Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

29.07.09, 15:22
Wita, jaki miesiąc temu dowiedziałam sie ze mam cukrzycę ciążową.
Spanikowałam, bo się okazało ze dodatkowo przed sniadaniem musze
brac insuline, dlatego ze cokolwiek zjadlam było ponad normę. Do tej
pory wystarczały mi 3 jednostki insuliny, ale od 2 dni mimo 3
jednostek cukier po śniadaniu mam za wysoki. Pytałam diabetologa,
powiedział zebym zwiększyła o kolejna jednostkę i poobserowała sie
ok. 2 czy 3 dni, jesli to bedzie za mało to mam zwiększyc o kolejną.
Wiem ze dziewczyny sa na samej diecie i jest wszystko ok, wiec
obawiam sie żeby to nie zaszkodziło dzidzi, i żeby mi nie zostalo po
urodzeniu. Co prawda byłam na USG 3 dni temu i z dzieckiem jest
wszystko w porzadku, a rozmiary ma prawidłowe. Na dodatek ja
schudłam od ostatniego miesiąca prawie 1,5 kg. Jeszcze jedno
pytanie, ponieważ testuje jedzenie co moge czego nie, i np. po
zjedzeniu kawałka ciasta kruchego z owocami mam niższy cukier niż po
kromce chleba. Czy nie ma w tym nic złego jak czasami zjem mała
chałkę, czy też ciasto kruche?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zabcia35 Re: cukrzyca ciążowa 29.07.09, 16:54
      Twój diabetolog bardzo dobrze Cię prowadzi.
      Nie bój się insuliny, ona napewno dzidzi nie zaszkodzi, a
      niewyrównana cukrzyca jak najbardziej.
      Insulina jest naturalnym hormonem regulującym poziom cukru we krwi.
      Jeżeli trzustka nie radzi sobie sama z wydzielaniem odpowiednich
      dawek insuliny, trzeba ją po prostu wspomóc smile
      Nie zawali się świat jak zjesz czasem chałkę. Pamietaj o
      systematycznej samokontroli i podawaniu insuliny i bardzo ścisłym
      przestrzeganiu zaleceń lekarza.
      Niektóre dziewczyny mogą być tylko na diecie, niektóre ze wzgledu na
      poziomy glikemii i skoki cukru na insulinie. Ty nalezysz do tej
      drugiej grupy

Wprawdzie jesteś w grupie ryzyka osób, u których w przyszłości
      rozwinie sie cukrzyca typu 2, ale to tylko statystyczne ryzyko i
      nawet nie zaprzataj sobie tym niepotzebnie głowy smile
      Życzę zdrówka, radosnej mimo ze trudnej ciąży i zdrowego maluszka smile
      • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 29.07.09, 17:54
        zabcia35 ma całkowitą racje, insulina nie zaszkodzi dziecku tylko mu może, bo
        jeżeli nie bedziesz miała wyrównanych cukrów, odbije się to na dziecku
      • lidka_29 Re: cukrzyca ciążowa 29.07.09, 20:05
        no to dobrze, i w sumie to powinnam się cieszyc ze insuline musze
        przyjmowac tylko przed sniadaniem, bo pozostałe posiłki sa w normiesmile
        dzięki dziewczyny, pozdrawiam
        • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 18:20
          czesc dziewczyny,u mnie tez w 25 tygodniu ciazy wykryto cukrzyce
          ciazowa,po 50g glukozy mialam 181,9.Jestem teraz na diecie cukry mam
          w normie ,jedynie poza sniadaniami,wtedy mi cukier skacze sad
          powiedzcie macie jakies pomysly na sniadania?
          • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 31.07.09, 22:28
            ja jem chlebek Wasa pełnoziarnisty lekko posmarowany serkiem Filadelfią (nieiwem
            jak to sie prawidłowo pisze, przepraszam) na to lść sałaty, pomidor, nieraz
            kawałek wędlinki z indyka, po dwóch takich kanapkach jestem pełna a cukier
            ładnie sie trzyma w normie
            • lidka_29 Re: cukrzyca ciążowa 01.08.09, 08:37
              Monia, jak bedziesz u diabetologa to Ci dokładnie powie. Poniewaz ja
              miałam tak, ze jak cokolwiek zjadłam na sniadanie było źle, nawet
              jogurt mały naturalny mi podwyższał, wiec niestety ale musze przed
              sniadaniem wstrzyknąc sobie dawkę insuliny.I teraz ją zwiększam, bo
              chyba im późniejsza ciaża tym jest większe zapotrzebowanie na nią.
              pozdrawiam
              • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 11:48
                Bylam wczoraj u diabetologa,wyjasnilam swoj problem,powiedzialam ze
                cukry mam w ryzach po obiedzie i kolacji ale ze sniadaniami mam
                problem,to pani doktor doradzila mi zebym po sniadaniu udala sie na
                spacer,zakupy,etc...dzis zjadlam na sniadanie 2 kromeczki wasy
                zytniej z wedlina z indyka i cukier 126...a nadal glodna bylam wiec
                po godzinie przekasilam cos bo slabo mi jest...a powiedzcie mi
                dziewczyny jakie macie ustalone normy cukru?dzieki za odpowiedzi i
                przesylam buziaczki
                • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 01.08.09, 11:50
                  ja godzinę po posiłku mam ustalone 120
                  • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 11:52
                    no to kurcze przekraczam norme...dosc mam juz tej diety...a na kiedy
                    macie termin porodu?ja dopiero koniec pazdziernika tazke sie jeszcze
                    musze pomeczyc troche...ogolnie fizycznie czuje sie dobrze ale za to
                    psychicznie...boje sie strasznie o dzidziula ze bedzie cos nie tak...
                    • Gość: to.ja.esmeralda Re: cukrzyca ciążowa IP: *.enterpol.pl 01.08.09, 15:55
                      polecam lekture diety Montignac - dziecku z pewnoscia nie zaszkodzi, a Tobie
                      moze pomoc wyrownac cukier (+duzo przepisow i pomyslow na jedzenie). Moja mama w
                      ten sposob wyleczyla sie z wczesnego stadium cukrzycy, mi tez cukier sie
                      unormowalsmile poczytaj - warto.
                      • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 01.08.09, 16:43
                        potwierdzam to z dietą Montignac, ja właśnie dzieki niej mam cukry w normie, a
                        jedzenie jest naprawde smaczne, mój mąż stwierdził, że po porodzie wprowadzamy
                        tą diete ze wszystkimi jej zasadami jako nasze normalne codzienne jedzenie, tak
                        mu smakują potrawy montignackowe, a jako ze mamy troszke za duzo kilogramow to
                        nam się przysłuży
                      • Gość: moncia81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 10:11
                        ale to jest ksiazka do kupienia?czy mozna ta diete znalesc w
                        internecie?chetnie bym skorzystala
          • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 17:21
            Ja dzis ponownie zaeksperymentowalam i zjadlam smazony filet z
            kurczka i o dziwo cukier nizszy niz po gotowanym,hehe.Ale ciesze
            sie ,bede sobie go serwowala co jakis czas,a taki pyszny byl,bo ten
            gotowany to juz mi ostatnio smakowal jak trociny...sad
          • Gość: lila Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 09:44
            czesc laski,rowniez mam cukrzyce ciazowa,do tej pory wyniki cukru
            mialam w normie,ale zauwazylam od 2 dni ze cukier mam 90mg na
            czczo,a zaczelam jesc kolacje ok 20.30 ,czy to ma wplywa na ten
            skosk cukru na czczo?
            • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 09.08.09, 10:22
              nie powinno miec wpływu,

przy cukrzycy ostatni posiłek je się tuż przed spaniem, aby podczas nocy cukier
              nie spadł zbyt nisko i nie wytworzyły się ciałka ketonowe w organizmie (są one
              niebezpieczne i dla matki i dla dziecka)
            • path04 Re: cukrzyca ciążowa 09.08.09, 22:02
              90 na czczo to chyba nie jest skok cukru. Norma jest do 99...
              • Gość: Moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 08:49
                ja mam norme ustalona do 90mg,ale wiecie co...wczoraj nie zjdlam juz
                do kolacji chleba a zazwyczaj jest to salatka warzywna i dzis cukier
                84mg,takze w moim przypadku chleb niewazne jaki czy to zytni
                pelnoziarnisty czy razowy ,bez slodu,karmelu,masakruje mi cukier
                okropnie...
                • path04 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.09, 14:11
                  u mnie tak jest z bułkami. Nawet po białym pieczywie nie mam takiego cukru jak (od czasu do czasu sobie pozwolę) po świeżej zwykłej bułce! szok. Zauważyłam, że tylko po tym cukier mi skacze.
    • eniigmaa Re: cukrzyca ciążowa 02.08.09, 20:00
      ja miałam w pierwszej ciąży cukrzycę ciążową i teraz też się spodziewam
      i zawsze też miałam największy problem z cukrami rano, po południu mogłam już jeść właściwie wszystko, tylko bez przejadania się
      jadłam nawet lody i torcik wedlowski wink
      czy jesz mały posiłek tuż przed snem? problemy z porannym cukrem wynikają przede wszystkim z długiej przerwy miedzy posiłkami

polecam też książkę "dieta dobrych kalorii" - oparta jest ona na indeksie glikemicznym - przydaje się przy cukrzycy
      www.allegro.pl/item703999251_dieta_dobrych_kalorii_nowa_poczytalnia_krakow.html
      • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 08:26
        kolacje jem zazwyczaj okolo godziny 20.00,pozniej jedynie przed snem
        zjem kormeczke wasy i wszystko.Cukry na czczo mam przewaznie 82mg%
        a po sniadaniu po przypuscmy jednej kromce chleba razowego skacze mi
        do 138.Wczoraj na kolacje zjadlam 2 kromki chleba razowego z
        ogorkiem i zauwazylam ze po wszystkich tych chlebkach zytnich mi
        cukier skacze,takze nie wiem czy jesc po jednej kromce czy go
        wykluczyc z diety...Enigmaa gratuluje kolejne ciazy,mozna wiedziec
        ktory miesiac?smile...powiedz jak znioslas cukrzyce ciazowa w pierwszej
        ciazy?dzidzius nie rosl za duzy?ja za kazdym razem jak mam
        podniesione cukry to sie boje ze to szkodzi maluszkowi crying i czuje
        sie psychicznie zle..aha!a slodyczy nie testowalam jeszcze.buziaczki!
        • to.ja.esmeralda Re: cukrzyca ciążowa 03.08.09, 11:54
          O diecie mozesz pocztac w necie - chocby tu:
          www.dietamm.com/
          Sa oczywiscie ksiazki do kupienia, ja sama kupilam chyba ze 3. Dieta ogolnie
          robi furore wsrod znajomych. Ona tez jest oparta na zasadach indeksu
          glikemicznego. Jest to sposob jedzenia, sposob odzywiania sie po prostu,
          normujaca cholesterol, cukier, trojglicerydy, nie jest to zadna dieta
          odchudzajaca, chociaz...chudnie sie na niej swietniewink
        • to.ja.esmeralda Re: cukrzyca ciążowa 03.08.09, 11:56
          A odnosnie chleba, ktory jesz - sprawdz sklad: jesli ma w dodatkach karmel,
          jakis slod poprawiajacy kolor np i smak - bedzie Ci po nim cukier wzrastal.
          Chleb zytni, zreszta jakikolwiek ciemny by byl naprawde dobry - musi spelniac
          okreslone zasady - o tym wszystkim pisze Montignac. pzdr
        • eniigmaa Re: cukrzyca ciążowa 03.08.09, 16:40
          dziękuję smile jak w suwaczku - aktualnie 24tc, czyli 6 m-c

dietę w pierwszej ciąży zniosłam dobrze, choć przyznaję, że na początku się podłamałam, potem okazało się, że całkiem sporo rzeczy mogę jeść tylko bez przejadania się
          w ostatnim trymestrze mało przytyłam, synek urodził się 3240
          mnie czasem cukry skakały do np. 160, moja gin powiedziała, że takie sporadyczne skoki nie mają znaczenia, że martwiłaby się, gdybym regularnie miała ponad 200

w diecie cukrzycowej chodzi o to, żeby dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów i utrzymać ich odpowiedni poziom, dlatego nie można ograniczać węglowodanów, jak to się niektórym wydaje wink

tak jak dziewczyny piszą - sprawdź co chleb ma w składzie, poza tym spróbuj może jeść więcej warzyw z grupy dozwolonych - powinny "zdusić" wzrost poziomu cukru ze "złych" kalorii i może faktycznie spróbuj się poruszać się po śniadaniu
          jeśli chodzi o nabiał to trochę się dziwię, bo z tego co mnie mówiono to można, tylko nietłusty

prawdę powiedziawszy, to chyba każda słodka mama musi sama przetestować co może jeść, a co nie

pomocna strona, wprawdzie o cukrzycy nieciążowej, ale się przydaje
          www.novonordisk.pl/documents/promotion_page/document/3_diabetes.asp
          tu o produktach:
          www.novonordisk.pl/documents/article_page/document/co_jesc.asp
      • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:49
        jeszcze chcialam doradzic sie Was dziewczyny w jednej sprawie.Otoz
        moja pani diabetolog zakazala mi jesc jogurtow,nabialu,zoltego
        sera,a ja tak:po zoltym srze cukier w normie,nabial na sniadanie
        jako jedyny nie podnosi mi cukru,jogurt owocowy jogobella-cukier w
        normie-95,wiec pytanie?czy moge jesc te produkty?
        • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 12:08
          ja dzis postanowilam zaszalec,zjadlam kawalek ciasta z masa ale
          planujac spacer,cukier po godzinie w normie a bylam przekonana ze
          bedzie wysoki,wiec pytanie-planujac jakis wysilek moge pozwolic
          sobie na cos niedozwolonego,no tak mi sie juz organizm slodkiego
          domagal ze nie moglam sie powstrzymac...ale cukier mialam po
          godzinie ok 120mg
          • Gość: Magda Re: cukrzyca ciążowa IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.08.09, 12:53
            Witajcie dziewczyny, ja również mam cukrzycę ciążową (wystarcza
            dieta). Jestem w 33 tygodniu ciąży i z tego co obserwuję nie jest
            tak strasznie jak mówiła diabetolog. Ja mam normę: 120 dwie godziny
            po posiłku, a na cczo do 95. Napiszcie jakie wy macie normy. Na
            początku przestrzegałam bardzo rygorystycznie diety, teraz zaczynam
            coraz więcej probować i widzę że niekoniecznie ciastko musi podnosić
            cukier, czasem można się zaskoczyć. Z obserwacji widzę że mam raczej
            dość niski cukier, przez co jestem często zmęczona i nie wiem czy to
            dobrze czy nie.
            • Gość: ewa Re: cukrzyca ciążowa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.08.09, 16:22
              ja mam normy do 120 po godzinie, do 90 na czczo; mam zawsze po
              godzinie między 81-108, na czczo 77-85; jem czasami ciasto , wafelki
              słodzone fruktozą (po godzinie 89), także sprawdzam co mogę
              • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 19:56
                Ja mam normy:na czczo do 90mg%,mierzyć mam cukier godzinę po posiłku
                i norma wynosić ma 120mg%,chociaz na ostatniej wizycie pani
                diabetolog powiedziala ze jak jest do 140mg% to nie ma tragedii.
                • Gość: moncia 81 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 19:59
                  ja też zaczelam eksperymentowac z dieta,tzn wzbogacam ja produktami
                  niedozwolonymi,ale po ktorych w moim przypadku cukier utrzymuje sie
                  w normie,bo ilez mozna jesc te warzywa,jestem 3 tydzien na diecie i
                  juz mi bokiem wychodza...takze pozwalam sobie na owoce,jogurty
                  owocowe,cukier po nich jest ok
                  • Gość: Magda Re: cukrzyca ciążowa IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.08.09, 22:32
                    Dziwne jest to że wy macie normę 120 - godzinę po posiłku a ja dwie
                    godziny po posiłku i nie wiem czy bym się w niej zmieściła (zdarza
                    mie się mieć ponad 100-110 dwie godziny po jedzeniu, więc po
                    godzinie byłoby więcej niż 120). Wyniki mam różne, ale "mojej"
                    granicy nie przekraczam. Dieta też już mi wychodzi bokiem i tak się
                    zastanawiam czy nie jest ona zbyt rygorystyczna jak dla mnie.
                    W piątek mam wizytę u diabetologa. A na poprzedniej miałam pobieraną
                    krew, z której podobno wyjdą wyniki cukrów z 3 ostatnich miesięcy.
                    Cały czas się łudzę że może mam lżejszą postać tej cukrzycy, albo
                    nie mam jej wcale. Zresztą z testu obciążenia glukozą miałam
                    naprawdę nieielkie przekroczenia. Myślę sobie że w piątek się okaże
                    że zaszła pomyłka i dadzą mi spokój.
                    • madzis12 Re: cukrzyca ciążowa 05.08.09, 10:06
                      nie jest powiedziane że godzinę o posiłku będziesz miała wyższy cukier niż 2
                      godziny po posiłku, jestem przykładem, ja w teście na obciażenie 100g glukozy po
                      godzinie miałam wynik 130 czyli w normie (norma do 180) a po 2 godzinach 174
                      (norma do 140), tak tez jest po posiłkach, po godzinie zawsze sie mieszcze, a
                      żeby po 1,5 czy 2 godzinach sie zmieścić to muszę kombinowac z dietą, może
                      dlatego masz mierzyc po 2 godzinach, ze miałaś podobne wyniki, (znaczy wolniej
                      Twój organizm przyswaja cukier)

Ja na ten temat pomiarów bedę rozmawiała z lekarką dopiero 17 bo wtedy mam wizyte
                    • Gość: Opania Re: cukrzyca ciążowa IP: *.lublin.mm.pl 05.08.09, 10:11
                      A ja mam normę 130 po 1,5 godzinie. Tak mi każe mierzyć diabetolog
                      ale też jak leżałam w szpitalu z cukrzycą ciazową to wszystkie
                      chodziłyśmy na pomiar cukru 1,5 godziny po posiłku.
            • path04 Re: cukrzyca ciążowa 05.08.09, 10:55
              hej! ja na początku też przestrzegałam ściśle diety, ale z czasem zaczęłam sobie pozwalać na różne urozmaicenia i słodkości i okazuje się, że wcale słodkości nie podnoszą mi cukru. Czasem mam większy cukier po czymś gotowanym niż po smażonym czy słodkim. Jak mam bardzo duże parcie na słodkie to potrafię zjeść całą czekoladę malinową i jeszcze nigdy nie miałam po niej zbyt dużego cukru! jest wręcz mniejszy niż np po śniadaniu. Tak więc myślę, że można sobie czasem poeksperymentować. Ja się czasem zastanawiam czy moja cukrzyca rzeczywiście jest cukrzycą... a co do norm to ja mierzę po 2 albo 1,5h i po 2h mam ustalone 120.
              • lidka_29 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.09, 10:12
                hej, ja mam norme ustalona do 140 po 1H. Po śniadaniu niestety nie
                moglam unormowac cukru nawet jak po zjedzeniu miałam duży wysiłek
                fizyczny. Także spacery tu nie pomogły. Niestety tak jest że każdy
                lekarz mówi co innego wiec nie da się dojsc do porozumienia ze
                wszystkimi. Za to w ciągu dnia moge jesc równiez praktycznie
                wszystko oczywiscie z umiarem. Ale w ostatnim tyg. testowałam rożne
                rzeczy, batonik, lody, kawa mrożona, gofry z owocami. Wszystkie
                cukry były w normie. Wiec nie ma sie co tak katowac, chociaz wiadomo
                ze każdy organizm jest inny i inaczej reaguje.Jesli ktos mieszka w
                Warszawie polecam chceb razowy ze słonecznikiem z piekarni Gutowski
                z Piastowa. Naepwno dowoża go do Hali Mirowskiej, i jest też za hala
                na stoisku nr 72. Ja kupuje sobie na cały tydzien wkładam do
                lodówki, tylko najlepiej nie w folii, i mam na 7 dni 3 chlebki.
                pozdrawiam
    • lidka_29 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.09, 13:34
      Jeszcze jestem zdzidwiona ze lekarz zabronił jedzenia nabiału typu
      sery, serki, jogurty. U mnie wrecz przeciwnie jak najbardziej
      zalecił. Prócz mleka, z którym trzeba się ograniczac, a poza tym
      wszystko jest dozwolone, bo inaczej przyszłym mamom wszystkie ząbki
      sie posypia. pozdrawiam
    • ladyann77 Re: cukrzyca ciążowa 13.08.09, 15:05
      No to dołączę do wszystkich "słodkich" mam.

Moja sytuacja jest nieco dziwna, bo lekarka po testach obciążenia glukozą nie
      stwierdziła mi jednoznacznie cukrzycy ciążowej (po 1h przy 50g glukozy miałam
      157, natomiast w teście 75g glukozy po 1h 182, po 2h - 139, więc na granicy).
      Ale kupiłam glukometr, ograniczam cukry i notuję, co jem i ile z tego "wchodzi
      mi w krew" wink. Mam nadzieję, że taki reżim pozwoli mi jakoś zapanować nad
      cukrzycą ( o ile to właśnie to).

Mam pytanie odnośnie glukometru. W ulotce do moich pasków (Accu-Check) jest
      napisane, że w porównaniu do wyników z krwi żylnej (czyli oznaczanie z osocza)
      glukometr wskazuje wartości o około 11% wyższe. Czy uwzględniacie to w swoich
      wynikach? U mnie na czczo cukier (przy oznaczaniu z krwi żylnej podczas badań
      rutynowych) wynosił ZAWSZE 86 mg/dl, natomiast przy badaniu glukometrem to jest
      około 95-105. Nie wiem, jak mam się do tego odnieść, bo nie jestem pod kontrolą
      diabetologa i niespecjalnie mam kogo spytać.

Pierwszego września idę na wizytę kontrolną do mojej ginekolog i pokażę jej mój
      słodki dziennik. Mam nadzieję, że to wystarczy, żeby skierować mnie do
      diabetologa, bo 1h po jedzeniu mój cukier waha się od 105 do 170 [sic!](w
      zależności od tego, co zjem, przeciętnie to jest ok. 140).

Napiszcie, jak u Was wygląda rutynowo oznaczanie i Wasze wyniki, a także jak
      odnieść się do wskazań glukometru. Bo ja już zupełnie skołowana jestem.

Pozdrawiam Was serdecznie
      • Gość: eli Re: cukrzyca ciążowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 16:03
        ja mam acu check go który ma właśnie paski skalibrowne do czegośtam
        nie pamiętam ale właśnie te zawyżające o ok. 11 %. Sprawdzałam z
        laboratorium jak badam i glukometr pokazuje o ok. 10, 12 mg więcej
        niż w laboratorium ( 83 laboratorium, glukometr 95) i tak stosunkowo
        im większy wynik z laboratorium tym wieksze zawyżenie ( np
        sprawdzałam jeszcze przy obciązeniu 50 glukozy jak robiłam po
        godzinie z laboratorium 144 miałam na glukometrze 162). Dlatego coby
        sie nie stresować chociaż mam glukometr pożyczyłam ze
        szpitala "normalny" , niezawyżający. Ja mam 1 godz po posiłku od 81
        do 106, sporadycznie 115. Troche masz wysokie te cukry moim
        zdaniem...no ale nie ja lekarzem jestem. A jakie masz normy podane
        bo ja mam mieć do 120 po 1 godzinie pozdrawiam.
        • lidka_29 Re: cukrzyca ciążowa 13.08.09, 17:14
          Ja mam z kolei glukometr Optium Xido, a norme ustaloną do 140 po 1
          h. Własnie troche dziwi mnie to że wciaz zmieniaja te normy i w
          jednej poradni jest do 120 a w drugiej do 140, i teraz które jest
          prawidłowe. Proponuje zmienic glukometr na taki który nie zawyża, i
          rzeczywiscie jak zdarza sie zbyt czesto cukier na granicy czyli ok
          140 to trzeba jakos to zredukowac. Troche dziwne że Twój lekarz
          jeszcze nie skierował Cie do poradni cukrzycowej. ja od razu po
          wynikach dostałam takie skierowanie. No a do sniadania niestety
          musze brac insuline.Zastanawiam mnie tylko taka rzecz: z racji ze
          czasami sobie testuje te wyniki, i robie jedno badanie od drugiego w
          odstepie 5 min, a wyniki sa calkiem rózne. Czy to mozliwe, żeby w
          tak krótkim czasie była różnica np. 10 mg/dl?poruszam czesto watek
          tej cukrzycy, a to dlatego ze jak mam kiepski dzien cukrowy, to
          nasuwają mi sie kolejne pytania i wątpliwoscismile
          • Gość: eli Re: cukrzyca ciążowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 19:21
            możliwe że w odstępie 5 min jest różnica 10-12 mg... ja też tak mam
          • ladyann77 Re: cukrzyca ciążowa 14.08.09, 18:45
            Nie skierowała mnie do poradni, bo testy obciążenia glukozą wyszły w zasadzie w
            granicach błędu. Zaleciła mi stosowanie diety cukrzycowej (trochę wiem na ten
            temat, bo u mnie pół rodziny z cukrzycą) i zaleciła samokontrolę glukometrem.
            Wizytę mam 1 września, więc pewnie przejrzy moje notatki (skrupulatnie notuję
            wyniki) i wtedy postanowi, co dalej.

Ja tymczasem stosuję dietę cukrzycową i widzę efekty. Z każdym posiłkiem uczę
            się, co mogę w miarę bezpiecznie jeść.

Skoro mój glukometr zawyża o 11%, to oznacza, że jeśli mam wynik 160, to tak
            naprawdę mam jakieś 142, więc ok.

Po większości posiłków mam glukozę na poziomie 120- 140 (czyli po uwzględnieniu
            błędu glukometru to od 106 do ok. 125). Porozmawiam z lekarką przy najbliższej
            wizycie i mam nadzieję, że rozwieje moje wątpliwości.

Tymczasem pozdrawiam serdecznie!
            • Gość: Aga104 Re: cukrzyca ciążowa IP: *.cable.mindspring.com 21.11.09, 19:26
              Witajcie. Ja rowniez mam cukrzyce ciazowa wykryta w 21 tc (aktualnie
              35 tc). Po obciazeniu 50g glukozy: 147, krzywa cukrowa 100g: na
              czczo: 104, po dwoch godz. 175, po 3-ch 95. Mam zalecona diete,
              przed snem musze brac tabletki Gliburyd 2,5mg lub 5,0mg na poranne
              wysokie cukry.
              Oto, co mi powiedziano: mam mierzyc cukier 4 razy dziennie: na czczo
              i 2 godziny po kazdym posilku. Na czczo nie powinnam przekraczac 95,
              po posilkach 120. Tez sie dziwilam, ze tak kaza mi mierzyc
              (przewaznie dziewczyny mierza 1h po posilku), ale okazuje sie, ze po
              godzinie moj wynik jest nizszy niz po dwoch!!! JEST TOTALNA BZDURA
              zakazywanie ciezarnej z cukrzyca jedzenia serow (0 wegl.), czy
              jogurtow naturalnych (nie zawieraja laktozy). Trzeba natomiast
              znacznie ograniczyc mleko, biale pieczywo, tluste wedliny i miesa,
              za wyjatkiem drobiu bez skory i oczywiscie slodycze i dosladzane
              soki owocowe. Mi zdarzaja sie przekroczenia (zwlaszcza po obiedzie)
              srednio raz w tygodniu ;-/ 125-150...ale insuliny nie dostalam.
              Przekroczenia wynikaja z tego, ze albo zjadlam za duzo, albo cos
              niedozwolonego...Tym dziewczynom, ktore nie mialy robionej krzywej,
              a dostaly dietke i glukometr: upewnijcie sie, ze wasze cukry swoje
              maksimum osiagaja po godzinie, a nie po dwoch (jak u mnie). Bo wtedy
              pomiary po 1h nie beda miarodajne. Co do diety Montignac: owszem,
              jest skuteczna, ale nie zalecana kobietom w ciazy! Niektore panie
              pisza tutaj, ze przez diete cukrzycowa nie przytyly albo wrecz
              schudly...Powiem tak: w prawidlowo przebiegajacej ciazy kobieta
              POWINNA przybierac na wadze wraz z postepujaca ciaza. Jest wiecej
              krwi, rosnie lozysko, rosnie dziecko, zwieksza sie ilosc plynow w
              organizmier. Jesli wiec wy nie przybieracie, a ciaza rozwija sie
              prawidlowo, oznacza to, ze organizm bierze z waszych zapasow, co
              absolutnie nie jest ani zdrowe, ani dobre zwlaszcza w przypadku
              kobiet szczuplych. Dziwie sie, ze macie tak skomponowane diety, nie
              pozwalajace wam dostatecznie przybierac uncertain
              • denay Re: cukrzyca ciążowa 08.02.10, 18:41
                to, że nie można stosować zasad żywienia Montignaca w ciąży -
                niezależnie czy się ma cukrzycę ciążową czy nie,
                jest totalną bzdurą.
    • Gość: kasia Re: cukrzyca ciążowa IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 21.01.10, 13:29
      Czy w czasie cukrzycy ciązowej mozna normalnie uprawaic seks?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka