29.11.08, 20:20
jetem ciekawa czy nie przesadzam trochę z preparatami witaminowymi.biorę
prenatal z dha a do tego jeszcze falvit m.nie dość,że sporo to kosztuje bo
około 50 zł miesięcznie,to może szkodzę tym dziecku.jakie są lepsze i może
tańsze preparaty?jestem ciekawa,co inne przyszłe mamy łykają dla zdrowia
swoich maluszków?
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: witaminki 29.11.08, 20:24
      ja nic nie lykam.

predwakowanie niektorych witamin jest gorsze niz ich niedobor.

a nie mozesz albo prenatalu lub falvitu?
      po co oba?
      • majeczka262 Re: witaminki 29.11.08, 21:25
        Albo jedno albo drugie,nie możesz mieszać.
        Ja brałam maternę,albo prenatal.
        Jak mi lekarz przepisał,to dodatkowo zelazo,ale nie podwójną porcję
        witamin!
    • emigrantka34 Re: witaminki 29.11.08, 21:17
      A po co lykasz syntetyczne witaminy? Jezeli odzywiasz sie
      racjonalnie, to nie powinnas miec zadnych niedoborow i lykanie
      witamin jest zbedne.
      • adula2 Re: witaminki 29.11.08, 21:31
        ja biorę tylko prenatal clasic, jeden w zupełności wystarczy
      • kasiak37 Re: witaminki 29.11.08, 21:32
        mamy taka pore roku ze raczej trudno o wyrownanie brakow i utrzymanie poziomu w
        organizmie a zapotrzebowanie jest podwojne.I tam nie tylko witaminy ale i
        mineraly sa.Bierz ale tylko jeden preparat.Dobry jest feminatal,zaleznie od
        trymestru ma inne skladniki najbardziej potrzebne.
        • emigrantka34 Re: witaminki 29.11.08, 21:45
          bylam w ciazy dokladnie o tej porze roku. Drugi i trzeci trymestr
          przypadal na pore zimowo-jesienna. Rodzilam osmego marca. Nie mialam
          niedoborow, badania mialam robione co miesiac. Warzywa sezonowe sa
          teraz dostepne caly rok, nawet jezeli nie rosna w Polsce, to sa
          przeciez sprowadzane. Nie ma potrzeby faszerowania sie syntetykami,
          bo one nie zastapia i racjonalnego odzywiania.
          • adula2 Re: witaminki 29.11.08, 21:51
            tak sie zastanawiam, bo zawsze kobiety brały witaminy w ciąży, a tu wiele słyszę
            o tym, że można je zastępować warzywami i dietą,nie wiem czy to teraz taka
            moda,czy ja jestem starej daty,ale dla mnie w przeciągu 10 lat jest to trzecia
            ciąża i lekarz za każdym razem pyta czy biore witaminy
            co do warzyw sezonowych tych kupowanych jestem sceptyczna- chemia,ale to moja opinia
            • emigrantka34 Re: witaminki 29.11.08, 22:12
              teorii tyle, ile kobiet w ciazy i lekarzy razem wzietych. niech
              kobitka robi tak, jak jej sumienie mowi? Od przybytku glowa nie
              boli.... chociaz z drugiej strony co za duzo to niezdrowo...W Polsce
              generalnie rzecz biorac, foliki nie foliki, witaminy, suplementy.
              Francuski gin - tylko i wylacznie odzywianie sie. Dopiero w ostatnim
              miesiacu zapisal mi zelazo, ktorego i tak nie bralam ze wzgledu na
              permanetne zatwardzenie. Akurat w tym momencie stac mnie na
              kupowanie warzyw i owocow, jak rowniez miesa bio z wiadomych zrodel
              (w miare). Jezeli jednak bedzie sie czuc lepiej biorac suplementy -
              niech bierze, ale niech nie zapomina o racjonalnej diecie.
              • bbuziaczekk Re: witaminki 30.11.08, 15:05
                Ja nie znam ani jednej kobiety w ciazy ktora nie bierze lub nie
                brala witamin, dodatkowo wiadomo sezonowo jakis owopc czy warzywo,
                taka jedna witamina dziennie jeszcze nikomu nie zaszkodzila!!! Ale
                ty nie przesadzaj....bierz slbo jedno albo drugie, przeciez i jedno
                i drugie to zestaw witamin wiec bierzesz po 2 tabletki dziennie a
                bierze sie jedna! Ja w pierwszym trymestrze bralam tylko folika a od
                drugiego trymestru odstawilam folika i zaczelam brac witaminy, tak
                lekarz kazal....biore prenatal classic na drugi trymestr a teraz
                bede przechodzic na prenatal omega-3 na trzeci trymestr...
                • goblin.girl Re: witaminki 30.11.08, 15:26
                  ja nie brałam i nie biorę witamin poza kwasem foliowym w I trym.
                  o dzialaniach niepożądanych jest w osobnym watku, oczywiscie to nie znaczy, ze
                  witaminy na kazdego dzialaja zle, ale sa osoby, którym to nie służy.
                  poza tym przeciez witaminy sa nie tylko w swieżych warzywach i oowocach
                  sezonowych, ale we wszelkich innych produktach też, w tym w warzywach, których
                  sie jako źródla witamin nie docenia, jak ziemniaki, buraki, marchew, kiszona
                  kapusta, a które moga byc przechowywane poza sezonem. Kiedyś ludzie zaspokajali
                  zapotrzebowanie na witaminy tymi produktami. Witamin w tabletkach kobiety w
                  ciaży tez nie brały od zawsze, tylko odkad się one powszechnie pojawiły, a to
                  było całkiem niedawno.
    • deodyma Re: witaminki 30.11.08, 15:29
      a pytalas lekarza, czy mozesz lykac te witaminy? jesli o mnie chodzi, to lykalam
      tylko Centrum Materna czyli te, ktore kazal mi moj gin. od 9 tc kazal mi brac
      tylko Folik(kwas foliowy) a od 12 tc wlasnie te Centrum Materna. innych witamin
      nie lykalam a gdybym miala taki zamiar, najpierw bym zapytala swojego gina, czy
      mi w ogole wolno.
    • dziobaczek84 Re: witaminki 01.12.08, 11:55
      ja nie biore nic. Lekarz powiedział, żeby brać kwas foliowy, a witamin nie
      trzeba, chyba, że chcę. Powiedział też, że od 12 tc się zastanowimy i wtedy może
      będę coś brać.
      Ale branie 2 zestawów witamin to przesada, ja bym się bała, że zaszkodzę dziecku
      zbyt dużymi dawkami, przecież nadmiar tych wszystkich witamin nie wysikasz (tak
      jak witaminy C)
      • zmyrena Re: witaminki 01.12.08, 12:42
        Prenatal DHA zawiera TYLKO NNKT - nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są
        potrzebne dziecku, kiedy rozwija się układ nerwowy i wzrok, w 3 trymestrze.
        Bierze się go jako uzupełnienie Prenatalu Classic lub innych witamin. Czyli:
        autorka wątku nie bierze podwójnego zestawu witamin. Prenatal Classic jest tani,
        bo za 100 tabletek płaci się ok. 30 zł a starcza na 3 miesiące. Prenatal DHA
        jest drogi - 30 zł za 30 tabletek - na jeden miesiąc. Można kupić coś tańszego z
        kwasami omega 3 i 6, np. Linocomplex NNKT, ok. 10 zł.
      • irminka83 Re: witaminki 01.12.08, 13:00
        dzięki za wszystkie podpowiedzi.biorę prenatal z dha bo zawiera tylko kwasy
        omega-3 natomiast falvit m zawiera zestaw witamin i soli mineralnych.pytałam
        swojego lekarza i stwierdził,że mogę łykać oba choć wyniki mam bardzo
        dobre.robię tak,ponieważ moja dieta nie zawsze jest bogata w owoce i warzywa.no
        i za rybkami nie przepadam,w ktorych to właśnie znajdują sie kwasy omega-3.to
        moja pierwsza ciąża,więc może jestem troszkę nadwrażliwa na punkcie rozwoju
        mojego dzieciątka.z niecierpliwością oczekuję córeczki,która ma pojawić się na
        świecie w połowie marca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka