nie wiem, co mowią przepisy i jak to jest z refundacją NFZ, ale... cytologie w ciązy mam robioną za darmo i nie sa to odstępy trzyletnie... synka urodziłam niecałe 2 lata temu, teraz 27 tydzien ciązy, w międzyczasie poronienie... 3 rzy cytologia w ciągu 3. lat... moja ginekolog twierdzi, że wykonanie cytologii (bezplatnej) u cięzarnej nie podlega dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś