pszczola.pl 25.06.09, 12:12 w klinice prywatnej lub szpitalu,wiecie może coś na ten temat? a ceny w przybliżeniu znacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 12:16 oczywiscie, że można. U Damiana np. 10 tys. zł Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 12:50 A ja radzę kupić kilka wizyt u psychologa na początek. Jeśli boisz się porodu to może lepiej popracować najpierw nad tym lękiem niż decydować się na cesarkę ze względów psychicznych? Bo chyba to lęk jest powodem tego kupowania operacji, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
may-xi Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 12:53 kupić można, osobiście nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
california-only Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:38 sueellen napisała: > A ja radzę kupić kilka wizyt u psychologa na początek. Jeśli boisz się porodu t > o > może lepiej popracować najpierw nad tym lękiem niż decydować się na cesarkę ze > względów psychicznych? > > Bo chyba to lęk jest powodem tego kupowania operacji, tak? U mnie nie lek przed porodem jako takim ale po prostu chec oszczedzenia sobie bolu, wysilku oraz chec zachowania ladnej cipki Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 21:01 No to będziesz miała ładną cipkę i pocięty brzuszek , chyba że sobie plastykę potem zrobisz. I wydaje Ci się, że przecięte powłoki brzuszne nie bolą i może jeszcze goją się w ciągu godziny? Zdziwisz się. A jakbyś urodziła naturalnie i bez nacinania to za jednym zamachem miałabyś ładny brzuszek i cipkę, biegałabyś już następnego dnia, a i parę tysiaków zostało by w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 21:13 Ja polecam cesarke jak najbardziej Tydzien po cesarce wrocilam na dzienne studia i do pracy. A na drugi dzien po operacji wstalam i poszłam umyc włosy, bo myje je codziennie i niemycie przez 2 dni bylo dla mnie traumatycznym przeżyciem Zaczelam rodzic o 17.00, a o 6.00 rano, po całej nocy mialam juz dosc wszystkiego, bo rozwarcie zadne, a skurcze, że ho ho! wyprosilam cesarkę, zrobili bez problemu za darmo. Owszem, jest to ingerencja chirurgiczna, ale przy porodzie naturalnym zdarzaja sier rowniez powiklania. Brzuszek ładnie i szybko sie zagoił, z kroczem żadnych problemów, partner też zadowolony i nie czekalismy przepisowych 6 tyg., bo nie mogłam wytrzymać już po 3 tygodniach bez zadnych problemów wróciliśmy do sexu. Odpowiedz Link Zgłoś
rupiowa Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 21:41 przy porodzie sn bol jest przez kilka godzin. Potem jeszcze chwila partych i po bolu. No, moze troche szczypac naciecie. Przy cc w trakcie porodu bolu nie ma, owszem. Za to jest przez kilkanascie godzin a nawet kilka dni po. Warto? Przy pierwszym dziecku chlasneli mnie przy sn tak, ze na zewnatrz mialam 7 szwow plus kilka rozpuszczalnych w srodku. Po wyjeciu szwow zapomnialam, ze cokolwiek mi sie tam dzialo. Przy drugim sn popekalam tak, ze mialam 3 szwy, malo brakowalo a zapomnialabym je zdjac bo wogole nie czulam. Moja siostra z kolei po cc (tu akurat z powodu posladkowego ulozenia dziecka) i za pierwszym i za drugim moim porodem chciala mnie zabic bo ja juz na nastepny dzien latalam a ona miesiac po cesarce musiala prosic kogos zeby jej wnosil po schodach dziecko, wozek czy zakupy. Bliznowca leczyla grubo ponad rok. No ale fakt, cipke ma piekna. Tyle ze moja poza niewielka blizna nie wyglada pewnie duzo gorzej. Przynajmniej moj chlop sie nie skarzy a kto jeszcze Cie tam oglada?? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 23:36 rupiowa napisała: Moja siostra z kolei po cc (tu > akurat z powodu posladkowego ulozenia dziecka) i za pierwszym i za drugim moim > porodem chciala mnie zabic bo ja juz na nastepny dzien latalam a ona miesiac po > cesarce musiala prosic kogos zeby jej wnosil po schodach dziecko, wozek czy > zakupy. Bliznowca leczyla grubo ponad rok. to widocznie miała pecha i przy cc i przy sn bywa różnie i zawsze część kobiet bedzie polecać cc, a część powie: nigdy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis5 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 21:12 a ja slyszalam kiedys ze istnieje cos takiego jak lek przed porodem sn i ze jest to jakies schorzenie z nazwa i psycholog moze wystawic jakies papiery, wiec moze ta wizyta u psychologa to nie takie zle rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 12:57 Jeśli jesteś zdecydowana na prywatną klinikę i spory wydatek, to ok. Jedne płacą za cc, inne powiększają biust, czy faszerują się botoksem. Byle nie za moje podatki W Warszawie - Centrum Damiana i Iatros. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:28 Kupić nie wiem czy można, bo nawet w prywatnych klinikach wymagany jest papier stwierdzający konieczność przeprowadzenia cc. Paniczny lęk przed porodem (tokofobia) jest wskazaniem do cc, jednak stwierdzenie powinno być poprzedzone psychoterapią, a i tak nie jest uwzględniany w państwowych szpitalach- nie wiadomo dlaczego. Co do podatków- ja leczę się prywatnie, więc też nie bardzo wiem dlaczego mam finansować te, które leczą się na NFZ.Kobiety w większości leczą się prywatnie, więc między innymi dlatego cesarka powinna być w pełni refundowana i LEGALNA. A nie kombinacje, łapuwkarstwo, podważanie ewidentnych wskazań i zwlekanie z wykonaniem cc, bo może jednak się uda i będzie taniej. szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: Cesarka można kupić? 26.06.09, 11:36 Swissmed w Gdańsku- dokładnie 5 500 zł i nie ma cesarek na życzenie, tylko ze wskazań medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:34 Nie chcę filozofować, ale zastanawia mnie, czemu tak wiele dziewczyn uważa, że cesarka to jak wyjęcie dziecka z brzucha przez zamek błyskawiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
gekkon6 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:42 moja kolezanka kilka razy byla na wizycie prywatnej u lekarki wykonujacej u nas cesarke, ta jej kazala na 2 tygodnie przed terminem przyjechac do szpitala. Kolezanka po przyjezdzie podpisala dokument ze absolutnie nie wyraza zgody na porod sn i miala cc, koszt okolo 500 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:42 Jezu!!!! Ja za nic w świecie nie chcę cesarki! Boję sie tego jak cholera, nie mówiąc o znieczuleniu w kręgosłup. No i to nacięcie, którego podobno się nie czuje. Wolę rodzić naturalnie i jeśli nie będzie żadnych wskazań do cesarki to będę bardzo szczęśliwa. A na razie nie ma żadnych Słyszałam takie historie, że niektórzy tatusiowie fundują swoim córeczkom cesarkę, żeby ta się nie męczyła. Ok. lęk to lęk, ale należałoby się w takim razie zastanowić po co takie kobiety w ogóle zdecydowały się na ciążę? Wiem, wiem, każdy ma do tego prawo, żeby być rodzicem, ale sam fakt bycia kobietami zmusza nas do wydania tego dziecka na świat. Tyle kobiet przez tysiąclecia rodziło dzieci bez żadnych cesarek (mówię tu o porodach bez komplikacji!!!!) i żyje, żyło i ma czy miało się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gekkon6 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:53 zapomnialas wspomniec o smiertelnosci matek i noworodkow przez te stulecia, a poza tym cc nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Mialam cc z powodu braku postepu porodu, po kilkunastu godzinach, znieczulenie bylo blogoslawienstwem, a dzieki cc moje dziecko zyje choc urodzila sie w zamartwicy - gdyby poczekali jeszcze chwile mala urodzilaby sie martwa. Nie ma czego sie bac. Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:00 Ależ ja pisałam wyraźnie o porodach bez komplikacji! A nie o porodach w których zachodzi konieczność wykonania cięcia. Jeśli taka konieczność zachodzi to jak najbardziej jestem za. Chodzi mi o to, że gdybym miała do wyboru kupić - nie kupić to oczywiście że nie kupiłabym, ale jeśli zajdzie konieczność z przyczyn ode mnie niezależnych, tak jak to u ciebie sie zdarzyło to niech tną. Dziecko najważniejsze. U ciebie zrobili cięcie, urotowali malucha i chwała im za to. To tyle. A śmiertelność była...cóż, słaby organizm, komplikacje, brak higieny...infekcje których kiedyś się nie leczyło...Ale ja o tym nie wspominałam już, bo to zupełnie inna strona medalu Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 13:56 Ja rodziłam sn i wcale nie miałam się dobrze. Przez kilka pierwszych tygodni chodziłam na czworakach, bo tak bolała rana po nacięciu i zszyciu. A pani obok, po cc, śmigała następnego dnia i mogła cieszyć się tym, że ma dziecko, podczas gdy ja wyłam z bólu i karmić mogłam tylko na leżąco. Odliczałam czas między kolejnymi dawkami leku przeciwbólowego. Super. Nie ma reguły. A kobiety decydują się na dzieci, żeby je mieć, wychowywać i się nimi cieszyć, a nie po to, żeby przeżyć poród sn. Co was tak boli, że ktoś chciałby mieć cc? Przecież na sn też idą pieniądze ze wspólnej kasy. Dopóki w Polsce nie będzie godziwych warunków do rodzenia, kobiety będą się bały porodów. To refundowane cc nie byłoby tak wielki obciążeniem dla budżetu NFZ jak chociażby pensje pracowników tejże instytucji. Niestety, najłatwiej zaoszczędzić na kobietach, bo one i tak będą rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:03 Słyszałam zupełnie inne wypowiedzi kobiet po cesarce i nie zauważyłam, żeby mówiły, że "śmigały" jak ptaszki zaraz po cesarce. Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:09 Ty słyszałaś, ja widziałam. Taka różnica. A sn przeżyłam sama, a ciebie to chyba dopiero czeka? A skoro tak panicznie boisz się cesarki to po co decydowałaś się na ciążę? Wszak nigdy nic nie wiadomo, i cesarka może ci się trafić. A może będziesz błagać o znieczulenie, bo nie ból będzie nie do wytrzymania? Najłatwiej patrzeć na wszystko widząc tylko czubek własnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:23 Nie twoja sprawa po co się zdecydowałam na ciążę. Takie są moje odczucia. Jak wcześniej pisałam i chyba po raz setny będę to powtarzać, jeśli zajdzie potrzeba to ok. i wcale nikogo nie ganię za to że woli cesarkę, ale robienie cięcia bez żadnego powodu!!!!! to dla mnie czysta głupota. Po co dodawać sobie więcej cierpienia. I pisałam, że boję się znieczulenia w kręgosłup, bo się boję. Ty byś się nie bała??? To czy wezmę czy nie to się okaże. A gdybyć uważniej czytała posty to nie paplalabyś wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:40 To ty zapytałaś pierwsza, po co kobieta decyduje się na ciążę, skoro nie chce sn. To nie twoja sprawa - jak również powody, dla których kobiety decydują się na cc (a każda ma jakiś). Najczęściej ze strachu - przed bólem, przed tym, co może się z nimi stać, co może stać się z dzieckiem. A wkłucia się nie bałam - błagałam o nie, bo nie mogłam wytrzymać bólu. Każdy ma inny próg bólu. Gdyby nie to znieczulenie mój poród skończyłby się właśnie cc. Z bólu nie miałam siły nic zrobić, a wypchnąć 4 kilogramowego dziaciaka nie było łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:57 Poród sn jak sama nazwa wskazuje jest naturalny, fizjologiczny. Cesarka powinna być tylko kołem ratunkowym w przypadku komplikacji. Lęk przed porodem powinien być leczony w gabinecie psychologa, a nie na stole operacyjnym. Jak psycholog zawiedzie i lęk pozostanie, wtedy można kupować cesarkę. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: Cesarka można kupić? 26.06.09, 11:50 Kobiety robią sobie cycki, łamią nosy, wycinają żebra i jakoś nie budzi to specjalnych kontrowersji. Mnie tylko zastanawia po co te, które chcą rodzić naturalnie ingerują w decyzję innych? PO CO? Jaki w tym cel? Jeśli chcecie pomagać, weźcie się za pomoc charytatywną, a nie wciskanie komuś, że jest głupi tylko dlatego, że chce mieć przeprowadzona zaplanowana i przewidywalna operację, która w dzisiejszych czasach jest czynnością rutynową. Po co interesujecie sie co ze swoim cialem robi inna kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia132 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:10 Miałam cesarkę po kilku godzinach porodu,Mała źle się wstawiła..Na drugi dzień wstałam. Tragedii wielkiej nie było..wszystko zależy od organizmu danej kobiety i nie szufladkowałabym każdej kobiety po cc do jednej szufladki..Każdy jest inny... Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:21 Pewnie, że można. Wśod moich znajomych jest kilka dziewczyn, które zaplciły za cc , bo po prostu bały sie rodzić. Sa i takie, które bezskutecznie rodziły kilkadziesiąt godzin sn zanim ktoś sie zlitował i tą cesarkę im zrobił,( choć dziecko od początku było w zlej pozycji- ale moze liczyli na cud ) Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:28 No i to jest powód uzasadniony. Dobra niech się nawet panicznie boi porodu naturalnego...są różne przyczyny. Ale nie powód...bo ja się nie będę męczyła...bo mi naczynka popękają i będę brzydka...taką znam dziewczynkę. I nikogo nikt tu nie szufladkuję. Uważam, że to potwornie duży wydatek, szkoda kasy, kiedy można ją wydać na malucha...przy porodzie bez komplikacji! Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:48 nie twój brzuch, nie twoja kasa, nie twoje naczynka więc proponuje się tak nie nakręcać, zwłaszcza, gdy poród znasz póki co z opowieści i cukierkowatych gazetek Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 14:52 Wiesz, czego może się też bać kobieta? Że cesarka będzie potrzebna, ale zostanie zrobiona za późno, za długo będą zwlekać z decyzją i , że mimo ewidentnych wskazań podczas porodu jednak tej cesarki nie zrobią. Bo różnie z tym bywa. Miałam 2 cesarki, w tym jedną po próbie porodu sn. Gdyby nie mój lekarz prowadzący na dyżurze, to nie wiem, jakby się to wszystko skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
micha2428 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 15:03 Cesarka powinna być na życzenie. Dlaczego mam się martwic czy dziecko za długo nie będzie przebywało w kanale rodnym, czy komus bedzie sie chciało czuwać cały czas nade mną... Płace podataki, lecze sie prywatnie, także nic się nie stanie jak zrobią mi cesarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gekkon6 Re: Cesarka można kupić? 26.06.09, 08:04 Latwo mowic jak sie nie rodzilo - mam tylko nadzieje ze nie bedziesz blagac o znieczulenie lub o cc. Bo takich lajtowych porodow jest malo, wiecej jest takich ze bol jest i t nawet nie wyobrazasz sobie jaki i ze moze bolec kilkanascie godzin non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: Cesarka można kupić? 26.06.09, 11:57 Jeśli kogoś stać, żeby zapewnić sobie i dziecku komfort, to chyba jego sprawa (mówię o prywatnych klinikach, w których standard opieki, wyposażenia jest zupełnie inny). Poza tym nie każdy decyduje się na poród kosztem czegoś innego- np.potrzeb dziecka. Nie mierzcie wszystkich swoja miara. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: Cesarka można kupić? 26.06.09, 11:41 Tak, tyle żyje, żyło i żyć będzie. A ile nie żyje? Matek i dzieci? Akurat dzięki cc śmiertelność okołoporodowa zmiejszyła się w znacznym stopniu. Poza tym nauka idzie do przodu, a człowiek na szczęscie się rozwija. Poza tym jaki poród naturalny przy oxy, nacięciach, kleszczach czy przyjmowaniu określonej pozycji porodowej. Fikcja i obłuda. -- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności". A.Einstein Odpowiedz Link Zgłoś
gekkon6 Re: Cesarka można kupić? do Whisky7 26.06.09, 11:57 zgadzam sie z Twoja wypowiedzia Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 16:51 Szczerze mówiąc coraz trudniej kupić. Rejony łódzkie- prywatna klinika 10 tys. Szpitale- raczej targowanie się w "podziemiach", ostatnio coraz mniej wykonywane cc na życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjanna78 Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 22:38 Przez pierwszą ciąże byłam przeświadczana, że nie ma przeciwskazań do sn. Do momentu kiedy odeszły mi wody a ja miałam zerowe rozwarcie, mimo oxytocyny nie było postepu porodu. lekarze zadecdowali o cc, płakałam, bo bardzo chciałam rodzić naturalnie. Jak sie później okazało, miałam dużo szczęścia, że rodziłam przez cc. Mały ur się ważąc 4100, byl owinięty pepowiną wokól szyji dwukrotnie, nie miałabym szans przy mojej budowie anatomicznej na urodzenie naturalne. Cc wspominam z usmiechem na ustach, znieczulenie lekko zabolało, do domu wyszłam dzien wcześniej bo fruwałam po oddziale juz nast dnia. Obecnie jestem w 6 tc i nie zamierzam rodzić naturalnie. Za jakis czas podejme rozmowę z lekarzm o cc. I nie mam wobec tego żadnych dylematów, w stylu:"ktoś płaci na to podatki". Ja tez płace i to niemałe, a cc kobiecie należy się jak "psu buda" ... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_michal Re: Cesarka można kupić? 25.06.09, 23:35 Miałam bardzo podobnie, w państwowym szpitalu w trakcie porodu lekarze zadecydwali o cc ze względu na "niewspółmierność głowkowo- miednicową". Dokładnie tak samo czułam sie świetnie po cc, mniej niz dobę po zostałam wstawiona pod prysznic, gdzie samodzielnie sobie poradziłam Dzieckiem również zajmowałam sie od razu, bez pomocy, nie była potrzebna. Nie miałam fizycznych dolegliwości, karmiłam piersia. No moze jedyny dyskomfort powodowało wysokie szpitalne łózko, ale po powrocie do domu problem przestał istnieć. I wiem ze drugi poród też chciałabym przez cc i bede do tego dażyć. Ktoś napisał ze cc to nie jest wyjmowanie dziecka przez suwak, ale..u mnie właśnie tak to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
agick można 25.06.09, 23:16 szpital państwowy, nie koniecznie prywatnie. nie wiem z jakiego jesteś miasta, ja mówię o warszawie. koszt ok 2-2,5 tys. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
goniam33 Re: można w ktorym szpitalu w Warszawie? 26.06.09, 11:00 Ja jestem z Warszawy i chcialabym kupic? W ktorym szpitalu jest najlatwiej to zalatwic? dzieki za odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truskawka2009 Re: można w ktorym szpitalu w Warszawie? 26.06.09, 12:53 pytałam się swojego gina i powiedział, że w szpitalach nie można zapłacicć za cc, tylko jeśli są poważne wskazania. Zostaje tylko prywatnie albo umówić się z lek. prowadzącym Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: można w ktorym szpitalu w Warszawie? 26.06.09, 17:31 w każdym się da, tylko w niektórych nieoficjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 w sklepie za rogiem sprzedają 26.06.09, 16:40 koszt 10 zł - ale można sie targować Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: zapytaj na forum Cesarskie ciecie. link... 26.06.09, 17:33 forum.gazeta.pl/forum/f,13344,Cesarskie_ciecie.html Odpowiedz Link Zgłoś