a.bc 21.12.08, 14:57 Dziewczyny, ile czasu trwa to USG, na co trzeba zwrócic najwieksza uwagę albo o co warto zapytac lekarza Mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami- bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: usg po 20 tygodniu 21.12.08, 15:02 "Zobaczyć to, co niewidzialne Około 22. tygodnia ciąży wykonuje się badanie USG (tzw. połówkowe, bo to półmetek ciąży). Lekarz od kilkunastu do kilkudziesięciu minut jeździ po brzuchu głowicą aparatu ultrasonograficznego. W wielu gabinetach można nagrać to badanie na kasetę wideo lub płytę CD (zapytajcie o taką możliwość, umawiając się na wizytę). Obraz USG pozwoli ocenić rozwój płodu i zbadać większość najważniejszych organów. Na wyniku badania przeczytasz potem sporo tajemniczych skrótów - będą one określać najważniejsze wymiary płodu (np. CRL - długość od ciemienia do pupy, BPD - odległość od boku do boku główki, AC - obwód brzucha, FL - długość kości udowej, a także FHR - puls dziecka)." www.google.pl/search?hl=pl&q=usg+po%C5%82%C3%B3wkowe&lr=&aq=0&oq=usg+po%C5%82%C3%B3 Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: usg po 20 tygodniu 21.12.08, 15:04 samo usg trwalo u mnie jakies 20 minut, lekarka dosc sprawnie dokonala pomiarow, potem 10 minut trwalo pisanie sprawozdania. O nic nie pytalam, bo po badaniu powiedziala, ze wszystko jest w porzadku, zreszta na sprawozdaniu widac normy i pomiary mojego dziecka plus analiza organow wewnetrznych, usg mialam w 2o tygodniu. Mysle, ze lekarz bedzie wspolpracowal i informowal Cie co i jak, mi mowila pokazujac co jest co i ze to na 100% chlopak. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: usg po 20 tygodniu 21.12.08, 19:47 Lekarz sprawdza narządy wewnętrzne - nerki, żołądek, mózg, przepływ krwi w p sercu, w pępowinie, właściwie prześwietla dziecko od stóp do głów. Mierzy obwód brzuszka, głowy, promień czaszki, długość kości udowej. Mierzy ilość wód płodowych. Lekarz napewno będzie mówił co ogląda i jak się ma twoje dziecko. Warto wziąć nagranie, bo na kolejnych badaniach nie widać już tak dobrze. Im dziecko większe, tym mniej wyraźne usg (wbrew pozorom) Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: usg po 20 tygodniu 23.12.08, 13:39 Wczoraj byłam na badaniu, było bardzo przyjemnie, bo wszystko bylo ok Znam juz płec, zatem mozna zabrac się za malowanie pokoju Ale tak na poważnie to lekarz zalecił mi tak na wszelki wypadek zrobienie echa serca, czy tez robiłyscie to dodatkowe badanie tak na wszelki wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: usg po 20 tygodniu 23.12.08, 15:18 U mnie było pół godziny samego badania, bo dzieciór nie chciał twarzy pokazać . Lekarz bada puls, serce i inne organy, mierzy dziecko w całości i fragmentami np. kość udową, brzuszek, głowę itd. Na twarzy ważna jest widoczność kości nosowej (u mnie właśnie nie było tym razem widać buzi, ale poprzednio było wszystko OK). Ja zapytałam czy dziecko nie za małe, czy wystarczająco dużo się rusza. Lekarz ustali jeszcze jak jest dziecko ułożone i na której ścianie macicy znajduje sie łożysko. Odpowiedz Link Zgłoś