Dodaj do ulubionych

przyrost wagi w ciąży

05.11.03, 16:36
jestem w 16 tygodniu, przytyłam 4 kg. - to duzo czy mało?
Pozdrawiam mana i kruszyna
Obserwuj wątek
    • belakaro Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 18:29
      Witam,
      4 kg to jest według mnie średni przyrost wagi. Jest ok, tak trzymaj. Ja jestem
      w 36 tygodniu i przytyłam 10 kg. Na początku nie tyłam prawie wcale - pierwsze
      5 m-cy przyrost na poziomie 3 kg, ale potem się zaczęło. Miałam ucisk na prawą
      nogę i nie mogłam chodzic przez szósty m-c i wtedy wrzuciłam 5 kg. Od tamtej
      pory tak delikatnie - staram się bardzo, choć czasami nie potrafię odmóić sobie
      słodyczy.
      Trzymaj się. Koniecznie ćwicz. Polecam basen.

Pozdrawiam,
      Iza i Karolinka (36 tyg.)
      • lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 18:41
        Myślę, że wszystko jest dobrze. Twój przyrost wagi jest prawidłowy.
        Ciężąrna o wadze prawidłowej ( przed ciążą) powinna przytyć 20% swojej masy ciała.
        Trzymaj się zdrowo.
        • lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 18:44
          20% do końca ciąży.
    • kj74 Re: przyrost wagi w ciąży 05.11.03, 22:27
      Nie pamiętam na jakiej to było stronie, ale wydrukowałam sobie, więc napiszę ci
      teoretyczny przyrost wagi. Moim zdaniem nie ma co sugerować się tym za bardzo,
      ale dla orientacji się przyda. A więc:
      0-14 tyg.- waga bez zmian,
      14-20 tydz. - ok. 2,5 kg,
      20-30 tydz. ok. 5 kg,
      30-36 tydz. 2,5 kg,
      36-40 bez zmian.

Według tego wychodzi 10 kg, ale gdzieś czytałam, że 13 (wszystko było
      podliczone)

Pozdrawiam
      Kasia i 23 tyg. córcia
    • barrtis Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 06:54
      wiesz,ja jestem w 24/25 tyg i przytyłam ok 7,5 kg.Tak naprawdę nie wiem,bo moja
      waga się zawsze wahała.raz kilogram w tą raz w tamtą.takze jeśli bym się uparła
      to na moją korzyść wyjdzie bo wtedy gdzieś 5,5 kg do 6,5.
      Jestem zdziwiona,bo mam niestety tendencję do tycia,a jednak tak mało przytyłam
      a spory mam brzuszek i czuję się ociężała o 20 kg.
      Pozdrawiam
    • matizka Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 12:46
      A js mam dla was ciekawą historię od mojej pani ginekolog. Ja całe życie liczę
      kalorie, więc oczywiście o to zapytałam na wizycie i ona stwierdziła, że to
      naprawdę nie musi być dużo, że dalej muszę się pilnować i opowiedziała mi o
      swojej pacjentce, ktora schudła w ciąży! Co prawda była b. otyła i schudła ze
      100 kg do 91, ale myślę, że to pokazuje, że dużo od nas zależy.

Ja nie zamierzam rosnąć nigdzie indziej niż 'brzusiu" i takie historie napawają
      mnie optymizmem.

M.
    • punka Re: przyrost wagi w ciąży 06.11.03, 13:30
      ja jestem w 21 tyg i przytyłam 4 kg od początku ciąży. Na poczatku prawie nie
      tyłam od 3 m-ca właściwie zaczeła mi rosnąć wskazówka na wadze. Na szczęscie
      póki co idzie mi w brzuch no może troszkę poszło w uda i pośladki, ale nie jest
      tak źle. Myślę że u Ciebie jest ok.
      Pozdrawiam, Punka
    • patrycjas2 Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 09:29
      Witaj
      Ja przez cala ciaze przytylam ponad 20 kg. Wiem ze to duzo, poza tym nie tylko
      poszlo mi w brzuch, ale równiez w tylek i uda.
      Ale w tej chwili (moja córcia ma pól roku) waze prawie tyle ile przed ciaza.
      Nie powiem, ze bylo mi lekko. Chocialam 2 miesiace na aqua aerobic, a kolejny
      miesiac na aerobik, dodatkowo w domu cwiczylam i udalo sie.
      Dodam, ze nie stosowalam zadnych drakonskich diet i nie zrezygnowalam
      calkowicie ze slodyczy. Od czasu do czasu pozwalam sobie na odrobine luksusu.

Pozdrawiam
      Patrycja, mama Oli
      • mana10 Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 17:52
        moje obawy ? pytanie wzięło się stąd,że w poprzednich ciążach tyłam rekordowo-
        27, 29, 31, kg-mimo ograniczeń i tzw. pilnowania się,lek. załamywał ręce, ale
        było to ode mnie niezależne. Mam jednak nadzieję, że to serduszko nie zrobi ze
        mnie czołgu( no chyba że to nastepne apodyktyczne istnieńko)
    • agatunka Re: przyrost wagi w ciąży 07.11.03, 17:54
      Witaj.
      Ja jestem w 35 tyg. i przytyłam 4700. Nie wiem czy to dużo czy mało. Z dzidzią
      wszystko ok więc się nad tym nie zastanawiam.
      POozdrawiam Agata i 35 tyg brzuszek
      • lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 17:24
        Bardzo mało przytyłaś, kiedy byłam w 32 tygodniu i mój przyrost wagi wynosił 7 kg., ginekolog
        chciała skierować mnie do szpitala ze względu na zbyt niską wagę. Dziecko było zdrowe, choć
        niezbyt duże. Przeczytałam w jakiejś książce, że jeżeli przybędzie do 7 miesiąca tylko 7 kilo, to jest
        to nieprawidłowe. Oczywiście dotyczy to kobiet z prawidłową masą ( przed ciążą).
        Na szczęście udało mi się przytyć jeszcze 2 kg i córcia urodziła się 3320 g.
        Na wagę ciężarnej składa się dziecko, wody płodowe, powiększona macica, dodatkowa krew,
        łożysko, zgromadzone płyny w tkankach, a gdzie to wszystko u ciebie?
        4,7 kg składa mi sie na maluszka, łożysko i może wody płodowe, a gdzie reszta ?
        Napisz, jak to jest możliwe.
        • kecaj40 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 20:26
          Co do mojej wagi to jestem przerażona już teraz bo jestem dopiero 7 tydzień a
          wydaje mi sie że już waże jak słoń. Po pierwsze to miałam nadwagę i waże przy
          wzroście 172 95 kg a gdzie jeszcze cała ciążą. Boję się że nie dam rady
          chodzić.
          • lula11 Re: przyrost wagi w ciąży 09.11.03, 20:28
            Nie martw się, im kobieta więcej waży , tym przyrost wagi w ciąży jest mniejszy. Teoretycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka