luncia1 16.11.03, 23:48 jak często w ciąży można robić usg? czy to szkodzi dzidziusiowi? pozdrawiam wszystkie mamusie to be. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elasz4 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 09:28 Ja miałam robione USG kilka razy podczas ciąży. Właściwie za każdym razem kiedy byłam na wizycie to miałam robione USG, mój lekarz uważał to za całkowicie bezpieczne, a ja wystraszona przez rodziców szukałam informacji i nigdzie nie znalazałam żadnych, że zbyt częste USG Odpowiedz Link Zgłoś
elasz4 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 09:29 Coś się skopało więc dokończę. Nigdzie nie znalazłam informacji, że zbyt częste USG ma jakieś skutki negatywne. Od 7 miesięcy (dzisiaj mój synek kończy 7 miesięcy) jestem szczęśliwą mamą zdrowego i cudownego syneczka. Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 10:24 mnie tez to interesuje zaczynam 12 tydzien i bylam juz dwa razy - 5 i 7 tydzien chcialabym isc jeszcze raz, zeby sie upewnic czy wszystko w porzadku ide na wizyte do ginekologa w tym tygodniu wiec zapytam sie Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 10:37 Witajcie W prawidłowej ciąży usg zalecane jest 3 razy 12,20,30tydz.Ale chyba nie znajdzie się tu osoby, która by miała na koncie tylko te trzy badania. Z tego co wiem większośc wykonuje usg 4- 6 razy, a w sytuacjach wymagających częstego diagnozowania wykonuję się nawet raz w miesiącu . Więc jeśli by miało szkodliwe skutki to pewnie by lekarze o tym informowali, nie mówiąc o wszelkich podręcznikach o ciąży. A tak nie jest. Na poparcie zacyt. art ze strony www.artmed.lublin.pl/doppler1.htm - z uwagi na niewielką energię dawkę wiązki ultradźwiękowej stosowanej w nowoczesnych aparatach badanie USG nie wywiera szkodliwego wpływu na ustrój człowieka. Należy podkreślić, że aparat wysyła wiązkę ultradźwięków tylko przez około 1/100 czasu jej odbierania. Ponadto dużą część badania wykonuje się na zatrzymanym obrazie, kiedy sonda nie wysyła ultradźwięków. Po ponad 30 latach wykonywania USG nie udowodniono do tej pory szkodliwości tego badania w ciąży, nawet w pierwszych tygodniach po zatrzymaniu miesiączki. Z drugiej strony korzyści, które przynosi USG, np. potwierdzenie istnienia żywej ciąży lub braku szeregu wad rozwojowych płodu znacznie przekraczają teoretyczne ryzyko. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 11:10 na początku miałam trochę problemów, więc usg było robione dość często. Szukałam informacji na ten temat na stronach z badaniami naukowymi i jedyne co znalazłam to podobno związek częstego usg w czasie ciąży z dysgrafią w wieku szkolnym - nie wiem czy to było wiarygodne badanie, bo znalazłam w sieci tylko abstrakt, jakieś amerykańskie, ale nie drążyłam problemu bo związek wydał mi się mocno wątpliwy, z tego co wiem na dysgrafie wpływa cała masa innych czynników, a wynik tego badania to pewnie zbieg okoliczności, wszystko oczywiście zależy od tego jak duż była badana grupa, no i oczywiście co to znaczy "często", jak juz wspomniałam nie dotarłam do tych informacji, osobiście się tym nie przejmuję Ważniejsze były dla mnie informacje o dziecku! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiktora Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 12:54 Z tego co słyszałam nie udowodniono aby USG było szkodliwe dla maleństwa, ale ponieważ nie ma 200% pewności lekarze robią tyle USG ile jest konieczne dla prawidłowej oceny stanu maleństwa. Ja miałam w ciąży częste USG, głównie na początku, kiedy ryzyko poronienia było duże, a krótkie USG na każdej wizycie dawało mi dawkę optymizmu na kolejne trzy tygodnie i pewność, że wszystko jest ok. Mój lekarz twierdził, że skoro mnie to uspokaja to i lepiej dla dziecka Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mausi12 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 15:25 Ja mam robione USG za kazdym razem kiedy przychodze.Lekarz stwierdzil,ze najnowsza aparatura nie robi nic co mogloby zaszkodzic.Z pierwszym dzieckiem bylo tak samo i jest zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ziga2003 Re: ile razy można robić USG? 17.11.03, 20:19 Zobacz na www.noworodek.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=114 tam są pytania do lekarza i to dotyczyło bezpieczeństwa maluszka podczas USG w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: ile razy można robić USG? 18.11.03, 15:42 ja miałam jak na razie dwa razy, 6 i 19 tydzień Ale doktor powiedział do mnie takie słowa: niby nie udowodniono negatywnego wpływu ale skoro można tak robijac kamienie to lepiej zbyt często nie robić badania. Z drugiej strony jak coś jest nie tak to chyba jednak robią częściej. Mnie osobiście dobija fakt, że w gabinecie ginekologicznym nie ma ultrasnografu i musze się zapisywać do innej przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś