mana10 05.11.03, 16:36 jestem w 16 tygodniu, przytyłam 4 kg. - to duzo czy mało? Pozdrawiam mana i kruszyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
belakaro Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 18:29 Witam, 4 kg to jest według mnie średni przyrost wagi. Jest ok, tak trzymaj. Ja jestem w 36 tygodniu i przytyłam 10 kg. Na początku nie tyłam prawie wcale - pierwsze 5 m-cy przyrost na poziomie 3 kg, ale potem się zaczęło. Miałam ucisk na prawą nogę i nie mogłam chodzic przez szósty m-c i wtedy wrzuciłam 5 kg. Od tamtej pory tak delikatnie - staram się bardzo, choć czasami nie potrafię odmóić sobie słodyczy. Trzymaj się. Koniecznie ćwicz. Polecam basen. Pozdrawiam, Iza i Karolinka (36 tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 18:41 Myślę, że wszystko jest dobrze. Twój przyrost wagi jest prawidłowy. Ciężąrna o wadze prawidłowej ( przed ciążą) powinna przytyć 20% swojej masy ciała. Trzymaj się zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 22:27 Nie pamiętam na jakiej to było stronie, ale wydrukowałam sobie, więc napiszę ci teoretyczny przyrost wagi. Moim zdaniem nie ma co sugerować się tym za bardzo, ale dla orientacji się przyda. A więc: 0-14 tyg.- waga bez zmian, 14-20 tydz. - ok. 2,5 kg, 20-30 tydz. ok. 5 kg, 30-36 tydz. 2,5 kg, 36-40 bez zmian. Według tego wychodzi 10 kg, ale gdzieś czytałam, że 13 (wszystko było podliczone) Pozdrawiam Kasia i 23 tyg. córcia Odpowiedz Link Zgłoś
barrtis Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 06:54 wiesz,ja jestem w 24/25 tyg i przytyłam ok 7,5 kg.Tak naprawdę nie wiem,bo moja waga się zawsze wahała.raz kilogram w tą raz w tamtą.takze jeśli bym się uparła to na moją korzyść wyjdzie bo wtedy gdzieś 5,5 kg do 6,5. Jestem zdziwiona,bo mam niestety tendencję do tycia,a jednak tak mało przytyłam a spory mam brzuszek i czuję się ociężała o 20 kg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 12:46 A js mam dla was ciekawą historię od mojej pani ginekolog. Ja całe życie liczę kalorie, więc oczywiście o to zapytałam na wizycie i ona stwierdziła, że to naprawdę nie musi być dużo, że dalej muszę się pilnować i opowiedziała mi o swojej pacjentce, ktora schudła w ciąży! Co prawda była b. otyła i schudła ze 100 kg do 91, ale myślę, że to pokazuje, że dużo od nas zależy. Ja nie zamierzam rosnąć nigdzie indziej niż 'brzusiu" i takie historie napawają mnie optymizmem. M. Odpowiedz Link Zgłoś
punka Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 13:30 ja jestem w 21 tyg i przytyłam 4 kg od początku ciąży. Na poczatku prawie nie tyłam od 3 m-ca właściwie zaczeła mi rosnąć wskazówka na wadze. Na szczęscie póki co idzie mi w brzuch no może troszkę poszło w uda i pośladki, ale nie jest tak źle. Myślę że u Ciebie jest ok. Pozdrawiam, Punka Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjas2 Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 09:29 Witaj Ja przez cala ciaze przytylam ponad 20 kg. Wiem ze to duzo, poza tym nie tylko poszlo mi w brzuch, ale równiez w tylek i uda. Ale w tej chwili (moja córcia ma pól roku) waze prawie tyle ile przed ciaza. Nie powiem, ze bylo mi lekko. Chocialam 2 miesiace na aqua aerobic, a kolejny miesiac na aerobik, dodatkowo w domu cwiczylam i udalo sie. Dodam, ze nie stosowalam zadnych drakonskich diet i nie zrezygnowalam calkowicie ze slodyczy. Od czasu do czasu pozwalam sobie na odrobine luksusu. Pozdrawiam Patrycja, mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
mana10 Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 17:52 moje obawy ? pytanie wzięło się stąd,że w poprzednich ciążach tyłam rekordowo- 27, 29, 31, kg-mimo ograniczeń i tzw. pilnowania się,lek. załamywał ręce, ale było to ode mnie niezależne. Mam jednak nadzieję, że to serduszko nie zrobi ze mnie czołgu( no chyba że to nastepne apodyktyczne istnieńko) Odpowiedz Link Zgłoś
agatunka Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 17:54 Witaj. Ja jestem w 35 tyg. i przytyłam 4700. Nie wiem czy to dużo czy mało. Z dzidzią wszystko ok więc się nad tym nie zastanawiam. POozdrawiam Agata i 35 tyg brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 17:24 Bardzo mało przytyłaś, kiedy byłam w 32 tygodniu i mój przyrost wagi wynosił 7 kg., ginekolog chciała skierować mnie do szpitala ze względu na zbyt niską wagę. Dziecko było zdrowe, choć niezbyt duże. Przeczytałam w jakiejś książce, że jeżeli przybędzie do 7 miesiąca tylko 7 kilo, to jest to nieprawidłowe. Oczywiście dotyczy to kobiet z prawidłową masą ( przed ciążą). Na szczęście udało mi się przytyć jeszcze 2 kg i córcia urodziła się 3320 g. Na wagę ciężarnej składa się dziecko, wody płodowe, powiększona macica, dodatkowa krew, łożysko, zgromadzone płyny w tkankach, a gdzie to wszystko u ciebie? 4,7 kg składa mi sie na maluszka, łożysko i może wody płodowe, a gdzie reszta ? Napisz, jak to jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj40 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 20:26 Co do mojej wagi to jestem przerażona już teraz bo jestem dopiero 7 tydzień a wydaje mi sie że już waże jak słoń. Po pierwsze to miałam nadwagę i waże przy wzroście 172 95 kg a gdzie jeszcze cała ciążą. Boję się że nie dam rady chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 20:28 Nie martw się, im kobieta więcej waży , tym przyrost wagi w ciąży jest mniejszy. Teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś