Dodaj do ulubionych

nospa przez całą ciąże

25.01.09, 11:35
Dziewczyny ja od początku ciąży łykam nospe którą lekarz mi przepislał(łykam
codziennie x2). Lekarz mówi że można bez obaw łykac , ale są różne opinie. Jak
to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • mahti Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 11:47
      w 1 ciazy nospe lykalam dosc dlugo bo bolal mi brzuch i mialam problemy z
      rozkurczaniem sie macicy.synus urodzil sie zdrowy. teraz nospe bralam okolo 3-4
      tyg bo tez mialam bole brzucha, ale na szczescie juz przeszlo. tez czytalam
      rozne opinie na temat nospy w ciazy, ale ja jakos spokojniejsza bylam jak ja
      bralam i brzuch mi nie bolal.
      https://www.suwaczek.pl/cache/0bf3691f57.png
      • seytan_a_22 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 12:36
        A na co bierzesz ta nospe? lekarz ci ja przepisal jak witaminki 2x dziennieuncertain
        jesli cie nic nie boli to nie lykaj...
    • dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:17
      Ja nie łykałam w żadnej ciąży, bo moim zdaniem nie jest to lek dla ciężarnych. A
      już bez przyczyny to w ogóle żadnego leku nie łykałabym codziennie...
      • slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:26
        Brałam prawie cały czas w pierwszej i drugiej ciąży. Dzieciom nie zaszkodziła,
        wręcz przeciwnie.
        • anta1981 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:29
          Kiedy leżałam w szpitalu to brałam codziennie i po wypisie też ok 3tyg
          teraz mam brać tylko jak boli mnie brzuch ponieważ nie boli nie biorę
      • seytan_a_22 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:28
        Ja nie lykam nic, staram sie unikac zbednych medykamentow, a juz zapobiegawczo
        stosowac leki w czasie ciazy jest dla mnie totalna glupota. Zaczne lykac
        paracetamol, a nuz dostane goraczkiuncertain
        Nawet na ulotce dotyczacej paracetamolu jest napisane, by nie stosowac bez
        potrzeby. No-spa jest lekiem rozkurczowym i z tego co wiem stosuje sie ja przy
        bolach, a nie jako nie wiem co...swoja droga, albo durny lekarz, albo ty nie
        doslyszalas zalecen.

Z ciekawosci przeczytalam ulotke, co najlepsze tam jest kobieta w ciazy
        narysowana i przekreslona...
        • anta1981 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 15:33
          Może ja mam innej firmy ulotkę ale tam jest tylko napisane żeby przed
          zastosowaniem skontaktować się z lekarzem bo główny składnik DROTAWERTYNA
          przechodzi przez łożysko
        • slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 16:01
          Czemu zakładasz, że durny lekarz? może ma wskazania do łykania tej nos-py a nie
          łyka tak sobie dla sportu....
    • grimma Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 16:48
      ostatnio bylo kilka wyczerpujacych watkow o nospie. mam wrazenie ze wszystko
      zostalo w nich powiedziane
    • miss_california123 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 18:40
      Ja w pierwszej ciąży łykałam sporo leków bo miałam wcześnie skurcze i kolkę
      nerkową. Łykałam m.in. no-spe i dzięki temu donosiłam do terminu. Teraz łykam
      nospe i magnez non stop od 21 tc. bo mam rozwarcie i skróconą szyjkę oraz
      założony pessar, więc muszę zapobiegać skurczom, a brzuch niestety czasami mi
      się napina. Jeżeli u Ciebie też jest wyraźnie wskazanie to lepiej posłuchać
      lekarza. Ja zbagatelizowałam w pierwszej ciąży zalecenie lekarza i wylądowałam w
      szpitalu z przedwcześnie rozpoczętą akcją porodową. Teraz powinnam brać 4 tabl.
      na dobę, ale na razie 3 wystarczają. Pewnie że żadne leki nie są wskazane w tym
      stanie, ale łatwo to mówić komuś kto ma ciążę bez problemów i powikłań. Kiedy
      jest problem to chyba jednak lepiej brać leki i urodzić w terminie zdrowe dziecko.
      • dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 20:44
        > Ja w pierwszej ciąży łykałam sporo leków bo miałam wcześnie skurcze i kolkę
        > nerkową. Łykałam m.in. no-spe i dzięki temu donosiłam do terminu.

Tego, czy donosiłaś ciążę dzięki nospie, czy też nie - nie wiesz, bo tego nie da
        się wiedzieć...
        Ja miałam skurcze przez niemal całą ciążę, którą spędziłam na leżąco. Miałam
        skróconą szyjkę, rozwarcie i zatrzymane dwa przedwczesne porody. Nigdy nie
        brałam nospy i donosiłam do terminu.
        • slonko1335 Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 21:28
          dag_dag napisała:
          >
          > Tego, czy donosiłaś ciążę dzięki nospie, czy też nie - nie wiesz, bo tego nie d
          > a
          > się wiedzieć...

A czasami się da....jak masz skurcze a nie możesz leżeć a skurcze te po nos-pie
          przechodzą to chyba jednak działa...na mnie w każdym razie działała, w takim
          razie w drugiej ciąży przynajmniej bo pierwszą faktycznie prawie całą
          przeleżałam no ale w drugiej z małym dzieckiem już się nie dało...
          A co do Twojego przypadku, skoro miałaś zagrożenie przedwczesnym porodem to
          nos-pa nie mogłaby zadziałać bo jest zwyczajnie za słaba i dostałaś na to
          zapewne inne leki zamiast niej....
          • dag_dag Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 21:56
            Ja nie neguję tego, że po nospie skurcze przechodzą - wszak to lek rozkurczowy.
            Neguję stwierdzenie, że dzięki nospie donosiło się ciążę. Tego nie da się
            stwierdzić.
    • grimma Re: nospa przez całą ciąże 25.01.09, 22:03
      kurcze, ja czegos nie rozumiem, mam wrazenie ze raczej nie lyka sie nospy jak
      witamin czy cukierkow.
      no spa jest lekiem przeciwporonnym. pisanie ze ktos nie bral i bylo ok jest
      szkodliwe
    • julimama79 Re: nospa przez całą ciąże 26.01.09, 10:18
      Nospę należy brać w ciąży wtedy, gdy jest zagrożenie poronieniem lub
      porodem przedwczesnym. To, że ktoś jej nie brał a donosił ciążę o
      niczym nie świadczy
    • inawrocka Re: nospa przez całą ciąże 26.01.09, 14:09
      Witam. Ja od 8 tygodnia biore nospe 2xdziennie i luteune 2x dziennie. Teraz
      jestem w 12 tygodniu i lekarz kazał mi brać nospe jak raz dziennie. Pytałam się
      go czy to nie szkdzi on na to że nie, ale ja i tak się denerwujesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka