kalina_19 06.01.09, 12:16 diewczyny ile trzeba odczekac po ciazy zeby starc sie o kolejnego bobaska ja normalnie rodziłam i chce miec bobaska ale niewiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
judyta2000 Re: kolejny bobasek 06.01.09, 12:59 Ja "wpadłam" z trzecim bobaskiem dokładnie rok po porodzie. Niestety ta ciąża jest z komplikacjami (wcześniejsze też były) i lekarka mówi, że jednym z elementów może być to, że ta ciąża jest tak szybko po poprzedniej (pierwsze 3 miesiące tej ciąży karmiłam piersią, co mogło wpływać niekorzystnie na skurcze macicy). Choć z drugiej strony niekoniecznie, ponieważ dwie pozostałe ciąże też nie przebiegały bezproblemowo. Więc chyba taki już mój urok, że aby mieć bobaska muszę się sporo "wyleżeć". Ogólnie lekarze doradzają 2 lata na regenerację organizmu. Ale naturalnie każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Najlepiej porozmawiaj ze swoim ginekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: kolejny bobasek 06.01.09, 13:05 A co, stary się zepsuł i już nie jest taki fajny? Sorry za uszczypliwosc, ale irytuje mnie jak ktos pisze, ze chce miec "bobaska". A zbuntowanego 2-latka i jeszcze bardziej zbuntowanego pryszczatego nastolatka też chcesz mieć, czy uruchamiasz seryjną produkcję dzidziusiów? A co do meritum: po porodzie sn minimum to 4 miesiące (wczesniej i tak ciezko byloby zajsc), ale lepiej poczekac ze 2 lata, zeby organizm sie zregenerowal (ciaza i laktacja poważnie nadgryza BMD, czyli gęstość kości). Taka roznica wieku (ok. 3 lata miedzy dziecmi) jest tez bardziej praktyczna ze wzgledu na to, ze nie masz dwóch naraz w pieluchach i w wózku, ale sa tacy, co lubia przeciwnie, szybka seria, a potem koniec z pieluchami dopoki sami nie zaczną ich wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: kolejny bobasek do izazdo 06.01.09, 17:28 do izazdo a pomyslałas zanim napisałas? kobieto jaka seryjna produkcja urodziłam i co z tego? z zdałas sobie sprawe ze nie wszytcy maja szczesliwy happy end? tak urodziłam w 36 ty ale bobasek usna w brzuszku i go nie mam czasami trzeba pomysles bo rozne zeczy sie zdarzaja wiec zanim napiszesz to pomysl bo mozesz kogos bardzo mocno zranic? a pytałam sie bo chce miec kolejne dziecko i nie byłam pewna Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: kolejny bobasek do izazdo 06.01.09, 17:35 A co, stary się zepsuł i już nie jest taki fajny? Sorry za uszczypliwosc, ale irytuje mnie jak ktos pisze, ze chce miec "bobaska". A zbuntowanego 2-latka i jeszcze bardziej zbuntowanego pryszczatego nastolatka też chcesz mieć, czy uruchamiasz seryjną produkcję dzidziusiów?.... mam 4 ltka i co z tego nie jest rozbestwionym dzieckiem ma swoje humrki ale TAK chce miec takie własnie dziecko bo wiem ze zyje chce miec placzacego nie mowlaka co noc i meczyc sie z kolkami i pieluchami dlamnie kazdy dotyk uscisk i słowo kocham cie mamusiu jest najwaniejsze co mozna chcec wole to niz smierc mojego synka Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy kalina 06.01.09, 17:46 ale ty nie napisałaś nic co mogłoby dać do zrozumienia, że coś złego się w Twoim zyciu stało. Napisałaś, że urodziłaś i.... chcesz urodzić raz jeszcze. Poza tym napisałaś to w taki sposób, że czytając Twój post odniosłam wrażenie, że pisze to infantylna jeszcze nastolatka.Nie dość, że "bobasek" to jeszcze ta ilośc błędów, brak podstawowej interpunkcji...Wszystko to razem zebrane daje dośc kiepską całość. Wybacz. Wracając do nurtującego Cię tematu. Przyjmij proszę moje wyrazy współczucia, nawet nie potrafię sobie wyobrazić co czujesz. Dziewczyny przede mną pisały o magicznych 2 latach. Nie jestem pewna czy trzeba aż tak długo czekać. Moim zdaniem wystarczy rok. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna izazdo 06.01.09, 19:37 ty chyba nie jesteś normalna co?Jak możesz tak pisać?Nie miesz ludzi własną miarą. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczka Re: kolejny bobasek 06.01.09, 17:58 Teoria teoria a moja siostra rodziła 4 dzieci rok po roku, pierwsza trójka dokładnie co 12 miesiecy, czwarty sie obsunął i było 18 miesięcy i jakos żyje. Myslę, że jak minie połóg, zaczniesz miesiączkowac i poczujesz, że naprawdę tego chcesz - próbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: kolejny bobasek 06.01.09, 17:59 hehe moze bledy sa bo niestety nie mam polskiego systemu wiec nie mam polskich liter a bobasek bo tak zawsze pisze o maluszkach Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: kolejny bobasek 06.01.09, 18:08 ale znaki interpunkcyjne masz? nieważne. Życzę Ci by wszystko czego pragniesz stałą się rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: kolejny bobasek 06.01.09, 23:21 Bardzo ci współczuję i rozumiem, moja córka odeszła 3 miesiące temu... Ja rodziłam co prawda przez cesarskie cięcie, ale wg lekarzy po ok. 9 miesiącach mogę się starać ponownie zajść w ciążę. Do zobaczenia na Promyczku. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia to jest pytanie do Twojego lekarza, 06.01.09, 18:19 a nie do nas. Po porodzie powinnaś pójść na kontrolę i powinien odpowiedzieć Ci na wszystkie Twoje pytania i ustalić, kiedy możesz starać się o następne. Nie wiem, czy nie powinnaś pomyśleć o kilku miesiącach przerwy - kolejna ciąża po śmierci dziecka jest bardzo stresująca (wiem z własnego doświadczenia) i warto spróbować wczesniej dojść trochę do siebie - wyjechać na urlop, wzmocnić nerwy, pójść na konsultację do psychologa ( żeby sprawdzić, czy psychicznie temu podołasz i z pytaniem, jak myśleć, żeby nie stresować się za bardzo w kolejnej ciąży) itp. Dbaj na razie o siebie w tym najpaskudniejszym okresie Twojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ayak Re: kolejny bobasek 06.01.09, 19:52 Kalina, pisząc, że urodziłaś, nie wspominając nic na temat swoich przykrych przezyć, w dodatku uzywając infantylnych okresleń, mogłaś się spodziewać takich a nie innych odpowiedzi. Nikt nie chciał i nie chce cię urazić, ale ponieważ jest to możliwe po takich przeżyciach, to albo musisz się z tym liczyć, ale pisz szczerze co cię spotkało. Uwierz, ze bardzo dobrze cię rozumiem, bo sama straciłam synka w 31 tygodniu. Ja czekałam 4 lata z kolejna ciążą, ale oczywiście był to bardziej problem psychiczny niż fizyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
galikowa Re: kolejny bobasek 06.01.09, 20:04 Moja teściowa urodziła w jednym roku dwoje dzieci: w styczniu i w grudniu, przerwa mniej wiecej 3 miesiące. Czyli można teoretycznie szybko, ale jak się do tego lekarze odnoszą to nie wiem Znam też kobietę która w ciągu 7 lat urodziła 6 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: kolejny bobasek 06.01.09, 21:51 tak jak piszą dziewczyny, ponoć 2 lata to taki czas, że organizm może wrócić do siebie po poprzedniej ciąży. mam jednak znajomą, która idąc na wizytę kontrolną po 3 miesiącach od porodu dowiedziała się, że jest w ciąży obie dziewczyny są już dorosłe, ale wiem, że nie było żadnych komplikacji najlepiej zapytaj lekarza (zrobi badania i powie, kiedy organizm będzie gotowy na wysiłek związany z ciążą a postami nie na temat się nie przejmuj bobaski są słodziutkie, ja mam jednego słodkiego bobaska w trakcie buntu 2-latka, a drugiego równie słodkiego noszę w brzuszku życzę Ci wszystkiego co najlepsze, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś