monia272 15.12.03, 09:56 Cześć!!! Mam pytanie: Jestem w 14 tyg. ciąży i od dwóch dni czuje napięty brzuszek czy w takim przypadku moge zażyć No-Spe?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagonia Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 11:07 monia272 napisała: > Cześć!!! Mam pytanie: Jestem w 14 tyg. ciąży i od dwóch dni czuje napięty > brzuszek czy w takim przypadku moge zażyć No-Spe?? Tak. Mój lekarz zalecał mi, że jeżeli będę tylko czuła dyskomfort (ciągnięcie brzuszka, pobolewanie) to trzeba zażyć No-Spe - jest nieszkodliwa dla malca. I pomaga dodatkowo pomaga zdiagnozować te groźniejsze bóle (np: zwiastujące poronienie) - po No-Spie one z całą pewnością nie znikną. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
edyta Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 11:24 A ja bym radziła pójść do lekarza, bo zadne leki, zwłaszcza w tak wczesnej ciązy nie są obojetne. Sama brałam No-Spę pół ciąży, ale dostawałam tez inne leki rozkurczowe. Dla kazdego co innego a i przyczyny twardnienia brzucha tez mogą byc różne.A jak oprócz tego dzieje się coś - nie daj Boże - jeszcze? A nie zawsze się czuje i tylko lekarz moze to zobaczyć? Uwazam, że No-Spa to nie witamina C i tylko lekarza może podjąc taka decyzję. pozdrawiam, Ed Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: No-Spa czy mozna zażyć 15.12.03, 14:35 Mi też lekarz zalecał branie No-spy w czasie ciąży, ale ja ograniczałam maksymalnie jej zażywanie, ponieważ nie wierzę, żeby to było zupełnie obojętne dla płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
gochagocha Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 11:52 Nie zazywaj jesli naprawde nie musisz. To zdanie mojego lekarza. No-spa wcale nie jest taka obojetna dla plodu (byl tu post o dzieciach "ponospowych"). Napiety brzuszek mozesz miec np. dlatego, ze zjadlas cos "napinajacego" albo po prostu jest napiety i juz albo tez wcale nie jest napiety a Ty masz tylko takie wrazenie (moj lekarz nigdy nie stwierdzil u mnie twardego brzuszka choc ja tez mialam wrazenie, ze jest twardy). Idz do lekarza - niech fachowym okiem oceni ta twardosc. Nie bierz zadnych lekow na wyrost i bez wyraznych wskazan. A jak masz jeszcze watpliwosci to przeczytaj uwaznie ulotke od no-spy w kwestii stosowania w czasie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka30 Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 14:19 W przypadku każdego leku branego przez kobietę w ciąży należy rozważyć czy większe ryzyko jest związane z zażywaniem go, czy też zaniechaniem. Jeśli chodzi o nospę odpowiedź wypada na plus, lekarze uznają, że większe ryzyko powodują skurcze i napinanie brzucha. Co od badań, na podstawie których postawiono hipotezę, że nospa może byc powodem probemów z napięciem mięśni u niemowląt, to po pierwsze wciąż jest to tylko hipoteza (na problemy z napięciem mięsni może mieć wpływ ogromnie dużo czynników i trudno wyizolować ten najistotniejszy), po drugie w środwisku lekarskim konrowersje wzbudza metodologia badań (wielkośc grupy, grupa kontrolna, czas badań). Na pewno dłuższe zażywanie nospy może zalecić tylko lekarz i na pewno powinnaś do niego pójść jak najszybciej, ale jesli nie możesz tego wybrać się już, w tej chwili, to moim zdaniem dobrze zrobisz jak zmniejszysz napięcie brzucha jedną nospą. Odpowiedz Link Zgłoś
cwikrut Re: No-Spa czy mozna zażyć 16.12.03, 23:11 No-spę można z pewnością brać całą ciążę, ja to dwukrotnie przeszłam, chociać na pewno trzeba skontrolować, czy poza napięciem wszystko ok. Lekarz będzie wiedział, czy to tylko napinanie, któremu no-spa zapobiegnie (a co za tym idzie nie dopuści do większych napięć i innych poważniejszych skutków) czy coś więcej i wtedy no-spa po prostu już nie pomoże. W przypadku częstego napinania się brzucha może dojść do skurczów, a tego na pewno byś nie chciała , Weź no-spę i jak najprędzej idź do lekarza- tak po prostu potwierdzić, że wszystko gra Ania Odpowiedz Link Zgłoś
olga_g Re: No-Spa czy mozna zażyć 17.12.03, 15:46 Polecam do przeczytania wcześniejszy wątek na temat potencjalnych skutków zażywania No-Spy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=8706716&a=8706716 Pozdr, Olga i 13 tyg maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: No-Spa czy mozna zażyć 18.12.03, 08:37 Ja bym Ci raczej proponowala, zanim siegniesz po jakies chemiczne swinstwa (ktore wcale nie sa takie obojetne dla Malenstwa), zebys w miare mozliwosci odpoczywala, robila naprawde tylko to co musisz. Potraktuj sie przez kolejne dwa dni jak jajko - wiem, to wcale nie takie latwe, ale dla brzucha doskonale! I przez nastepne jak prawie jajko - to naprawde pomaga! Moj maz po stanie mojego brzucha wieczorem jest w stanie stwierdzic, czy przeholowalam, czy "bylam grzeczna" i niestety chocbym klamala to i tak sie zorientuje! I raczej skontaktuj sie z lekarzem, ale jesli kaze Ci brac No-spe, to wypytaj go dokladnie czy na pewno to niezbedne i jesli nie, to nie bierz albo zminimalizuj dawke! Odpowiedz Link Zgłoś