Dodaj do ulubionych

system opłat za przeszkole

30.08.11, 11:53
nie wiem jak innych ale mnie denerwuję ten system opłat za przedszkola. dlaczego najbardziej bije to w rodziców, którzy muszą zostawić dzieci w przedszkolu ponad wymiar bezpłatnych godzin. dlaczego te godziny są bezpłatne?? tak na prawdę to my jako rodzice płacimy za tych którzy nie płacą. skoro dzieci są odbierane ok 13- 14 to znaczy ze rodzic jednak ma z kim to dziecko zostawić, a z przedszkola korzysta jak z przechowalni, bo jest bezpłatne to zajmie miejsce tym najbardziej potrzebującym.
uważam, że każdy powinien płacić za pobyt dziecka w przedszkolu proporcjonalnie do ilości czasu jaki tam dziecko przebywa i nie ważne czy przebywa tam od 8 do 14 czy od 7 do 17 - wszyscy powinni płacić.
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 12:32
      załóż jakąś partię polityczną albo kandyduj niezależnie do samorządu i swoje zdanie może wprowadzisz w czyn w ramach polityki antyrodzinnej, nie zapomnij też wprowadzić odpłatności za szkoły
      skąd pomysł że ktoś kto korzysta z przedszkola w ramach podstawy programowej zostawia dziecko jak w przechowalni? po prostu po tym czasie korzysta z innych form opieki niż przedszkole po promocyjnej cenie
    • mantha Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 13:03
      Zgadzam sie, niestety w przypadku, kiedy brakuje miejsc dla dzieci normalnie pracujacych rodzicow nie mozna zajmowac miejsca w godzinach 8-13. Tez czuje sie pokrzywdzona, bo funduje bezplatna opieke komus kto albo nie pracuje, albo ma inna opieke, system babc czy innych cioc.
      mam nadzieje, ze to sie zmieni tak jak juz teraz wprowadzono pierwszenstwo dla dzieci odzico placacych podatki w danej gminie. niestety weryfikacja powinna byc szczegolowa, do czasu az kazde dziecko bedzie mialo miejsce w przedszkolu.
      • filipianka Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 13:17
        > niestety weryfikacja powinna byc szczegolowa,

to znaczy? cała rodzina prześwietlona z dochodami i wydatkami oraz grafik czasu wolnego?
        a jak będą płacić za te 5 godzin a potem zabierać dziecko to już jest ok? czy muszą trzymać minimum 8 godzin żeby się kwalifikować?
        • mantha Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 13:37
          a jak będą płacić za te 5 godzin a potem zabierać dziecko to już jest ok?
          no prawie,
          ja caly czas nie moge zrozumiec, dlaczego osoby pracujace i te ktore musza zostawic dziecko wcale nie na 8 a nawet na 10 godzin maja fundowac przedszkole tym, ktorym sie pracowac nie chce? wiem, ze zal dziecka, ktore do 5 r.ż musi siedziec z mama w domu, ale na milosc boska przy odrobinie wysilku mozna z dzieckiem takim zrobic cos fajnego, pouczyc, socjalizowac itp, ale nie kosztem innych. to po prostu nie w porzadku. wiem jak sie czuje jak rano lece do roboty z rozwianym wlosem, a obok mnie wychodzi z przedszkola mamuska, ktora zostawila dziecko na 'darmowe' godziny i udaje sie z kolezanka "na sklepy". naprawde wystarczy miec szkieletowa przynajmniej kulture, zeby rozumiec, ze nie tak powinno byc.
          • graue_zone Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 21:02
            Trzeba mieć minimum pojęcia o rozwoju społecznym dziecka, żeby wiedzieć, ze to przedszkole jest dziecku potrzebne i się należy niezależnie od tego, czy mama pracuje czy nie. Szczególnie, gdy do pierwszej klasy idą sześciolatki.
          • meeegotka Re: system opłat za przeszkole 06.09.11, 17:05
            fundowac przedszk
            > ole tym, ktorym sie pracowac nie chce?

Co to u licha znaczy, ze Ty fundujesz przedszkole komus, komu sie nie chce pracowac?????
            Z tego co wiem, to pierwszenstwo w otrzymaniu miejsca w przedszkolu maja te dzieci, ktorych rodzice pracuja, a dopiero pozniej takie przypadki, gdzie rodzice z roznych powodow zostaja w domu. Poza tym ci rodzice rowniez wnosza oplaty za przedszkole, a ze akurat odgornie wymyslono uchwale o tym, ze w godzinach 8-13 dzieci bawia sie i ucza bezplatnie - to chyba nie jest wina rodzicow niepracujacych!
        • mk271 Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 13:57
          jeśli chce trzymać dziecko w przedszkolu 2 godziny to niech za nie płaci jeśli chce 5 to niech płaci za 5 godzin. moje zdanie jest takie, że każdy proporcjonalnie do pobytu dziecka powinien zasilać konto przedszkoli.
          • filipianka Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 14:18
            oraz proporcjonalnie do używania płacić za całą edukację, świadczenia opieki zdrowotnej, korzystanie z dróg i oświetlenia ulic, działalność urzędów, sądów, policji, straży pożarnej, etc.
            przedszkola są publiczne i dlatego są "bezpłatne" tzn finansowane z budżetu gminy czyli z podatków nas wszystkich
            • mk271 Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 14:23
              skoro finansowane to czemu mam dopłacać - po to płacę podatki.
              • filipianka Re: system opłat za przeszkole 30.08.11, 15:08
                finansowana jest usługa edukacyjna w zakresie podstawy programowej w wymiarze 5 godzin, pozostałe świadczenia są płatne (ja akurat skorzystam bo 3,50 będzie dużo taniej niż 15 zł dla niani)
                dlaczego "tylko" 5 godzin i dlaczego "tylko" taka ograniczona forma (a nie jeszcze na przykład angielski, wyżywienie, ubranie, itd)? bo takie mamy w Polsce prawo... i otwarte granice
                • barakudaa Re: podziękujcie temu panu 30.08.11, 21:43
                  www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100117/POWIAT10/920965481
                  • barakudaa Re: podziękujcie temu panu 30.08.11, 21:44
                    www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/misc?url=/templates/zoom.pbs&Site=GL&Date=20100324&Category=POWIAT10&ArtNo=200871515&Ref=AR
            • jakw Re: system opłat za przeszkole 31.08.11, 18:43
              filipianka napisała:

> oraz proporcjonalnie do używania płacić za całą edukację,
              No cóż, porównując opłatę za prywatne gimnazjum starszej i publiczne przedszkole młodszej to w opłatach nie widzę dużych różnic...
    • makowapanienka2 606 zł za miesiąc 30.08.11, 22:42
      Jak dzisiaj usłyszałam tą sumę to zaniemówiłam, dopiero w domu się popłakałam z bezsilności. To naprawdę jest sprawiedliwe ? To moja wina że przekraczam o 15 minut 9 godzin i nie mam baci ani dziadka pod ręką żeby mogli dziecko odebrać? Polityka prorodzinna !@#$%^&* Ja uważam że to jest bardzo niesprawiedliwe że są równi i równiejsi i moim zdaniem każdy powinien płacić bez względu na to czy zostawia dziecko na 4 czy 9 godzin. Owszem opłaty mogą być zróżnicowane ale nie powinno być tak że jeden płaci dużo a drugi prawie nic.
      • mk271 Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 07:38
        wniosek z tego że jak pracujemy i dziecko dostanie się do przedszkola to potem można z tej pracy zrezygnować, bo opłaty stałe pochłaniają teraz połowę mojej pensji, a jak puszcze na darmowe godziny to wyjdę na to samo, i dziecku na zdrowie wyjdzie bo bedę budzić po 7 a nie przed 6 i w domku będzie 14.15 a nie o 17. ehh chory system!
        • mantha Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 09:02
          Nie, nie - musisz sie cieszyc i dziekowac wszem i wobec oraz calowac po stopach niemytych wszytskich na okolo, ze dziecko sie dostalo do przedszkola,zeby zadosc uczynic tym, ktorzy sie nie dostali. Paranoja kompletna. A caly czas mowimy o jednym dziecku,a co jak sie ma 2 czy nie daj boze 3?
          • mk271 Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 15:32
            ja mam dwójkę i to bliźniaki smile
        • mika324 Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 09:13
          Dziewczyny a od kiedy to głównym zadaniem przedszkoli jest działalność oswiatowa i minimum programowe, wydawało mi się, że zadaniem przedszkoli po pierwsze jest być instytucją zapewniającą opiekę dzieciom rodzicom pracującym, którzy zostawiają tam dzieci, żeby pracować i płacić podatki, natomiast działalnośc edukacyjna, jest wtórnym zadaniem.Obecnie przedszkole zmieniło się w szkołę w szkole, czy dobrze rozumiem.
          dla pocieszenia, pomyślcie o tych co mają dwójkę, albo więcej a ja mam i przedszkole zabierze mi prawie 50 % pensji(42 %), a gdzie życie
          Naprawdę ,nie wszyscy zarabiają krocie, nawet po dobrych studiach itd.
          • asia_ba Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 15:23
            Moja opinia jest taka, że im bardziej skomplikowany system wyliczania opłat, tym gorszy. I zgadzam się, że te zmiany najbardziej uderzają w pracujących rodziców, którzy nie mają babć ani nikogo do pomocy i którym na przedszkolu najbardziej zależy. Rozmawiałam dziś z mamami koleżanek i kolegów mojej córki i spora część, która może sobie na to pozwolić, decyduje się na puszczanie dzieci do przedszkola do godziny 13 (mimo że wcześniej ich dzieci chodziły na 8 godzin). A ponieważ zajęcia dodatkowe odbywają się po południu, również na nie nie będą posyłać dzieci. Okaże się jeszcze, że po południu w przedszkolu będzie tak mało dzieci, że będzie np tylko jedna grupa łączona... I że nie będzie się opłacało organizowanie zajęć dodatkowych dla dzieci.
          • filipianka Re: 606 zł za miesiąc 31.08.11, 17:34
            > Dziewczyny a od kiedy to głównym zadaniem przedszkoli jest działalność oswiato
            > wa i minimum programowe, wydawało mi się, że zadaniem przedszkoli po pierwsze j
            > est być instytucją zapewniającą opiekę dzieciom rodzicom pracującym, którzy zos
            > tawiają tam dzieci, żeby pracować i płacić podatki, natomiast działalnośc eduka
            > cyjna, jest wtórnym zadaniem.Obecnie przedszkole zmieniło się w szkołę w szkole
            > , czy dobrze rozumiem.

Nie wiem od kiedy, ale odkąd pamiętam placówka o której mówimy nosi nazwę "przedszkole" a nie dom dziecka, a zasady jej funkcjonowania zapisane są w ustawie o systemie oświaty która jest sprzed 20 lat (wcześniej ustawa o rozwoju systemu oświaty i wychowania).
            Podstawową funkcją przedszkola jest rola edukacyjna i rozwój (w tym społeczny) dziecka i to jest za darmo w zakresie 5 godzin, pozostały czas jest do dyspozycji rodziców, jeśli pracują to placówka oferuje opiekę w promocyjnej cenie, nie ma przymusu korzystać.
            Nie wiem jak w innych miastach, ale na przykład w stolicy rodzina 2+2 z zarobkami 4158 (brutto) jest całkowite zwolnienie z opłat (tzn tych za opiekę powyżej podstawy), do 5544 jest zwolnienie 50%. Więc jeśli u kogoś koszty przedszkola stanowią 40% dochodu to raczej się łapie w zwolnienie. Tyle że pewnie nie we wszystkich miastach władze o takim pomyślały.
            • joanna669 Re: 606 zł za miesiąc 03.09.11, 07:53
              Filipianko, czy mogłabyś bardziej przybliżyć podstawę prawną tych zwolnień z opłat? Ten zapis jest w rozporządzeniu Rady Miasta dla m st Warszawy?
              • filipianka Re: 606 zł za miesiąc 03.09.11, 11:02
                tak, dokładnie w tej samej uchwale która wprowadziła ten system godzinowy
                bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/zarzadzenia_uchwaly/Uchwaly/Rada_m__st__Warszawy/2011/czerwiec/XVII_326_2011.htm
                § 4. 1. Zwalnia się z opłaty określonej w § 3 ust. 1:
                1) wychowanka rodzinnego domu dziecka działającego na terenie m.st. Warszawy oraz
                dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej zamieszkującej na terenie m.st. Warszawy;
                2) jeżeli dochód na jednego członka gospodarstwa domowego nie przekracza 75%
                minimalnego wynagrodzenia.
                2. W przypadku, gdy dochód na jednego członka gospodarstwa domowego przekracza
                75% lecz nie przekracza 100% minimalnego wynagrodzenia, opłata wynosi 50% kwoty
                określonej w § 3 ust. 1.

w informacji na stronie Biura Edukacji jest nawet z gotowymi kwotami
                edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=3934
                zwalania się z opłat:
                ­­- jeżeli dochód na jednego członka gospodarstwa domowego nie przekracza 75 % minimalnego wynagrodzenia
                (1 039,50 zł = 1 386, zł *75%)
                zmniejsza się do 50 % opłatę za świadczenia udzielenie przez przedszkole ponad czas przeznaczony na bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę, jeżeli dochód na jednego członka gospodarstwa domowego przekracza 75 % (1 039,50 zł) lecz nie przekracza 100 % (1 386,- zł) minimalnego wynagrodzenia.
    • jakw Re: system opłat za przeszkole 31.08.11, 18:17
      Mnie najbardziej wkurza, że zostawiając dziecko na 9 godzin 7.30-16.30 i tak zapłacę za 10.
      • clas_sic Re: system opłat za przeszkole 31.08.11, 19:17
        a mnie ciekawi JAK te godziny będą egzekwowane? Godziny zapisywane na liście przy oddawaniu i odbieraniu dziecka? czy może karta chipowa miesięcznie zliczająca minuty? Jak przyjdę 3 minuty po zadeklarowanym czasie to mi dziecko przed drzwi wystawią czy doliczą za pełna nadgodzinę?
        • makowapanienka2 Re: system opłat za przeszkole 31.08.11, 21:20
          U nas ma być karta i przekroczenie danej godziny o 5 minut powoduje naliczenie należności za następną godzinę.
          • wrzesniowamama07 Re: system opłat za przeszkole 31.08.11, 22:53
            A Rada Rodziców już zaakceptowała to rozwiązanie i znalazło się ono w statucie przedszkola? Bo z tego co wiem, wykładnia jest taka, że statuty mają określać warunki dodatkowych płatności - i np. w Warszawie każde przedszkole ma mieć określoną liczbę "spóźnień" które będą bezpłatne (na zasadzie 2 spóźnienia w miesiącu do 15 minut, wartości przykładowe).

• asia_ba Re: system opłat za przeszkole 01.09.11, 08:21
              Ale cyrk! Właśnie odprowadziłam córkę do przedszkola - tam w szatni wyłożone listy, rodzic musi wpisać godzinę przyjścia i się podpisać, a potem po południu godzinę odbioru i też się podpisać. Kolejka rodziców do list, bo jest 6 grup po ok. 25 osób, większość odprowadza dzieci w podobnych godzinach. A ja byłam dziś o 7.55, jutro jak będę wcześniej, to w ramach oszczędności odczekam te 5 minut w szatni...
              • tolula Re: system opłat za przeszkole 01.09.11, 11:52
                my naszego nie możemy zostawić w przedszkolu 8- 13 bo zostanie przeniesiony do "ogniska" o 14 też nie bo obiad(najwcześniej 14,30, ale dwa razy w tyg. jest obowiązkowa rytmika która jest po południu więc będziemy zmuszeni odbierać po 15 albo i później. trochę to wszystko bez sensu. ale gdyby zapisać dziecko od razu do 16, a odbierać o 12 to było by OK bo wtedy kosztów nie zwracają. trochę to wszystko smutnesad
              • martasik Re: system opłat za przeszkole 01.09.11, 21:18
                asia_ba napisała:

> Ale cyrk! Właśnie odprowadziłam córkę do przedszkola - tam w szatni wyłożone li
                > sty, rodzic musi wpisać godzinę przyjścia i się podpisać, a potem po południu g
                > odzinę odbioru i też się podpisać.

a ja w domu sobie przypomniałam że listy nie podpisałam po odbiorze syna
                rano mnie pani pokierowała to podpisałam a popołudniu zapomniałam sad w deklarowanych godzinach się zmieściłam ale skąd mają o tym wiedzieć, może pani w sali zapisuje dodatkowo, nie no czad..
            • makowapanienka2 Re: system opłat za przeszkole 02.09.11, 23:19
              wrzesniowamama07 napisała:

> A Rada Rodziców już zaakceptowała to rozwiązanie i znalazło się ono w statucie
              > przedszkola? Bo z tego co wiem, wykładnia jest taka, że statuty mają określać w
              > arunki dodatkowych płatności - i np. w Warszawie każde przedszkole ma mieć okre
              > śloną liczbę "spóźnień" które będą bezpłatne (na zasadzie 2 spóźnienia w miesią
              > cu do 15 minut, wartości przykładowe).

Prawdę mówiąc nie wiem bo zebranie jest dopiero we wtorek, ale dobrze wiedzieć jakie rozwiązania są w innych przedszkolach żeby wiedzieć co mówić na takim zebraniu.
    • blagajo to jest bez sensu 05.09.11, 12:33
      7-9 - nie ma zajęć popczekalnia -
      9-9.30 śniadanie
      9-30-12.00 z przerwą na II śniadanie zajęcia
      12-12.30 obiad
      12.30-13.30 leżkowanie
      13.30 .... zajęcia dodatkowe z które słono płacimy
      5 godzin darmowych na realizacje podstawy programowej kurczy sie do 2 ble

a jeszcze 3,5 za godzyny kiedy dzieci sa na zajeciach dodatkowo opłacanych przez rodziców żenada ciekawe kto to wymyślił
      • bbkk Re: to jest bez sensu 05.09.11, 12:49
        hmmm
        a czytałaś co należy do podstawy programowej?
        to nie jest tylko nauka rozumiana w sensie szkolnym
        to również ubieranie/rozbieranie/prawidłowe zachowanie przy stole ...
        • jakw Re: to jest bez sensu 06.09.11, 18:33
          bbkk napisała:

> to również ubieranie/rozbieranie/prawidłowe zachowanie przy stole ...
          Jeśli dziecko chodzi do szkolnej zerówki i nie jada obiadów to jakoś dziwnym trafem nauka zachowania przy stole zajmuje jakby mniej czasu....
          • bbkk Re: to jest bez sensu 06.09.11, 18:49
            a widziałaś rozkład dnia zerówki szkolnej?
            to przykładowy
            Rozkład dnia w klasie „0”
            8.00-8.15
            Schodzenie się dzieci, czynności organizacyjno-porządkowe
            8.15-9.00
            Pierwsze zajęcie programowe zintegrowane angażujące różnorodna działalność dziecka
            9.00-9.30
            Śniadanie
            9.30-10.00
            Zabawy dowolne wg. zainteresowań dzieci. Praca indywidualna z dziećmi
            10.00-10.45
            Drugie zajęcie programowe zintegrowane angażujące różnorodną działalność dziecka
            10.45-11.45
            Zabawy dzieci w kącikach zainteresowań, pobyt na świeżym powietrzu
            12.00-12.30
            Obiad
            12.30-13.00
            Odpoczynek poobiedni, relaksacja, odbieranie dzieci do domu.

albo inny
            7.30 - 8.00 - schodzenie się dzieci, zabawy swobodne w sali
            8.00 - 8.30 - powitanie, zabawy integracyjne, rozmowa wprowadzająca w temat zajęć danego dnia
            8.30 - 9.00 - śniadanie
            9.00 - 10.00 - zajęcia dydaktyczne
            10.00 - 10.30 - zabawy swobodne w sali
            10.30 - 11.30 - zabawy ruchowe na boisku szkolnym
            11.30 - 12.00 - zajęcia czytelnicze
            12.00 - 12.30 - obiad
            12.30 - 13.00 - zajęcia podsumowujące, omówienie pracy dzieci
            • blagajo zerówka szkolna... 07.09.11, 15:05
              no tak ale ta zerówka nie kasuje cię co miesiąc na 550 wink
              • bbkk Re: zerówka szkolna... 07.09.11, 16:10
                jeśli dziecko będzie w przedszkolu w godz.8-13 to tez zapłacisz tylko za wyżywienie
        • blagajo rozbieranie i jedzenie??? 07.09.11, 15:03
          pierwsza rzecz na którą zwróciły obie moje córki uwagę ( róznica wieku 7,5 roku) w pierwszej grupie przedszkla to dlaczego nie dostaja widelca do drugiego dania.....
          ubieranie i rozbieranie hmmm czesto odbirałam moje córki np w rajstopkach tył na przód i jakoś nikt im nie powiedział w przedszkolu że powiny zrobić to inaczej.... starsza umiała w pierwszej grupie wiązać buty bo panie "nie bedą tego robić"
          pamietam, że za moich czasów nikt nie płacił za rytmikę jedna z pań przedszkolanek siadała przy pianinie i prowadziła te zajęcia, "kółko teatralne" też
    • blagajo darmowa edukacja... 07.09.11, 15:13
      kosztowała mnie w tym miesiącu przedszkolak + 5 klasistka = 1800

miesięcznie: przedszkole 500-550
      szkoła obiady + RR+ klasowe+ bilet mies = 260
      na dodatkowe art szkolne konieczne do wykonania prac domowych min. 50 pln
      spodziewane wydatki na przykładzie poprzedniego roku
      wycieczka 2 dni 350 ( nie daj Boże zielona szkoła bo koszt 7 dni to w okolicach 1000)
      wycieczka przedszkole 80 ( 1 dzień)
    • gosia_grabosia Re: system opłat za przeszkole 07.09.11, 15:41
      Najciekawsze jest dla mnie to, że zawsze do tej pory mój syn był jednym z ostatnich w przedszkolu - przyprowadzam go 7.45-7.55, mam ten komfort, że pracuję 5 minut od przedszkola A teraz? Jest drugi, przed nim przychodzi tylko jedna koleżanka.
      Jak patrzę na listę, to wszystkie dzieci nagle przychodzą 8-8.10. I teraz pytanie:
      Czy rodzice rzeczywiście mogą o tych godzinach przyprowadzać dzieci (98% grupy!), czy dzieje się to np kosztem ich pracodawcy (patrz - spóźnianie się pracownika) i polega na kombinowaniu?

Taka sama sytuacja jest z odbieraniem dzieci - nagle wszyscy do godziny 14-15 mogą dzieci odebrać?

Współczuję osobom, które pracują, nie mają babć, cioć itp i mają więcej niż jedno dziecko w przedszkolu, to rzeczywiście robi się największa pozycja w budżetach domowych!

Niestety mk271 ma wiele racji w tym, że dzieci osób pracujących nie dostały się do przedszkoli, a chodzą dzieci takie, które mogłyby mieć zapewnioną opiekę. Znam wiele osób, które są po obu stronach tej barykady.

Nie rozumiem też różnicy pomiędzy kosztami rano i po 13? Nie występują one we wszystkich miastach, ale np w Warszawie są znaczne. Czy ktoś wie, skąd to się wzięło?
      • meeegotka Re: system opłat za przeszkole 07.09.11, 16:45
        > Niestety mk271 ma wiele racji w tym, że dzieci osób pracujących nie dostały się
        > do przedszkoli, a chodzą dzieci takie, które mogłyby mieć zapewnioną opiekę

Jeszcze raz zapytam: jakim sposobem, skoro komputerowa rekrutacja punktowa zapewnia otrzymanie miejsca w przedszkolu w pierwszej kolejnosci dziecku, ktorego rodzice pracuja???
        Poza tym jak Twoje powyzsze pyatnie ma sie do 5-latkow???
        • kilovolt Re: system opłat za przeszkole 07.09.11, 17:41
          Właśnie, podstawowym argumentem za przyjęciem do przedszkola zawsze powinno być to, że oboje rodzice pracują, a to że system pracy pozwala na wcześniejsze odbieranie, czy też może to zrobić babcia po zakończeniu czasu podstawy programowej to już nikomu nic do tego. Jak sobie zorganizują dzień to ich prywatna sprawa.
          A co do opłat w Warszawie to proszę zwrócić uwagę, że jest całkiem niezły, gdyż po 16 stawka ta spada z 3.51 na 1,80 i do 8.00 również jest tak samo, natomiast w wielu miastach wszystkie godziny ponad podstawę płatne są tak samo, lecz powyżej 3 zł, dodatkowo niektórzy sobie liczą ekstra za godziny niezadeklarowane jak np. 10 zł co już jest dużym przegięciem, inne natomiast wprowadziły godziny programowe jako 7-12, czyli po 12 już trzeba płacić. Widać niektóre gminy postanowiły dorobić sobie na przedszkolakach.
          • gosia_grabosia Re: system opłat za przeszkole 07.09.11, 19:29
            kilovolt, masz świętą rację, niektórzy postanowili sobie dorobić......

co do opłat w Wawie, rzeczywiście nie można narzekać, porównując z innymi miastami, natomiast zastanawiam się, skąd ten podział na tańsze i droższe godziny, oprócz inwencji twórczej urzędników? wszak opieka powinna być taka sama przez wszystkie godziny poza podstawą. Chyba, że ....... za godziny przed 8 ściągnęliby mniej kasy, niż za 13-16 .... wtedy okaże się, że Wawa też postanowiła dorobić sobie na rodzicach przedszkolaków......
        • gosia_grabosia Re: system opłat za przeszkole 07.09.11, 19:25
          meeegotka, a czy uważasz, że tak ciężko skłamać w deklaracji, że oboje rodzice pracują? albo, że jest się samotną matką (czyli nie mam ślubu - patrz mieszkam z facetem, ojcem dziecka, ale w świetle prawa jestem samotną matką)?

to jest niestety nagminne sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka