Dodaj do ulubionych

zwolnienie/macierzyński.

27.11.03, 16:39
Po terminie porodu nie można brać zwolnienia lekarskiego, tylko urlop
macierzyński, bo ZUS i tak zaliczy to L4 do urlopu macierzyńskiego. Tak
wyczytałam we wcześniejszych postach. Tylko skąd ZUS zna termin porodu???
Obserwuj wątek
    • mieszko02 Re: zwolnienie/macierzyński. 27.11.03, 16:46
      oj to chyba nie jest prawda. Ja miałam termin porodu na niedzielę a od lekarza
      dostałam zwolnienie do 4 grudnia i takie oddałam w zakładzie pracy. Poród
      przerywa zwolnienie i od tego dnia przysługuje Ci macierzynski. Moja koleżanka
      dostała od lekarza zwolnienie tylko do terminu porodu, później kazał zgłosić
      się jej do szpitala i tam musiała dochodzić na ktg, niestety w szpitalu
      wypisali jej już zaświadczenie do macierzyńskiego, mimo, że jeszcze nie
      urodziła. Lepiej proś lekarza prowadzacego o dłuższe zwolnienia, które zawsze
      można przerwać macierzyńskim, niż tracić często nawet 2 tygodnie
      macierzyńskiego, bo o tyle krócej będziesz z maleństwem, gdy już będzie na
      świecie. To czy otrzymasz zwolnienie czy zaświadczenie do urlopu
      macierzyńskiego zależy przede wszystkim od lekarza, ZUS nie zna przewidywanego
      terminu porodu, bo skąd?
      • jabw Re: zwolnienie/macierzyński. 28.11.03, 21:28
        Oczywiście, że zus nie zna terminu porodu przed porodem. Ja słuszałam, że
        ostatnie 2 tyg zwolnienia przed porodem zalicza na konto macierzyńskiego po
        porodzie (wstecznie) ale nie wiem, czy to prawda.
        • moni_mimika Re: zwolnienie/macierzyński. 02.12.03, 11:41
          Te dwa tygodnie macierzyńskiego przed porodem to Twój przywilej.
          Możesz wziąć je jeżeli nie jesteś na zwolnieniu bądź nie masz
          zapasu "normalnego" urlopu.
          Wydaje się jednak, że niewiele osób z tego przywileju korzysta, ponieważ jest
          to skróenie o 2 tygodnie czasu pobytu z maluszkiem, a lekarze zazwyczaj bez
          problemu wydają zwolnienie przed porodem, chociażby dla odpręzenia i
          zrelaksowania przyszłej mamy której jest już wtedy bardzo ciężko.
    • jkj5 to nie całkiem tak 28.11.03, 21:59
      ginekolog może wystawić zwolnienie tylko do terminu porodu, ale inny lekarz
      może dalej 'ciągnąć' zwolnienie, które przerywa poród
      ZUS nie zna terminu porodu, ale może wezwać Cię na komisję z kartą ciążową i
      będzie wiedział na kiedy był wyznaczony termin
      pozdrawki
      • umasumak Re: to nie całkiem tak 02.12.03, 22:59
        jkj5 napisała:

> ginekolog może wystawić zwolnienie tylko do terminu porodu

Bzdura. Wiem na 100% że tak nie jest. Inna sprawa że wielu ginekologów nie chce
        wypisywać po terminie zwolnienia.

• dollores1 Re: zwolnienie/macierzyński. 02.12.03, 13:50
      ZUS wie o terminie porodu bo szpital wystawia odpowiednie zaświadczenie o dacie
      porodu i to zaświadczenie ze szpitala przesyłane jest do ZUS-u (albo samemu się
      je zanosi)
      • adzia_a Re: zwolnienie/macierzyński. 03.12.03, 09:10
        dollores1 napisała:

> ZUS wie o terminie porodu bo szpital wystawia odpowiednie zaświadczenie o
        dacie
        >
        > porodu i to zaświadczenie ze szpitala przesyłane jest do ZUS-u (albo samemu
        się
        >
        > je zanosi)

Zaraz zaraz, ale przyznasz, że termin porodu to nie to samo co rzeczywista data
        porodu?
    • mieszko02 Re: zwolnienie/macierzyński. 03.12.03, 14:23
      To jeszcze raz ja. Już urodziłam, po terminie. Szczęsliwa już w domu i
      rodzinka w komplecie. A więc w moim przypadku termin porodu był wyznaczony na
      23 listopada. Zwolnienie od lekarza miałam do 4 grudnia (dostałam je po
      wizycie w dniu 13 listopada), moja córcia urodziła się 28 listopada i w
      szpitalu zapytali tylko czy wystarczy mi urlop macierzyński od dnia porodu czy
      może wcześniej (dotyczy to chyba osób, którym zwolnienie skończyło się przed
      porodem). Tak więc ZUS nie musi wiedzieć o terminie porodu, a zasiłek
      macierzyński wypłaca na podstawie zaświadczenia od lekarza lub ze szpitala, w
      którym określa się datę rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego, najczęściej to
      data porodu...
      • malgog Re: zwolnienie/macierzyński. 09.12.03, 15:22
        Dziewczyny - rozwiejcie proszę moje wątpliwości.

Kiedy rodziłam w 2000 r. miałam termin na 21 maja. Na zwolnienie lekarskie
        poszłam dopiero po 20 kwietnia, ale moja gin. nie chciała wystawić mi
        zwolnienia do dnia będącego terminem porodu czyli 21 maja tylko wystawiła do
        ok. 14, 15 maja (dokładnie nie pamiętam), argumentując, że jej nie wolno
        wystawiać zwolnienia dalej jak na 2 tyg. przed planowanym terminem.

Teraz znowu będę rodzić w maju. Na razie czuję się super, ale chciałabym
        więdzieć kiedy przyjdzie moment zwolnienia.

Czy gin. miała rację, a może coś w tym temacie się zmieniło.
        Czy teraz mogę liczyć na ew. zwolnienie lekarskie do dnia będącego terminem
        porodu, czy znowu będę przechodzić boje o każdy dzień.
        Wiadomo, że niewiele jest chętnych na macierzyński przed porodem - szkoda
        każdego dnia, tym bardziej, że to tylko 16 lub 18 tygodni.

Małgosia
        • sylwetka00 Re: zwolnienie/macierzyński. 09.12.03, 15:37
          Wlasnie jestem na etapie dokladnego sprawdzania tego tematu, z ta tylko
          roznica, ze dzisiaj mija termin porodu i tym samym zwolnienia lekarskiego. Moj
          lekarz nie mial problemu z wystawieniem zwolnienia przed porodem do dnia
          bedacego terminem porodu, chociaz rzeczywiscie roznie sie interpretuje ustawe.
          Niektorzy pracodawcy nie chca przyjmowac zwolnienia po 38 tygodniu ciazy (choc
          kto zna dokladny termin, przeciez nie ma obowiazku pokazywania tego w
          pracy..), u mnie nie bylo takiego problemu zarowno po stronie pracodawcy jak i
          lekarza, choc dzisiaj polozna ze szpitala, w ktorym zamierzam rodzic wyrazila
          zdziwienie, ze mialam takowe do dnia porodu. Teraz mam problem ze zwolnienien
          od dzis i rozwiazaniem jest otrzymanie zwolnienia od jakiegokolwiek lekarza
          innej specjalnosci niz ginekolog, np. stomatolog/internista, jesli oczywiscie
          nie nastapi to, na co czekam z utesknieniem.
          Sylwia
    • mama_wiktora Re: zwolnienie/macierzyński. 09.12.03, 15:43
      Lekarz może wystawić ci L4 na ile chce i na ile uzna za stosowne. Poród
      przerywa bieg zwolnienia i od tego momentu jesteś na macierzyńskim.
      Macierzyński wystawią ci w szpitalu. Nie wiem dlaczego ale faktem jest, że
      niektórzy lekarze nie chcą dawać L4 nawet już dwa tygodnie przed spodziewanym
      terminem. Rada jedna: zmienić lekarzasmile

Pozdrawiam
      Gosia
      • malgog Re: zwolnienie/macierzyński. 09.12.03, 16:00
        No wiesz Gosiu, nie chciałabym zmieniać lekarza tylko dlatego, że prawie 4 lata
        temu nie chciał wystawić mi zwolnienia na 2 tyg. przed porodem. Po cichu liczę,
        że może tym razem będzie lepiej i uda się dostać zwolnienie bez problemu.

Rozważam też proponowaną tu możliwość zwolnienia od innego lekarza niż
        ginekolog.
        Do maja mam trochę czasu.

P.S. Ale przynajmniej dowiedziałam się, że niechęć do wystawienia zwolnienia
        była wyłącznie wymysłem mojej gin. i teraz będę bardziej ją przyciskać.

Małgosia
    • sylwiaxxx1 Re: zwolnienie/macierzyński. 10.12.03, 10:11
      Mój pobyt w szpitalu przed porodem wiązał się ze zdjęciem szwów MC Donalda, po
      zdjęciu ich juz mnie nie wypisano ze szpitala ze względu na skurcze a termin
      porodu nastąpił po 8 dniach pobytu w szpitalu . Okres ten zaliczono mi do
      urlopu macierzyńskiego. Czy to w porządku. Na pobyt w szpitalu powinno
      przysługiwać do terminu porodu zwolnienie lekarskie a od terminu porodu dopiero
      urlop macierzyński.Jednak w szpitalu stwierdzono że 2 tygodnie przed porodem
      jeśli jest się w szpitalu do porodu wliczją ten okres do urlopu.
      • dela32 właśnie dzwoniłam do ZUS-u. 10.12.03, 11:27
        ...i pani powiedziała, że macierzyński policzą mi od daty określonej w
        zaświadczeniu o odbytym porodzie i udzielonym urlopie macierzyńskim, więc to
        chyba raczej zależy od tego, co napiszą w szpitalu, a w mniejszym stopniu od
        ZUS-u.
        • malgog To jak to właściwie jest ? 10.12.03, 15:40
          Czyli ZUS ma rację twierdząc, że liczy się data porodu i od niej POWINIEN być
          liczony okres macierzyńskiego.
          Tak więc wygląda na to, że nie trzeba słuchać położonych i obawiać się tego co
          mówią w szpitalu.

Małgosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka