Dodaj do ulubionych

aquaaerobic w ciązy

02.03.09, 20:41
Wiem, ze ruch w ciązy jest jak najbardziej wskazany. Od pewnogo czasu chodzę
na aquaaerobic. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Chciałabym nadal
chodzić na te zajęcia. Zwłaszcza, że nie mam możliwości chodzenia na zajęcia
dla kobiet w ciąży. Wiecie może jakich ćwiczeń powinnam unikać? Co z tym
osławionym podnoszeniem rąk do góry?
Obserwuj wątek
    • anna262 Re: aquaaerobic w ciązy 03.03.09, 02:10
      Można chodzić tylko nie możesz wykonywac wszystkich ćwiczeń,złascza
      tych na brzuch. najlepiej to się spytac instruktorki. Ja też chodzę
      ale wykonuje te ćwiczenia które uważam że są bezpieczne,podnoszenia
      rak akurat jest bardzo mało i jak na chwilkę się podniesie to chyba
      nic się nie stanie.
    • zagolska Re: aquaaerobic w ciązy 03.03.09, 09:10
      ja chodzę na aqua aerobic od kad dowiedziałam się ze jestem w ciąży. dziś jest
      37 tydzień i nadal biegam na zajęcia bo w moim przypadku dały mi niezmiernie
      dużo.. gdy nie mogę przyjść na zajecia dla ciezarnych chodze na normalne.
      instruktorka wie i zawsze mi mówi czego nie mogę robić. glownie chodzi o szybkie
      obkrecanie sie, krzyżowanie nóg i tempo. kobiety w ciąży muszą mieć wolniejsze
      tempo ćwiczeń. wiec ja sobie sama narzucam predkosc. podnoszenie rak to fikcja i
      odnosi sie do "wieszania firanek" i trzymania dlugo rak w gorze. chodzi o krew
      zeby nie odplywala i naczynka na brzuchu. ja osobiscie baardzo polecam wodne
      zajecia.
      • ophelia78 Re: aquaaerobic w ciązy 03.03.09, 11:49
        Z podnoszeniem rąk sprawa jest bardzo prosta, zwykłą fizyka: kobiecie w ciąży
        bardzo zwiększa się objętość krwi i dodatkowo krew jest gęstsza. A to znaczy, że
        serce musi więcej jej przepompować. Jeśli trzymamy długo ręce w górze, to serce
        musi włożyć więcej siły, by tę krew wypchnąć do góry (wyżej niż samo się
        znajduje i wyżej niż jest mózg). W takiej sytuacji może dojść do krótkotrwałego
        niedotlenienie (bo krew jest pchana do rąk uniesionych ponad głowę, a nie do
        mózgu)i np. omdlenia albo zawrotu głowy. Dlatego te sławne firanki (mycie okien,
        żyrandoli, malowanie sufitów...) są zabronione: bo może Ci się zakręcić w głowie
        jak stoisz na stołku. A biorąc pod uwagę, ze z brzuchem ma się dodatkowo
        zachwiane poczucie równowagi, można po prostu spaść, czego w ciąży się nie
        zaleca wink

Wracając do pytania: nie sądzę, by podnoszenie rąk na chwilę w czasie ćwiczeń Ci
        zaszkodziło. A jak poczujesz, że Ci słabo, to tego nie rób. Zresztą w basenie
        trudno się wywrócić wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka