Dodaj do ulubionych

testy z przedszkola

09.11.10, 18:11
Dziewczyny czy to prawda ze te testy co są wykonywane z przedszkolach prywatnych ( te co świadczą o gotowości szkolnej ) kierowane są później do szkół ?
Obserwuj wątek
    • madziarka13 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 18:37
      masz na myśli diagnoze przedszkolną? jeśli tak, to jest ona tylko dla rodziców, nie może byc kierowana do szkoły, poniewaz rodzice maja ja dostac w kwietniu więc wynik do września stałby się niemiarodajny
      • marbol_123 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 19:29
        Madzia dziękuje smile chciałam sie tylko upewnic,bo tez tak myślałam,jak widać Pani Dyrektor przedszkola do którego chodzi moja córka sie myliła uncertain
        • kalina886 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 19:34
          W państwowych przedszkolach też takie coś jest.
          • marbol_123 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 19:39
            kalina886 napisała:

> W państwowych przedszkolach też takie coś jest.

dzieki,dzieki bardzo,wstyd ale nawet nie wiedziałam smile

to jeszcze mi powiedzcie czy tez na tych koncowych testach przychodzi do przedszkola komisja i sprawdza przygotowanie dzieci do szkół,no taką prywatną placówke,wiecie o co mi chodzi,ze np jak dziecko jest nie gotowe to Dyrektorka takiej placówki odpowiada za to ?
            • marbol_123 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 19:47
              to jeszcze mi powiedzcie czy tez na tych koncowych testach przychodzi do przedszkola komisja i sprawdza przygotowanie dzieci do szkół,no taką prywatną placówke,wiecie o co mi chodzi,ze np jak dziecko jest nie gotowe to Dyrektorka takiej placówki odpowiada za to ?
    • kanna Re: testy z przedszkola 09.11.10, 19:38
      Zadne dokumenty dotyczace dziecka nie moga byc niegdzie przekazywane bez, generalnie pisemna powinna być, zgody rodziców.
      • czarownica_noemi Re: testy z przedszkola 09.11.10, 21:54
        po pierwsze do wykonania diagnozy przedszkolnej obowiazkowo musi byc pisemna zgoda opiekuna prawnego dziecka a po drugie to o tę diagnozę ma prawo upomniec sie szkola jesli np. dziecko idzie do szkoly rok wczesniej. (np pieciolatek do zerowki). Może, ale nie musi. diagnozę wykonuje sie w dwoch etapach pierwszy powinien byc zakonczony w listopadzie drugi w kwietniu. Dyrekcja przedszkola nie odpowiada za wynik diagnozy, nie ma tez w przedszkolach zadnych komisji sprawdzajacych wyniki diagnozy.
        • marbol_123 Re: testy z przedszkola 09.11.10, 22:04
          bardzo dziekuje,zostałam wprowadzona w błąd z tymi informacjami
        • kalanitka Re: testy z przedszkola 09.11.10, 22:36
          "po pierwsze do wykonania diagnozy przedszkolnej obowiazkowo musi byc pisemna zgoda opiekuna prawnego dziecka a po drugie to o tę diagnozę ma prawo upomniec sie szkola jesli np. dziecko idzie do szkoly rok wczesniej. (np pieciolatek do zerowki). Może, ale nie musi."

Czy możesz mi podać źródło tego przepisu ????????? w którym to jest rozporządzeniu ?????
          • kalanitka Re: testy z przedszkola 09.11.10, 22:47
            Ja mam chyba stare informacje :
            Kogo obejmuje diagnoza przedszkolna - komunikat MEN do nauczycieli i dyrektorów przedszkoli
            "Diagnoza przedszkolna musi objąć wszystkie dzieci kończące w tym roku pięć lat oraz dzieci sześcioletnie. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół, zadaniem nauczycieli jest prowadzenie obserwacji pedagogicznych mających na celu poznanie możliwości i potrzeb rozwojowych dzieci oraz dokumentowanie tych obserwacji.

Na podstawie zmian w Ustawie o systemie oświaty każde dziecko pięcioletnie ma prawo do edukacji przedszkolnej, gdyż za rok jego rodzic ma prawo do zdecydowania o posłaniu swojego dziecka do pierwszej klasy. Może to zrobić na podstawie własnej oceny dojrzałości dziecka oraz informacji uzyskanych od nauczyciela przedszkola, który poinformuje rodziców o tym, czy działania przedszkola wspomagające dziecko w przygotowaniu go do podjęcia nauki w szkole odnoszą dobre efekty.

Dlatego wszystkie dzieci w grupach pięciolatków powinny być objęte odpowiednim postępowaniem diagnostycznym, tak jak i sześciolatki obecne jeszcze w edukacji przedszkolnej.
            Zakłada się, że przez dwa lata okresu przejściowego sześciolatki będą się edukować w przedszkolach tym samym programem co pięciolatki, a w kolejnym roku szkolnym pójdą razem do szkoły. W edukacji przedszkolnej powinny pozostać jednak te dzieci, już wówczas sześcioletnie, które nie opanowały umiejętności określonych w podstawie programowej, a więc nie będące wystarczająco przygotowane do rozpoczęcia nauki w szkole. Stanie się tak, jeśli rodzice uważają, że dla dobra ich dzieci lepiej jest, aby jeszcze rok dłużej, także jako sześciolatki, edukowały się w przedszkolu, razem z sześciolatkami, które wcześniej nie chodziły do przedszkola.

Dlatego obecnie, zgodnie z nową podstawą programową, zadaniem nauczycieli wszystkich dzieci z grup pięciolatków i sześciolatków objętych wychowaniem przedszkolnym, jest poprowadzenie obserwacji pedagogicznych mających na celu poznanie możliwości i potrzeb rozwojowych tych dzieci oraz dokumentowanie swoich obserwacji. Z początkiem roku szkolnego poprzedzającego możliwe rozpoczęcie przez dziecko nauki w klasie I szkoły podstawowej (w październiku – listopadzie) należy przeprowadzić analizę gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole (diagnoza przedszkolna).

W oparciu o zgromadzone wyniki diagnozy przedszkolnej nauczyciel przedszkola ma opracować i zrealizować indywidualny dla każdego dziecka program wspomagania i korygowania rozwoju ucznia.
            Celem takiej analizy jest także zgromadzenie informacji, które po przekazaniu rodzicom mają im pomóc w poznaniu stanu gotowości swojego dziecka do podjęcia nauki w szkole podstawowej, aby mogli je wspomagać w osiąganiu tej gotowości, odpowiednio do ich potrzeb.

Następnie, najlepiej w kwietniu, nauczyciel ma przeprowadzić kolejną diagnozę, której wynik będzie pomocny rodzicom w podjęciu decyzji dotyczącej rozpoczęcia przez dziecko nauki w klasie I szkoły podstawowej."

I do końca kwietnia rodzice dostają Informację o gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole. Co z tym zrobi to juz jego sprawa do szkoły nie musi oddawać.
            • ida.lipcowa Re: diagnoza z przedszkola 09.11.10, 23:30
              I dalej MEN pisze:
              Ministerstwo Edukacji Narodowej informuje dyrektorów szkół, punktów i zespołów przedszkolnych oraz szkół podstawowych z oddziałami przedszkolnymi, że od 15 czerwca obowiązuje rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 28 maja 2010 roku w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych. Zobowiązuje ono przedszkola i szkoły podstawowe, w których zorganizowano oddziały przedszkolne, do wydania rodzicom dzieci objętych rocznym przygotowaniem przedszkolnym (w terminie do 15 czerwca) „Informacji o gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole podstawowej" , Jeżeli do 15 czerwca informacja nie została wydana, dyrektor placówki powinien bezzwłocznie dopełnić tego obowiązku, aby przed końcem roku szkolnego zapewnić rodzicowi możliwość poznania wyników pracy placówki z jego dzieckiem.
              "Informacja o gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole podstawowej" jest wydawana rodzicom, którzy samodzielnie mogą zdecydować o przekazaniu jej szkole, w której dziecko rozpocznie naukę, jeśli uznają, że zawarte w niej uwagi mogą pomóc w dalszej pracy z dzieckiem oraz wspomaganiu jego rozwoju. Informacja nie jest świadectwem ukończenia przedszkola czy oddziału przedszkolnego. Jest ona jedynie podsumowaniem pracy z dzieckiem, opisującym opanowanie podstawy programowej wychowania przedszkolnego. Wskazuje również obszary, w których dziecko potrzebuje wsparcia w kolejnym etapie kształcenia ze względu na swoje zdolności lub problemy.
              Obowiązek takiej oceny (gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole) zapisany został w podstawie programowej wychowania przedszkolnego, która realizowana jest od 1 września 2009 roku.
              • kalanitka Re: diagnoza z przedszkola 10.11.10, 17:34
                Ida przeglądam i przeglądam rozporządzenie jednak tam jest napisane, że Informacje mają być oddawane rodzicom do kwietnia § 3 ust. 5
                a dalej
                § 28. W roku szkolnym 2009/2010 informację o której mowa w § 3 ust.5 wydaje się rodzicom dziecka do 15 czerwca 2010 r.
                czyli to było na poprzedni rok szkolny
                Jak odnajdziesz w rozporządzeniu że to do 15 czerwca proszę napisz który to § smile Dzięki
                • madziarka13 Re: diagnoza z przedszkola 10.11.10, 21:18
                  termin czerwcowy obowiązywał tylko 2010r. bo wszystko się o bywało na wariackich papierach, od 2011 już tylko termin kwietniowy, no chyba że sie komuś na górze cos odmieni
                  • zjawa1 Re: diagnoza z przedszkola 10.11.10, 23:34
                    Kazde dziecko od poczatku edukacji przedszkolnej ma prowadzone tzw. karty. W kazdej chwili mozesz poprosic o wglad. Jesli dziecko jest 6 latkiem, to faktycznie info z przedszkola trafia do szkoly podstawowej.
                    • graz.ka Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 08:58
                      zjawa1 napisała:

> Jesli dziecko jest 6 latkiem, to faktycznie info z przedszkola trafia do szkoly podstawowej.

A na podstawie jakiego przepisu?

Kiedyś trafiało, owszem - tzw. Karta dzieck 6-letniego. Od wielu lat przedszkola nic do szkoły nie przekazują - mogą to robić wyłącznie rodzice dziecka.
                      • kalanitka Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 19:16
                        Właśnie też się nad tym zastanawiam skąd te wiadomości. Z przedszkola nie mamy obowiązku przesyłać do szkoły tych Informacji o gotowości dziecka, jest to tylko do wiadomości rodziców ,a czy zaniosą oni do szkoły czy nie to ich wola. Lecz jeśli sie mylę też chciałabym poznać źródło tych informacji smile
                        • zjawa1 Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 20:52
                          Tzn. moze ja sie malo precyzyjnie wyrazilam. Chodzilo mi konkretnie o taka sytuacje kiedy w okresie przedszkolnym dziecko sprawialo jakies dlugotrwale prolemy wychowawcze i te pojawiac sie zaczely rowniez w okresie szkolnym. Jesli rodzic zezwolil w okresie przedszkolnym na ingerencje poradnii psychologiczn-dydaktycznej, to takie dane oraz problem z nimi zwiazany moze zostac przekazany szkole, albo szkola widzac jakies problemy moze prosic przedszkole do, ktorego chodzilo dziecko o przeslanie informacji ,,postepow rozwojowych,, danego dziecka.
                          • kalanitka Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 21:33
                            A widzisz "co kraj, to obyczaj" . U nas tak nie ma, żadnych informacji z poradni nie wolno nam nigdzie przekazywać. Jeśli jest problem z dzieckiem, my możemy jedynie zachęcic rodziców do wizyty w poradni. Może lecz nie musi. My nie możemy kierować dziecka (tak było dawniej). I jeśli rodzic był z dzieckiem w poradni i ma jakieś wytyczne to też może ale nie musi ich przekazać przedszkolu. Gdy mamy jakieś wytyczne do pracy z dzieckiem to z nim prowadzimy pracę indywidualną jednak nic nie przekazujemy szkołom. Dawno, dawno tak było. Szkoły nas też o nic nie proszą. Przynajmniej narazie. Wyjątek stanowi bilans 6-latka, który wypełnia lekarz gdzie jest chyba informacja od wychowawcy dziecka. I to też rodzic załatwia sam i taką kartę bilansu zanosi do szkoły. Dawnie przesyłało to przedszkole teraz _przynajmniej u nas - tego nie ma. Pozdrawiam smile
                            • graz.ka Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 21:44
                              To dokładnie "obyczaj". Prosiłam o podstawę prawną - i same jej poszukajcie, bo wszystko jest dobrze do czasu, gdy jakiś rodzic nie zgłosi pretensji do tego, że coś zostało zrobione za jego plecami.
                              Bo jeśli robicie coś na udokumentowaną prośbę rodzica - ro inna sprawa.
                              • zjawa1 Re: diagnoza z przedszkola 11.11.10, 22:30
                                Ja Wam powiem tak: to co formalnie jest robione, to wie o tym kazdy. A co faktycznie ,,obyczajowo,, to inna jest sprawasmile. Jesli sa jakies naprawde powazne sprawy,a rodzic nie chce wspolpracowac to ,,obyczaje,, wlaczaja siesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka