karo_man 03.11.06, 18:53 Mam pytanie jestem uczennicą w maju rodzę czy mojemu chłopakowi przysługuję urlop macieżyński(ilość miesięcy przepracownych musi mieć)Proszę o odpowiesdz kiedy ja nie pracuję ,tylko sie uczę.Proszę o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaaaaa37 Re: urlop macieżyński 03.11.06, 21:33 moze wziac urlop Twoj chlopak, musi miec minimum 6 miesiecy skladkowych Odpowiedz Link Zgłoś
karo_man Re: urlop macieżyński 04.11.06, 17:40 dzięki. a kiedy bym się nie uczyła a on pracował?czy też przysługuje mu urlop macieżyński? Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa Re: urlop macieżyński 04.11.06, 19:30 A ja nie bylabym tego taka pewna. Urlop macierzynski jak sama nazwa wskazuje to urlop dla matki - przysluguje od dnia porodu, dlugosc zalezy czy ciaza byla poj. i czy matka ma starsze dzieci. Pierwszej czesci urlopu macierzynskeigo matka nie moze sie zrzec. Pierwsza polowa urlopu - jest dla niej, by m.in. zregenerowac sily po porodzie. Natomiast druga polowe urlopu moze wykorzystac ojciec dziecka. Tzn. matka moze sie tej drugiej polowy urlopu macierzynskiego zrzec na rzecz ojca dziecka. Natomiast w momencie, gdy Ty nie pracujesz urlop CI nie przysluguje i nie masz czego sie zrzekac. Nie jestem ekspertem. Radzilabym Ci sie dokladnie dowiedziec w miejscowym oddziele Panstwowej Inspekcji Pracy, lub niech Twoj chlopak zapyta u siebie w kadrach czy bedzie mial taka mozliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś