Dodaj do ulubionych

czy sie nadaje?

21.04.04, 22:02
Drogie mamy.Chciałbym posłac mojego 3-ltaka do przedszkola jednak triche sie
obawiam czy sobie poradzi.Mały nie specjalnie daje sobie rade z samodzielnym
jedzeniem tzn nie usiedzi w miejscu podczas obiadu i nie je samodzielnie.Czy
to nie dyskwalifikuje go.
Obserwuj wątek
    • granna Re: czy sie nadaje? 22.04.04, 10:22
      Wszystko zalezy od przedszkola i pan w nim pracujacych. Ja zapisujac swojego
      malca pytałam jak to jest z jedzeniem odpowiedziano mi ze sie pomaga, zachęca
      jesli trzeba, ale nie zmusza. Mnie to satysfakcjonuje, tyle,m ze jak bedzie w
      praktyce dowiem sie w grudniu smile) Natomiast jesli masz jakiekolwiek pytania i
      wątpliwości to je soie spisz , wybierz przedszkole i dowiedz sie u źrodła. smile
      Pozdrawiam i życze udanego startu w przedszkolny świat.
      granna
      Ps Moj mały tez często jest zbyt zajety zeby usiasc i zjeśc cały posiłek w
      jednym miejscu, ale myśle ze jak w przedszkolu wszyscy bedą jedli a on nie to
      jak zgłodnieje to szybko skojarzy kiedy jest czas na zabawe a kiedy na
      jedzenie smile)
    • brucha Re: czy sie nadaje? 22.04.04, 14:12
      hej,
      ja też się zastanawiałam czy mój maluch poradzi sobie w przedszkolu państwowym.
      ale na razie problem nam odpadł bo nas w państwowym nie chcą. w każdym razie
      mnie intrygowało coś innego - czy mały da sobie radę z toaletą - jest drobny,
      na nocnik ok, ale na mały sedes, trzeba mu pomagać, żeby nie wpadł, co z
      wycieraniem pupy - tego jeszcze nie ćwiczyliśmy, ale nie wierzę, że jakikolwiek
      trzylatek sam zrobi to poprawnie. no i ubieranie - szczególnie sznurowanie
      butów. staram się kupować same na rzepy, ale nie wszystko się da. no i
      oczywiście jak sam się ubierze w kurtkę i czapkę to wygląda jak kupa
      nieszczęścia, trzeba go zawsze 'ucywilizować'.
      jak je to oczywiście ubranie do prania i gromadka kur się wykarmi. ale to
      wydaje mi się łatwiejsze w wyćwiczeniu niż walka ze spodniami rozpinanymi w
      pasie jak się chce siusiu.

co tak naprawdę potrafia Wasze trzylatki?

m.
    • ali_bey Re: czy sie nadaje? 22.04.04, 14:47
      dzięki .trochę sie uspokoiłam ale myśle że wszystko wyjdzie "w praniu".A co do
      umiejetności 3 latków to u mojego nie mam mowy o samodzielnum ubieraniu
      sie,wydaje mi się strasznie niesamodzielny .Troche mnie to niepokoi tym
      bardziej ,że mały nie widzi na jedno oczko.
    • misieniu Re: czy sie nadaje? 23.04.04, 15:00
      2 lata temu miałam dokładnie takie same obawy. Mój malutki Rafałek miał iść do
      przedszkola a ja się zamartwiałam, jak on spobie poradzi. Ubierać i rozbierać
      sie nie umiał za dobrze, jedzenie samemu wychodziłu mu tak sobie, o
      sznurowadłach nawet nie marzyłam a siusiu i kupke robil tylko na nocniczek. A
      na dodatek prawie wcale nie mówił i zamartwiałam się, że sie nie będzie umiał z
      kolegami dogadać.
      Okazało się, że było super. Panie przedszkolanki ubierają dzieci, pomagają jeść
      a dzieci w grupie bardzo szybko się uczą. My mamusie w domu stwierdzamy "on nie
      potrafi" i robimy coś za niego. A w przdszkolu dzieciaczek jest mobilizowany do
      naukismile Rafałek po miesiącu umiał się rozebrać i złożyć ubranko w kostkę. Umiał
      zjeść zupkę łyżeczką a na dodatek nie musiaam mu juz kanapeczek w kosteczkę
      kroićsmile))))))
      Sedesy w przedszkolach sątakie malutkie, nie takie normalne jak w domusmile
      A najważniejsze, że Rafałek szybko nauczył się mówićsmile Po prostu musiał, żeby
      się ze wszystkimi dogadaćsmile)))
      Zobaczycie, wszystko będzie dobrzesmile
      Pozdrawiam
      Kasia (mama trzech fajnych chłopaków)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka