przyszlamama-trzy 28.07.09, 17:28 Mam 33 lata.Powinnam zrobic test paapa?jestem w 11 tc. Jak wyglada to badanie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabcia35 Re: Robic test PAAPA? 28.07.09, 17:37 Zrób najpierw usg genetyczne.Jeśli będą jakieś wątpliwości pomyśl o dalszej diagnostyce. Pamietaj ze test PAPPA, bardzo czesto daje fałszywie dodatnie wyniki i niepotrzebne morze łez! Usg genetyczne mozesz zrobić lada chwila miedzy 11-13 tyg ciąży. Lekarz oceni przezierność karkową ( NT) i obecność kości nosowej Odpowiedz Link Zgłoś
agnestom1 Re: Robic test PAAPA? 28.07.09, 19:02 ja zaszłam w ciąże mając 34 lata,urodzę w wieku 35 już niedługozdecydowałam sie na badanie prenatalne ,które polegały na zrobieniu usg genetycznego,ponadto mały wywiad lekarski plus pobór krwi,to wszystko dało odpowiedz- test pappa ,jakie jest zagrozenie chorobami genetycznymi,u mnie na szczescie bardzo niskie.Uwazam ze warto je zrobić,chciałam mieć pewność co do stanu zdrowia mojego maleństwa.Drugie usg genetyczne robiłam w celu wykluczenia ewentualnych dalszych wad w 21 tyg.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Robic test PAAPA? 28.07.09, 19:47 USG o ktorych pisze agnestom1 robic sie powinno standardowo u wszystkich ciezarnych, nie tylko u tych po 30. test PAPPA robi sie rutynowo w przypadku, gdy matka ma powyzej 35 lat, w innych przypadkach tylko gdy USG 12 tyg wykaze jakies nieprawidlowosci Odpowiedz Link Zgłoś
przyszlamama-trzy Re: Robic test PAAPA? 29.07.09, 09:48 Dziekuje wszystkim za rade.Zrobie najpierw Usg genetyczne. pozdrawiam i zycze szczescia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki odradzam 29.07.09, 13:21 robiłam i nie powtórzyłabym tego błędu. to badanie statystyczne nie dające w zasadzie żadnej informacji, a że często wychodzi gorzej funduje przyszłym rodzicom wiele niepotrzebnego stresu. Przed odebraniem poczytałam w necie o wielu przypadkach złego wyniku testu PAPPA i dobrych wyników amniopunkcji - tylko po co to ryzyko i stres? Moim zdaniem to badanie to porażka, zresztą ponoć na zachodzie już się go nie wykonuje, test potrójny zastąpiono innymi testami Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: odradzam 31.07.09, 17:47 Zrobiłam dziś test potrójny, ale tylko i wyłącznie dlatego, ze lekarka mi zleciła jako sandard po 35rz. Ale ja jestem na NIE!!!! lEKARZ robiący dzis usg ( świetny fachowiec), wprost wyraził swoją niechęć do tego testu, ze względu na zbyt duzy odsetek fałszywych wyników i niepotrzebne obciążenie psyciczne dla rodziców. Zgadzam się z nim w 200 % Wynik bedzie w poniedziałek i wiem, ze moze zburzyc mój spokój jaki mam po ostatnich 2 bad usg w których nic złego nie widać. Dla mnie ABSURDEM jest badanie, które mi powie jakie jest ryzyko. To znaczy tyle samo co nic. W 2006 roku gdy byłam bardzo młoda, zdrowa, u mojego dziecka trafiła się wada, której ryzyko statystyczne wynosi 1:4000 !!!!!!!!!!!!!! Więc mam gdzieś wynik, który mi nie powie czy tą jedną z tysiąca matek jestem własnie ja. BADANIE BEZSENSU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Głupsze niż tarot , chinski kalendarz płci i wrózenie z fusów! NIEWIEM kto wymyślił to badanie , ale niezłą robi na tym kase, bo wszystkie musimy za to durne badanie zapłacić z własnej kieszeni! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: odradzam 03.08.09, 13:45 Czy moglby mi ktos wytlumaczyc albo podac pelna nazwe tego badania o ktorym piszecie PAAPA?? mieszkam we Wloszech i nie potrafie pokapowac co to za badanie.. u nas, z tego co wiem, wykonuje sie 3 badania (kto chce albo musi): 1. Usg ok 10-13 tc gdzie sie sprawdza przezierność karkową ( NT) i obecność kości nosowej + badania krwi. 2. Usg tzw. morfologiczne ok 20 tc 3. i tylko jesli niektozy amnipunkcje.. Ale co to jest to PAAPA??? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 18:01 byłam w ciąży dokładnie w tym wieku co Ty. Nie zrobiłam testu, bo po pierwsze USG genetyczne wypadło dobrze, po drugie ocena statystyczna ryzyka wady dziecka nie uspokoiłaby mnie ani trochę, natomiast mogłaby wpędzić w niepotrzebny stres. Natomiast gdyby USG wyszło gorzej prawdopodobnie wykonałabym od razu amnio. Jak już pisałam - dane statystyczne to dla mnie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
aniake1 Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 20:03 Ja też robiłam ten test, usg wyszło ok, ale mój profesor zalecił mi to badanie dla większego spokoju, bo wcześniej miałam ciążę pozamaciczną i poronienie. Na szczęście miałam go za darmo w szpitalu, wiem że to dość kosztowne, ale chyba i tak bym go zrobiła więc polecam. Jest to zwykłe badanie krwi połączone z usg tego samego dnia. Potem miałam też w szpitalu usg połówkowe w 22 tyg aby sprawdzić dokładnie serduszko itp. Dla dzidzi warto i dla własnego spokoju zrobić te wszystkie badania Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
beja11 Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 20:12 Ja też stoję przed dylematem, czy robić ten test, ale jeżeli on tylko określa statystycznie grupę ryzyka, to po co mi ta wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 21:22 No wlasnie aniake, gdyby tu chodziło o spokój było by ok. Problem w tym, ze ten spokój czesto zupełnie bezsensu jest zburzony, włosy z głowy wydarte, noce nieprzespane, płód zatruty matczyną adrenaliną. Niestety to bardzo czesta sytuacja. Ten test nie mówi zupełnie nic konkretnego. Jak dla mnie sens robienia go jest w przypadku gdy na usg genetycznym pojawi sie cień wątpliowści,wtedy ten test, potem dalsza diagnistyka, w przeciwnym razie wywalone pieniądze w błoto !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 21:20 Jestem chyba najstarsza z Was - urodziłam córkę mając 42 lata Ponieważ USG w 12 tygodniu wyszło bardzo dobrze, nie zdecydowałam się ani na test Pappa, ani na amniopunkcję. Ten pierwszy odrzuciłam zdecydowanie, ponieważ ze względu na wiek wyszedłby mi fatalnie, co kompletnie nie musiało mieć związku z faktycznym stanem zdrowia dziecka. Po cholerę mi te nerwy? Amniopunkcji się zwyczajnie bałam - poprzednią ciążę poroniłam, a chociaż ryzyko powikłań po nakłuciu jest niewielkie, to jednak byłam na tym punkcie trochę przewrażliwiona. Stwierdziłam, że będzie, co ma być. USG robiłam regularnie, nie wychodziło nic, co mogłoby wskazywać na jakieś wady - więc byłam dość spokojna. Dopiero pod koniec ciąży postraszył mnie porządnie lekarz robiący USG, diagnozując problem w dwunastnicy (a jest to jeden z markerów ZD) - i wtedy prawie pożałowałam, że nie zrobiłam amnio. Ale potem pomyślałam, że w każdym razie miałam kilka spokojnych miesięcy Córka urodziła się zdrowa jak mały kucyk, z uwagi na zdiagnozowany problem obserwowano ją na początku bardzo uważnie, ale nie potwierdziło się nic złego, co daj nam Boże dalej Obecnie ma trzy miesiące i jest ok. Dlatego myślę, że nie ma reguł. Trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw, wliczając w to także swój spokój, bo to ważny czynnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: Robic test PAAPA? 31.07.09, 21:34 Pierwsze dziecko - 33 lata, drugie 36 lat. Nie robiłam ŻADNYCH tego typu badań ani za pierwszym, ani za drugim razem. Moja gin mi odradzała, chociaż przy drugiej ciąży ordynator szpitala, gdzie rodziłam był zdziwiony. Wynik niczego by nie zmienił, a ja bym się tylko denerwowała. Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 NIE ROBIĆ!!! 03.08.09, 11:17 Mam 35 lat. Dziecko urodziłam 10 dni przed 35 urodzinami. Test robiłam, bo pojęcia bladego nie miałam, co to. Usg genetyvczne wyszło ok, a test... powiedziano mi, ze to rutyna, bo jeśli usg wyszło dobrze, to nie ma powodów do zmartwień. Poza tym zostałam zakwalifikowana do programu bezpłatnnych badań prenatalnych z uwagi na wiek i na fakt, ze dziecvko jest po in vitro. I co????? Połowa ciaży to koszmar!!! Wyszło podejrzenie zespołu Edwardsa i zespołu Patau. Koszmar, bo to wady letyalne. Wolę nie wspominać tego okrewsu. Urodziłam zdrowitką dziewczynkę, w tej chwili 6 miesięczną, ale przysięgłam sobie, ze będę odradzać ten test każdemu. Jeśli bardzo chcesz wiedzieć, czy dzieciatko jest zdrowe i jeśli cokolwiek zmieni to w Twoich planach w związku z dzieckiem - zrób amniopunkcję. Chociaż... czy to daje 100% pewnosci?.... też różnie bywa. Ja jestem dowodem na to, ze test prenatalny to najgorsza rzecz, jaka moze sie przytrafić kobiecie w ciaży. Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 Re: NIE ROBIĆ!!! 03.08.09, 11:23 piszę oczywiście o teście pappa, nie o usg. Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re:Kiedy trzeba to ROBIĆ!!! 03.08.09, 13:34 Jesli nt jest watpliwe to trzeba zrobic test Pappa, jesli wyjdzie bardzo ok to nie ma sensu robić amnio. I jak to się odchodzi od testów Pappa, wszędzie robia. Odpowiedz Link Zgłoś