edyta-26 25.09.08, 11:47 Witam,jestem w 24tc od 4-5 tyg biorę duphaston. Od jakiegoś czasu jak się schylę to po chwili (już stojąc)boli mnie przez chwilę w dole brzucha tuż na spojeniu. Miałyście coś takiego? i dlaczego tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uccellino Re: Ból brzucha przy schylaniu 25.09.08, 12:08 Być może jest to kwestia nieprawidłowego ułożenia dziecka? Przecież zaleca się pochylanie się, żeby je obrócić - i jest mowa o tym, że może to wywoływac ból. Sprawdź odpowiedni rozdział w "Odkrywam macierzyństwo" Preeti Agrawal Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: Ból brzucha przy schylaniu 26.09.08, 20:35 A może szyjka sie skraca. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna11 Re: Ból brzucha przy schylaniu 27.09.08, 12:36 A mi się wydaje, że jest to normalna, fizjologiczna reakcja mięśni i więzadeł podtrzymujących macicę. Poza tym samo spojenie łonowe "lubi" w ciąży boleć, bo po prostu przenosi duże obiążenia i miednica się rozchodzi. Jak będziesz u lekarza, to zapytaj, czy nie widzi nic niepokojącego, bo rozejście się spojenia łonowego jest wskazaniem do cc. Ale jeżeli ból występuje tylko przy schylaniu się i prostowaniu, to bym nie panikowała. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszek_81 Re: Ból brzucha przy schylaniu 28.09.08, 12:17 Witam! jestem w 33 tc i wczoraj bylam u lekarza... Mam podobny problem.. Ale lekarz mnie uspokoil.. Powiedział że to jak najbardziej normalne i że nie mam powodów do obaw... W moim przypadku dziecko ułożone jest główką w dół potylicowo, czego efektem jest wlaśnie taki ucisk.. jeśli dziecko się nie obróci, to w przypadku pierwszej ciąży zalecane, aczkolwiek niekoniecznie (zależy od lekarza) jest cc... Odpowiedz Link Zgłoś