Dodaj do ulubionych

herbata w ciąży

26.04.05, 12:33
może i panikuję, ale lepiej na wsyztsko uważać, niż potem żałować. Wiem, że w
ciąży z herbatą i kawą lepiej nie przesadzać. Ja popijam tylko herbatę (kawę
rozpuszczalną bardzo bardzo rzadko).
Czy w ciąży można pić zieloną herbatę? bo kofeiny rzadnej chyba w niej nie ma?
Obserwuj wątek
    • gukinga Re: herbata w ciąży 26.04.05, 12:43
      Własnie czytałam ostatni numer "Dziecko" i jedna z dziewczyn równiez o to
      pytała. Można pićsmile
    • budzik11 Re: herbata w ciąży 26.04.05, 14:19
      Z tego, co wiem, to teina (bo to jest w herbacie, chyba herbaciana odmiana
      kofeiny) jest też w zielonej, bo to przecież ta sama roślina. Zielona jest po
      prostu niepalona i dlatego zdrowsza. A herbacie jest 2x mniej teiny niż kofeiny
      w kawie smile Ja piję herbatki owocowe Herbapolu (seria Idylla - pycha!) ale
      czasem też zwykłą herbatkę i kawę rozpuszczalną z mleczkiem.
      • mj77 Re: herbata w ciąży 26.04.05, 14:32
        a miętową? wink
        • aga.79 Re: herbata w ciąży 26.04.05, 16:41
          Można zieloną, miętową, rumianek.
          Ja piję też zwykłą, a od czasu do czasu kawkę rozpuszczalną z mlekiem.
          • dorro1 Re: herbata w ciąży 27.04.05, 14:37
            A czerwoną? Cos słyszałam, że z tej trzeba zrezygnować. Czy to prawda?
            • azbestowestringi Re: herbata w ciąży 27.04.05, 14:44
              herbate pic najleiej slabsza niz zwykle, swiezo parzona.
              a jak jest mozliwosc to najlepiej sobie bezkofeinowa herbate kupic ( czyli bezteinowa jak kto woli) i
              wtedy mozna pic ile sie chce smile
              dodanie mleka neutralizuje dzialanie kofeiny/teiny
              pozdrawiam
              • jakw Re: herbata w ciąży 27.04.05, 14:48
                A fuj! WYobraziłam sobie smak zielonej herbaty z mlekiem ;-(((
                Nie przesadzajmy może. Ja tam wolę samą, choćby i z teiną (może być ewentualnie
                z cytryną)
            • aga.79 Re: herbata w ciąży 27.04.05, 20:47
              Czerwonej na 100% nie można.

Oj dziewczyny nie przesadzajcie, w końcu całą ciążę nie da się pić tylko
              soczków, wody min. i owocowych herbatek. Z umiarem to wszystko prawie można.
              Nie dajmy się zwariować.
    • govanka Re: herbata w ciąży 27.04.05, 16:15
      Nie chcę was martwić, ale w herbacie jest więcej kofeiny (tu zwanej teiną) niż
      w kawie... i to ok. 2 razy więcej!... dlatego zdania na temat co jest zdrowsze -
      kawa, czy herbata są podzielone, a odpowiedzi zawsze niejednoznaczne. W
      herbacie jednak znajdują także polifenole zwane taninami i one neutralizują
      teinę. Ponoć po 7 minutach parzenia (prawdziwego parzenia, a więc trzymania w
      wysokiej temperaturze, pod przykryciem, a nie tylko czekania az naciągnie z
      torebki) taniny neutralizują teinę do tego stopnia, że herbata przestaje być
      napojem pobudzającym.
      Tak, czy siak, nie uważam, żeby jedna szklanka czy to słabej herbatki, czy
      słabej kawki mogłaby zaszkodzić dziecku... a jeśli chodzi o teorie, to
      specjaliści zalecają na czas ciąży odstawic zarówno kawę, jak i herbatę, jak
      również coca-colę, nie dzieląc ich na bardziej i mniej szkodliwe.

Pozdrawiam gorąco
      K. i fasolka
      • govanka Re: herbata w ciąży 27.04.05, 16:19
        P.S. a tak w ogóle to najlepiej pić herbatki owocewe, nie dość, że nie
        zawierają alkaloidów (kofeina, teina) ani garbników, to jeszcze często
        zawieraja witaminy (w zależności od tego z jakich roslin są zrobione).

...aha i jeszcze jedno... rumianek, mięta itp. to nie herbata! więc je też
        można pić bez obawy.

Pozdrawiam raz jeszcze
        K.
        • aga.79 Re: herbata w ciąży 27.04.05, 20:50
          Jeśli chodzi o herbatki owocowe to trzeba zwrócić uwagę czy nie są robione na
          bazie czarnej herbaty i tylko aromatyzowane, bo zdecydowana większość takich
          jest.
          • graszka-po Re: herbata w ciąży 28.04.05, 09:18
            cześć dziewczyny;-]tak sobie czytam te wasze wpisy na temat erbatki i troche
            się dziwie,ja mam juz 5 letniego synka i będąc z nim w ciąży nie ograniczałam
            herbatki i nie piłam tylko owocowych,miętowych i.t.d...kawe rozpuszczalna pije
            teraz <2-ga ciaża>i piłam przy pierwszej też.Synek urodził się zdrowiutki,ciąze
            przeszłam prawidłowo i teraz będąc w 2-giej ciąży też nie ograniczam
            herbaty...fakt faktem ,że od zawsze piłam i pije bardzo słaba ,ale pije;-]
            pozdrowionka...
            • jakw Re: herbata w ciąży 28.04.05, 12:58
              Dużo mitów krąży po sieci...
              Też się dziwię. Gdyby ktoś pił hektolitry mocnej herbaty czy kawy to pewnie
              mogłoby zaszkodzić - z drugiej strony codzienne picie 4 litrów mleka też pewnie
              takie zdrowe nie jest...
            • budzik11 Re: herbata w ciąży 28.04.05, 16:12
              Nikt nie powiedział, że zaraz dziecko musi się chore urodzić jak się będzie
              piło herbatę. Jest po prostu niezdrowa dla dziecka i jego rozwoju. Zresztą, czy
              któraś z Was podała by niemowlakowi czarną herbatę albo kawę (nawet słabą)??
              Pewnie nie, to czemu serwować je w życiu płodowym? Mnie moi rodzice nie
              pozwalali w ogóle pić kawy przed 18-urodzinami, bo źle wpływa na rozwój układu
              nerwowego. Ale z drugiej strony, czy MY, ludzie dorośli, odzywiamy się
              podręcznikowo? Wszystkie te ciasteczk,a chipsy, Cola i napoje gazowane, słodkie
              i słone przekązki, gorące kubki... Kto się odżzywia zgodnie z piramidą
              żywieniową? Więc nie ma paniki. Ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, co jest
              zdrowe a co nie jest i dokonywac świadomych wyborów. Kawa i herbata NIE są
              zdrowe, trzeba to jasno powiedzieć, ale nie znaczy to, że nie można czasem
              wypić. Ja np. codzień rano wypijam słaba Neskę z mlekiem (50/50) mimo, że wiem,
              że pewnie mogłabym sobie darować.
              Aha, mięta nie jest tez za zdrowa, bo podrażnia żołądek. Co mnie osobiście
              dziwi, bo zawsze na ból brzucha pojono mnie mięta albo kroplami miętowymi. Ale
              tak czytałam, więc przekazuję. Zwłaszcza powinny to pamiętać dziewczyny, któe
              męczą nudności i wymioty.
              • jakw Re: herbata w ciąży 28.04.05, 21:21
                Bez przesady, w końcu dzidziusiowi w pępowinie ta kawa nie płynie...
                • shiva772 Re: herbata w ciąży 28.04.05, 21:29
                  Budzik jak czytam to co napisałaś to śmiać mi się chce. Na tej zasadzie to
                  powiedzmy sobie szczerze - oddychanie naszym powietrzem NIE jest zdrowe. We
                  wszystkich produktach są chemikalia. Taki jest nasz współczesny świat. A kawa i
                  herbata NIE są zdrowe jeżeli pijesz jej hektolitry i szatańsko mocną. Normalnie
                  wypita do śniadania szkodzi pewnie tak samo jak fluor z pasty do zębów który
                  dostaje się do krwiobiegu gdy czyszcisz zęby.
                  Pozdrowionka
                  • budzik11 Re: herbata w ciąży 29.04.05, 09:41
                    Kobieto, CZYTAJ! Nie napisałam, że napicie się kawy na śniadanie szkodzi (sama
                    też piję) ale że kawa i herbata są szkodliwe. BO SĄ. Dlatego lekarze zalecają
                    OGRANICZENIE spożywania tych używek. No i oczywiście oddychanie powietrzem też
                    nie jest zdrowe, bo spaliny, trucizny itd., w jedzeniu są chemikalia i
                    konserwanty, i to TEŻ nie jest zdrowe ale nie mamy wyjścia, w takim świecie
                    żyjemy. Natomiast używki takie jak mocna kawa, herbata - można OGRANICZYĆ. Czy
                    to tak trudno zrozumieć?
                    I do dziewczyny która pytała z kpiną, czy kawa dziecku płynie w żyłach -
                    oczywiście, że nie, i nie szydź. Tobie też kawa w żyłach nie płynie jak się jej
                    napijesz, a mimo to pobudza, taki sam efekt wywiera na dziecko. Zresztą, jak
                    dla mnie, możecie pić kawę i mocna herbate wiadrami, wasz wybór, wasze dzieci.
      • marlena15 Re: herbata w ciąży 28.04.05, 21:48
        No własnie też sie zastanawiałam czy pić herbatę i przeczytałam że można ale
        nie za mocną i mniejszych ilościach. Najgorzej miałam z kawą przed ciążą piłam
        trzy razy dziennie (rozpuszczalną). Teraz natomiast przeżuciłam się na inkę mam
        nadzieje że nie zaszkodzi bo jest zbożowa !

Pozdrawiam
        • jakw Re: herbata w ciąży 29.04.05, 08:56
          Ale inka składa się z prażonych składników. A może to szkodzi?
          Oczywiście żartuję.
          Nie wpadaj w paranoje, bo zaczniesz chyba niedługo pić destylowaną wodę.
          • graszka-po Re: herbata w ciąży 29.04.05, 10:01
            cześć dziewczynki;-]niw ma co wpadać w paranoje....poprostu w ciązy trzeba na
            wszystko uważać i więcej się ograniczać ,ale nie ma co panikować;-]wiem ,że są
            kobitki ,które przechodzą przez pierwszą ciąże i obawiają się wielu spraw i
            dobrze ,że uważają na to,ale nie ma co przesadzać;-]ja przechodze 2-gą ciąże i
            wiem co mogę a co nie....ale każda z nas jest inna,więc każda ma poczęści
            racje;-]ograniczać należałoby wiele w naszych stanach,ale nie wszystko...ja
            jak narazie pijam cherbatke<słąbą>popijam kawusie rozpuszczalną i nic mi sie
            nie dzieje,a mój synalek ma obecnie 5 latek i urodził się zdrowym i promiennym
            dzieciaczkiem;-]pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka