Dodaj do ulubionych

Odczyn COOMBSA?

04.11.03, 14:55
Czy któraś z was orientuje się czy odzcyn antyglobulinowy Coombsa to, to
samo, co próba krzyżowa. Mam dwa skierowania od dwóch różnych lekarzy
(prywatnego i z przychodni) i nie wiem czy jest to, to samo badanie, czy
zupełnie coś innego. Może ktoś mnie oświeci co oznacza jedno i drugie
pojęcie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ewa 37 tydzień
Obserwuj wątek
    • mama_wiktora Re: Odczyn COOMBSA? 04.11.03, 15:22
      Nie bardzo pomogę, bo nie wiem co to jest próba krzyżowa, ale odczyn Coombsa
      robi się w przypadku konfliktu grup krwi, ja miałam przez całą ciążę regularnie
      badane, czy pojawiają się przeciwciała (co oznaczałoby że dziecko ma inną grupę
      krwi -plus i mój organizm go zwalcza). Ale może jest tak, że służy to jeszcze
      do czegoś.

Pozdrawiam
      Gosia
      • ewetka Re: Odczyn COOMBSA? 04.11.03, 15:39
        Ja nie mam konfliktu serologicznego a jednak lekarz zlecił mi takie badanie.
        Ja mam grupę krwi A Rh +, mąż O Rh +. Jutro muszę zrobić badania a na zleceniu
        z przychodni rejonowej (od innego lekarza) nie ma takiego pojęcia jak
        Odczyn Coombsa. jest za to próba krzyżowa. Dlatego pytam.
        • sznoberka Re: Odczyn COOMBSA? 05.11.03, 16:57
          Ewetko odczyn Coombsa powinno się wykonać w każdej ciąży, służy on dokładnie
          określeniu czy nie ma konfliktu serologicznego. Wykonuje się go zawsze, z tego
          co mówił moj gin, nawet jeśli grupy krwi rodziców na to nie wskazują. Natomiast
          nie mam bladego pojęcia co to ta próba krzyżowa, ale jakby tak dedukować z
          nazwy to pasowałoby na ten sam konflikt.
          Pozdrawaim
    • marta_km Re: Odczyn COOMBSA? 05.11.03, 19:52
      próbę krzyżową wykonuje się w przypadku konieczności przetoczenia krwi- krew
      biorcy krzyżuje się z krwią dawcy i sprawdza w ten sposób czy nie dochodzi do
      aglutynacji krwinek (czyli ich zlepienia i śmierci) zanim przetoczy się
      preparat choremu (biorcy).
      Odczyn Coombsa- to też test, ale wykonuje się go z surowicy w celu zbadania
      czy nie mam tam p/ciał antyRh. W przypadku konfliktu serologicznego w układzie
      Rh (matka Rh ujemna, ojciec Rh dodatni) jeśli dziecko ma Rh(+) po ojcu- matka
      może wytworzyć p/ciała p/ko krwinkom Rh(+), bo sama mając Rh(-) tych krwinek
      nie posiada. W pierwszej ciąży miano tych p/ciał jest niewielkie i szybko się
      obniża, bez skutków ubocznych dla płodu, natomiast w drugiej może być już
      bardzo wysokie. Wówczas odczyn Coombsa może być dodatni- określa się też miano
      poziomu przeciwciał. W konflikcie serologicznym 0 na A (matka grupa główna 0,
      ojciec A) odczyn Coombsa jest najczęściej ujemny- do wykrycia tego konfliktu
      służą inne odczyny serologiczne, które robią w Woj.Stacji Krwiodawstwa.
      Mam nadzieję, że coś udało mi się wyjaśnić i nie wymądrzałam się za bardzowink
      Pozdrawiam
      Marta
    • foczka4 Re: Odczyn COOMBSA? 05.11.03, 23:23
      hej!
      ja rowniez radzilabym robic takie badania w stacji krwiodawstwa. mnie w 26
      tyg. w laboratorium przyszpitalne skierowalo na konsultacje wlasnie do stacji
      poniewaz sami nie byli pewni co do moich wynikow ktore uzyskali. kosztowalo
      mnie to wiele nerwow, strachu o dziecko i lez. na szczescie po 2 dniach
      dowiedzialam sie juz napewno ze przeciwcial nie stwierdzono!
      w stacji krwiodawstwa jezeli wynik jest nie jasny jest natychmiast
      konsultowany i pacjetki nie pozostawia sie w niepewnosci. to ma wielkie
      znaczenia-naprawde. poza tym jezeli robi sie to badanie odplatnie to za
      konsultacje nie pobieraja juz odplaty!
      to tyle!
      pa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka