Dodaj do ulubionych

imię dla juniora ?

13.07.04, 14:40
witam,
czy któraś z mam lub przyszłych mam słyszała o przesądzie, że dziecku nie
należy dawać imienia rodzica? i dlaczego? przyznam sie, że nie wierzę w
przesady ale niepokoi mnie jeśli inni wierzą. starsze ciotki straszą mnie i
namawiają do zmiany decyzji, chociaż już podjęłam i junior bedzie miał imię
tatusia.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: imię dla juniora ? 13.07.04, 18:43
      Moj kolega ma na imie JAN jego tata, dziadek i pradziadek tez, mówimy do niego
      Janek a wiec Janek ma tez brata młodszego Zbyszka. Jest tak u nich ze
      pierworodny ma na imie JAN. Zbyszka i Janego żony chodziły tak samo w ciazy i
      obie nie wiedziały kogo urodza i juz wtedy mowiono ze pierwszy chlopak bedzie
      mial na imie JAN ale moj kolega nie chciał. Zbyszkowi urodzila sie corka a
      Janemu syn KACPER i cała rodzina jest zła a ojciec i dziadek sie nie odzywaja.
      To taka historia z zycia. Moj tesc ma na imie Andrzej moj maz tez Andzrej i ja
      nazwe mojego synka Tez andrzej junior (teraz mowia na mojego meza junior
      hhhiihhi)
      • 73nikusia Re: imię dla juniora ? 13.07.04, 20:06
        Witaj

O zadnym takim przesadzie nie slyszalam ... natomiast bardzo czesto w moim
        gronie i w mojej rodzinie drugie imie maluszek dostaje po dziadkach ... ale nie
        po rodzicach.

Mamy jednak dwoje znajomych ktorych dzieciaczki maja drugie imie po rodzicach.

U mnie w domku bylo zawsze tak ze dziecko swoja data urodzin przynosilo sobie
        imie ... moze nie doslownie ale tak w bardzo bliskiej okolicy.

Ja osobiscie nie jestem za ... dawaniem imion po rodzicach tzn pierwszych imion.

Pozdrawiam Nika
    • kozka76 Re: imię dla juniora ? 13.07.04, 20:24
      Nie słyszałam o akim przesądzie. Ale myślę, żebyś w tej sprawie w ogóle nie
      słuchała co mówią ludzie, bo żadnego imienia nie dzasz dziecku. Zawsze coś się
      komuś nie podoba. Ja też wybrałam imię, jak to niektórzy określili dziwaczne,
      ale olałam ich opinie.
      • exilvia Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 00:31
        kozka: jakie to imię?
        • kozka76 Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 09:51
          Sabina, po mojej prababci. Mówię Wam wywołało prawdziwą burzę. Skrzywdzisz
          dziecko, będą na nią wołali Saba jak na psa itd. Już prawie się poddałam i
          chciałam zmienić na Maja, ale mężowi się nie podoba. Więc po namyśle i
          konsultacjach na forum stwierdziłam, że nie należy przejmować się tym co myślą
          ludzie tylko dać na imię tak jak mi i mężowi podoba się najbardziej.
          • exilvia Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 16:18
            okazuje się, że już czytałam w którymś wątku o imieniu dla Twojej córeczki. rzeczywiście imię jest w tej chwili niezbyt popularne. ale masz rację. niby dlaczego o imieniu dla twojego dziecka ma decydować sąsiadka, przypadkowy przechodzień czy nawet ktoś z rodziny. moja rodzina i rodzina mojego (prawie)męża nadal trawią nasz wybór imienia. a ja jestem coraz bardziej do niego przekonana. w końcu mało jest ludzi, którzy mają na imię "świat" smile
            • 73nikusia Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 17:24
              Witajcie

Mi osobiscie pomysl z nadawaniem pierwszego imienia po mamie czy tatcie sie nie
              podoba. Drugie to co innego ale u mnie w rodzinie nadaje sie drugie imie po
              dziadkach.

Ogolnie podobaja mi sie proste imiona dla dziewczynki ...
              Malgosia, Kasia, Ola, Agnieszka, Gabrysia, Zosia ... itp

Dla chlopcow ...
              Wojtus, Piotrus, Krzys, Macius, Jas, Stas ... itp

Ale jezeli chodzi o imiona to trzeba czasem tez pomyslec nie tylko o swoim
              widzimisie ale ale i o tym kto to imie bedzie do konca swoich dni nosil.
              Mam przyklad imienia wydawaloby sie prostego i swojskiego.

STEFAN ... tak ma na imie syn moejgo brata. Ma w tej chwili 8 lat. W klasie
              jest uwazany za imionowego odlutka ... sam mowi ze ma brzydkie imie. Dzieci sa
              okropne. Podczas jednej z wizyt u mojej mamy, rozmawiam ze Stefkiem o roznych
              sprawach a on nagle wypala ze ma brzydkie imie ...
              Zaczelam mu tlumaczyc ze ma piekne imie ... imie krolewskie ... no i odnioslo
              skutek ... wrocil nastepnego dnia ze szkoly i mowi do mnie ze dziedzi jak
              wysmiewaja jego imie to on im na to odpowiada ze jest krolem STEFANEM BATORYM :-
              )

Wiecie jakie to robi wrazenie na 8-latkach ... smile

Wiec taki wniosek ... pomyslmy o dziedziach naszych jak bedziemy dawaly im
              imie ... czyli patrona

Pozdrawiam Nika
            • exilvia Re: imię dla juniora ? 15.07.04, 12:46
              mi też, jak byłam mała, dziewczynka o imieniu Dagmara powiedziała że mam brzydkie imię. do dziś to pamiętam, chociaż nigdy mojego imienia za brzydkie nie uważałam. wszyscy wiecznie się mylą używając go, ale to też nie robi na mnie specjalnego wrażenia. na pewno łatwo je zapamiętać i w ten sposób zapamiętać też mnie jako jego posiadaczke. czuję się bardzo związana z moim imieniem, właśnie przez to, że osobiście nie znam nikogo, kto by nosił takie imię. z tych wszytkich powodów chcę, żeby mój synek miał ładne, oryginalne imię. no i będzie miał! smile)
    • kama337 Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 11:34
      Nie słyszałam A przesady żyją moim zdaniem tylko w umysłach ograniczonych, do
      których nie należy się dostosowywać. ToiTwój wybór jak nazwiasz Twoje dziecko.
      Mi się wrecz wydaje, że to taki tradycyjny i piekny pomysł z tym juniorem, jak
      w rodzinach królewskich.
      • exilvia Re: imię dla juniora ? 15.07.04, 12:54
        w przesądach zawarta jest często mądrość ludowa, dlatego nie należy ich tak od razu odrzucać smile
        • martka_k Re: imię dla juniora ? 15.07.04, 14:58
          Popieram-akurat w ten przesad wierze, bo sama w zyciu widzialam zbyt wiele
          przypadkow, kiedy sie sprawdzil. I moj maz, ktory bardzo chcial miec juniora,
          po spotkaniu kilku osob, ktore nie byly przesadne, natychmiast zdanie zmienil...
          A co do oryginalnych imion-popieram, tez wymyslilam oryginalne i nie zdradzam,
          zeby nikt nie ukradl smile))
          Marta
          PS. Kosma bardzo mi sie podoba smile))
    • aggata78 Re: imię dla juniora ? 14.07.04, 14:20
      a ja z kolei slyszalam ze to bardzo dobrze jak w rodzinie syn ma imie ojca i u
      mnie tez tak bedziesmilepozdrawiam
      • kornelcia75 Re: imię dla juniora ? 15.07.04, 14:13
        Witam a mój synek bedzie miał imiona po dziadkach Maksymilian Leszek,ale to nie
        zamierzone.Zawsze podobało mi sie to imię,tesc sie cieszy choc namawiał na
        Antosia bo mówił ze bedą go wołac Maks jak pieska.Hehe tesciowa tak mówi to
        tescia własnie.A drugie po moim niezyjacym tacie.podoba mi sie bardzo ten zestaw
        Pozdrawiam ja i Maks
    • anusix Re: imię dla juniora ? 16.07.04, 11:05
      A moje maleństwo, na które czekam z utęsknieniem będzie miało na imię Ignacy
      (ani po tacie, ani po dziadku tylko dlatego, że nam się bardzo podoba)

Całuję wszytskie lipcowe mamusie (ja mam termin na 29.07)

Ania i Ignaś (39tc)
    • yen74 Re: imię dla juniora ? 18.07.04, 13:51
      Co do przesądów to nic takiego nie słyszałam. Mam córkę o imieniu Maja, a teraz
      czekam na drugie. I chociaż nie wiem czy to chłopczyk czy druga dziewuszka, to
      postanowiliśmy z mężem, że jak będzie chłopak to dostanie na imię jak jego tata
      i dziadek. Podoba mi się takie nadawanie imion pod warunkiem, że i rodzicom się
      imię podoba.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka