Dodaj do ulubionych

Czy przed cesarką konieczne są skurcze?

24.10.03, 10:11
Mam termin porodu na dzisiaj i planowaną cesarkę, jednak lekarz kazał mi
czekać, aż rozpoczną się skurcze, czy faktycznie to jest konieczne i jak duże
musi być rozwarcie?Jeśli nic się nie zacznie do poniedziałku to zostawią mnie
w szpitalu i dostanę kroplówkę na wywołanie skurczów.Czy tak to ma wyglądać?
Obserwuj wątek
    • mieszko02 Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 24.10.03, 10:41
      Nie wiem czy przed cesarką konieczne są skurcze, ale właśnie wczoraj byłam u
      gin. i powiedział mi, że to dobrze, że poprzednia cesarka odbyła się już w
      momencie akcji porodowej - miałam skurcze po odstawieniu fenoterolu, ale bez
      rozwarcia, ponieważ na pewno rana na macicy lepiej się goiła i szwy są
      mocniejsze. Obawiałam się, że teraz mogą pęknąć /35 tc/. Cesarkę można
      wykonywać bez trwania porodu, ale widać ta pierwsza opcja jest lepsza.
      powodzenia
      • agatka7777 Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 24.10.03, 13:07
        Czytałam, że przy cesarce powinny być skurcze, bo w innym przypadku można
        uszkodzić macicę, bez skurczy zabieg robi się przy zagrożeniu życia dziecka lub
        matki.
        Aga
        • edytek1 Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 24.10.03, 17:44
          Jeśli zagrożone jest życie matki lub diecka to wiadomo koniecznść wyższa, ale
          lepiej kiedy pojawiają sie skurcze. Nie tylko ze względu na ew. peknięcia
          macicy, ale też na dobro dziecka i jego gotowość do porodu. Dlatego w
          szanujących się szpitalach GDY NIE MA PRZECIWSKAZAŃ MEDYCZNYCH MARKUJE SIE
          PORÓD NATURALNY Czeka sie nie tylko na skurcze, ale i na pełne rozwarcie.
          Tak mi powiedziała położna ze szkoły rodzenia i nie mam powodu jej nie wierzyć.
    • kassik Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 24.10.03, 22:07
      Uwierz mi, że można nie mieć skurczy. Miałam planowaną cc i też miałam czekać
      na rozpoczęcie podoru. Wody odeszły i dalej nic. Po 5 godzinach czekania
      zrobili cc. I nie było żadnych komplikacji, rana goiła się doskonale i wszystko
      jest w jak najlepszym porządku (do tego stopnia że za 3 miesiące - 17 m-cy po
      cc - znów bedę rodzić).
    • bomaki Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 25.10.03, 08:58
      Dzięki za odpowiedzi, nadal nie wiem jednak jak duże ma być rozwarcie, czy
      faktycznie pełne? Jeśli tak to po kroplówce skonam chyba z bólu zanim zrobią mi
      cesarkę.
      • mamadwojga Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 25.10.03, 10:14
        Pierwszą cc miałam bez skurczów. Drugą ze skurczami. Po pierwszej czułam się
        źle i bardzo długo dochodziłam do siebie a rana goiła się źle. Po drugiej
        byłam bardzo szybko w pełni sprawna a rana goi się super. Nie miałam żadnego
        rozwarcia tylko bardzo bolesne skurcze co kilka minut. I odeszły mi wody
        płodowe więc nikt nie czekał na rozwarcie tylko zaraz po przybyciu do szpitala
        znalazłam się na stole operacyjnym. Nie wiem czy mój stan po cesarce miał coś
        wspólnego z tymi skurczami ale być może. Jeśli tak to polecam skurcze, chociaż
        są dość bolesne (niestety).
    • ulala72 Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 26.10.03, 12:54
      Słuchajcie, ja miałam dwie cesarki i nikt mi nie mówił niczego o tych
      skurczach. Przychodził wyznaczony przez lekarza termin cięcia (oba na tydzień
      przez terminem porodu), meldowałam się na patologii wieczorem, a rano mnie
      cieli. Nie miałam żadnych problemów, wieczorem po cięciach już byłam pod
      prysznicem, karmiłam piersią, szwy się nie rozchodziły, tylko... do dziś nie
      wiem (i chyba się już nie dowiem) co to są skurcze, nie mam tego doświadczenia.
      PS. po cc dobrze jest nosić pas poporodowy
      • antonina_74 Re: pas poporodowy 26.10.03, 22:16

> PS. po cc dobrze jest nosić pas poporodowy

a moze wiesz gdzie go kupic? I ile kosztuje? Bo mnie 4 tyg. po cesarce brzuch
        wisi jak w 5 miesiacu sad
        • ulala72 Re: pas poporodowy 27.10.03, 09:19
          Pasy poporodowe kupuje się w sklepach ze sprzętem rehabilitacyjnym (tak!).Ja
          swój kupiłam w Warszawie na ul. Rokosowskiej na Ochocie, po drugiej stronie
          Grójeckiej vis a vis kina Ochota; tylko najpierw lepiej jest podzwonić i
          zapytać, czy mają Twój rozmiar - trzeba się (niestety) zmierzyć w pasie; warto
          kupić dobry, czyli taki, który się nie roluje przy siadaniu (ok.80 PLN);
          tylko że ten pas zakłada się kilka dni po porodzie, wtedy są największe
          efekty; ale do pełnego spłaszczenia potrzebne są ćwiczenia (dobrze je
          wykonywać właśnie w tym pasie)- tylko kto ma na to siłę i czas...
          • antonina_74 Re: pas poporodowy 27.10.03, 10:11
            Bardzo dziekuje za dokladny namiar!
      • bea2003 Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 26.10.03, 22:17
        przy pierwszym dziecku - przyszłam do szpitala tydzień po terminie, bez żadnych
        objawów, byłam cięta odrazu (ciecie planowe)
        przy drugim dziecku - przyszlam w terminie, bo ... spanikowałam, sytuacja jak
        wyżej.
        Teraz mam "w planie" trzecie cięcie - mam przyjśc do szpitaa dwa tygodnie przed
        terminem - będzie cięcie.
        Prowadzi mnie świetna lekarka i nic nie wspominała o jakiś
        zagrożeniaach "bezskurczowych".
        Beata
        • bomaki Re: Czy przed cesarką konieczne są skurcze? 27.10.03, 08:13
          Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, trochę mi lepiej, za 4 godz. jadę do
          szpitala na KTG i albo mnie zostawią dzisiaj, albo za dwa dni. Trzymajcie
          kciuki.Pozdrawiam wszystkie mamusie. Pa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka