sandra246 02.08.09, 17:35 Mam takie pytanie czy jeżeli szpial ma podpisany kontrakt z NFZ to czy ma prawo pobierać opłaty za poród rodzinny?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
okina Re: opłaty a NFZ 03.08.09, 20:24 Nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, ale w praktyce nie placisz za porod rodzinny (ktory notabene podobno musi byc bezplatny) tylko wykupujesz cegielki na szpital, zakupujesz fartuch dla męża, oplacasz sale porodowa itp. Raczej zaden szpital nie da Ci pokwitowania, ze wniesiona oplata jest wlasnie za porod rodzinny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: opłaty a NFZ IP: *.jjs-isp.pl 03.08.09, 21:00 Bo takie 'cegielki ' to jest oszustwo... Np. moja mama miala skierowanie na kolonoskopie,ktore nie robi sie bez znieczulenia,a za znieczulenie szpital pobieral pieniadze.Na rachunku ktory dostala,bylo napisane,ze to jest 'drozwizna' dla szpiatala.Tak zwana cegielka.A,ze moja mama pracuje w sluzbie zdrowia, wiec nie z nia te numery.Poszla do sekretaiatu i powiedziala,ze ona chce rachunek z wyraznym zaznaczeniem,ze jest on za znieczulenie bo chce pojechac do NFZ,po zwrot kosztow.Pani zbladla i po konsultacji z dyrekcja oddano jej pieniadze. Z porodem rodzinnym jest podobnie.Za obecnosc osoby towarzyszacej sie nie placi.Mozna zaplacic za sale, jezeli chce sie rodzic w jednosobowej,ale nie za osobe towarzyszaca.I jezeli szpital wystawi Ci jakis rachunek z tytulem 'darowizna' to jest nic innego jak pranie pieniedzy.I szpital nawet za to mozna pozwac. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-1983 Re: opłaty a NFZ 03.08.09, 21:11 Za poród rodzinny sie nie płaci. Ja nie płaciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wielebna_b Re: opłaty a NFZ 03.08.09, 22:39 Ja mam ten sam problem, tzn. u mnie wygląda to tak, że poród rodzinny i owszem, ale muszę zapłacić za szkołę rodzenia (350 złotych sobie życzą). Inaczej raczej nie ma mowy o porodzie rodzinnym. Trochę to dla mnie śmieszne, tym bardziej, że to już mój drugi poród, przy pierwszym mąż był ze mną i nie musieliśmy nic płacić - nikt się o nic nie pytał. Ale rodziłam za granicą, więc to inna bajka.. W sumie myślę sobie, że mogłabym po prostu się postawić przy porodzie i żądać obecności męża, ale nie chcę się narażać... Wiecie jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kaytee5 Re: opłaty a NFZ 03.08.09, 23:29 Z tego co wiem za poród rodzinny się nie płaci jeśli rodzisz na zwykłej sali porodowej, opłaty pobierane są wyłącznie za sale o podwyższonym standardzie. W moim szpitalu było tylko jedno zastrzeżenie , ponieważ sale "darmowe" były dwuosobowe to kobieta rodząca obok musi wyrazić zgodę na to żeby w porodzie uczestniczyły osoby trzecie. img44.imageshack.us/img44/1835/spece047.jpg suwaczki.maluchy.pl/li-34396.png Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: opłaty a NFZ 05.08.09, 21:37 Nikt nie ma prawa zmuszać cię do chodzenia do szkoły rodzenia- mówisz,że cię nie stać i tyle, a ponadto już to przetrenowane masz. Nikt nie ma prawa zabronić ci obecności osoby bliskiej podczas porodu. Nie wiem czym, miała byś się narażać- nie daj się i postaw się. Ja bym tak zrobiła- tak długo kobiety będą pozwalały się traktować jak przedmioty tak długo sytuacje w polskich szpitalach się nie zmienią. Poproś ich o uzasadnienie pisemne zakazu obecności męża na sali porodowej i zbajeruj ich,że twój prawnik chciałby to zobaczyć. Poczytaj sobie o prawach pacjenta. I nie daj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaktosik Re: opłaty a NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 21:02 Za porod rodzinny jako taki nikt nie ma prawa wziac od Ciebie pieniedzy. Tylko wlasnie, jesli szpital sale bezplatne ma dwuosobowe to druga pacjentka rzeczywiscie musi sie zgodzic na obecnosc Twojego meza czy kogokolwiek innego (swoja droga w takich salach jest oczywiscie jakis parawan). Tym mozna latwo przekonac do zaplacenia za sale o podwyzszonym standardzie - hehe. Coz, zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
agusiagim Re: opłaty a NFZ 08.08.09, 19:32 Dobrze, nie płaci się. A nie wiecie czy to trzeba wcześniej jakoś zgłaszać w szpitalu? czy można w dzień porodu? Bo ktoś mi mówił że trzeba wcześniej, chociaż sądzę osobiście że to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: opłaty a NFZ 09.08.09, 10:47 na stronie szpitala, w którym zamierzam rodzić znalazłam informację że są tam porody rodzinne, ale musi na taki poród wyrazić zgodę ordynator oddziału, również podczas cc istnieje możliwość obecności osoby towarzyszącej, ale tylko za "szybą"(zawsze coś) Najlepiej zadzwonić, lub wejść na stronę szpitala, gdzie planujesz urodzić i zapytać o/przeczytać wszystko co Cie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: opłaty a NFZ 09.08.09, 10:53 czytałam ostatnio (chyba nawet na stronach ministerstwa zdrowia), że pobieranie opłat za porody rodzinne jest bezprawne, ale widzę tu wypowiedzi o jakiś 'cegiełkach', kosztach dodatkowych, więc chyba i tak na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra246 Przeczytajcie!!! 10.08.09, 11:42 www.rodzicpoludzku.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=351&Itemid=3727 No to kiszka jak sie człowiek sam nie odezwie to zedrzą z niego kase,ale to troche chore, narodziny dziecka to juz itak stres przed bólem,przed tym czy wszystko pujdzie dobrze itp.a tu jeszcze trzeba pamiętać żeby pozałatwiać takie sprawy. BEZ SENSU!!! Odpowiedz Link Zgłoś