kozica111 03.04.13, 15:20 Dlaczego nie jest jednym z punktowanych kryteriów, byłoby to sensowne, logiczne i sprawiedliwe a nie dziwne punkty za alergię dziecka, co ma alergia do przedszkola, paranoja jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbkk Re: Rejon zamieszkania a pkt 03.04.13, 18:53 Piszesz o Warszawie? W Warszawie jest tylko kilka przedszkoli dla alergików - one są przede wszystkim właśnie dla dzieci z problemami - i słusznie że one tam mają pierwszeństwo. A co do punktów za odległość - po pierwsze wielu rodziców woli wybrać przedszkole przy pracy żeby być jak najdłużej z dzieckiem/zdążyć je odebrać. A po drugie - to są niestety takie rejony że do jakiegokolwiek przedszkola jest daleko - czemu ktoś z założenia miałby być dyskryminowany? Odpowiedz Link Zgłoś
kakki13 Re: Rejon zamieszkania a pkt 07.04.13, 20:55 "nieformalne" punkty pewnie są. Przynajmniej w przedszkolu, do którego chodzi moje dziecko. Nie jest oficjalne i potwierdzone, ale jakoś dziwnie w grupie mojego dziecka jest sporo dzieci, które mieszkają tuż obok przedszkola. Tych, co mieszkają dalej, nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 10:28 czyli tak jak w rekrutacji do szkoly. Moim zdaniem, ten kto wymyslil te punkty do przedszkola sam byl "samotnym" rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 13:40 Samotne rodzicielstwo jest ustawowe. Należy się cieszyć że od niedawna punktowany jest PIT, szkoda że wystarczy tylko jednego rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 12:52 We Wrocławiu są dodatkowe punkty do przedszkola najbliżej miejsca zamieszkania oraz najbliżej miejsca pracy rodzica. Nie ma ich dużo, ale zawsze to trochę większa szansa na miejsce. Jak widać zależy to od gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 13:51 igajos napisała: > We Wrocławiu są dodatkowe punkty do przedszkola najbliżej miejsca zamieszkania > oraz najbliżej miejsca pracy rodzica. Nie ma ich dużo, ale zawsze to trochę wię > ksza szansa na miejsce. Jak widać zależy to od gminy. Czyli nie ma dodatkowych punktow za samotne rodzicielstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 14:17 afro.ninja napisała: > Czyli nie ma dodatkowych punktow za samotne rodzicielstwo? Już Ci pisałam - samotne rodzicielstwo jest premiowane ustawowo. Muszą to respektować w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Rejon zamieszkania a pkt 09.04.13, 11:19 Jest, ale nie tak łatwo być samotnym rodzicem. www.wroclaw.pl/files/edukacja/WED_R2z01w01_Przedszkola_Zasady_2013.pdf Na potrzeby rekrutacji przyjmuje się: ** osobę samotnie wychowującą dzieci jako jednego z rodziców albo prawnego opiekuna dziecka, którego drugi rodzic nie Ŝyje, nie uznał o jcostwa, został pozbawiony, zawieszony lub ograniczony w wykonywaniu władzy rodzicielskiej alb o odbywa karę pozbawienia wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Rejon zamieszkania a pkt 08.04.13, 20:14 Dlatego, że miasto to jeden organizm, w ramach którego ludzie się przemieszczają w ciągu dnia. Ktoś może chcieć posłać dziecko do przedszkola koło pracy, koło rodziców, koło niani! Wiadomo, że przez cały czas edukacji w przedszkolu dziecko będzie odbierane przez dorosłych i to ma być wygodne dla rodziny. Nie zawsze koło domu to znaczy najwygodniej. Jakby dzieci z alergiami nie miały punktów, to musiałyby chodzić do zwykłych przedszkoli. I tak muszą. W tym roku nie miałam możliwości ubiegać się o miejsce dla syna alergika w żadnym przedszkolu z dietami w interesującym nas rejonie. Więc w ogóle nie wykazałam tych punktów (w zwykłym przedszkolu tylko bym osłabiła nasza pozycję, kto by chciał takiego kłopotu), zaświadczenie od alergologa leży w szufladzie... Zapewniam Cię, że pod tym względem jest naprawdę słabo. Niektóre dzielnice nie mają ani jednego przedszkola z dietami. Odpowiedz Link Zgłoś
lenawawa Re: Rejon zamieszkania a pkt 09.04.13, 05:46 dlaczego brak punktów dla alergików? byłam we wszystkich p-lach na PPółnoc,nigdzie nie było mowy o respektowaniu diety(bez jajek) dla mojego dziecka poto są p-la z dietą,żeby takie dzieci też mogły uczeszczać Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Rejon zamieszkania a pkt 10.04.13, 11:38 Kozico, odpowiedziałam w wątku na forum Zoliborz, tu powtórzę. W Warszawie jest 13 placówek dla dzieci alergicznych edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=5541 (na marginesie - tylko jedno, na całą prawobrzeżną Warszawę!) Te przedszkole spełniają bardzo szczególowe warunki stawiane przez Sanepid,jezeli chodzi o pomieszczenia kuchenne (co ma kluczowe znaczenie w przypadku dzieci na diecie bezglutenowej). Te warunki Sanepidu powodują, ze wiele przedszkoli nie nadaje sie do prowadzenia diet alergicznych/bezglutenowych. \I dla dzieci takich sa dodatkowe punkty. Własnie (i tylko) w przeszkolach przystosowanych do prowadzenia diety. I dobrze. Rodzic dziecka z dieta i tak ma ograniczony wybor przedszkoli. Niektóre przedszkola prowadzą diety bezmleczne/bezjajeczne. Czasami nawet sie trafi takie, które przyjmie dzieci bezglutenowe (ale tu wchodzi w grę katering). Dzieci na dietach maja pod gorke w wielu przypadkach (nie mówiąc o rodzicach). To niech przynajmniej w przedzkolach przystosowanych do ich potrzeb beda mialy preferencje mam w pracy mateke dziecka alergincznego. Mieszka w prwobrzeznej częsci warszawy. Udalo jej sie z trudem wynalexc 4 przedszkola do którego moze posłać dziecko, Takie, które jest pi razy oko, na trasie do jej pracy.Trudno wyobrazic sobie by wieźc codziennie rano dziecko na Ursynow, czy Bemowo z Pragi Południe, gdy pracuje sie w Sródmieściu. Rodzic zdrowego dziecka moze wpisac do systemu rejestracyjnego i 20 przedszkoli...czyli z góry ma większe szanse Odpowiedz Link Zgłoś