1.jolka 04.07.09, 14:32 witam mam pytanie ja mam zaplanowana cc a termnin porodu normalnie mam na 30 wrzesnia czy zrobia mi wczesniej cesarke czy dopiero o 30 wrzesnia?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikaa818 Re: cc a termin porodu 04.07.09, 14:46 Myślę,że będziesz miała cc przed upłynięciem terminu.Ja tez będę miała cesarkę, normalnie termin mam na 23 sierpnia ale gin powiedział ,że zrobią cc tak ok tydzień wcześniej.Myslę,że tak często jest , że zaplanowane cesarki robią przed terminem. Pogadaj ze swoim ginem prowadzącym. Odpowiedz Link Zgłoś
32kropka Re: cc a termin porodu 04.07.09, 15:10 Ja właśnie 27. 06. miałam 2 cc, pierwsze zaplanowano 7 dni przed terminem i wtedy się odbyło, a 2 szybciej, termin miałam na 14 lipca, ale tylko dlatego,że się rozpoczęła samoistnie akcja porodowa,jak mi zaczął odchodzić na początku 36 tc czop, to leżałam w szpitalu, udało się przetrzymać do połowy 38tc, a zwykle czeka się do zakończenia 38, im dłużej tym lepiej dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
moniplus2 Re: cc a termin porodu 04.07.09, 15:14 Ja miałam 2 cesraki-jedna 8 dni przed terminem a druga 9 dni przed terminem Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: cc a termin porodu 04.07.09, 15:14 a mi chcą zrobić normalnie- w terminie porodu.. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: cc a termin porodu 04.07.09, 15:26 Planowe ciecie mialo byc w 38tc,ale Mloda sie pospieszyla i urodzila w 36tc. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: cc a termin porodu 04.07.09, 16:29 mam zaplanowane cc po skończonym 38tc Odpowiedz Link Zgłoś
agpil Re: cc a termin porodu 04.07.09, 20:57 trzy lata temu też miałam termin porodu na 30 września; cc zrobiono mi 28 - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: cc a termin porodu 04.07.09, 20:59 będę mieć druga cc gdy zacznie sie akcja porodowa jesli nic wczesniej zlego sie dziac nie bedzie to zalezy od lekarza, od szpitala i od wskazan mój gin mowi że lepiej robić cc jak macica sie juz trochę rozrusza i dziecko jest gotowe na wyjscie jakos mi sie to logiczne wydaje..po co wyciagac malucha na sile w 38 jak on jeszcze chętnie by sobie posiedział z tydzien , dwa lub trzy słyszałam tez o tym że nawet jesli dziewczyny sa umowione na cc to lekarze w szpitalu wywołuje akcje np.przebijając pecherz jesli jest króciutka szyjka i cc robia jak juz są skurcze... ...co lekarz to inne podejście Odpowiedz Link Zgłoś
lilabe1 Re: cc a termin porodu 04.07.09, 21:14 Skończony 38 tydzień ciąży uważa się za czas , w którym ciąża jest już donoszona. Myślę , że decyzję o wykonaniu cięcia powinien podjąć lekarz po analizie odpowiednich badań takich jak ocena dobrostanu płodu w tym czynności łożyska ( w USG ) oraz zapisy KTG serca płodu i czynności skurczowej macicy . Jeśli nic nie wskazuje na zagrożenie ciąży a akcja się nie rozpoczęła to z wykonaniem cc można poczekać choćby do terminu.Oczywiście cały czas zakładam , że termin jest obliczony prawidłowo. Bywa , że wszystko jest ok , nie ma akcji a cc robią . Jeśli wydobyty noworodek jest cały szczelnie pokryty mazią płodową ( jakby go ktoś masłem wysmarował ) to znaczy , że wydobyto go za wcześnie. I znów zakładam , że nie było żadnych innych nagłych wskazań oprócz planowego wykonania cc np z powodów ortopedycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: cc a termin porodu 05.07.09, 11:32 Zależy od lekarza. Ja pierwsze cc miałam robione dzień przed terminem, a na drugie miałam się właśnie umawiać na początek 39 tc, ale nagle odeszły mi wody - w 38 tygodniu, więc było bez umawiania, na szybkiego Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: cc a termin porodu 06.07.09, 10:55 to zalezy. mialam termin porodu na 3 listopada 2007 roku, ale cesarke zrobili mi 6 listopada. ordynator powiedzial, ze mam sie zglosic do szpitala, gdy w dniu terminu albo przed, rozpocznie sie akcja porodowa. poniewaz mojemu synowi nie spieszylo sie na na swiat, kroili mnie na zimno Odpowiedz Link Zgłoś