poranek3 27.11.03, 09:16 Moje dziecko przyniosło najprawdopodobniej z przedszkola owsiki. niestety ja też sę zaraziłam a jestem w 3 miesiącu. Czy to może zaszkodzić dziecku? czy powinnam się czymś leczyć? Co można brać w takim stanie? Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcy-darcy Re: Owsiki u ciężarnej 27.11.03, 09:34 Moje dziecko też przyniosło owsiki z przedszkola kiedy byłam w ciąży. Walka z nimi była trudna bo w ciąży ABSOLUTNIE nie wolno brać tabletek normalnie przepisywanych na tę przypadłość. Mi udało się wyleczyć po tygodniowej drakńskiej kuracji. Po pierwsze musisz dobrze wysprzątać mieszkanie - poodkurzać, zetrzeć kurze, wyprać, wygotować i wyprasować pościel i ręczniki oraz piżamy i bieliznę których używało dziecko i ty. Oczywiście wymyć dokładnie łazienkę, krany, klamki, toaletę, deskę itp. Obetnij paznokcie. Pościel, piżamę i ręcznik najlepiej prać i zmieniać co dzień. Po drugie dziecko i wszyscy inni domownicy powinni zażyć środek przepisany przez lekarza. Po trzecie Twoje leczenie: - żadnych słodyczy za to jeść dużo kwaśnego- plasterki cytryny, kapusta kiszona, ogórki kiszone, - co dzień na czczo wypić szklankę soku z kiszonej kapusty (do kupienia w sklepach spożywczych, np. sok o wdzięcznej nazwie "Kacuś") - jak zniesiesz smak tego soku to popijaj go i w ciągu dnia, - Dodatkowo powinnaś jeść pestki dyni i jagody (można kupić mrożone) Nie muszę chyba przypominać o rygorystycznym myciu rąk prawie co chwila i częstym podmywaniu się. U mnie po tygodniu takiej kuracji owsiki zniknęły i nie pojawiły się do dziś. Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo na sok z kapusty na czczo nie mogłam patrzeć już drugiego dnia. PS. Owiski nie szkodzą dziecku i ciąży Odpowiedz Link Zgłoś