anpio26 25.01.09, 11:35 Dziewczyny ja od początku ciąży łykam nospe którą lekarz mi przepislał(łykam codziennie x2). Lekarz mówi że można bez obaw łykac , ale są różne opinie. Jak to jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahti Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 11:47 w 1 ciazy nospe lykalam dosc dlugo bo bolal mi brzuch i mialam problemy z rozkurczaniem sie macicy.synus urodzil sie zdrowy. teraz nospe bralam okolo 3-4 tyg bo tez mialam bole brzucha, ale na szczescie juz przeszlo. tez czytalam rozne opinie na temat nospy w ciazy, ale ja jakos spokojniejsza bylam jak ja bralam i brzuch mi nie bolal. Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 12:36 A na co bierzesz ta nospe? lekarz ci ja przepisal jak witaminki 2x dziennie jesli cie nic nie boli to nie lykaj... Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:17 Ja nie łykałam w żadnej ciąży, bo moim zdaniem nie jest to lek dla ciężarnych. A już bez przyczyny to w ogóle żadnego leku nie łykałabym codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:26 Brałam prawie cały czas w pierwszej i drugiej ciąży. Dzieciom nie zaszkodziła, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:29 Kiedy leżałam w szpitalu to brałam codziennie i po wypisie też ok 3tyg teraz mam brać tylko jak boli mnie brzuch ponieważ nie boli nie biorę Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:28 Ja nie lykam nic, staram sie unikac zbednych medykamentow, a juz zapobiegawczo stosowac leki w czasie ciazy jest dla mnie totalna glupota. Zaczne lykac paracetamol, a nuz dostane goraczki Nawet na ulotce dotyczacej paracetamolu jest napisane, by nie stosowac bez potrzeby. No-spa jest lekiem rozkurczowym i z tego co wiem stosuje sie ja przy bolach, a nie jako nie wiem co...swoja droga, albo durny lekarz, albo ty nie doslyszalas zalecen. Z ciekawosci przeczytalam ulotke, co najlepsze tam jest kobieta w ciazy narysowana i przekreslona... Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:33 Może ja mam innej firmy ulotkę ale tam jest tylko napisane żeby przed zastosowaniem skontaktować się z lekarzem bo główny składnik DROTAWERTYNA przechodzi przez łożysko Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 16:01 Czemu zakładasz, że durny lekarz? może ma wskazania do łykania tej nos-py a nie łyka tak sobie dla sportu.... Odpowiedz Link Zgłoś
grimma Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 16:48 ostatnio bylo kilka wyczerpujacych watkow o nospie. mam wrazenie ze wszystko zostalo w nich powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
miss_california123 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 18:40 Ja w pierwszej ciąży łykałam sporo leków bo miałam wcześnie skurcze i kolkę nerkową. Łykałam m.in. no-spe i dzięki temu donosiłam do terminu. Teraz łykam nospe i magnez non stop od 21 tc. bo mam rozwarcie i skróconą szyjkę oraz założony pessar, więc muszę zapobiegać skurczom, a brzuch niestety czasami mi się napina. Jeżeli u Ciebie też jest wyraźnie wskazanie to lepiej posłuchać lekarza. Ja zbagatelizowałam w pierwszej ciąży zalecenie lekarza i wylądowałam w szpitalu z przedwcześnie rozpoczętą akcją porodową. Teraz powinnam brać 4 tabl. na dobę, ale na razie 3 wystarczają. Pewnie że żadne leki nie są wskazane w tym stanie, ale łatwo to mówić komuś kto ma ciążę bez problemów i powikłań. Kiedy jest problem to chyba jednak lepiej brać leki i urodzić w terminie zdrowe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 20:44 > Ja w pierwszej ciąży łykałam sporo leków bo miałam wcześnie skurcze i kolkę > nerkową. Łykałam m.in. no-spe i dzięki temu donosiłam do terminu. Tego, czy donosiłaś ciążę dzięki nospie, czy też nie - nie wiesz, bo tego nie da się wiedzieć... Ja miałam skurcze przez niemal całą ciążę, którą spędziłam na leżąco. Miałam skróconą szyjkę, rozwarcie i zatrzymane dwa przedwczesne porody. Nigdy nie brałam nospy i donosiłam do terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 21:28 dag_dag napisała: > > Tego, czy donosiłaś ciążę dzięki nospie, czy też nie - nie wiesz, bo tego nie d > a > się wiedzieć... A czasami się da....jak masz skurcze a nie możesz leżeć a skurcze te po nos-pie przechodzą to chyba jednak działa...na mnie w każdym razie działała, w takim razie w drugiej ciąży przynajmniej bo pierwszą faktycznie prawie całą przeleżałam no ale w drugiej z małym dzieckiem już się nie dało... A co do Twojego przypadku, skoro miałaś zagrożenie przedwczesnym porodem to nos-pa nie mogłaby zadziałać bo jest zwyczajnie za słaba i dostałaś na to zapewne inne leki zamiast niej.... Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 21:56 Ja nie neguję tego, że po nospie skurcze przechodzą - wszak to lek rozkurczowy. Neguję stwierdzenie, że dzięki nospie donosiło się ciążę. Tego nie da się stwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
grimma Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 22:03 kurcze, ja czegos nie rozumiem, mam wrazenie ze raczej nie lyka sie nospy jak witamin czy cukierkow. no spa jest lekiem przeciwporonnym. pisanie ze ktos nie bral i bylo ok jest szkodliwe Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: nospa przez całą ciąże 26.01.09, 10:18 Nospę należy brać w ciąży wtedy, gdy jest zagrożenie poronieniem lub porodem przedwczesnym. To, że ktoś jej nie brał a donosił ciążę o niczym nie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
inawrocka Re: nospa przez całą ciąże 26.01.09, 14:09 Witam. Ja od 8 tygodnia biore nospe 2xdziennie i luteune 2x dziennie. Teraz jestem w 12 tygodniu i lekarz kazał mi brać nospe jak raz dziennie. Pytałam się go czy to nie szkdzi on na to że nie, ale ja i tak się denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś