Dodaj do ulubionych

No-Spa czy mozna zażyć

15.12.03, 09:56
Cześć!!! Mam pytanie: Jestem w 14 tyg. ciąży i od dwóch dni czuje napięty
brzuszek czy w takim przypadku moge zażyć No-Spe??
Obserwuj wątek
    • jagonia Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 11:07
      monia272 napisała:

> Cześć!!! Mam pytanie: Jestem w 14 tyg. ciąży i od dwóch dni czuje napięty
      > brzuszek czy w takim przypadku moge zażyć No-Spe??

Tak. Mój lekarz zalecał mi, że jeżeli będę tylko czuła dyskomfort (ciągnięcie
      brzuszka, pobolewanie) to trzeba zażyć No-Spe - jest nieszkodliwa dla malca.
      I pomaga dodatkowo pomaga zdiagnozować te groźniejsze bóle (np: zwiastujące
      poronienie) - po No-Spie one z całą pewnością nie znikną.

Jagoda
      • edyta Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 11:24
        A ja bym radziła pójść do lekarza, bo zadne leki, zwłaszcza w tak wczesnej
        ciązy nie są obojetne. Sama brałam No-Spę pół ciąży, ale dostawałam tez inne
        leki rozkurczowe. Dla kazdego co innego a i przyczyny twardnienia brzucha tez
        mogą byc różne.A jak oprócz tego dzieje się coś - nie daj Boże - jeszcze? A nie
        zawsze się czuje i tylko lekarz moze to zobaczyć? Uwazam, że No-Spa to nie
        witamina C i tylko lekarza może podjąc taka decyzję. pozdrawiam, Ed
        • madeyowa Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 14:35
          Mi też lekarz zalecał branie No-spy w czasie ciąży, ale ja ograniczałam
          maksymalnie jej zażywanie, ponieważ nie wierzę, żeby to było zupełnie obojętne
          dla płodu.
    • gochagocha Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 11:52
      Nie zazywaj jesli naprawde nie musisz. To zdanie mojego lekarza. No-spa wcale
      nie jest taka obojetna dla plodu (byl tu post o dzieciach "ponospowych").
      Napiety brzuszek mozesz miec np. dlatego, ze zjadlas cos "napinajacego" albo
      po prostu jest napiety i juz albo tez wcale nie jest napiety a Ty masz tylko
      takie wrazenie (moj lekarz nigdy nie stwierdzil u mnie twardego brzuszka choc
      ja tez mialam wrazenie, ze jest twardy).
      Idz do lekarza - niech fachowym okiem oceni ta twardosc. Nie bierz zadnych
      lekow na wyrost i bez wyraznych wskazan. A jak masz jeszcze watpliwosci to
      przeczytaj uwaznie ulotke od no-spy w kwestii stosowania w czasie ciazy.
    • martynka30 Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 14:19
      W przypadku każdego leku branego przez kobietę w ciąży należy rozważyć czy
      większe ryzyko jest związane z zażywaniem go, czy też zaniechaniem. Jeśli
      chodzi o nospę odpowiedź wypada na plus, lekarze uznają, że większe ryzyko
      powodują skurcze i napinanie brzucha. Co od badań, na podstawie których
      postawiono hipotezę, że nospa może byc powodem probemów z napięciem mięśni u
      niemowląt, to po pierwsze wciąż jest to tylko hipoteza (na problemy z
      napięciem mięsni może mieć wpływ ogromnie dużo czynników i trudno wyizolować
      ten najistotniejszy), po drugie w środwisku lekarskim konrowersje wzbudza
      metodologia badań (wielkośc grupy, grupa kontrolna, czas badań). Na pewno
      dłuższe zażywanie nospy może zalecić tylko lekarz i na pewno powinnaś do niego
      pójść jak najszybciej, ale jesli nie możesz tego wybrać się już, w tej chwili,
      to moim zdaniem dobrze zrobisz jak zmniejszysz napięcie brzucha jedną nospą.
      • cwikrut Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 23:11
        No-spę można z pewnością brać całą ciążę, ja to dwukrotnie przeszłam, chociać
        na pewno trzeba skontrolować, czy poza napięciem wszystko ok. Lekarz będzie
        wiedział, czy to tylko napinanie, któremu no-spa zapobiegnie (a co za tym idzie
        nie dopuści do większych napięć i innych poważniejszych skutków) czy coś więcej
        i wtedy no-spa po prostu już nie pomoże. W przypadku częstego napinania się
        brzucha może dojść do skurczów, a tego na pewno byś nie chciała smile, Weź no-spę
        i jak najprędzej idź do lekarza- tak po prostu potwierdzić, że wszystko grasmile
        Ania
        • olga_g Re: No-Spa czy mozna zażyć 17.12.03, 15:46
          Polecam do przeczytania wcześniejszy wątek na temat potencjalnych skutków
          zażywania No-Spy:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=8706716&a=8706716
          Pozdr,
          Olga i 13 tyg maluszek
    • martaurb Re: No-Spa czy mozna zażyć 18.12.03, 08:37
      Ja bym Ci raczej proponowala, zanim siegniesz po jakies chemiczne swinstwa
      (ktore wcale nie sa takie obojetne dla Malenstwa), zebys w miare mozliwosci
      odpoczywala, robila naprawde tylko to co musisz. Potraktuj sie przez kolejne
      dwa dni jak jajko - wiem, to wcale nie takie latwe, ale dla brzucha doskonale!
      I przez nastepne jak prawie jajko - to naprawde pomaga! Moj maz po stanie
      mojego brzucha wieczorem jest w stanie stwierdzic, czy przeholowalam,
      czy "bylam grzeczna" i niestety chocbym klamala to i tak sie zorientuje!
      I raczej skontaktuj sie z lekarzem, ale jesli kaze Ci brac No-spe, to wypytaj
      go dokladnie czy na pewno to niezbedne i jesli nie, to nie bierz albo
      zminimalizuj dawke!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka