agula999 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.07.06, 13:20 Witam czy obowiązuje rejonizacja w przedszkolach przeprowadziliśmy się do Piaseczna i jakie są szanse na przyjęcie?będę wdzięczna za odp.pozdrawiam agula999 Odpowiedz Link Zgłoś
yvro Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.07.06, 17:31 Mam kila pytań, będę wdzięczna za informacje. 1. Ze względu na dłuższą nieobecność w kraju, nie mam informacji na temat przyjęcia dziecka do wybranego przez nas przedszkola. Samo przedszkole jest zamknięte. Czy w innym miejscu jest możliwe sprawdzenie listy przyjętych dzieci? Gdzie? 2. Rozumiem, sądząc po treści maili z maja, że zwykle przedszkola organizują zebrania jeszcze przed końcem roku szkolnego. Czy jest to jakaś wspólna procedura? Czy zebranie mogą odbywać się pod koniec wakacji? Skąd pozyskać informacje? 3. Od kiedy zaczynają się przygotowania w przedszkolach do roku szkolnego, czyli kiedy będę miała sznase porozmawiać z kadrą wybranego przedszkola? Liczę na odpowiedż i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:16 Jeśli chodzi o,listy to nie są one nigdzie publikowane. Wywiesze się je po rekrutacji w przedszkolu, a potem to tylko telefonicznie u dyrektora. Pytanie 2 i 3 nalezy skierowac równiez do dyrektora przedszkola bo każde przedszkole organizuje to wg. uznania. Swoją drogą trochę późno się Pani zajęła sprawą, przedszkola mają teraz zasłużony urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:14 W tej chwili możecie tylko Państwo oliczyć na szczęscie , listy są już zamknięte. Oczywiście dzieci z rejonu maja pierwszeństwo ale z tego co wiem w Piasecznie jest zdecydowanie za malo przedszkoli i wiele dzieci z rejonu się nie dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ola9637 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.07.06, 09:15 Mam 3 letniego syna .Pol roku temu zapisalam Go do przedszkola prywatnego .Jednak teraz stwierdzilam ze wolala bym aby chodzil do zwyklego przedszkola w okolicach miejsca zamieszkania babci.Okazalo sie ze bede pracowac do godz 17 a to przedszkole do ktorego chodzi moj synek jest czynne do godz 16 i daleko od miejsca zamieszkania dziadkow.Wiem ze wnioski o przyjecie sa juz rozpaczone.Czy jest w tymmomencie szansa na zmiane przedszkola?Jesli tak to co powinnam zrobic?Z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:18 Jeśli w okolicy jest jakieś przedszkole dlużej otwarte to oczywiście może się pani starać o przyjecie ale to jedyne co może Pani zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kbarszczyk1 rola nauczycielki 06.08.06, 11:40 czy nauczycielka ma prawo sraszczyć mnie rodzicem innego dziecka że będzie chciał ze mną porozmawiać bo niby mój syn dzieci bije(jest drobny i nie atakuje innych dzieci).powiedziała mi że jak rodzic na mnie na krzyczy to nie będę miała nic do powiedzenia. a ja sobie tak myśle:że nauczycielki chcą mieć spokój posiedzić 5 godzin i do domu a forsa leci. nie raz nie dwa dzieci mogą sie poszarpać i nic się nie dzieje.to nie jest agresja.krew się nie leje,pogotowie nie przyjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: rola nauczycielki 18.08.06, 19:23 Bardzo wiele agresji w tej wypowiedzi w kierunku nauczycieli i dużo uogólnień. Ale rozumiem, jest Pani zdenerwowana. Nauczycielka nie powinna straszyć rodzica innym rodzicem, chociaż jeśli jakies dziecko jest brdzo agresywne i w żaden sposób nie można nad nim zapanować to inni rodzice przychodza z awanturami do nauczycielki, a nauczyciel to przecież nie cudotwórca ( oczywiście to co piszę nie musi dotyczyć Pani dziecia bo nie znam szczegółów sprawy ). A jeśli uważa Pani, że w przedszkolu dzieją się rzeczy tragiczne, a podotowie nie przyjeżdza Pani obowiązkiem jest monotowac u dyrektora. I proszę na moim wątku nie obbrażać nauczycieli, sama jestem nauczycielem i nie siedzę spokojnie 5 godzi tylko ciężko pracuję, a forsa znowu aż taka nie leci. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolinkaw Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.08.06, 18:25 Pani Dyrektor, mam bardzo duży dylemat i nie wiem do kogo mam się zwrócić - wiem, że to matka powinna wiedzieć najlepiej ale niestety ja nie. Moja córka Oliwia urodziła się w maju 2004 - onecnie ma 2,2m. Urodziła się z 1 pkt w skali Apgar z niedotlenieniem i wylewem. Od chwili jej narodzin jesteśmy pod kontrolą neurologa i przychodni rehabilitacyjnej. Bogu dzięki Oliwia jest zdrowa, rozwija się doskonale. Pojawił się natomiast problem z mową. Oczywiście nie wykluczam, że nie ma to nic wspólnego z ciężkim porodem ale ja jestem strasznie przewrażliwiona. Oliwia na chwilę obecną mówi pojedyńcze słowa ok. 30, czasem łączy około 3 słów. Na ostatniej wizycie u logopedy i psychologa - obie Panie stwierdziły, że musimy zmienić coś w jej otoczeniu ( dodam, że Oliwią opiekują się na zmianę po tygodniu Dzidek i Babcia) tzn. powinniśmy zapisać Oliwię na jakieś zajęcia lub do przedszkola aby miała większy kontakt z dziećmi. Dlatego też pozwoliłam sobie napisać do Pani ponieważ nie wiem co mam zrobić. Na przedszkole państwowe jest za wcześnie - nie przyjmą jej, zajęcia owszem ale przeważnie są to zajęcia popołudniowe a ja również chcę spędzić trochę czasu z Oliwią po pracy no i przedszkole prywatne.Oliwia jest raczej żywą osóbką, bardzo lubi dzieci przeważnie starsze, nie boi się obcych, jest ciekawska i wszędzie jej pełno. Przedszkole prywatne wydaje się najlepszym rozwiązaniem ale czy napewno? Oczywiście nie będzie tam cały dzień tylko "na pół etatu" ale czy o to właśnie chodzi? Czy przedszole nie przytłoczy jej zbyt bardzo to, że nie dogada się z dziećmi, że nie będzie w centrum zaineresowania?I czy nie jest dla niej za wcześnie ? Błagam o pomoc i przepraszam, że tak długo się rozpisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agugutek Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.08.06, 16:52 W nawiązaniu do wcześniejszego postu, chciałabym dodać kilka pytań od siebie. Mój synek urodził sie w czerwcu 2005, jest ogromnie żywym dzieckiem. Na chwilę obecną jestem z nim w domu, jednak zastanawiam się, czy nie posłać go wcześniej do przedszkola (o ile jest taka możliwość) - wcześniej, to znaczy w przyszłym roku, gdy będzie miał 2 latka i trzy miesiące. Dlaczego? Po pierwsze, synek jest niezwykle aktywny, niektórzy mówią wręcz o nadpobudliwości ale pani pediatra uspokaja, że to za wcześnie, aby stawiać jakiekolwiek diagnozy. Po drugie nie planujemy więcej dzieci a chciałabym aby synek nauczył się współpracy w grupie. Ja wiem, że na to będzie czas również od trzeciego roku życia, ale zastanawiam się, czy dla aktywnego, garnącego się dla dzieci dwulatka przedszkole (albo inna forma spędzania czasu z dziećmi) nie jest dobrym rozwiązaniem? Aby lepiej naświetlić sytuację dodam, że mieszkamy w domku z ogrodem i w naszej okolicy nie ma parków, placów zabaw itp, aby synek mógł nawiązać regularne kontakty. Staram się aby bawił się z dziećmi, ale moje koleżanki w większości pracują i spotkania te są sporadyczne. Z powodów finansowych nie mogę posyłać dziecka na tzw "zajęcia", po kilka godzin dziennie. Na chwilę obecną wybór dla mnie to albo mój dalszy urlop wychowawczy albo posłanie synka za rok do przedszkola - żłobka. Czy to w ogóle potrzebne? Co lepiej wpłynie na jego rozwój i co będzie dla niego korzystniejsze? Dodam, że w przypadku mojego powrotu do pracy możemy sobie pozwolić na przedszkole prywatne, chociaż wolałabym posłać synka do państwowego, ale z tego co wiem, są tam przyjmowane starsze dzieci. Przepraszam za długość tego posta ale chciałam wszystko dobrze wytłumaczyć. Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:39 Zgodnie z przepisami nie ma Pani wielkich szans za rok na przyjęcie do przedszkola panstwowego, chyba, że będa wolne miejsca. Trudno mi ocenić z opisu czy dziecko nadaje się już do przedszkola, czy nie. Jeśli będzie możliwe przyjęcie dziecka to moze uda się wczesniej z nauczycielami poobserwować dziecko wśród roweiśników przy pani udziale i wtedy podjąć decyzję? Ja osobiście uważam, że jeśli jest możelwość aby dzieci do 3 lat było z mamą to trzeba ją wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
samik1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 04.10.06, 14:03 moje dziecko uczęszcza do przedszkola od wrzesnia ( ma 3 lata ). W grupie jest chłopiec, który gryzie. Mój synek został już pogryziony 2 razy. Poszłam porozmawiać z nauczycielką i o zgrozo dowiedziałam się, że jednego dnia pogryzł 6-cioro dzieci. Rany nie są szarpane, ale krew się sączy. Pani nauczycielka poinformowała mnie, że jedyne co przedszkole przedsięwzięło to przez 2 tygodnie ( wtedy nastąpiło pierwsze pogryzienie) porozmawiało z rodzicami. Rozumiem, że każde dziecko ma prawo chodzić do przedszkola, ale boję się o swoje dziecko. A co jeśli ugryzie w policzek? ( bo na razie mamy ślady na ręku i plecach). Ponadto, czy jeśli takie zdarzenie ma miejsce to czy przedszkole nie powinno o tym mnie poinformować w chwili odbioruu dziecka. Bo na razie to dwukrtonie zauważyłam ślady pogryzienia w trakcie wieczornej kąpieli. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.10.06, 11:12 Oczywiście, ze powinna Pani zostać powiadomiona o ugryzieniu przy odbieraniu dziecka. CO do "trudnego dziecka" w grupie to sytuacja jest patowa. Ilość dzieci nie pozwala na indywidualne pilnowanie takiego gagadka, nawet jeśli będa skargi innych rodziców to dziecka usunąć z przedszkola nie można, bo gdyby ktoś zlożył skargę do rzecznika praw dziecka alebo kuratorium .... Niestety nie ze wszystkimi dziećmi można sobie ot tak poradzić mimo największych umiejętności nauczyciela. W tym wypadku potrzebana jest pomoc psychologa, nauczycielki i rodziny dziecka. Wszyscy muszą razem współpracować i szczególnie rodzicom dziecka powinno na tym zależeć. Jednak na poprawę przyjdzie trochę poczekac nawet przy największym zaangażowaniu wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.10.06, 00:10 przedszkole2 napisała: > nawet jeśli będa skargi innych rodziców to dziecka usunąć z przedszkola nie > można W przypadkach określonych w statucie można. Skreśla dyrektor decyzją administracyjną na podstawie uchwały rady pedagogicznej. > bo gdyby ktoś zlożył skargę do rzecznika praw dziecka alebo kuratorium .... Kuratorium ma prawo ingerować tylko wtedy, gdy przewidziana prawem procedura nie zostanie zachowana. Sz. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.10.06, 10:41 Skreślenie dziecka z listy za problemy natury wychowawczej, czy zaburzeń zachowania jest nie możliwe, prosze mi wierzyć przerabiałam to w kuratorium i z rzecznikiem praw dziecka ( a dziecko zagrażało swojemu i innych dzieci nie tylko bezpieczeństwu czyli siniak , czy uryzienie ale życiu! ) i nie było tłumaczenia. Dziecko ma prawo być w przedszkolu, a nauczyciel ma sobie z tym poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.10.06, 16:11 przedszkole2 napisała: > Skreślenie dziecka z listy za problemy natury wychowawczej, czy zaburzeń > zachowania jest niemożliwe, prosze mi wierzyć przerabiałam to w kuratorium i z > rzecznikiem praw dziecka Wierzę, bo stosowanie kompetencje prawne wielu pracowników kuratorium pozostawiają dużo do życzenia. Przepis jest jasny: skreślić można w przypadkach przewidzianych w statucie. Moim zdaniem kiedy inne sposoby zawodzą (a nikt pochopnie takich decyzji nie podejmuje, tylko najpierw próbuje wszystkich innych metod), a dziecko w sposób oczywisty zagraża innym, trzeba skreślić. Tacy rodzice powinni zapewnić dziecku specjalistyczną pomoc. Przedszkole publiczne to nie miejsce powołane do udzielania takowej, a inni wychowankowie nie mogą służyć za poletko doświadczalne, "bo Jaś ma prawo". > Dziecko ma prawo być w przedszkolu, a nauczyciel ma sobie z tym poradzić. Z normalnymi problemami wychowawczymi tak, ale nie z poważnymi, groźnymi dla otoczenia zaburzeniami zachowania. To rozumowanie wizytatorów mnie jako rodzica potencjalnej ofiary powala na kolana. Może trzeba się jednak było postawić, zasłaniając się uchwałą rady pedagogicznej? Sz. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:34 2,2 lata to jeszcze u wielu dzieci czas na dobrze rozwiniętą mowę. Przede wszystkim spokój i cierpliwa, systematyczna praca. Ze względu na trudny start małej propnuję raczej zajęcia z rówiesnikami ale z Pani udziałem, może jakas świetlica terapeutyczna? Proszę na przedszkole poczekać jeszcze rok i jeśli ma pani możeliwość polecam przedszkole integracyjne w takiej sytuacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katrin133 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.08.06, 14:35 Pani Dyrektor Mam pytanie: Czy gmina ma obowiązek utworzenia przedszkola lub dopłacania do już istniejącego? W mojej gminie nie ma publicznego przedszkola, zostało zlikwidowane kilka lat temu. Jest tylko przedszkole niepubliczne prowadzone przez siostry zakonne. Chcemy jako rodzice prosić po raz burmistrza o wsparcie finansowe tego jedynego przedszkola, bo na utworzenie publicznego raczej nie ma co liczyć. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:42 Gmina - miasto - zgodnie z przepisami doplaca do każdego dziecka w przedszkolu prywatnym i niepublicznym 75% kosztow utrzymania dziecka w przedszkolu publicznym. To naprawdę niemała kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
jade_adas Czy są jakieś przepisy odnośnie żywienia alergików 18.08.06, 14:15 Moje dziecko ma skazę białkową. Od nastepnego roku chciałabym go posłać do przedszkola państwowego. Czy przedszkole powinno przygotowywać dla mojego dziecka posiłki bezmleczne, czy sama powinnam je przynosić ? Czy przedszkole może odmówić przyjęcia mojego dziecka z tego powodu ? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam, Jade Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Czy są jakieś przepisy odnośnie żywienia aler 18.08.06, 19:43 To zależy od przedszkola i możliwości i chęci. Proszę pytać w przyedszkolach bo jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_mycha Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 23.08.06, 10:41 Jestem studentka trzeciego roku pedagogiki w Poznaniu. Chciała bym pracowac jako pomoc przedszkolna, niestety nie wiem jakie są pensje na tym stanowisku. Była bym bardzo wdzięczna za taką informację! Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Aniulko! 24.08.06, 10:00 Zanim Pani Dyryktor Ci odpowie, zasugerował bym delikatnie abyś usiadła, by kwota, która padnie nie powaliła Cię... . Pozdrawiam (także Panią Dyrektor). Odpowiedz Link Zgłoś
goncia11 do pani dyrektor 26.08.06, 12:40 Ja pracuję w przedszkolu 2 rok i trochę mnie dziwi zachowanie niektórych nauczycielek i pani dyrektor. W naszym przedszkolu większość nauczycielek sama maluje ściany przed rozpoczęciem roku, pieniądze mają z komitetu z poprzedniego roku lub zakładają swoje, a później sobie odbierają również z komitetu. To podobno trwa już długi czas, a przez to panie, które "ładnie" przygotują salę mają większe dodatki motywacyjne. w związku z tym mam pytanie czy malowanie ścian należy do nauczycielek i woźnych?Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
anola ilość dzieci w grupie 30.08.06, 22:42 Witam! Chciałam dowiedzieć się czy o ilości dzieci w grupie przedszkolnej decyduje dyrektor przedszkola. Czy może są jakieś rozporządzenia i mogłabym powołać się na nie w rozmowie z panią dyektor. Nauczycielki twierdzą, że "zawsze u nas było po 29-30 dzieci w grupie", że to przecież lepiej, bo więcej dzieci jest przyjętych. Ja bym jednak wolała żeby jedna pani zajmowała się 25 dzieci, nie 30. pozdrawiam anóla forum sierpień 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: zajęcia dodatkowe 31.08.06, 10:28 Zwracam się z pytaniem - jako pedagoga - czy dziecko zaczynające karierę przedszkolaka zapisywać od razu na zajęcia dodatkowe, na które chciałabym żeby chodził (chodzi mi przede wszystkim o angielski, może logopedę)? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: zajęcia dodatkowe 01.09.06, 19:07 Logopeda moim zdaniem jest najważniejszy jeśli jest taka potrzeba. J osobiście jestem za minimalizowaniem zajęć dodatkowych u maluchów. W przedszkolu i tak dzieje się wiele i dla malucha to wystarczy. Polecam na poczatek rytmikę jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: ilość dzieci w grupie 01.09.06, 19:06 W ramowym statucie określona jest ilośc dzieci, w statucie przedszkola też. Ma to byc 25 ale życie zmusza czasami do przyjęcia większej ilości. Gdyby miałoby być 25 to może Pani dziecko nie byłoby przyjęte? Poza tym nigdy nie chodzi 100% dzieci, chociaż napewno nie przyjmuję się więcej dzieci dyrektor ma kaprys ale ponieważ sutuacja zmusza do tego. Kto nie chciałby pracować w 20 osobowej grupie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do pani dyrektor 01.09.06, 19:04 Może jest to jedyna możłiwość odmalowania przedszkola? Nie wiem. Mnie za to często dziwi, że nauczycielki tak bardzo przywiązują się do nazwy nauczyciel i nie wyobrażają sobie zrobienia niczego poza dydaktyką. Ja bardzo cieszyłabym się gdyby moje nauczycielki chciały odmalować salę , a rodzice chcieliby zapłacic z rady rodziców za farbę. Może należy spojrzeć na problem trochę innaczej. Oczywiście, że nie należy to do obowiązków nauczyciela ale jeśłi chcą to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 19:00 Na poziomie najniższej karjowej lub nieco wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
agiko Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 31.08.06, 11:40 Witam, bardzo proszę o informację ( lub wskazanie gdzie takową mogę znaleźć bo nie jestem w stanie przeczytać wszystkich odpowiedzi i pytań do postu ) jak to jest z opłatą stałą w przypadku uczęszczania rodzeństwa do jednego przedszkola. Dziękuję bardzo i pozdrawiam wszystkie przedszkolaki i ich mamy. Aga, Ania (5)i Bartuś (2,5) Odpowiedz Link Zgłoś
alice734 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 14:36 Witam, bardzo proszę o poradę i komentarz. Mój trzyletni syn - debiutant będzie chodził na razie na tzw. podstawę programową i będę go odbierać przed godz.13(P.Dyrektor przedszkola przyjęła to dość niechętnie). Chciałabym takze zaprowadzać go później na zajęcia dodatkowe, płatne - z gimnastyki korekcyjnej, tylko na te jedne zajęcia, ale P.Dyrektor stwierdziła, że w takim przypadku będę musiała płacić za przedszkole całą opłatę. Dlaczego? Czy tak jest rzeczywiście? Przecież nie będzie zostawał dłużej, tylko przyprowadzę go później na jedne, osobno płatne zajęcia.Powiedziała mi też, że te dzieci, które chodzą na dodatkowe zajęcia, np. rytmikę występują na przedstawieniach przedszkolnych, a te które nie chodza nie występują, bo nie umieją. Poczułam się tam bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 18:02 Czy to możliwe, że moje państwowe przedszkole ma wolne 2 miesiące w ciągu roku - i lipiec, i sierpien? Myślałam, że jeden miesiąc przedszkola są zamknięte. Dziękuję za informację Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 19:12 Możliwe, czasami przyedszkole ma dyżur wakacyjny raz na kilka lat i zbiera dzieci z innych przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 19:11 Nie wiem dlaczego takie zachowanie dyrektora. Nie wiem też jakie są uregulowania prawne w przedszkolu i czy z opłaty stałej ma to przedszkole coś dla siebie. W W-wie nic nie mamy dodatkowo z opłaty stałej , oddajemy ja do miasta. Nie mamy też mniej w budżecie za dzieci 5 godzinne. A firmy prowadzące zajęcia dodatkowe płacą za wynajem sali, więc dziecko przyprowadzane tylko na nie, nie wnosi opłaty dodatkowej bo jest to sala wynajęta i opłacona rzez firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.09.06, 19:08 Na ten temat mówią uregulowania czyli uchwały organu prowadzącego ( miasta, gminy ). W W-wie nie jest to zależne od ilosci dzieci ale od dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
mada33 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.09.06, 12:28 Witam, Bedę wdzięczna za informację czy prywatne przedszkole musi mieć pozwolenie na prowadzenie zerówki, jakiego dokumentu wymagać od dyrektora na potwierdzenie, że owa zerówka istnieje formalnie. Czy na zakończenie zrówki dzieci otrzymują świadectwo jej ukończenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mada33 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.09.06, 17:51 Witam, Jeszcze jedno pytanie, czy placówka, która w sensie formalno-prawnym nie może się nazywać przedszkolem, może prowadzic zerówkę? Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.09.06, 19:08 Jeśli placówka nie nazywa się przeszkolem to nie ma zgody do prowadzenia zajęc przedszkolnych, tylko jest np. świetlicą i nie powinna prowadzić zajęć dla dzieci starszych niż pięciolatki. Prosze zobaczyć statut i zapytać w kuratorium tam powinni coś na ten temat odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.09.06, 19:04 Jeśli osoba prowadząca ma zgodę na prowadzenie przedszkola jest to równoznaczne ze zgodą na prowadzenie zerówki. Na koniec dzieci nie dostają żadnych urzędowych świadectw. Dyrektor przedszkola powiadamia we wrześniu szkołe rejonową dziecka, że dziecko realizuje obowiązek przedszkolny dla 6 latków wlasnie w tym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka1979 Darmowe przedszkole 03.09.06, 18:59 Mój synek dostal się do przedszkola, teraz dopiero okazalo się że nie będę pracować od września. Czy dyrekcja przedszkola ma obowiązek zgodzic się aby mój syn uczęszczal do niego na 5 godz, które są ustawowo darmowe? czy powinnam to zgosić jak skladalam podanie, czy jesy już na to za późno?? Z góry dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Darmowe przedszkole 09.09.06, 19:06 Ma Pani prawo zmienić czas pobytu dziecka w przedszkolu, robi się to zazwyczaj od nowego miesiąca. W niektorych przedszkolach trzeba złożyć podanie, w innych jest druk, a w innych wystarczy powiedzieć. Prosze zapytać dyrektorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alisica Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.09.06, 21:12 szanowna pani dyrektor. proszę o udzielenie mi i nformacji(oczywiście w miarę możliwości)na temat: czy opłata za dwoje dzieci jest niższa tylko dla rodziców dzieci z tzw.ustawy 504.tzn rodzice "zamożni"np.przy dochodach 550 na osobę płacą 100 % na drugie dziecko.czy istnieje do tego adekwatna ustawa czy decyduje przedszkole samodziel nie? czy rada rodziców powinna być wpłacana na konto przedszkola od zeszłego roku nie można już odliczać jej od podatku. tylko tak pytam z ciekawości bo u mnie w przedszkolu rodzice nie chcą wpłacać na radę mówią że w przyszłym tygodniu wpłacą na konto a oni po prostu kłamią(żaliła mi się jedna nauczycielka)nie jest to związane z finansami danej rodziny.bo na zajęcia dodatkowe chodzą czy pani ceni pracę rodzica z dzieckiem w domu. moje niespełna 4 letnie dziecko liczy do 40 i zna wszystkie litery(te proste pisze) interesuje się liczbami i literami w książkach. nauczycielka zwróciła mi uwagę że je źle nauczę.nie bardzo wiem co teraz robić i nie wiem gdzie mogę popełnić błąd.nie chcę zaszkodzić mojemu dziecku. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.09.06, 19:16 Uchwałe na temta zwolnień z opłat ustala organ prowadzący, jest to zazwyczaj uchwała. Proszę poprosić dyrektorkę powinna ją udostępnić. W każdej gminie jest innaczej, w stolicy np obowiązuje jedna uchwala dla calego m. st. Wwy. Co do drugiego pytania to nie ma obowiązku posiadania konta dla rady rodziców ( z tego co mi wiadomo ) ale wiele przedszkoli je ma. Co do rodziców, którzy nie płacą to nie wiem co poradzić. Jeśli chodzi o pracę z 4 latkiem to jeśli dziecko się czym interesuje to nie wolne tego stopować, może Pani porozmawiać i poradzić się nauczycielki na temat jak i co wprowadzać żeby nie zrobić błedu ale jeśłi dziecko wszystko dobrze rozumie to chyba jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia20 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.09.06, 12:47 Mam taki problem. Zapisalismy nasze trzyletnie dziecko do przedszkola. Do tej pory był z dziadkami i w sumie nadal mogłoby tak być ale barzdo brakowało mu kontaktu z innymi dziecmi. Na placach zabaw, w parku czy nawet na ulicy przyłączał sie do innych dzieci i płakał kiedy go zabieraliśmi. Doszlismy do wniosku ze jedynym wyjsciem bedzie przedszkole. Dziecko było zachwycone. Dzisiaj rano pani powiedziała mi ze dziecko jest zbyt zywe na przedszkole i nie wie co z nim bedzie. Nie wyobrażam sobie zebym miała powiedziec dziecku ze juz koniec z przedszkolem. Czy to ze jest zbyt zywy moze byc podstawa do usunięcia go z przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.09.06, 19:19 Nie bardzo rozumiem co znaczy zbyt żywe dziecko. To problem nauczycielki nie Pani, oczywiście powinna Pani współpracować z nauczycielką i starać się modelowac zachowanie dziecka. Proszę pamiętać, ze nikt nie ma prawa wyrzucić dziecka bo jest zbyt żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
anabajan wzór na ilość godzin dydaktycznych 09.09.06, 09:35 Pani Dyrektor, mam ogromna prośbę, proszę podać mi wzór według którego wyliczana jest ilość godzin dydaktycznych (podobno jest w jakiejś uchwale, ale zupełnie nie potrafię go znaleźć) oraz wytłumaczyć zasady wyliczania tychże godzin. z góry dziękuje za odpowiedź, ania, mama świeżo upieczonego przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: wzór na ilość godzin dydaktycznych 09.09.06, 19:25 Wzrór wyliczania godzin dydaktycznych dla placówki jest na stronach biura edukacji w zasadach organizacji. Przelicza się je przez ilość dzieci ale chodzi tu o ilość godzina dla przedszkola, czyli cala ilośc godzin dydaktycznych dla wszystkich nauczycieli i specjalistów w przedszkolu, a jak ją podzieli dyrektor, komu utnie i komu doda to już jego sprawa, niestety wiąże się to często z wyborem dania godzin specjaliści ( np. bardzo potrzebnemu logopedzie ), a obcięciem kawala etatu nauczycielowi w jakieś grupie. W przedszkolu masowym na każde dziecko przypadają dwie godziny dydaktyczne, czyli np. 100 dzieci razy 2 to dwieście godzin dydaktycznych da calego przedszkola. Trochę więcej jest na dzieci z orzeczeniem i grupy integracyjne. Prosze wybaczyć ale arkusz organizacji ropbiłam w kwietniu więc proponuję zobaczyć na stonach biura. Odpowiedz Link Zgłoś
mojafasolka Re: wzór na ilość godzin dydaktycznych 12.09.06, 14:43 Witam, jestem mamą 2,7 letniego chłopca. Staram sie o przyjęcie jeszcze w tym miesiącu do przedszkola z listy rezerwowej, bo mam nadzieję. Moje dziecko jest nad wyraz rozwinięte jak na swój wiek (większość osób sadzi, że ma 4 latka). Ale problemem dla mnie jest brak zainteresowania dziecmi, a wręcz czasami paniczny lęk. Mały protestuje, kiedy chcemy odwiedzić plac zabaw. Histeryzuje, kiedy odwiedzają nas znajomi z dziećmi. Natomiast świetnie odnajduje się wśród dorosłych. Ja wie, że dzieci w tym wieku nie zawsze bawią się razem lecz obok siebie. Ale dla mnie jest to dużym problemem kiedy słyszę, że nie pójdzie do piaskownicy, bo nie lubi. Zawsze był indywidualistą, a może pójście do przedszkola (prawdopodobnie z bólem) rozwiąże po jakimś czasie nasz problem? Musze zaznaczyć, że moje dziecko mając 1,5 roku uczęszczało do żłobka przez 4 miesiące i próba nie powiodła się (może zbyt wczesnie się poddałam?). Prosze o rady i pomoc, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: wzór na ilość godzin dydaktycznych 13.09.06, 22:43 Dzieci, które wychowują się tylko wśród doroslych czesto się tk zachowują. Pisze Pani, że dziecko jest nad wyraz rozwiniete ale jednak nie we wszystkich obszarach. Rozwój spoleczny i emocjonalny to bardzo ważna część rozwoju wogole. Proponuje posłać dziecko do grupy rówieśniczej i dac mu szanse. Poza tym u normalnie rozwijających się dzieci relacje z rowieśnikami zaczynają pojawiać się u 3 latków, a nawet u 4 latków. Wtedy dzieci zaczyną bawić się ze sobą , a nie obok siebie. Tak więc Pani maluch pod tym wzgledem jest normalnym 2 - 3 latkiem. Jedne rzeczy przychodzą mu z łatwością, a tego musi się zwyczajnie nauczyć. Jeśli Pani nie pośle dziecka do przedszkola to problem zacznie się później, a wtedy może być dużo trudniej. Życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mojafasolka Re: wzór na ilość godzin dydaktycznych 14.09.06, 09:39 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Mój synek jutro zaczyna edukację przedszkolną,na razie ma chodzić na 5 godzin, na popczatku będzie z opiekunem. I teraz pojawia się pytanie - jak długo z opiekunem? (ja lub babcia). Przy jego oporze to może trwać b.długo. Ja nie chę się poddawać, bo wiem, że kontakt z dziecmi jest mu potrzebny i nie chcę rezygnowac z przedszkola. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: wzór na ilość godzin dydaktycznych 15.09.06, 10:32 Nie odpowiem Pani na to pytanie bo nie znam dziecka i realiów. Ja uważam, że jeśli opiekun to na zasadzie wycofującej się, czyli gdzieś na korytarzu, w szatni, tak żeby dziecko wiedziało o jego obecności bo przecież są w grupie inne dzieci, ktore nie mają tej szansy i na widok mamy , czy babci innego dziecka zaczną rozpaczać. Prosze porozmwiać z nauczycielka z grupy, to ona jest tam na miejscu i podpowie jak to przprowadzić i kiedy opiekun ma się wycofać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab79 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.09.06, 19:15 witam, jestem dtrektorem prywatnego przedszkola. chciałąm spytać czy do Waszego przedszkola rodzice przyprowadzają zakatarzone i kaszlące dzieci. czy podajecie na prośbę rodziców jakieś syropki dzieciom. proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 12.09.06, 15:10 Czterolatek pierwszy rok zaczął chodzić do przedszkola. Fatalnie, płacz, kiedy się uspokaja obserwuje, jest bierny, wyalenowany, stoi na uboczu. Nie bawi się ani sam ani tym bardziej z dziećmi, próby wciągnięcia go do zabawy kończą się płaczem. Pobyt w przedszkolu sprowadza się do wyczekiwania na mnie. Jestem bliska rezygnacji z przedszkola. Czy dać dziecku jeszcze trochę czasu na aklimatyzację, do końca miesiąca? Czy jest szansa na to, że dziecko bardzo związane z mamą, mały delikatny wrażliwiec przełamie się czy raczej odczekac kolejny rok w domu. Jak to wygląda z Pani doświaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.09.06, 22:46 TO już 4 latek więc propnuję nie rezygnować. Dla wielu dzieci dwa tygodnie to trochę mało żeby się odnaleźć. Proszę jeszcze trochę wytrzymać. Może porozmawiać z nauczycielką, że jest to dla Pani problemem? Widziałam wielu takich wrażliwców, którzy przlamywali lody, tylko, że potrzebowali więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
puciska Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.09.06, 11:35 Moja czteroletnia córeczka zaczęła w tym roku uczeszczać do przedszkola. Pierwsze dwa dni szła bez problemów. Rano nie byla zachwycona, ale po południu była raczej usmiechnięta i zadowolona. Opowiadała o tym co działo sie w przedszkolu. Kolejne dni były coraz gorsze. Piątego dnia od rana płakała, że nie chce iść. Po powrocie tego dnia również z płaczem prosiła, żeby wiecej jej nie zaprowadzać. Kiedy pytałam dlaczego nie chce iść, mówiła, że smutno jej bez mamy, że nie lubi leżakowania, że jest za długo w przedszkolu. Dodam, że do tej pory podczas mojej i męża nieobecności opiekowała sie nią babcia. Przez ten tydzień Zuzanka nie chodziła do przedszkola bo wyjechała na tydzień z dziadkami na morze. Od poniedzialku mamy drugi debiut w przedszkolu. Chciałam zapytać czy lepiej zeby Zuzanka chodziła na cały dzień do przedszkola, czy na razie zrezygnować z leżakowania i odbierać ją od razu po obiedzie. Może gdyby przez kilka dni wychodzia wcześniej oswoiła by się z przedszkolem, innymi dziećmi, paniami opiekujacymi, ale jak póżniej wytłumaczyć, że musi zostawać na leżakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.09.06, 10:40 Po pierwsze pomysł na przerwanie adaptacji wyjazdem nad morze z dziadkami to pomysł zły. TO moje znadanie bo jest to szarganie niepotrzebne emocjami dziecka. TO , ze dziecko zaczęlo plakac po kiku dniach to normalne i czeste. Część dzieci placze od początku, a część dopiero po kilku dniach jak dojdzie do nich, że to już szara codzinna rzeczywistość, a nie odwiedziny w przedszkolu dla rozrywki. Ja proponowalabym to przetrwać, tłumaczyć, przytulać, dopieszczć w domu ale przetwać, mimo, ze nie jest to latwe. Jeśli ma Pani możliwość odbierania dziecka przed leżakowaniem to oczywiście dobry pomysł ale trzeba być pewnym, że problem tkwi tylko w leżakowaniu. Może dziecko ma kryzys ale werbalizuje to jak problem z lezakowaniem. Jeśli zrezygnuje Pani z leżakowania to na dwa - trzy miesiące minimum, czyli do momentu jak dziecko poczuje się dobrze, pewnie i bezpiecznie w przedszkolu i odczucia te utrwali. Jesli ma to być na tydzien lub dwa to ja osobiście wolałabym poslać odrazu na caly dzień, a odbierać odrazu po lezakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
matitina Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.09.06, 21:35 Witam serdecznie! Moja córka poszła do publicznego przedszkola od pierwszego września br.roku.Myślę,że przedszkole jest trochę "zaniedbane",tzn. dzieci bawią się samochodami bez kół,brakuje książeczek (te co sa, nie mają kartek),jest kilka zniszczonych lalek oraz koszyk klocków i puzli...Może przesadzam,może wyolbrzymiam ale naprawdę te dzieci nie mają się czym bawić.Na placu zabaw też nie ma zbyt dużych atrakcji.Chciałabym w jakiś sposób pomóc-finansowo nie mam zbyt wielkiej możliwości,kupiłam już kilka książeczek ale jest to kropla w morzu potrzeb.Czy mogłaby Pani poradzić jak szukać "sponsorów",czy to może odbyć się bez wiedzy dyrektora,czy tego typu akcje można przeprowadzać w przedszkolach? Naprawdę nie mam pojęcia jak do tego podejść ,jak zacząć... Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.09.06, 10:42 Sponsorów w przedszkolu nigdy dosyć. Jeśli ma Pani jakiś pomysł na takie działania to prosze porozmawiać o tym z dyrektorką, przedszkola moga mieć sponsorow o dobrze gdyby tacy byli. Niestety cierpimy na ciągly brak pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
putka2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.09.06, 17:57 Witam Panią.Moje dziecko chodzi do przedszkola od paru dni i powiem szczerze że nie jestem zadowolona, przez dwa dni wszystko było dobrze, ale teraz widzę iż panie mają zbyt dużo pracy przy najmłodszych dzieciach, jest przyjętych dwoje 2 letnich dzieci wokół których kręci się cały świat ( od czego są żłobki ), picie które dajemy dla córki ( nie lubi napojów ) wraca nie tknięte, na nic nasze prośby aby panie dawały, córka wróciła do domu z zaschniętą kupą m majtkach, ubrała się sama po leżakowaniu i miała: 2 bluzki z krótkim rękawem, 1 z długim, majtki, getry, spodnie,bez skarpetek. Panie ze względu na 2 małych dzieci nie panują nad resztą, inne dzieci po korytarzu po leżakowaniu chodziły półgołe. O jedzenie nie wspomnę. Pracowałam w żłobku jako dietetyk, gdzie panie - ciocie naprawde zajmują się dziećmi. A pozatym do przedszkola wchodzimy, rozbieramy córkę, nikt z nami nie ma czasu zamienić paru słów, czy zobaczyć jaki jest stan dziecka: zdrowe czy chore ( w tym czasie Pani rysuje z 2 latkiem ) ? Proszę o Pani opinię i jak zmienić tą sytuację. Bardzo dziękuję. Czy można prosic o odpowiedź na priv. Pozdrawiam. kasia p.s. nie mam pretensji do małych dzieci, raczej do niefrasobliwości ich matek. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 30.09.06, 13:51 Czasami, w niektórych rejonach Polski przyjmuje się dzieci młodsze żeby wogole ratowac przedszkole bo jest za mało 3 latków i nie można byłoby otworzyć grupy. Poza tym wrzesień to czas zamieszania, "ukladania" sobie relacji z dziecmi. To jak Pani to opisuje jest faktycznie dość dziwne ale może lepiej poczekac jeszcze trochę bo za kilka tygodni wszystko się ułoży. Może też warto poromawiac z nauczycielka na temat Pani obaw? Odpowiedz Link Zgłoś
matitina Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.09.06, 11:25 Witam. Ostatnio przeczytałam,że jeżeli dziecko chodzi do przedszkola na max.5 godzin to nie trzeba wtedy płacić czesnego...Czy to jest zawarte w regulaminie,czy jest zależne od konkretnego przedszkola?.....a może coś pokręciłam i nie ma takiego przepisu? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 30.09.06, 13:53 Pobyt na tzw podstawie programowej jest zwolniony z oplaty stałej jednak dokladnie powinno to być opisane w uchwale organu prowadzącego na temat opłat za przedszkole ( np. gminy, miasta ... ) Czasami pobiera jest jednak dodatkowa oplata za przygotowanie posiłku - tak pisza rodzice na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciechsan Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.09.06, 11:48 witam serdecznie, poszukuję t.zw. wężą do wyprowadzania przedszkolaków na spacer, wie może Pani, gdzie można go kupić? Będę wdzięczny za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
alice734 pytanie do P.Dyrektor. 22.09.06, 09:01 Dzień Dobry, uprzejmie proszę o odpowiedz na następujące pytanie: jak wygląda sprawa opłaty za przedszkole ( w W-wie) w przypadku gdy mój syn we wrześniu nie był ani razu z powodu choroby, co oczywiście zgłaszałam w przedszkolu. Płacąc za przedszkole we wrześniu nie płaciłam jednak tzw. opłaty stałej, bo miał być tylko na podstawie programowej 5 godzin, płaciłam za wyżywienie i jedne zajęcia dodatkowe( które odbywają się w czasie podstawy programowej). Chciałabym dowiedzieć się, ile wobec powyższego mam teraz zapłacić w pażdzierniku (też będzie chodził tylko na podstawę), biorąc pod uwagę odliczenia z powodu nieobecności dziecka we wrzesniu? Pytam Panią, ponieważ w tym przedszkolu panuje dziwna zasada, żeby nie uświadamiać rodziców o przysługujacych im odliczeniach itp. Z góry dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: pytanie do P.Dyrektor. 30.09.06, 13:56 W październiku oplata za żywienie zostanie obniżona o opłate za dni nieobecne z września, jeśłi chodzi o zajęcia dodatkowe to wszytko zalezy od umowy jaką zawiera się z tymi firmami. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 30.09.06, 13:54 robi się ją zazwyczaj z szarf gimnastycznych odpowiednio związując Odpowiedz Link Zgłoś
beata1974 do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 26.09.06, 08:43 Proszę o informację? Syn został zgłoszony do przedszkola na 8 godzin i 3 posiłki jest to 3 latek i od początku września aby nie było tak długo to odbieraliśmy go po obiedzie gdzieś ok 12.00 zaprowadzam synka przed godz.7 teraz po 3 tygodniach jest różnie ale z regóły mówi że nie podoba mu się w przedszkolu,nie podoba mu się w sali - naszym zdaniem przyczyna to że ma trochę dyscypliny musi słuchać pani a dotychczas był z babcią gdzie wchodził wszystkim na głowę - dobry cwaniak wie jak wykożystywać słabości a zwłaszcza tatę. stanęło na tym że chcemy w tym roku synka odbierać po obiedzie i jak poszłam do dyrektorki aby nam zmieniła na te 5 godzin to zaczęła kręcić nosem że ona to już zgłosiła to problemem byłoby zmiana jak dla mnie to dobre naciąganie zwłaszcza że są w tej grupie dzieci które są odbierane po 5 godzinach i rodziece opłacają tylko śniadanie i obiad i opłatę przygotowawczą za te posiłki z rozmowy dała do zrozumienia że jak syn jeszcze się nie zaklimatyzował to może byśmy dali za rok - z opłat nie chciała zmniejszyć bo ma 6 chętnych na 8 godzin do tej grupy itp. Z jednej strony syn robi postępy rysuje maluje lepi mówi wierszyk itp. wię nie chcę rezygnować z zajęć - więc nie wiem jak rozmawiać zgadzam się na opłaty za 2 posiłki i przygotowanie posiłków ale już słysałam że ona musi się spytać co z tym 3 posiłkiiem i opłatą za jego przygotownie kręciła coś że nie może zmniejszyć opłaty za przygotownie wiem że nie ma prawa - mam też wątpliwości co do tej trudności aby złosić syna teraz 5 godzin i zmniejszyć opłatę za pobyt ponad podstawę programową. - czy są w urzędach aż takie trudności z takimi zminami a przcież to dopiero poczatek roku i wiem że są dzieci zapisywane i wypisywane do grupy 3 latków i od 1.10.2006 będą nowe dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiczka1 Re: do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 28.09.06, 23:27 dobry wieczor chcialabym uzyskac informacje na temat przedszkola Akademia Maluchow.gdyz moja corka idzie tam od poniedzialku i jak kazda matka mam duzy stres i niepokoj.prosze o kilka slow Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 30.09.06, 14:03 Nie wypowiadam się na temat konkretnych przedszkoli. Prosze założyć nowy post na ten temat i pytanie skierować do forumowyh rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 30.09.06, 14:02 Nie dziwie się Pani dyrektor, po pierwsze : na poczatku września robimy tysiące zestawień i sprawozdań do różnych urzędów ( kuratorium, wydzial oświaty, ministerstwo, GUS ... ) i wszystkie dane powinny bys ze sobą zgodne i zgodne z tym co jest na kwitach z odpłatności. Po drugie o zmianie ilości godzin informuje się najpóżniej 1 dnia miesiąca, a nie w trakcie. Po trzecie : wielu rodzicow przez tydzień - dwa na poczatku września odbiera dzieci wcześniej, a potem zostają na caly dzień więc dyrektorka musiala opierać się na deklaracjach rodziców na kartach przy zapisywaniu lub informacjach z 1 września, nie mogla przypuszczać, że ktoś zmieni zdania. A po czwarte podstawa programowa to ściśle określone 5 godzin ( w stolicy od 8. 00 do 13. 00 ) więc jak dziecko uczęszcza do przedszkola od 7. 00 do 13. 00 już pobiera się opłatę stałą.To nie jest dowolnych 5 godzin w czasie dnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martewa11 Re: do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 30.09.06, 21:28 czy młodsze rodzeństwo może być ze starszym w grupie? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do Pani dyrektor - przedszkole2 ! 01.10.06, 09:18 To zależy od wielu czynników. Po pierwsze w jakim wieku są dzieci. Jeśli np. starsze ma 6 lat to raczej nie zaleca się mieszania dzieci, jeśli różnica wieku jest więcej niż rok to nie wiem czy dobrze czułoby sie w takiej grupie młodsze dziecko, zresztą jak starsze dojdzie do zerowki trzeba będzie się prawdopodobnie rozstać. Ważne jest też , że jak rodzeństwo jest razem to często się je porownuje i nie sprzyja to również poczuciu odrębności, a tak każde ma "swoje życie poza rodziną" czyli kolegów, panie, zadania zgodne z wiekiem i rozwojem itd. Po drugie jeśli nie ma miejsca w grupie starszej to raczej nie ma szans na przyjęcie mlodszego dziecka. W drugą stonę nie zalecam, zeby starsze było w młodszej grupie. Są przedszkola, które maja mieszane grupy ale to wymaga odpowiedniego podjeścia do programu, różnicowania treści i nastawienia calego personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
figa9 Wyposażenie przedszkola - pytanie. 02.10.06, 09:32 Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć skąd czerpane są fundusze na zakup np. mebli dla dzieci. "Nasza" Pani Dyrektor dostała polecenie od Burmistrza, zeby w tym roku przyjąć dodatkowo kilka osów do pierwszej grupy. Zawsze było 25 osób, teraz jest 29 przyjętych. Pan Burmistrz niestety nie pomyślał, że dzieci nie mają gdzie siedzieć, bo nie ma tylu miejsc przy stolikach. Konieczny jest zakup dodatkowego stolika i krzeseł. Czy w Pani przekonaniu jest szansa na otrzymanie funduszy na taki zakup? Skąd? Gdzie o to pytać? Do kogo się zwracać? Oczywiście Rada Rodziców może na to przeznaczyć pieniądze, ale wtedy nie będzie na inne potrzeby. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Wyposażenie przedszkola - pytanie. 05.10.06, 11:07 Niestety z problemami fanansowymi dyrektor boryka się sam. Zakupy wszystkie do przedszkola robi z budżetu, który zazwyczaj nie na wiele wystarcza. Nie wiem jaką siłę przebicia ma pani dyrektor ale dużo od tego zależy, trzeba było postawić ultimatum przy przyjmowaniu, obawiam się, że teraz już to nikogo nie wzruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
esolt81 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.10.06, 13:03 Co zrobić jeśli w żadnym przedszkolu w okolicy nie ma miejsca dla mojego dziecka? Czekać do następnego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.10.06, 11:08 Dzwonić co kilkanaście dni i pytać, czy nie zwolnilo się miejsce alebo wpisać się na listę rezerwową jeśli takowa jest w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
kjuber Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.10.06, 10:26 Czy mogę prosić o komentarz do wątku "urwis w przedszkolu". Odpowiedz Link Zgłoś
binek79 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.10.06, 10:23 witam!!!Mój synek od miesiąca chodzi do przedszkola.Ma 4,5 roku i mimo,iż jestem cały czas w domu,bo wychowuje 8 miesieczna Agatke,to postanowiłam,iz najlepszym wyjsciem bedzie posłanie go do przedszkola,aby miał kontakt z rówiśnikami.Pierwszy tydzien był koszmarny,ale potem było juz ok i Kubus zachorował.Poszedł do przedszkoal dopiero o 2 tyg i cały czas słysze,ze :"nie chce do przedszkola".Ale nie płacze.jak wraza z przedszkola,to podekscytowany opowiada mi,co tez nowego sie nauczył.Ale jest taki smutny.Apatyczny.Zrobił si złośliwy.NIe wiem,co mam robic.Czy mam go zatrzymac w domu?Może to bedzie dla niego lepsze?Ale niestety nie ma on kontaktu z innymi dziecmi,bo w okolicy sa same strsze dzieci.Wiele starsze.A on lgnie do dzieci.Rodzice,czyli jego dziadkowie sa przeciwni przedszkolu i cały czas mnie krytykuja.Prosze odpowiedziec na mój list.dziekuje bardzo.Sabina. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.10.06, 11:17 Prawie 5 latek to już duże dziecko. Proszę nie ustępować i posyłac go do przedszkola. On teraz szuka metody na zlamanie Pani i chociaż robi to nie do końca świadomie , jak wiedać Pani zaczęła już watpić. Jeszcze opinie dziadków, które pewnie jakoś o utwierdzają, że mama robi źle. Proszę dac mu szanse na przebywanie wsród rówieśników. Może go pani np wcześniej odbierać no i w domu dopieszczać i dużo poświęcać mu uwagi żeby nie odczuł, że został wyslany do przedszkola bo mama ma drugie dziecko. Poza tym dobrze byłoby wspólnie opowiadać maleństwu o przedszkolu ( mówięc o mniejszym dziecku ) tak żeby starszy mógl pochwalić się jak to dobrze być starszym i chodzić do przedszkola, tak żeby przedszkole traktować jako odznakę doroslości, wyróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.z Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.10.06, 14:50 Szanowna Pani, korzystając z Pani doświadczenia i wiedzy, oraz chęci niesienia pomocy, mam pytnie dotyczące mojego syna 3,5 latka, który od września ruszył do przedszkola. Początki były takie: dzielny przedszkolak poszedł bez płaczu na 4 godz. do leżakowania (które jest obowiązkowe w tym przedszkolu), ale po 3 dniach złapało Go jakieś paskudne grypsko i trzymałko 3 tygodnie. Ruszyliśmy ponownie, bardzo dzielnie, poniedziałek 4 godz. - było ok. opowiadanie co robili, wtorek z lezakowaniem i w nocy - wymioty, środa na 4 godz.- dziecko widocznie przygasło, mało mówił, czwartek - wymioty w przedszkolu, piątek - też! Sobota i niedziela to ciągłe zapewnianie że nie będzie leżakowania, że będzie obebrany wcześniej. Po rozmowach z Panią wychowawczynią - dowiaduję się ,że dziecko raczej się nie bawi bo "się pobrudzi". Ten tydzień był ustalony, że będzie odbierany wcześniej, ale to rozwiązało problemy połowicznie, wprawdzie wymiotów nie było, ale nie chce jeść - Panie zmniejszyły mu już porcje, wchodzi rano do sali, siada na stołeczek przy drzwiach i czeka na nas! Muszę nadmienić, że dziecko było bardzo otwarte na ludzi, dzieci, pełne życia, czasami nawet zbyt pełne, nie wiem co robić? Panie twierdzą, że to jest czas adaptacyjny i trzeba dać mu jeszcze czas, ale jak długo? czy nie robi mu się tym większej krzywdy? Ja wiem, że przedszkole bardzo dużo daje, ale może nic na siłę, może to nie jest to przedszkole? Na co powinnam zwracać uwagę? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.10.06, 10:31 Proszę nie rezygnować i jeszcze trochę przetrzymać. Nie nalezy się też na początku przejmować jedzeniem bo to nie jest najwazniejsze. Zje ile zje a dokarmić można po powrocie.Każde dziecko innaczej przeżywa okres adaptacji. To, że dziecko na początku chodzi chętnie a potem 9 tym bardziej po chorobie ) nie chce chodzić to calkiem normalne. Prosze dac mu jeszcze dwa tygodnie. To trudne ale warto , bo za rok będzie równie trudno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś