Dodaj do ulubionych

ciąża a węzły chłonne

18.08.09, 20:12
czy zna któraś z was drogie forumowiczki jakiś związek pomiędzy ciążą a węzłami chłonnymi? jestem w 8tc, dzisiaj zaczęła mnie boleć pacha i wyczuwam pod palcami zgrubienie sad do tego trochę bolące... nasuwa mi się tylko jedna rzecz na myśl, mam nadzieję że to może być spowodowanie powiekszającymi się gruczołami mlecznymi, ostatnio pobolewały mnie piersi, co brałam za normalny objaw wczesnej ciąży. do lekarza idę dopiero w czwartek, proszę dajcie znać co myślicie. pozdrówki smile
Obserwuj wątek
    • Gość: goska Re: ciąża a węzły chłonne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.08.09, 20:37
      Ponieważ od początku ciąży jestem na rovamycynie, z powodu troszkę zawyżonych
      wyników toxoplazmozy i leczę się u lekarza od medycyny morskiej i tropikalnej to
      na każdej wizycie u niego, mam sprawdzane między innymi węzły chłonne, bo przy
      toxo są powiększone. Ale jeśli u Ciebie tylko pod pachą, to pewnie od gruczołów
      mlecznych. Ale jeśli nie tobiłaś badań na toxo to i tak radzę zrobić. Pozdrawiam
      i powodzenia.
      • Gość: emka Re: ciąża a węzły chłonne IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 20:42
        Dokładnie, ja też mam takie uczucie bólu pod pachami, ale to chyba normalne.
        Koleżance w pierwszej ciąży zrobił się guzek pod pachą, teraz w kolejnej znowu
        się pojawił- po lekarce to spłynęło jak woda po kaczce więc to chyba nic
        poważnego. Gdzieś się kiedyś doczytałam,że gruczoły mlekowe potrafią się tak
        powiększyć- nawet pod pachami.

Do autorki wątku:
        Jesteś z Londynu? bo ja tak, no i w jakim szpitalu masz zamiar rodzić i kiedy?
        • natalinka.londyn Re: ciąża a węzły chłonne 18.08.09, 20:58
          mam termin na 27 marca w queen charlotte's and chelsea hospital na hammersmith.
          w czwartek idę na 1 spotkanie i troszkę się denerwuję bo wiem że nie robią tu
          tych samych badań co w Polsce, np. na toxo albo cytomegalie... jest za to
          badanie w kierunku anemii sierpowatokwinkowej i talasemii... jak sie spytam o
          toksoplazmozę albo cytomegalię to pewnie dostanę wymowne spojrzenie od położnej
          wink no i te 2 usg w trakcie ciąży...hmmm jak na moje oko to troszkę przymało. no
          ale może przesadzam wink a ty emka, do którego szpitala się wybierasz na poród? i
          jak dotychczasowe doświadczenia z NHS?? pozdrawiam serdecznie!
          • Gość: emka Re: ciąża a węzły chłonne IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 21:51
            Ja do Chelsea & Westminster- nie byłam jeszcze na pierwszym spotkaniu- czekam na
            list, a ostatnio poczta strajkuje- zresztą mają jeszcze trochę czasu bo do dwóch
            tygodni od momentu kiedy GP mnie zreferowała do nich. Ja mam termin na 1
            kwietnia- także w okolicach Twojego.
            Co do opieki nad ciężarną to jakiś czas temu na początku byłam lekko zszokowana,
            ale powiem,że mi przeszło. W Polsce na kasę chorych też to podobnie wygląda- też
            są tylko 2 usg. Ja za to w czwartek idę na scan prywatnie- tak z ciekawości,żeby
            się upewnić,że serce bije, ile ich tam sobie jest i czy nie pozamaciczna. Dwie
            koleżanki tu rodziły i żadna na opiekę nie narzekała. Z tymi badaniami to się
            nie martwię- jak mnie mama rodziła to tylko krew i mocz był- żadnych innych
            fanaberi wink
            Poprzednie doświadczenia z NHS? niedawno się przeprowadziłam, ale napiszę tak:
            poprzednia przychodnia i moja GP-konowałka. Ta obecna- nowa dobre wrażenie na
            mnie wywarła-zresztą mój facet do niej chodzi i nawet dobrze się o niej
            wypowiada także wierzę,że z innymi też będzie ok.
            No to siedzimy i czekamy w takim razie smile
            • natalinka.londyn Re: ciąża a węzły chłonne 18.08.09, 22:07
              i ja już byłam prywatnie na usg, bo jestem z tych niecierpliwych wink i widziałam
              serduszko bijące smile trzymam kciuki za nasze maleństwa, oby ta angielska służba
              zdrowia się spisała smile powodzenia!!
              • angela10086 Re: ciąża a węzły chłonne 19.08.09, 07:02
                ja mam cały czas powiekoszone od 4 lar,nawet pobierali mi do histpat.nie stresuj
                sie do lekarza....
              • agnieszka.lojek Re: ciąża a węzły chłonne 20.08.09, 10:23
                Przyczyn powiekszonych wezłów chłonnych jest wiele- od banalnych,np.
                po goleniu do bardzo powaznych. W trakcie pierwszej wizyty w ciąży
                piersi i doły pachowe powinny być zbadane. Jeśli obraz jest
                podejrzany wymagają diagnostyki. W ciąży badanie jest utrudnione.
                Pod pachą pojawiają się dodatkowe zraziki sutka o czym należy
                pamietać podczas laktacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka