Dodaj do ulubionych

Posłanki walczą o darmowe zzo

04.03.09, 11:15
Ciekawe czy kiedykolwiek doczekamy takich czasów, że będzie
darmowe...
www.dziennik.pl/polityka/article333196/Poslanki_apeluja_o_darmowe_znieczulenia.html
Obserwuj wątek
    • aszkerson Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 11:30
      My chyba nie, ale może nasze wnuczki już będą mogły się znieczulić oszczędzając ponad pół tysiąca złotych wink
      PozdrawiaMy smile
    • balsamina-niecierpek Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 11:33
      Tak, tak. "Zanim się cokolwiek zdecyduje, potrzebna jest rzetelna
      debata o sytuacji rodzących Polek" (Marek Balicki). Przyjdą faceci,
      siądą i zaczną opowiadać obleśne kawały o babach drących się nie
      wiadomo po co i dlaczego. Po czym stwierdzą, że wg słów pewnej
      położnej, "chciało im się pieprzyć, to niech sobie teraz wrzeszczą",
      podpiszą protokół, w którym będzie czarno na białym wykazane, że nic
      się nie da zrobić, i jak było, tak będzie.
      Polecam wypowiedź dziewczyny, która rodziła w szpitalu na Solcu. jest tutaj. Przyznam, że opisana tu postawa
      anestezjologów przypomina mi bandytów, którzy torturami stosowanymi
      na zakładniczkach chcą wymusić dla siebie kasę.
    • anik0987 Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 12:14
      A mnie wkurza ciągłe gadanie o tym, że nie ma na znieczulenie środków. Bo skoro
      w tym roku znalazły się większe środki np. na leczenie sanatoryjne, to dlaczego
      nie na zzo? Odpowiedź prosta - tam jest silne lobby, kobiety takiego, jak widać
      nie mają. Faceci (i pani minister Kopacz) wiedzą lepiej, jak należy rodzić.
      • figa33 Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 12:40
        Mnie najbardziej zdziwiła wypowiedź jakiejś posłanki z pokrewnego
        artykułu :

"Nawet tak wielki ból jest wspaniałym przeżyciem, bo w końcu
        wydajemy na świat dziecko. A skoro środek przeciwbólowy w jakiś
        sposób mógłby mu zaszkodzić, uważam, że powinniśmy tego unikać"-
        mówi jedna z posłanek PO, które zapytaliśmy, co sądzą o bezpłatnym
        znieczuleniu w czasie porodu.

Całość tu:
        www.dziennik.pl/opinie/article332900/Dla_dziecka_warto_sie_poswiecic.html
        • anik0987 Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 12:51
          Skoro tak jej się to podobało, to niech sobie rodzi nawet dziesięcioro dzieci
          bez znieczulenia. Chodzi o wybór, możliwość. Teraz wiele kobiet takiej nie ma, a
          nawet jeśli mają pieniądze to znieczulenia mogą nie doczekać, bo anestezjolog
          jest akurat zajęcy pacjentem, którego musi znieczulić. Rodząca jest na samym
          końcu listy. Nie chce mi się nawet denerwować. Ja znieczulenie wykupię, a w
          szpitalu, w którym rodzę, na szczęście nie ma problemu z anestezjologiemsmile
          • vickk Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 13:15
            Darmowe??? Ja nie mogę nawet za znieczulenie zaplacić bo jedyny szpital w 150tys
            mieście nie przewiduje w ogóle znieczuleń porodow!
        • lady.deidre Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 14:20
          Najlepsze w jej wypowiedzi jest to, że ta pani rodziła tylko i wyłącznie przez cc. Przypomina mi to wypowiedź lekarza (mężczyzny), który jest przeciwnikiem darmowych znieczuleń przy porodzie bo twierdzi, że jest to ból porównywalny z wyrwaniem zęba, do którego to zabiegu znieczulenie darmowe nie przysługuje. Pominął tylko taki drobny szczegół, że poród trwa od kilku do kilkunastu godzin a wyrwanie zęba kilka minut (chyba, nie miałam nigdy wyrywanego więc nie znam dokładnego czasu, ale na pewno jest nieporównywalnie mniejszy)
          • balsamina-niecierpek Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 16:25
            To ów lekarz jest nie tylko idiotą ale i ignorantem, bo do wyrywania
            zęba bezpłatne znieczulenie przysługuje od wielu lat.
            • lady.deidre Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 17:22
              Tą wypowiedź słyszałam w tv kilka lat temu, kiedyś już parę razy podejmowano temat znieczuleń przy porodzie, więc możliwe że akurat wtedy zęby się rwało bez znieczulenia. Tak czy inaczej porównywanie tych dwóch sytuacji nie świadczy o nim najlepiej.
              • balsamina-niecierpek Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 17:27
                O jejku. To chyba musiało być jakieś krótkotrwałe zawirowanie w
                refundacjach, bo pamiętam jakieś straszne wieki temu, że mi w
                państwowej przychodni rwali krzywo rosnącą ósemkę ze znieczuleniem i
                za darmo. Ale mogło być, kto mówi że nie, służba zdrowia co chwilę
                szukała jakichś oszczędności w coraz to głupszy sposób.
                • lady.deidre Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 17:35
                  to chyba zależy też od tego, który ząb jest rwany, wiadomo, że ósemka to najtrudniejszy ząb do wyrwania i najlepiej jak jest usuwany przez chirurga. NFZ ma różne dziwne wytyczne, jedne zęby można leczyć bezpłatnie a inne już nie, więc możliwe, że znieczulenie też jest ściśle związane z numerkiem rwanego zęba.
                  • denea Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 23:10
                    Z tym że u dentysty znieczulenie można sobie kupić. Wprawdzie nie
                    rwałam, ale skoro do borowania mogłam poprosić, to do rwania
                    czegokolwiek tym bardziej, niezależnie od refundacyjnych zawirowań.
                    Z zzo jest taki problem, że w wielu regionach kraju jest jak Yeti:
                    wszyscy słyszeli, ale nikt nie widział, nie ma, nie będzie, nie
                    można kupić. Osobiście nie znam w realu ani jednej kobiety, która
                    miałaby znieczulenie przy porodzie.
                    No ni cholery nie wierzę, że AŻ TAK brakuje anestezjologów.
        • balsamina-niecierpek Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 16:26
          A te cc, przez które rodziła tak cudownie, to jej robiono na żywo?
          No chyba tak?
        • wilma.flintstone Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 22:16
          figa33 napisała:

> Mnie najbardziej zdziwiła wypowiedź jakiejś posłanki z pokrewnego
          > artykułu :

Mnie wcale nie dziwi. Kilkakrotnie widzialam tego typu wypowiedzi
          spod klawiatury pan na tym forum.
    • berna_dette Re: Posłanki walczą o darmowe zzo 04.03.09, 13:49
      I bardzo dobrze że walczą. Położnictwo w Pl jest na żałosnym poziomie, czas to
      zmienić
    • sanciasancia Nareszcie ktoś o tym mówi. 04.03.09, 13:58
      Proponuję zaprzestania znieczulenia zabiegów prostaty.
      • ophelia78 Re: Nareszcie ktoś o tym mówi. 04.03.09, 16:51
        i jeszcze obowiązkowo cewnikować (bez znieczulenia i wazeliny) każdego faceta w
        każdym szpitalu. A posła to już szczególnie wink
        • sanciasancia Re: Nareszcie ktoś o tym mówi. 04.03.09, 17:49
          Hm. Dobrze, że nie jestem urologiem, bo wizja jest kusząca...
    • malamufka Kolejna paranoja xD 05.03.09, 09:36
      No i co z tego, że będzie darmowe, skoro i tak nie będzie komu go wykonać bo nie
      ma anestezjologa?!
      Teraz, mimo iż część kobiet nie decyduje się na ZZO ze względu na cenę, ta druga
      część która chce zapłacić i tak słyszy odpowiedź odmowną... Ehhhh, zaprawdę w
      cudownym kraju żyjemy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka