aga29krakow 06.01.10, 14:29 Witam,mam do Was pytanie-czy Wasze dzieci rozkręciły sie z mowa w przedszkolu?Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalas Re: mowa 07.01.10, 21:50 w zeszłym roku moja 2 letnia córka poszła do tzw klubu malucha i gadała praktycznie po 2 miesiącach. W tym roku otworzyłam swoje przedszkole, są w nim też 2 latki i jest różnie, nie wszyscy się tak szybko rozkręcają. Ale koniec końców i tak każde dziecko zacznie prędzej czy później gadać )) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: mowa 07.01.10, 22:03 Zdecydowanie tak. Moja Magda miała 2,10 lat jak zaczęła przedszkole. Mówiła bardzo niezrozumiale, niewyraźnie i mało, aczkolwiek panie ją rozumiały. W ciagu tego roku ruszyła się bardzo z mową. Teraz ma 4 lata i ma wady wymowy, ale przynajmniej można ją zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja Re: mowa 08.01.10, 22:09 U nas widać bardzo dużą poprawę w rozwoju mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola1211 [...] 08.01.10, 14:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandia33 Do Nikola1211 08.01.10, 17:14 Nikola dziewczynom chodzilo o rozwoj mowy w ogole... W jezyku polskim...Mowimy o dwulatkach. Poza tym zdecyduj sie czy jestes dyrektorka tego przedszkola (jak piszesz w innym watku) czy zadowolona mama przedszkolaka bo to troche inna perspektywa. Ps. Wrzucilas reklamy swojego przedszkola do kazdego mozliwego watku.Do reklam jest platny baner na gorze strony. Odpowiedz Link Zgłoś
7marchefka7 Re: mowa 10.01.10, 00:31 Moje dzieciaki akurat nei maja problemow z mowieniem niezaleznie od przedszkola ale widze, ze sporo maluchow mowi bardziej "po swojemu" niz "po naszemu" Rozmawialam niedawno z logopeda z naszego przedszkola i mowila, ze najpozniej mowa pojawia sie u dzieci dwu- i wiecej jezycznych. Ponoc w takich przypadkach mowa pojawia sie do poczatkow szkoly podstawowej - za to od razu jest szansa na plynne porozumiewanie sie w dwu (i wiecej) jezykach. W przypadku jednojezycznych sytuacja jest latwiejsza (maja tylko jeden system jezykowy do opanowania), ale i tutaj nie ma regul. Chociaz z rozmow w szatni wynika, ze rzeczywiscie pojscie do przedszkola przyspiesza rozwoj mowy. W przypadku moich dzieci po pojsciu do przedszkola zaczal im sie uruchamiac drugi jezyk, czyli angielski Wiec moje dzieci potwierdzaja regule, ze mowa w przedszkolu sie rozkreca Odpowiedz Link Zgłoś