Dodaj do ulubionych

co z pracą?

20.02.07, 19:01
Dziewczyny,proszę podpowiedzcie mi jak to jest bo nie bardzo znam się na tym.
Od marca do czerwca dostanę umowę o pracę na czas określomy (3
miesiące),gdyby w tym czasie udało mi się zajść w ciąże,to co dalej?? Czy
mogę mieć przedłużoną umowę do dnia porodu czy dzieje się tak tylko wtedy gdy
ciąża jest powyżej trzeciego miesiąca? Kiedy powinnam pokazać pracodawcy
zaświadczenie od lekarza??
Obserwuj wątek
    • magducha78 Re: co z pracą? 20.02.07, 19:07
      jesli to nie jest umowa na okres probny to powinni przedluzyc z toba do dnia
      porodu a pozniej dostaniesz zasilek macierzynski z zusu.
    • agnrek Re: co z pracą? 20.02.07, 21:35
      Jeśli umowa na czas określony uległaby rozwiązaniu powyżej 3 m-ca ciąży, to
      zostanie ona przedłużona do czasu porodu. Musiałabyś najpóźniej w pierwszej
      połowie marca zajść w ciążę, żeby ten korzystny przepis Cię objął - czyli na 30
      czerwca 2007 musiałabyś być już w 3 miesiącu ciąży, to znaczy powyżej 12 tygodnia.
      Jeśli jest to w dodatku okres próbny, to jeszcze gorzej, bo każdą ciężarną można
      zwolnić wtedy po upływie jego okresu.
      To, kiedy pokażesz zaświadczenie pracodawcy, nie ma żadnego znaczenia, bo masz
      na nim wpisany dokładny tydzień ciąży, tak więc pracodawca jest w stanie
      stwierdzić, w którym jesteś miesiącu i w którym będziesz, gdy umowa się
      zakończy. Możesz to zrobić tuż przed końcem umowy.
      • agnrek Re: co z pracą? 20.02.07, 21:39
        Przeczytaj art. 177, paragraf 3.
        www.msp.money.pl/akty_prawne/kodeks_pracy?sec=08#
        • anulka9919 Re: co z pracą? 20.02.07, 21:59
          dziękuję,mam nadzieję,ża uda nam się jeszcze w lutym.Nie jest to okres próbny
          tylko normalna umowa na czas określony (szkoda tylko,że tak
          krótki).Czyli,jeżeli dobrze zrozumiałam od czwartego miesiąca ciąży - brzydko
          mówiąc - kobieta jest nie do ruszenia.Natomiast do końca trzeciego lepiej się
          nie przyznawać? W miom przypadku może być troszkę ciężko bo jest to dość
          szkodliwa dla zdrowia praca tym bardziej dla kobiety w ciąży uncertain
          • yskyerka Re: co z pracą? 20.02.07, 22:05
            Dobrze zrozumiałaś. Żeby mieć przedłużoną umowę o pracę, którą podpisujesz
            na trzy miesiące, musiałabyś zajść w ciążę, zanim tę pracę podejmiesz.
            • agnrek Re: co z pracą? 20.02.07, 22:39
              Ja jestem kadrową w firmie i podejrzewam, brzydko mówiąc, że pracownica nam
              zrobiła numer. Otóż przyjęliśmy ją do pracy i miała iść na badania wstępne.
              Kłóciła się ze mną, gdzie ma pójść, bo ja jej wskazałam klinikę, gdzie zrobi je
              bezpłatnie. Pewnie nie chciała iść do "naszego" lekarza, więc poszła gdzieś
              indziej, bo bała się, że w badaniu wykryje ciążę. Ok, daliśmy jej od razu umowę
              na czas nieokreślony, ona popracowała i przyniosła po dwóch miesiącach
              zaświadczenie o ciąży - 8 tydzień. Wynikało z niego, że zaszła w ciążę w kilka
              dni po rozpoczęciu pracy albo wcześniej. Kto ją tam wie, może tak było, może
              lekarz wystawił lewe zaświadczenie, może wiedziała o ciąży wcześniej, a może i
              nie wiedziała.
              Z kolei moja znajoma miała umowę na czas określony i szefowa z dobrego serca jej
              powiedziała miesiąc wcześniej, że zamierzają ją zwolnic przed upływem końca
              umowy, bo redukują etat. No to poszła do domu i jak twierdzi - szybko zaszła w
              ciążę. Gdy po miesiącu wręczono jej wypowiedzenie, ona je przyjęła i po kilku
              dniach przyniosła zaświadczenie, że w dniu zwolnienia była w ciąży, więc ją do
              pracy przywrócili. Nie wiem, czy tak było czy nie, ma znajomego lekarza, mógł
              jej przekłamać w tygodniach ciąży. Umowa wygasła jej miesiąc przed porodem, ale
              oczywiście - musiała być wydłuzona do dnia porodu.
          • agnrek Re: co z pracą? 20.02.07, 22:44
            Ja na Twoim miejscu do końca umowy bym się nie przyznawała do ciąży,
            którykolwiek to nie byłby tydzień. Jesli nawet w dniu 30.06.07 będziesz już w 3
            miesiącu, to zyskasz tylko przedłużenie umowy do dnia porodu, czyli przedłużenie
            umowy z mocy prawa. I dalej pewnie zostaniesz bez pracy.
            Jesli się nie przyznasz, a firma będzie chętna do podpisania nowej umowy, to
            super - tej z Tobą nie będa mogli zerwać. Może będzie dłuższa, na przykład na
            rok? Wtedy może i po macierzyńskim będziesz miała pracę.
            Wiadomo, dostaną piany, że ukryłaś ciążę.
            A jeśli nie będą chcieli dać nowej umowy, a Ty przyniesiesz zaświadzczenie, że
            jesteś w 3. m-cu, to i tak przedłużą smile
            • ingapol Re: co z pracą? 21.02.07, 07:47
              miałam umowę na czas próbny, okazało się że jestem w ciąży. Chciałam być fair i
              kilka dni po potwierdzającym USG (12/13tc- dopiero wtedy się dowiedziałam)
              poszłam do kierownicznki. Mayslałam, że i ona postąpi fair wobec mnie i umowę mi
              przedłuża tak jak wszystkim na 3 lata ( a wiedziałam, że będzie przedłużona),
              ale niestety umowę przedłużyli mi do dnia porodu....
              Kolezanki z pracy później mówiły że powinnam poczekać z tą info, ale nie ja
              chciałam być uczciwa !!!! A teraz mam ich gdzieś !!! i siedzę na zwolnieniu !!!!
              Nie to że wyłudziłam je od lekarza, miałam chwilowe problemy, ale i tak nie
              zamierzam już tam ani jednego dnia przepracować !!!!
              Załuję że powiedziałam, bo planowałam iść na wychowawczy bo nie będę miała z kim
              mojej kruszynki zostawić, a jedna pensja raczej nam nie starczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka