Dodaj do ulubionych

prosze o informacje-obrzęk płodu

10.12.08, 13:59
Witam,
wczoraj miałam wykonane USG w 12t5d ciąży. Lekarka wykonująca badanie
stwierdziła uogólniony obrzęk płodu oraz przezierność karkową -4,1. Nie mogła
tez zobaczyć żołądka. Stwierdziła, ze może to wskazywać na wadę genetyczna lub
infekcję. Jestem w szoku, nie wiem co będzie dalej. Mam wyznaczony termin
ponownego USG za 2 tyg. i amniopunkcję na 2.01. Mam pytanie czy któraś z was
miała coś podobnego? jakie są szanse, że dziecko będzie zdrowe? może ktoś
słyszał o tym, że obrzęk sam przeszedł?
Jestem załamana i jeszcze tyle czekania przed nami...Proszę o jakieś
informacje, bo sama chyba zwariuję.
Obserwuj wątek
    • niunia8982.2 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.12.08, 14:07
      Hej,to wszystko co znalazłam na ten temat.
      Pozdrawiam
      ---------------------------------------------------------------------
      Obrzęk uogólniony płodu może mieć przyczyny immunologiczne i nieimmunologiczne.
      Obrzęk uogólniony płodu z przyczyn immunologicznych powstaje z powodu
      niedokrwistości rozwijającej się wskutek niezgodności grup Rh bądź AB0.
      Na obrzęk uogólniony płodu składają się: wodobrzusze, płyn w jamie opłucnej, i
      obrzęk tkanki podskórnej, w szczególności w okolicy karku. Noworodek w
      zależności od nasilenia obrzęku może urodzic się martwy, może umrzeć w
      pierwszych dniach życia lub całkowicie wyzdrowieć.
      Bladość płodu i łożyska sugerują niedokrwistość jako piewotną przyczynę obrzęku.
      W przypadku genetycznych uwarunkowań obrzękowi towarzyszą charakterystyczne dla
      danego zespołu wad wrodzonych cechy dysmorficzne.

Diagnostyka [edytuj]

USG jest metodą wykrywania i monitorowania obrzęku uogólnionego płodu. Istotne
      dla leczenia jest ustalenie etiologii obrzęku: pomocne są badania laboratoryjne
      (miano przeciwciał anty-Rh w surowicy krwi matki, poziom bilirubiny w płynie
      owodniowym, test Coombsa) i oznaczenie kariotypu płodu.

--
      41tc...czekam i czekam...a synek siedzi w zaparte smile
    • agaja5b Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.12.08, 15:48
      Bardzo współczuję! Ja miałam wykryty uogólniony obrzęk płodu w 11
      tyg i przezierność 4,5. Mi też powiedziano że to albo parwowirus
      albo genetyka bo konfliktu nie mamy. Po amniopunkcji wyszło że
      dziecko ma zesp. Turnera. Powiem szczerze że nikt nie dawał
      większych szans tej ciąży właśnie ze wzgl na obrzęk ale...w 19 tyg
      okazało się że ustąpił i jestem w 8 miesiącu. Na razie jest nie
      najgorzej co dalej zobaczymy. Wybacz jeżeli zamiast Ci pomóc
      zdołowałam ale swego czasu sama szukałam czegokolwiek na ten temat i
      informacje były albo skąpe albo żadne. Pozdrawiam i życzę dużo sił.
      • olinkaw Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.12.08, 16:48
        agaja5b nie zdołowałaś mnie bo wiem co oznaczają wyniki tego usg i jakie mogą
        być skutki. Bardzo ci dziękuję za odpowiedź, bo poczułam, że nie tylko ja mam
        takie problemy. Faktycznie w internecie nie znalazłam zbyt wielu informacji. Co
        prawda wiele bym dała, żeby usłyszeć choć jedną historię o tym, że dziecko mimo
        wszystko urodziło się zdrowe, no ale nie zawsze jest tak jak chcemy. Przed mną
        długie tygodnie czekania, mam nadzieję, że psychicznie to wytrzymam.
        Pozdrawiam Cię ciepło i trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze z Twoja kruszyną.
        • antusiaczek Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 21:32
          No wiec w skorice moge opowiedziec moja historie:
          Ja mialam to stwierdzone ze 33 tyg, nie wiem czy to lepiej czy
          gorzej, ( na usg w 22 jeszcze nic nie bylo widac), u mnie maluch ma
          bardzo duzo plynu w jamach oplucnych, i przez to prawie nie ma pluc,
          bo one sa zupelnie uciesniete. Jak trafilam do szpitala lekarze
          chciali mi od razu zrobic cc, ale nastawiali mnie na najgorsze, i
          dawali niewielkie szanse na to ze maluch przzyje bo z takimi plucami
          nawet respirator by sobie najprawdopodobniej nie poradzil. No ale
          zaczeli sie konsultowac z innymi klinikami, miedzyinnymi z Łodzia,
          tam jest jakis profesor na B, niestety nazwiska nie pamietam, ktory
          mial do czynienia z wieloma takimmi przypadkami , mimo ze one zbyt
          czesto nie wystepuja.
          No w kazdym razie zmienli plany, i zaczeli szukac przyczyny.
          Niestety lub stety nic nie znalezli:
          Badania genetyczne ok, rezonans magn ok, serduszko ok,
          toksoplazmoza, parwowirus, cytomegalia ok, w badaniach krwi
          pepowinowejtez wszystko ok, ale okazalo sie ze maluch ma za malo
          jakich albumin, - białek, ktore mu zaczeli podawac własnie przez
          pępowinke.
          No i na szczescie to zaczelo mu troche pomagac, ten plyn zaczął sie
          wchlaniac do naczyn, zniknal tez obrzek na glowce. Dzieki temu
          płucka sie znacznie powiekszyly. leze w szpitalu miesiac i te
          zabieegi powtarzali mi co tydzien, zeby nie obciazyc serduszka.
          Oprocz tego robili mi amnioredukcje, bo mialam wielowodzie, i
          sciagneli mi 4 l plynu owodniowego.

W kazdym razie, wydaje sie ze jest o wiele lepiej niz bylo, a cc mam
          pojutrze, w poniedizalek, ale lekarze nastawiaja mnie na najgorsze,
          bo mowia ze mimo ze plucka sie juz powiekszyly i tego plynu jest o
          wiele mniej niz bylo, ale nikt nie wie jak dlugo byly ucisniete i
          jakie sa w srodku , jakosciowo, na ile dojrzale, i czy podejma prace
          po porodzie, bo jesli jest cos nie tak to nawet respirator nie
          pomoze.

Dodam jeszcze ze miedyzczasie planowali jeszcze naklucie przez moj
          brzuch malucha, w celu odciagniecia tego plynu z jam oplucnych, ale
          nie wiem czy u Twojego dzidziusia byloby to w wogóle mozliwe.

Pomodlcie sie za nas w poniedzialek, zeby plucka sobie poradzily i
          na swieta zebym miala najwspanialszy prezent jaki mozna sobie
          wymarzyc, zdrowego malucha.
          Umieram ze strachu.
          • szampanna Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 21:49
            Trzymaj się mocno! Będę o Was myśleć. Życzę Ci gorąco, żeby wszystko
            było dobrze.
          • qwerty3.5 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 21:53
            Pomodlę się za Ciebie i Twoje dzieciatko.Trzymajcie się
            • nowa23 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 22:06
              bede trzymac kciuki zebys miala najspanialszy prezent tego roku...

• carriegirl Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 22:17
                Trzymaj się dziewczyno!! Oby wszystko było dobrze z maluchem i aby
                to rzeczywiście był najpiękniejszy prezent na Gwiazdkę. Będę się o
                was modlić...
                • anick5791 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 20.12.08, 23:21
                  I ja się dołączam - życzę Ci, żeby Twoje maleństwo szczęśliwie przyszło na świat.
      • ja2019 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.19, 20:20
        I jak wasza historia? U nas tez wykryto masywny obrzęk
    • balsamina-niecierpek Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 21.12.08, 01:23
      Dołączam się do życzeń i modlitw, niech Wam się maluchy zdrowo
      urodzą i tak samo rosną!
      • olinkaw Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 01.01.09, 18:49
        dziękuję za wszystkie informacje.Niestety wątek uważam za zamknięty. Ja nie
        miałam tyle szczęścia i 16.12 stwierdzono, że dziecko nie żyje. Obrzęk okazał
        się dla niego zbyt poważny. Teraz dochodzę do siebie po tym wszystkim co się stało.
        Mam tylko nadzieję, że za jakiś czas znów pojawię się na forum.
        • szampanna Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 01.01.09, 18:58
          Trzymaj się, jesteś bardzo dzielna. Wierzę, że już wkrótce znów tu
          zawitasz, życzę Ci powodzenia, szczęścia w nowym roku i dużo
          optymizmu. Sciskam serdecznie.
          • anick5791 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 01.01.09, 22:02
            Bardzo Ci współczuję.
        • antusiaczek Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 02.01.09, 22:50
          Współczuje, ale bedę sie za WAS MODLIĆ, i za to zebys szybko zaszla
          w ciaze i urodzila zdrowego dzidziusia.
          Teraz modlę sie za wszystkie przyszle mamy, bo modlitwy za mnie i
          mojego Adaska zostaly wysluchane, 22.12 urodzil nam sie zdrowy
          sunek, oddychal, i nie bylo juz sladu obrzeku. Mam nadzieje ze z
          czasem nic juz nie wyjdzie, i ze maluch bedzie sie prawidlowo
          rozwijal. Dziekuje Bogu i Wam wszystkim.

• lukrecja34 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 03.01.09, 08:36
            to fantastyczna wiadomość-czekałam na niąsmile bardzo się cieszę i życzę duużo zdrówka!
    • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 26.01.09, 20:10
      Witam
      Dziewczyny chociaz dla niektórych z nas temat zakończył się już to jednak
      chciałabym podzielić się naszą historią może jakaś inna mama będzie w podobnej
      sytuacji i będzie mogła to przeczytać.
      U mojej córeczki pierwsze oznaki obrzęku stwierdzono w 22tyg. W 29 tyg obrzęk
      okazał się już bardzo powazny i wylądowałyśmy w szpitalu. Płyn był wszędzie w
      opłucnej, w głowie, w osierdziu po prostu wszędzie gdzie znalazł choć odrobinke
      miejscasad stan dziecka był bardzo poważny nikt nie chciał mi powiedzieć co
      będzie czy mała w ogóle przeżyje mówili tylko że rokowania są poważne....
      Chciano zaraz zrobić cesarkę ale wyniki KTG i inne było OK więc czekano i
      czekano i czekano i obrzęk sam zaczął się zmniejszać zmniejszał się
      systematycznie aż w końcu płyn był tylko pod skórąsmileNie znaleźono przyczyny tego
      obrzęku wszystkie wyniki były prawidłowe.
      Miała jeszcze małowodzie i łożysko zaczeło już wapnieć więc w 36 tyg zrobiono
      cesarskie cięcie.
      I wiecie co stał się cud bo urodziła nam się zdrowa córeczkasmile Jest zupełnie
      zdrowiutkasmile ma już 7 miesięcy i rozwija się zupełnie prawidłowosmile Jesteśmy pod
      opieka różnych poradni ale wszędzie jest bardzo dobrze i każdy jest zadziwonysmile
      To jest mój prywatny ale jakże wielki cudsmile
      Także dziewczyny dużo spokoju życzę taka diagnoza to nie zawsze jest wyrok,
      nadzieja zawsze istnieje... ja ją miałam nawet w najgorszych momentach smile
      POzdrawiam
      A.
      • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.09, 16:21
        Hej Kobietki.Jestem w podobnej sytuacji.Moja ciąża do 21 tygodnia przebiegała
        prawidłowo,dwa tygodnie temu poszliśmy z mężem dowiedzieć się o płeć dzieciątka
        i lekarz poinformował nas o obrzęku płodu,malutki ma opuchnięta
        główkę,brzuszek,nóżki,płyn w osierdziu i opłucnej.Jestem wstrząśnięta,bo lekarze
        raczej nie dają mi nadziei.Wykluczyli choroby serduszka,bo bije,pomimo tego,że
        jest uciskane przez płyn,toksoplazmoza itd.też nie wchodzi w grę,byłam w centrum
        Matki Polki w Łodzi,teraz w domu czekam na wyniki amniopunkcji,jeśli będa
        ok,lekarze będą chcieli podawać małemu przez mój brzuch albuminy,czyli te białka
        plus jakiś lek na serce.Kurcze,czy któraś z was miała podobnie?Odchodzę od
        zmysłów,bo lekarz stwierdził,że mały w każdej chwili może umrzeć.Pomijam fakt,że
        w 30 tygodniu będą chcieli go wyciągnąć z mojego brzucha,bo niby wtedy będzie
        lepiej go leczyć.Ta wiadomość spadła na nas jak grom z jasnego nieba,jeśli
        któraś z Was miała podobne doświadczenia,proszę dajcie znać jak to wszystko się
        skończyło.Pozdrawiam.
        • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.09, 16:55
          Hej
          Przeczytaj mojego poprzedniego posta.
        • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.09, 16:58
          I jak będziesz miała jakies jeszcze pytania chętnie służę pomocą. Trzymaj się
          • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 09:27
            Miałaś robione jakieś badania? Próbowali leczyć Twoją córkę podczas kiedy była
            jeszcze w brzuchu? Kurcze,boje się tego,że jeśli mały ma wodę w opłucnej Jego
            płuca nie rozwiną się prawidłowo,chociaż czuję,że ta mała istotka chce żyć i
            modlę się o to,żeby wszystko dobrze się skończyło,choć sił już mam coraz
            mniej...jak pomyślę o kolejnej wizycie w Centrum Matki Polki w Łodzi,to normalne
            dół...najgorsze jest to,że wtedy czeka mnie rozstanie z pozostałą częścią
            rodziny,mężem i synkiem,mieszkamy ok.300km. od Łodzi....
            • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 11:45
              Na amniopunkcję było u nas już za późno bo gdy obrzęk został wykryty był to już
              29 tydzień. Więc nawet jeśli byłoby coś nie tak to nic nie można by było zrobić
              (wiesz co mam na myśli nie chcą mi te słowa "przejść przez gardło". Więc miałam
              robione tylko podstawowe bezinwazyjne badania.
              Moja córeczka miała płyn w opłucnej, w osierdziu, w głowie, w brzuchu i wszędzie
              pod skórą. Było tego baaardzo dużo. Lekarze mówili tylko że rokowania są poważne...
              W 30 tygodniu chcieli zrobić cesarkę ale mała była w dobrej kondycji (KTg i
              dopler było OK) więc się wstrzymali aczkolwiek byłam przygotowana na cięcie w
              każdej chwili.
              I tak jak pisałam obrzęk zaczął się zmniejszać sam z siebie nie zdążyli i może
              całe szczęście nic zrobićsmile. Wszystko rozwijało się jak trzeba córeczka była
              malutka ale w dobrej kondycji. Urodziła się w 36 tyg przez cięcie bo doszło do
              tego jeszcze małowodzie. Ale urodziła się już bez cech obrzęku. PO obrzęku
              została tylko wgnieciona czaszka (ale to się wyrównało bardzo szybko) i
              naczyniaki na twarzy które już też są coraz mniej widocznesmile
              Także bądź dobrej myśli. Pamiętaj że Twoje emocje udzielają się dziecku. Myśl
              przede wszystkim o nim. Dziecko potrzebuje teraz dużo siły żeby walczyć z tym
              obrzękiem.
              Życzę dużo wytrwałości i napisz koniecznie co dalej u Was.
              • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 11:58
                Ania dzięki za pocieszenie.Widzisz,u mnie lekarze tez raczej nastawiają mnie na
                najgorsze.Marzę o tym,żeby na kolejnym usg okazało się,że to cholerstwo się
                cofa,mój mały ma na główce 12 mm,brzuszek podobnie,nóżki coś z 5 mm,przynajmniej
                tak było ostatnio.I też płyn w osierdziu,płuckach.Mam nadzieję,że też ma wolę
                walki,jeśli po amniopunkcji przeżył,a lekarze mówili,że to badanie też może mu
                zaszkodzić,tzn.że chce żyć,przynajmniej tak sobie wmawiam...I oddałabym
                wszystko,żeby urodził się zdrowy jak Twoja córeczka.Jak tylko będę wiedziała coś
                nowego napiszę.Dzięki raz jeszcze,dobrze wiedzieć,ze ktoś wyszedł z tego piekła
                obronną ręką,to daje nadzieję.Pozdrawiam Was ciepło.
            • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 11:51
              I na pewno maleństwo chce żyć i sobie poradzi
              U mnie jeszcze było straszne to że mała wogóle przestała się ruszać, na każde
              słuchanie tętna, a słuchali co 2h/24h, czekałam jak na wyrok. Nie czułam żadnych
              jej ruchów przez kilka tygodni. To było straszne. Za każdym razem jak nie mogli
              złapać tętna ja po prostu umierałam. Ale wiedziałam że moja córeczka jest silna
              i że walczy dzielnie. PO prostu to wiedziałam i czułam jakiś taki wewnętrzny
              spokój przez te całe 8tyg spędzonych w szpitalu....
              ania222
              • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 12:06
                Właśnie mój mały też nie rusza się tak,jak pierwszy synek,ostatnio przez trzy
                dni nic,już odchodziłam od zmysłów,dopiero kiedy mąż położył mi rękę na
                brzuchu,to się przesunął.Ale tak jak mówię,z pierwszym synkiem,to były
                kopniaki,takie wyraźne,w tym przypadku,co najwyżej właśnie takie przesuwanie się
                w brzuchu i tyle.Wiem,ze na badaniu kilka razy zwolniło mu serducho,ale jeden
                lekarz twierdził,ze to przez uciskanie płynu a drugi,ze dzieciątko jest jeszcze
                małe i może mieć niemiarowe tętno. tak czy inaczej każdy mówi co innego,wszyscy
                są nastawieni na najgorsze.Jak wytrzymałaś 8 tygodni w szpitalu,ja jak sobie o
                tym pomyślę to mi się słabo robi.Pomijam strach przed tym podawaniem albumin,bo
                nie mam pojęcia jak to się odbywa czy boli itd.a ogólnie klimat tego Centrum
                Matki Polki jest po prostu maksymalnie depresyjny.
                • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 12:13
                  Sama nie wiem jak tam wytrzymałam tyle czasu. Ja leżałam w Białymstoku w
                  okropnych warunkach. Na 7 osobowej sali gdzie leżały Panie po poronieniach,
                  czekające na poród i po porodzie tez bo na połogu ciągle brakowało miejsca...
                  Ale myśłałam cały czas o córeczce to dodawało mi siły. I cały czas mówiłam sobie
                  że każdy dzień tutaj to ułamek więcej szansy dla mojej córeczki
                  • katarzynica01 do Ani 222 28.04.09, 13:50
                    Aniu, wiem,że może teraz jesteś zajęta opieką nad swoim maluszkiem i może nie
                    masz czasu,aby tu wejść, ale mam do Ciebie wielką prośbę - jeśli możesz podaj mi
                    swojego maila lub gg, chciałabym z Tobą się skontaktować, porozmawiać... miałam
                    taką samą sytuację, jak Ty reszte opowiem na priv... uściski dla maleństwa
                • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 12:53
                  czytałaś wcześniejsze posty? Któraś z dziewczyn pisała że odciagali jej
                  maluszkowi płyn z płuc bo nie miały miejsca żeby się rozwinąć. I pisała też że
                  urodziła zdrowego dzidziusiasmile poczytaj to sobie.
                  Mi w przetrwaniu szpitala pomogły słuchawki i MP3 smile słuchałam sobie muzyki i
                  udawałam że mnie tam nie ma...
                  • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 10.02.09, 13:55
                    Tak,czytałam wszystkie posty.U mnie tez lekarz coś napomknął,że podczas
                    podawania białek mają odbarczać te płucka...Kurcze,ciekawe jak wygląda takie
                    podawanie lekarstw przez pępowinę,czy robią to w znieczuleniu,czy
                    boli...Podziwiam Cię,musisz być twardą kobietką,tyle czasu w szpitalu i nie
                    oszaleć.Twoje meczarnie zostały nagrodzone,oby u nas było podobnie...
                    • antusiaczek Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 12.02.09, 22:56
                      Hej

Ja opisywalam moj przypadek, nie wiem czy czytalas, ale mialm bardzo
                      podobną sytuację, tzn podobno troche bardziej nietypową, bo plyn
                      zazwyczaj wlasnie jest w kilku miejscach: osierdziu, otrzewnej i
                      oplucnej, a u mojego malenstwa bylo go bardzo duzo ale tylko w
                      oplucnej. Przez to pluca byly bardzo ucisniete, tzn prawie ich nie
                      bylo.
                      Robili nam wiele badań, ale nie znaleziono przyczyny, poza tym, ze w
                      badaniu krwi z pepowinki wszyło ze maluch ma za mało albumin. Więc
                      zaczęto podawać mu albuminy przez pępowinke, raz w tygodniu i to
                      bardzo pomagało.
                      Zamierzali tez go odbarczac, ale leczenie albuminami dawało dobre
                      efekty, plynu bylo coraz mniej, wiec zrezygnowano z nakłówania
                      malucha.
                      W sumie w szpitalu bylam 6 tyg. W domu tez zostal starszy synek.
                      Najlepiej bedzie jak napiszesz do mnie na antusiaczek@gazeta.pl, to
                      opisze Ci wszystko ze szczególami.

U mnie wszystko skonczylo sie szczesliwie, mimo ze lekarze na
                      poczatku dawlai tylko 20% szans. Wiec bądź dobrej mysli.
                      Za mnie i mojego synka modliło sie tak wiele osob i ja sama, i
                      wierze ze to dzieki temu moj synek spi mi teraz na kolanach.
                      pozdrawiam

pozdrawiam
    • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 06.05.09, 21:56
      Mój synuś zmarł w 30 tygodniu ciąży.To ja założyłam ten temat i teraz czuję się
      w obowiązku napisać,jak się skończyły moje nadzieje i dylematy.
      Patryś urodził się 22 marca niestety nie żył.Rodziłam Go 11 godzin,a ból który
      teraz towarzyszy całej mojej rodzinie jest nie do opisania.Mam nadzieję,że inne
      mamy z podobnym problemem los oszczędzi,lub potraktuje mniej brutalnie.Nam się
      nie udałocrying((
      • krystyna03c Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 06.05.09, 21:57
        przepraszam,temat założyła inna dziewczyna,pomieszało mi się z innym
        forum.Szukałam gdzie tylko mogłam informacji,żeby pomóc mojemu synkowi,stąd ta
        pomyłka,przepraszam.
        • ania222tlen Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 13.05.09, 11:20
          Strasznie mi przykrosad mogę tylko sobie wyobrażać co przeżywaszsadChciałabym
          znaleźć jakieś słowa otuchy ale trudno takie znaleźć w takiej sytuacji. często
          myślałam o Tobie i twoim dziecku, naprawdę strasznie mi przykro....
          Trzymaj się ciepło myślami jestem z Tobą...
      • ja2019 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.19, 20:25
        To straszne ! Mi tez powiedziano ze dziecko moze w kazdym momencie umrzeć. Do tego wszystkiego dotarlo do mnie ze w tej najgorszej sytuacji musze Go urodzic. Nie wyobrazam tego sobie. Jestem zalamana. Nie wiem czy to udzwigne
    • ania222tlen Do katarzynica01 13.05.09, 11:25
      Odbierz pocztę na gazetowym smile
    • ja2019 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 09.02.19, 20:19
      I co? Wiadomo już coś więcej? U nas tez wykryto masywny obrzęk. Badania amniopunkcja praktycznie od ręki wyniki bede do piątku
      • ja2019 Re: prosze o informacje-obrzęk płodu 12.02.19, 06:06
        W ciągu tygodnia obrzęk znacznie sie powiększył plyn w plucach żołądku uszkodzeno serduszko i cos zaczelo sie dziac z mózgiem reszty narzadow juz nie widac z powodu obrzeku. Lekarz nie dal nadziei sama chyba watpila ze dozyje do amniopunkcji. Nie wiem co teraz ...lekarze spychaja temat. Nie wiem skad bede wiedziec czy dziecko jeszcze żyje. Jak psychicznie przeżyć poród. Spadlo to na mnie jak lawina w zeszly pon inf ze jest cos nie tak a dzis ze dziecko umiera😥 a to juz 17 tc dzidzius juz duzy wykształcony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka