tolula 30.06.09, 18:43 kiedy ostatecznie maluszek ustawia się do wyjścia? a raczej kiedy przestaje koziołkować w brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cotti Re: pozycja maluszka 30.06.09, 19:22 Moja się ułożyła odpowiednio już w 20 tygodniu i tak do tej pory jest - ale przecież dzidzia może sobie fiknąć nieoczekiwanie do pozycji pośladkowej później - zależnie od temperamentu, chociaż człowiek by już chciał, żeby pozostała w główkowej Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: pozycja maluszka 30.06.09, 20:20 teoretycznie do 34 tygodnia dziecko może przybierać dowolną pozycję i mniej więcej do tego czasu większość dzieci ustawia się w pozycji główkowej, w której pozostaje już do porodu. W mojej pierwszej ciąży mała była ustawiona główkowo w zasadzie od połowy ciąży i tak pozostała do porodu. Teraz maluch był ułożony miednicowo do 37 tygodnia ciąży i choć teoretycznie obrót na tym etapie jest dosyć trudny (szczególnie, że mam ilość wód płodowych lekko ponizej normy), to maluch wykonał obrót w 37 tygodniu. Słyszałam od lekarza historię, że dziaciak jego pacjentki przygotowywanej do planowanego cc ze względu na położenie miednicowe wykonał obrót w nocy przed planowanym cięciem. Jak widać wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
joan-1980 Re: pozycja maluszka 30.06.09, 21:52 U mnie maluszek długo leżał w pozycji pośladkowej teraz jestem w 32tc i już leży główkowo. Jednak non stop fika w brzuchu więc ciągle żyję w niepewności czy jeszcze nie zechce sobie usiąść A może tak już zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis5 Re: pozycja maluszka 30.06.09, 21:58 moja mala od samego poczatku siedzi na pupie i tak juz pewnie zostanie, bo kopie zdrowo ale chyba fikac nie ma ochoty jestem w 37tc. za tydzien ide do gina bede miala usg i ustalimy termin cc Odpowiedz Link Zgłoś
johannanene Re: pozycja maluszka 01.07.09, 11:52 Też mnie to gryzło.Uspokoił mnie lekarz, który powiedział że dziecko powinno ułożyć sie głową w dół w 38 tygodniu. Wcześniej nie ma się co przejmować, niech sie usportawia Odpowiedz Link Zgłoś
agamatii Re: pozycja maluszka 01.07.09, 15:08 Ja jestem w 36 tc i szczerze mówiąc straciłam nadzieję że maluszek odwróci sie główką w dół. Do 24 tg był ułozony poprawnie, dlaczego wiec zmienił pozycję? W 39 tc mam pojawic sie na ostatnim usg, ale czy to aby nie za póżno? Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: pozycja maluszka 01.07.09, 15:13 spokojnie, u mnie maluch wykonał obrót w 37 tygodniu, lekarz nie dawał wielkich szans ze względu na małą ilosc wód płodowych. Moim zdaniem usg w 39 tygodniu wystarczy - jeżeli maluch będzie nadal głową do góry, to lekarz pewnie podejmie decyzję o cc. Jeśli zaczniesz rodzić wcześniej, w szpitalu i tak zdążą zrobić cc, gdyby była taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś