0barbi 30.08.09, 05:08 Jestem w drugim miesiącu ciązy i mam zaparcia,przez co mam okropne bóle żpłądka co robić proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilma.flintstone Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 08:40 Sliwek suszonych zjedz, popij mlekiem, moze pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
cichociemnylas Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 09:22 mi tez pomagaly sliwki i gotowana woda na czczo. Jadlam tez otreby, a w akcie totalnej desperacji czopek glicerynowy.... 2 razy napilam sie syropu Lactulosum, ale dopiero w 6-ym mcu. Generalnie pilam sporo wody gotowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 09:57 Akcivia jest dobra, albo Colon C. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 11:26 Bolą Cię jelita, nie żołądek, bo zołądek przy zaparciach raczej nie ma prawa boleć. Lekkostrawna dieta, bogata w błonnik, dużo wody, sliwki suszone, morele jeszcze lepsze od sliw, owsianka, otreby, mielone siemię lniane, colon c i czopki glicerynowe ilekroc potrzeba. Mnie nie pomagało nic i tylko czopki działały. Pilnuj wypóznień np. codziennie rano staraj się na czopek. Od drugiego trymestru musiałam brac laktulozę i tak do końca ciązy/ + czopki glicerynowe/. Pomagała i owszem, ale potem jak jelita zaczynały podejmować samodzielna pracę, to był koszmar, ból straszny i to długo. Jednak wypóznianie w ciąży b. wazne, więc trudno brałam. Odpowiedz Link Zgłoś
toka78 Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 11:36 Też miałam... Pomogła bardzo prosta rzecz (zalecenie proktologa - nie mój wymysł). Codziennie kubeczek kefiru, w którym zostały namoczone 2 łyżki otrąb (ja daję granulowane ze śliwkami, a do smaku parę suszonych żurawin). Kubeczek musi postać około godziny, żeby otręby napęczniały - w przeciwnym razie zadziałają jak cement w jelitach i będzie jeszcze gorzej. Mnie pomogło już następnego dnia. Tanie i skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ollasja Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 11:59 Mi pomagała Activia, otręby, picie większej ilości wody. Kiedy brałam żelazo i zaparcia bardzo sie nasiliły, lekarka zaleciła mi doraźnie parafinę (to było w 4 m-cu). Jest ohydna, ale naprawdę dobrze działa. Pijesz wieczorem i rano jest po kłopocie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 12:09 Do rad koleżanek dodałabym jeszcze łyżeczkę oliwy z oliwek na czczo, mi pomagało. No i nie jeść czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
inn-ka Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 13:04 Ja swój sposób dorzucę - na śniadanie musli z pełnych ziaren z rodzynkami z mlekiem. Ogólnie błonnik mi dobrze robi I winogrona nie wiedzieć czemu Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenanaw Re: zaparcia w czasie ciązy 30.08.09, 14:44 ja jem Activię z płatkami,dosypuję pszenne otręby i żurawinę suszoną.Poza tym pieczywo pełnoziarniste no i owoce,teraz jest ich sporo m.in śliwki Odpowiedz Link Zgłoś
ollasja Re: zaparcia w czasie ciązy 30.08.09, 14:56 Tylko uwaga, bo winogrona i śliwki zawieraja dużo cukru i powodują wzdęcia, co w połączeniu z zaparciem może bardzo dokuczać Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: zaparcia wczasie ciązy 30.08.09, 22:48 Mnie pomaga musli z suszonymi owocami, suszone śliwki, zrezygnowałam z jasnego pieczywa i tylko ciemne, mało miesa i duzo owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: zaparcia wczasie ciązy 31.08.09, 03:00 mi nic nie pomagalo - a mialam mega zaparcia jeszcze przed ciaza- wszystkie wskazowki kilku lekarzy probowalam i nic. blonnik w roznych postaciach dzialal wrecz odwrotnie (oczywiscie pilam duzo) juz mi podejzewali nie widomo co - nawet mialam kolonoskopie. i pomogla prosta rzecz- probiotyki! w tabletkach (jest tak duzo wieksze stezenie niz w jogurtach) Odpowiedz Link Zgłoś
kaaniaa Re: zaparcia wczasie ciązy 31.08.09, 09:12 ja bardzo skromnie - wieczorem rozpuszczałam łyżeczkę miodu w przegotowanej wodzie i zostawiałam na noc, rano dodawałam soku z cytryny i piłam na czczo - po śniadaniu od razu szłam do toalety...powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
0barbi Re: zaparcia wczasie ciązy 31.08.09, 17:51 Dzięki za odpowiedz, ja tez miałam zaparcia juz przed ciążą.Proszę o nazwy tych probiotyków.Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: zaparcia wczasie ciązy 01.09.09, 00:55 mozesz kupic probiotyki roznych firm, ja akurat juz kilka wyprobowalam i wszystkie tak samo skuteczne. po prostu popros w aptece o probiotyki w tabletkach Odpowiedz Link Zgłoś
chi-li Re: zaparcia wczasie ciązy 01.09.09, 21:02 Na mnie nie działało nic - ani suszone śliwki, ani woda z miodem, ani cytryna, ani Ventrol, ani lactulosum... Nic... Mdlałam na sedesie. Płakałam z bólu. Pomogły otręby, a ponieważ gotowa jestem zjeść wszystko, żeby problem nie pojawiał się, nawet nie szukałam jakichś z dodatkami owoców. Po prostu otręby - pszenne, ale ponoć wszystkie działają tak samo. Dodaję je do kefiru. Są ohydne, smakują jak pasza dla świń (bo tym są ), ale skoro działają, wsuwam je bez mrugnięcia okiem. Wieczorem tuż przed snem i rano po śniadaniu. Rano na czczo wypijam lekką kawkę i raczej jakoś daję radę. Dodatkowo - zero słodyczy. No i otręby faktycznie muszą lekko przynajmniej napęcznieć w kefirze/mleku/jogurcie. Pamiętaj żeby dużo pić. Gdzieś wyczytałam że na czubatą łyżeczkę otręb trzeba wypić dodatkowo szklankę wody. Inaczej - są jak cement w jelitach. Ale my ciężarówy raczej sporo pijemy, więc nie ma chyba obaw. Życzę z całego serca udanych wypróżnień, bo wiem co to za koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczmaa Re: zaparcia wczasie ciązy 04.09.09, 08:43 Mi lekarz polecił ziółka od bonifratów dokładnie babka płesznik spore opakowanie 4 zł biorę wieczorem płaską łyżeczkę i wreszcie załatwiam się codziennie przed tem była katastrofa. Na prawdę polecam Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: zaparcia wczasie ciązy 04.09.09, 08:49 hehh....właśnie żona testuje pewien sposób i na razie się sprawdza. Jakieś pół godzinki - godzinkę przed śniadaniem zjada jedno kiwi i podobno jest dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: zaparcia wczasie ciązy 04.09.09, 09:02 Mnie pomaga napar z liści malin. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: zaparcia wczasie ciązy 04.09.09, 09:27 Sprawdź czy w witaminach, które możesz brać nie ma żelaza - u mnie wywoływało mega zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
effinka277 Re: zaparcia wczasie ciązy 05.09.09, 13:52 ja biore żelazo i na samym poczatku mialam mega zapacia. teraz sie uspokoilo. dzien zaczynam od musli z platkow owsianych, potem w ciagu dnia jem ok. 10 sliwek suszonych i pije sporo wody. juz jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Prosta metoda dla beznadziejnych przypadkow 09.09.09, 01:15 Cale zycie cierpie na zaparcia, a teraz w ciazy to juz w ogole masakra. Zadne suszone sliwki, jogurty i inne otreby nie pomagaly (za slabe). Ale o dziwo pomoglo mi co innego. Lyk oleju czy oliwy na czczo. Bylam zaskoczona efektem. Praktykuje te metode od 2 miesiecy i jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 do bombalska 09.09.09, 03:59 slyszlam gdzies o tej metodzie, ale jakos nie moge sobie tego wyobrazic, az mnie odrzuca, powiedz, ta oliwe to tak sama czy z czyms? ja tez od zawsze cierpie na mega zaparcia, zadne sliwki itp nie dzialaja, takie rzeczy to chyba na niewielkie zaparcia. u mnie pomagaly probiotyki, ale ostatnio nawet to cos zaczyna zawodzic Odpowiedz Link Zgłoś
joanka_1 Re: Prosta metoda dla beznadziejnych przypadkow 09.09.09, 09:17 Cześć, polecam mielone siemię lniane. Łyżeczkę zalewam połową szklanki gorącej wody i czekam do ostygnięcia. Potem można do niego dodać dowolne składniki (sok, mleko, miód itd.). Ale trzeba stosować regularnie . Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Prosta metoda dla beznadziejnych przypadkow 02.10.09, 10:49 ja mialam spokój z zaparciami, bo jestem na diecie cukrzycowej(specjalnie tak ułożonej aby nie było), a tu nagle sie pojawiły, koszmar,biore magnez 3 razy 2(bo mam leżeć) i 1 tabletke prenatal, myslicie ze 1 tabletka prenatal tak działa? Jak sobie radzicie? Jest ktoś w podobnej sytuacji??? Odpowiedz Link Zgłoś
zonajana Re: Prosta metoda dla beznadziejnych przypadkow 03.10.09, 15:50 Mi pomagaja pestki dyni, zjadam sobie wieczorem do tv mala miseczke pestek. Tylko trzeba duzo przy tym pic, bo zawieraja duzo blonnika, i aby dziala musi napeczniec. Ja wypijam ok litra wody lub herbaty. I rano bez problemow ide do toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: zaparcia wczasie ciązy 04.10.09, 01:31 Ostatnie doświadczenie niecięzarówki: 3 spore gruszki ze skórą, jeden kefir, wszystko w ciągu 8 godzin w pracy. Dobrze, ze w 9. godzinie byłam w domu ) Odpowiedz Link Zgłoś