Dodaj do ulubionych

odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrektor

• maaam1 Proszę o radę 29.11.06, 20:57
      Mój 3 letni syn twierdzi, że dzisiaj został uderzony przez Panią "Która roznosi
      obiadki". Wyrywał koledze układankę i pani uderzyła go - jak pokazywał w
      policzek otwartą ręką. Pani nauczycielka była w tym czasie w sali. Nie wiem jak
      zareagować, moje dziecko nie ma tendencji do zmyślania, ale biorę pod uwagę, że
      mogło to wydarzyć się przypadkowo - może kobieta coś tłumaczyła i machnęła
      niefortunnie ręką. Tylko dlaczego to właśnie ta pani ich rozdzielała a nie
      nauczycielka. Nie wiem czy od razu napisać pismo do Pani dyrektor z prośbą o
      baczenie na sytuację? Czy rozmowa z nauczycielką wystarczy, a może porozmawiać
      o całym zajściu również z Panią "od roznoszenia obiadów"? Bardzo proszę o pomoc
      i radę....
      • przedszkole2 Re: Proszę o radę 01.12.06, 22:02
        Myśle, ze taką sprawę trzeba grzecznie i spokojnie wyjaśnić z nauczycielka i
        ponią woźną. Zwyczajnie porozmawiać. Jeśłi chodzi o pytanie dlaczego to ta pani
        ich rozdzielała to powiem, że każdy pracownik przedszkola ma obowiązek
        zareagować w sytuacjach, które sa groźnie. Czasami czas gra tu ważną rolę. Może
        gdyby powiedziała to nauczycielce i ta zareagowałby byłoby za późno? Ale sprawę
        policzka trzeba wyjaśnić koniecznie najpierw w sali, a jak to nic nie da to
        dopiero z dyrektorką.
    • kgolebiowska Samotna mama 01.12.06, 13:32
      Mam pytanie na temat zasad na jakich przyjmuje sie dzieci z niepełnych rodzin
      do przedszkoli.
      Jestem samotną matką pracuję na umowe zlecenie przdluzana co miesiąc wiec nie
      jest to stabilne zatrudnienie, ale nie mam co zrobić z moja córką mieszka wiec
      u babci a nie ze mna tak jak to powinno być. Wiem ze miejsca w przedszkolach sa
      wypełnione i nie wiem czy z takim zatrudnieniem do jakiegokolwiek przedszkola
      przyjmą moja córke?
      • przedszkole2 Re: Samotna mama 01.12.06, 22:03
        Rodzice samotni mają pierwszeństwo w przyjmowaniu dzieci do przedszkola, a w
        karcie nikt nie pyta czy pracuje pani na umowę o pracę, czy zlecenie tylko gdzie
        i w jakich godzinach. Czasami nie warto mówić cos o co nie pytają.
    • luczerna Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.12.06, 17:53
      Mam dwóch synków. Kubuś w marcu skończy 3 lata, Bartuś właśnie skończył rok.
      Kilka dni temu okazało się, że w sierpniu pojawi się kolejny członek naszej
      rodziny. Teraz jestem na urlopie wychowawczym, a od września chciałabym wysłać
      Kubusia do przedszkola. Czy będąc w domu z młodszymi dziećmi mam szansę na
      przyjęcie dziecka? Mieszkamy na Wierzbnie (Mokotów), a w okolicy jest kilka
      placówek. Pytam, bo słyszałam, że na Ursynowie dużo dzieci się w tym roku nie
      dostało, a matki w mojej sytuacji raczej nie miały szans
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.12.06, 22:08
        Najpierw prosze zorientować się czy przedszkole do którego chce Pani posłac
        dziecko jest przepelnione.Może nie ma co się martwić na przyszłość. Jednak jeśłi
        tak to sytuacja jest patowa trochę. DLa najstarszego dziecka również nie jest to
        najlepsze, że zaraz po przybyciu nawego dzidziusia do domku on jest wysyłany do
        przedszkola. Wiem, że z trójka maluchów to będzie w domu ciężko ale dzieci w
        takiej sytuacji odbierają to jako odrzucenie. A w kartę może wpisac tylko
        miejsce pracy, przecież będa na wychowawczym jest Pani gdzies zatrudniona. Nie
        bardzo wiem co Pani podpowiedzieć.
        • katasiaw Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.12.06, 11:52
          Mam dość pilne pytanie, chcę umieścić dziecko w przedszkolu w innej gminie -
          ze względu na dojazd do pracy i godziny urzędowania, ale dyrektor przedszkola
          nie che umiescić dziecka bez zgody mojej gminy na dotację. Moja gmina
          odpisała mi że (wg ustawy o systemie oświaty)nie ma podstawy prawnej do
          dotacji przedszkola publicznego w innej gminie, a jednak słysze od różnych
          osób, że ich gminy nie robiły z tym problemu, na co moge sie powołać aby
          napisać odwołanie do odpowiedzi? Dlaczego jeśli chodzi o przedszkole
          niepubliczne to gmina musi ponosić koszty a jesli chodzi o przedszkole
          publiczne to nie ma takiego przepisu? Wiem że w mojej gminie przedszkola są
          przepełnione i nie przyjmą mojego dziecka. Bardzo proszę o pomoc
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.12.06, 19:23
            Nie jestm w stanie odpowiedzieciec na pani post ponieważ nie spotkałam się
            jeszcze w swojej praktyce z rozliczaniem się między gminami - na razie -
            zobaczymy co przyniesie przyszlość.
    • helena474 Re: Rezygnacja z przedszkola do np.maja 10.12.06, 18:51
      Witam,

Zamierzamy zabrać z syna z przedszkola - z powodów zdrowotnych. Synek, 4 lata,
      jest tak osłabiony nawracającymi infekcjami i antybiotykami, że rozsądek
      nakazuje podkurować go co najmniej 2 miesiące w domu. Po wstępnej rozmowie z
      naszą panią Dyrektor, otrzymałam informacje,że syn mógłby być przyjęty do
      przedszkola w czerwcu i tym samym miałby zagwarantowne miejsce na przyszły rok.
      W tym czasie nie musielibyśmy wnosić żadnych opłat. Takie było stanowisko
      dyrekcji naszego przedszkola, ja jednak zastanawiam się czy istnieje przepis
      dający prawo do utrzymania miejsca przez jakiś czas bez jednoczesnego wnoszenia
      opłat.

Pozdrawiam
      Helena Kazimierska
      • przedszkole2 Re: Rezygnacja z przedszkola do np.maja 15.12.06, 19:21
        Trudno mi powiedzieć czym w takich sytuacjach kieruje się inny dyrektor, tym
        bardziej , że nie wiem skąd Pani pisze, a przepisy i praktyki są różne w róznych
        rejonach Polski. Uwazam, że propozycja jest bardzo korzystna i warto z niej
        skorzystać. W wielu przedszkolach miejsce nie mogłoby tak zwyczajnie czekać bez
        wnoszenia opłat bo chętnych jest wielu. Pozdrawiam
    • jantola Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.12.06, 21:45
      Witam,

jestem ciekawa jak w "waszych"przedszkolach jest zorganizowane videofilmowanie
      różnych imprez. Moje dziecko w tym

roku zaczeło chodzić do przedszkola. Właśnie wczoraj zauważyłam wywieszoną
      informację w przedszkolu o podobnej

treści: W pozozumieniu i za zgodą pani Dyrektor będę nagrywał bal choinkowy
      Państwa dzieci. Jeśli życzycie

sobiepaństwo aby Wasze dziecko zostało nagrane proszę wpisać się na poniższą
      listę. Koszt płyty 35 zł.....".

Oczywiście impreza jest tylko dla dzieci, a więc rodzice sami nie mogą nagrywać
      (co rozumiem, bo mogłoby dojść do

sytuacji, że jest 50 dzieci i 50 rodziców). Jednak w tym momencie nasuneły mi
      się pytania:

1. W jaki sposób jest wybierany pan uprawniony do filmowania. Wydaje mi się, że
      powinien zostać wybrany z wielu.

Przy czym jednym z ważniejszych kryteriów powinna byc cena. Zadzoniłam wczoraj
      do trzech osób zajmujących się

filmowaniem. Ich ceny się kształtowały między 25-30 zł. Więc można znaleść
      tańszego.

2. Czy w waszych przedszkolach są robione akcje typu "rodzice nagrywają sami".
      Mogłoby to wyglądać tak, że wybiera

się troje, czworo osób do nagrania imprezy. W dzisiejszych czasach nie ma
      raczej problemu z kamerami. Potem nalezy

znaleść osobę, która zmontuje film. W tym przypadku mogłabym zrobić to sama, bo
      sie tym zajmuję na codzień. Wtedy

każdy z rodziców ma płytę z imprezy za cenę kosztu płyty i opakowania około 5-6
      zł. Taniej ?.

Wybrałam się dzisiaj do pani dyretor aby porozmawiać na ten temat, ale niestety
      dziś pani dyrektor była zjęta.

Porozmawiam jutro.
      Czy w waszych przedszkolach jest to jakoś zorganizowane. Może macie inne
      pomysły. Pozdrawiam serdecznie wszystkich

rodziców przedszkolaków.
    • koszatka Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.12.06, 10:01
      Witam serdecznie! Mam pytanie: w moim rejonie (Pruszków) jest dosyć duże
      obłożenie przedszkoli. Ostatnio usłyszałam jednak, że dzieci pracowników oświaty
      maja pierwszeństwo przyjęć. Mój mąż jest wykładowcą akademickim (UW) - czy
      oznacza to dla nas większą szansę na dostanie się do wybranej placówki? Z góry
      dziękuję za odpowiedź. Koszatka
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.01.07, 21:48
        O to musi Pani zapytać w swoim rejonie bo nie we wszystkich dzielnicach -
        gminach ustala się takie dodatkowe kryterium, a nawet jeśli jest ono ustalone to
        po rodzicach samotnie wychowujących, rodzicach niepełnosprawnych ...
    • kgolebiowska Wolne miejsca w przedszkolach w Warszwie 29.12.06, 13:52
      Witam mam pytanie skad mozna się dowiedziec o wolnych miejscach w przedszkolach
      w Warszawie, chodzi mi o miejsce od lutego 2007 gdzies w centrum warszawy bo
      tam wlasnie mieszkam. Wiem ze jest taka strona na ktorej sa informacje o
      wolnych miejscach, kiedys ja widziałam, ale teraz nie moge jej znalesc. Bardzo
      prosze o jakas pomoc w miatre mozliwosci. ps: chodzi mi o przedszkola publiczne
      • alabama8 Re: Wolne miejsca w przedszkolach w Warszwie 02.01.07, 08:33
        Wolne miejsca w przedszkolach Warszawskich:
        www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=654
      • przedszkole2 Re: Wolne miejsca w przedszkolach w Warszwie 03.01.07, 21:49
        Widze, że już ktos podsunął Pani link na tę stronę. Prosze jednak zwrócić uwagę,
        że nie są tam najnowsze dane, mimo że my składamy je co miesiąc. Najleszą formą
        jest odwiedzenie osobiste okolicznych przeszkoli.
    • crazycocos Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.01.07, 21:16
      Ja chciałam się dowiedzieć czy dziecko 34 m-czne może zostać przyjęte do
      przedszkola (zalatwia sie do ubikacji)?? Do kiedy są zapisy?? Czy jest
      jakaś "rejonizacja" czy mogę wybrać dowolne przedszkole w mieście??
      • alabama8 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.01.07, 08:34
        Wolne miejsca w Przedszkolach Warszawskich:
        www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=654
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.01.07, 21:53
        To wszystko zalezy gdzie Pani mieszka i jak obłożone są tam przedszkola. Dziecko
        ma już rocznikiem 3 lata więc ma szanse na dostanie się jednak jeśli to do
        najmłodszej grupy, czyli do grupy o rok starszej od siebie, czyli czeka je
        najprawdopodobniej pozostanie w najmłoszej grupie od września. Oczywiście mówię
        o przyjęciu teraz. Jeśli chodzi o rejonizaję to przyjmowane są dzieci z
        najbliższej okolicy w pierwszej kolejności , a potem dalej. Zapisy na przyszły
        rok szkolny w stolicy zaczynają sie mniejwięcej od połowy lutego i trwają do
        końca marca, chociaż zastrzegam sobie, że co roku data ta jest inna bo ustala ją
        miasto. W innych miestech nie wiem , trzeba się dowiadywać.
    • ekii Pytanie do Pani Dyrektor - stoliki i krzesła 03.01.07, 14:16
      W grupie mojej córki ( zerówka ) w czasie prowadzonych zajęć dzieci zawsze
      siedza przy jednym stoliku w 6 osób. Po dłuzszej stronie stołu siedza po dwie
      osoby i po krótszej po jednej . Stoliki i krzesełka nie są za niskie do wzrostu
      jak na moje oko , natomiast mam zastrzezenia co do zageszczenia osob przy
      takiej małej powierzchni. Moja córka wciaz się skarzy , ze jest kopana przez
      kolezanki pod stolikiem . Córka przychodzi do domu wciąz z sińcami na nózkach,
      które pewnie są wynikiem uderzania się o metalowe nogi krzesełka przy takim
      zageszczeniu i braku przestrzeni. Przy krótszym boku stołu sadzane są dzieci
      niższe bo wysokosc do blatu stołu jest obniżona z uwagi na metalowa rurkę
      spinająca nogi stolika.
      Proszę mi powiedziec czy takie zageszczenie jest zgodne z normami, skoro
      nawet samych krzeseł ( bez siedzących na nich dzieci ) nie można wszystkich
      wsunac pod blat stołu ? Jak na moje oko to przy takim stoliku dzieci winne
      siedzieć max w 4 osoby. Czy mogła by Pani podac ile wg norm winno posiadac
      miejsca i przestrzeni dziecko siedzące przy stoliku ? Badz proszę o podanie
      regulacji przepisów odnośnie sprzętu. Moja córka jest wysoka dziewczynka a przy
      stoliku sidzi jeszcze wyzsza dziewczynka.
      • przedszkole2 Re: Pytanie do Pani Dyrektor - stoliki i krzesła 03.01.07, 21:59
        Jeśłi chodzi o ilość dzieci siedzących przy stoliku to nie spotkałam się z taką
        regulacją, poza określeniem producenta na ile osób jest on przeznaczony.
        Zazwyczaj są to jednak prostokątne, 6 osobowe stoliki. Jeśli chodzi o wysokość
        krzeseł i stolików to jest to regulowane. Najczęsciej stosuje się stoliki i
        krzeselak nr 1 i 2 w przedszkolu, nr 3 czasami dla bardzo wysokich dzieci - jest
        ich zazwyczaj kilkoro albo wogóle w zerówce. Stoliki powinny być opisane
        numerkiem bądż oznaczone odpowiednim kolorem, który oznacza numer, a dzieci
        zmierzone. Każde dziecko powinno mieć stałe miejsce do wzrostu i przyjnmnije raz
        na pół roku powinno sie to aktualizować. Niestey nie znam na pamieć tych
        wymiarów. Propnuje zadzwonić do sanepisu do kogos od przedszkoli i dostanie Pani
        te wymiary, bo to właśnie sanepid nas pod tym wzgledem kontroluje.
    • efka3310 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.01.07, 21:03
      Witam,próbowałam zanleźć przepis o przyjmowaniu 2,5 latków do przedszkola ale
      na tronie MENIS nie ma nawet wyszukiwarki. Moje losy tak sie potoczyły, że w
      lutym rodzę kolejne dziecko a moje pierwsze chciałabym wysłać do przedszkola od
      września w wieku 2,8lat.Jak mam udokumentować samotne wychowanie dzieci, które
      zostały poczęte w konkubinacie?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.01.07, 22:05
        To czy Pani dziecko zostanie teraz przyjęte zależy przede wszystki od wolnych
        miejsc. O 2,5 latkach znajdzie Pani w Ustawie o Systemie oświaty, jest na
        storach ministerstwa. CO do pocęcia się dzieci w konkubinacie to nie zawsze
        oznacza to samotność, bo jak już pisałam czasami kobiety nie mogą dostać rozwodu
        i sa teoretycznie w związku, a czasami w konkubinacie żyją jak w małżeństwie,
        ale to już sprawa sumienia. To, że jest pani samotna ma Pani w dokumentach, bo
        jest pani panną. Prosze pamiętać też, że jesli w przedszkolu nie ma wolnych
        miejsc to przywileje nic tu nie pomogą. A co do 2,5 latków to przepis mówi o
        szczególnych sytuacjach w przyjmowaniu ich do przedszkola.
        • polanka99 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.01.07, 11:56
          Witam
          Bardzo proszę o odpowiedź czy to może być przeszkoda. Chcę zapisać dziecko do
          przedszkola (od września). Teraz mieszkam z teściami i oni opiekują się
          dzieckiem, ale w maju, czerwcu planujemy przeprowadzę do własnego M. Czy to że
          teraz mieszkam jeszcze z teściami może być przeszkodą w przyjęciu mojego
          dziecka. Czy mam napisać o przyszłej przeprawadzce w karcie zgłoszeń.
          I jeszcze jedno pytanie. Czy jakaś komisja chodzi po domach? Bo takie głosy
          słyszałam, a jeśli tak to proszę powiedzieć po co?
          pozdrawiam
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.01.07, 21:44
            Jeśli chodzi o wpis miejsca zamieszkania to zalezy czy posyła Pani bliżej
            teściów, czy nowego mieszkania. Jeśli nowego mieszkania , a jeszcze nie ma Pani
            tam meldunku to warto mieć przy składaniu karty jakiś dokument potwierdzający,
            że będzie tam pani mieszkać od maja, np. umowę wstępną zakupu czy coś takiego.
            Jeśli chodzi o chodzeniu po domach to powiem, że pierwsze słyszę.
            • marianna777 Czy grupa cztero-pięciolatków musi leżakować 09.01.07, 21:40
              Prosze o informację czy leżakowanie jest niezbędnę w grupie łączonej oraz w
              jakim wymiarze, czy dziecko mozna zwolnić z leżakowania, jak to zrobic?
              • ewma Czy dzieci muszą oglądać bajki w przedszkolu? 13.01.07, 19:22
                Witam.Moja 4 letnia córka chodzi do państwowego przedszkola na 4 godziny
                dziennie i ostatnio zauważyłam że prawie każdego dnia gdy przychodzę odebrać
                córke dzieci siedzą przed telewizorem i oglądają bajki.
                Uważam że telewizji dzieci i tak dużo oglądają w domu więc nie rozumiem
                dlaczego jeszcze przedszkole uczy tego nawyku .
                Czy te panie nie mogą tym dzieciom zapewnić innych rozrywek przez te 4 godziny?
                • putka2 Re: dlaczego przyjmują chore dzieci? 13.01.07, 21:11
                  Proszę mi powiedzieć co robić. Do naszego przedszkola ( państwowe) rodzice,
                  dziadkowie przyprowadzają notorycznie chore dzieci. Moja córka kolejny raz
                  siedzi w domu na lekach. Codziennnie jak przyprowadzamy i odbieramy dziecko
                  słychać że mają katar i przeraźliwie kaszlą, a do tego dziecko mówi że często
                  wymiotują. Nie wiem czy panie tego nie słyszą i nie widzą?
                  A widać, że chore dzieci mają z kim zostać ponieważ dużo dzieci przyprowadzaja
                  dziadkowie. Co robić ? pozdrawiam załamana matka
                  • przedszkole2 Re: dlaczego przyjmują chore dzieci? 22.01.07, 18:12
                    Zadam pytanie przewrotnie : dlaczego przyprowadzają dzieci chore? Nie jestemśmy
                    lekarzami i nie możemy powiedzieć jednoznacznie rodzicowi proszę zabrać dziecko
                    bo jest chore, często słyszymy odpowiedź , ze to alergia, suche powietrze, itd.
                    Czasami stawiamy się i prosimy o zaswiadczenie od lekarza, że dziecko jest
                    zdrowe. Dopiero gorączka jest powodem ewidentnym do nie przyjęcia dziecka. TO
                    raczej rodzice powinni załatwić między sobą na jakimś zabraniu bo my jesteśmy
                    bezsilni.
                • przedszkole2 Re: Czy dzieci muszą oglądać bajki w przedszkolu? 22.01.07, 18:09
                  Dzieci nie powinny oglądac TV w przedszkolu, chyba, że okazjonalnie lub jest to
                  film edukacyny wykorzystywany w zajęciu. Chyba można porozmawiac o tym z
                  nauczycielką albo z dyrektorem.
              • przedszkole2 Re: Czy grupa cztero-pięciolatków musi leżakować 22.01.07, 18:07
                Nie, nie musza leżakować i niegdzie nie ma przepisów na ten temat. Jednak
                napewno jest im potrzebna jakaś forma odpoczynku w ciągu dnia, wyciszenia,
                poleżenia , a dla niektórych snu - jak to jest zorganizowane zależy od koncepcji
                dyrektora, rodziców , itd.
    • iwonat13 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.01.07, 13:05
      Dzień Dobry

Jestem mamą 3-letniego chłopczyka (ur.13 stycznia). Chciałabym od września
      zapisac Mateuszka do przedszkola. Niestety w mojej miejscowości nie ma
      przedszkola tylko jest zerówka. Mogłabym zapisac syna do przedszkola w innej
      miejscowości ale musiałby dojeżdżać pociągiem (około 8 min. ale i tak za dużo
      dla mojej teściowej).
      W naszej zerówce od roku stworzono grupę dla 5-latków. I oczywiście teściowa
      uważa że powinnam go zapisac na jesieni właśnie do tej grupy. Dodam, że
      wszystkie dzieci przebywaja w jednej sali(było tak duzo chetnych, że stworzone
      dwie grupy: ranną i popołudniową).
      Marwi mnie to, czy Mateusz nie mając jeszce 4 lat umiałby sie dogadac z dziećmi
      w wieku 5-6 lat. Czy zapisanie go do zerówki nie byłoby błędem.
      Wiem ,że dzieci które chodza do przedszkola szybciej się rozwijają ale jak to
      sie mówi "nic na siłę". W tej chwili mam przeciwko sobie cała rodzine ale ja
      tez mam wątpliwości czy powinnam sie upiera c przy swoim.
      Wolałabym, żeby Mateusz przeszedł przez normale przedszkole gdzie program
      bedzie dostosowany do jego wieku a nie tak na przyczepke po znajomości jako
      piąte koło.
      Proszę o Pani opinie w tej sprawie.

Pozdrawiam,

Iwona T.
      • iwonat13 Przedszkole czy od razu zerwóka!!! Proszę o pomoc 15.01.07, 13:49
        > Dzień Dobry

Jestem mamą 3-letniego chłopczyka (ur.13 stycznia). Chciałabym od września
        zapisac Mateuszka do przedszkola. Niestety w mojej miejscowości nie ma
        przedszkola tylko jest zerówka. Mogłabym zapisac syna do przedszkola w innej
        miejscowości ale musiałby dojeżdżać pociągiem (około 8 min. ale i tak za dużo
        dla mojej teściowej).
        W naszej zerówce od roku stworzono grupę dla 5-latków. I oczywiście teściowa
        uważa że powinnam go zapisac na jesieni właśnie do tej grupy. Dodam, że
        wszystkie dzieci przebywaja w jednej sali(było tak duzo chetnych, że
        stworzone
        > dwie grupy: ranną i popołudniową).
        > Marwi mnie to, czy Mateusz nie mając jeszce 4 lat umiałby sie dogadac z
        dziećmi
        >
        > w wieku 5-6 lat. Czy zapisanie go do zerówki nie byłoby błędem.
        > Wiem ,że dzieci które chodza do przedszkola szybciej się rozwijają ale jak to
        > sie mówi "nic na siłę". W tej chwili mam przeciwko sobie cała rodzine ale ja
        > tez mam wątpliwości czy powinnam sie upiera c przy swoim.
        > Wolałabym, żeby Mateusz przeszedł przez normale przedszkole gdzie program
        > bedzie dostosowany do jego wieku a nie tak na przyczepke po znajomości jako
        > piąte koło.
        > Proszę o Pani opinie w tej sprawie.
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > Iwona
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 22.01.07, 18:15
        Faktycznie jako jedyne młodsze dziecko w grupie może czuć się źle i nie we
        wszystkim dawac sobie radę tak jak pozostałe dzieci. Może warto dowiedzieć się
        cyzy będzie tam jeszcze jakieś młodsze dziecko alebo poczekac jeszcze do stycznia.
    • pysiaaa1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.01.07, 14:43
      gdzie sprawdzic ktore przedszkola maja dyzur w wakacje ?
      przedszkole do ktorego syn chodzi jeszcze niema na ten temat informacji a ja
      potrzebuje ją jak najszybciej
      pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 22.01.07, 18:17
        Jeśłi chodzi o Wwę to nie ma możliwości sprawdzenia wczesniej bo to ustalają
        dzielnice i nas - dyrektorów powiadamiają gdzieś około lutego. Proponuje
        zadzwonić do wydziału oświaty w dzielnicy tym telefonem może Pani ich zmotywować.
        • a-machalska Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 24.01.07, 21:33
          witam, planuję posłać we wrześniu trzyletniego syna do małego przedszkola
          publicznego, w którym są tylko dwie grupy. Grupa starsza sześciolatków, i grupa
          łączona dla 3,4 i 5 latków. Zastanawiam się czy to zgrupowanie się sprawdza.
          Zapewne ma zarówno plusy jak i minusy. Obawiam się troszkę, jak będzie czuć się
          synek ze starszymi dziećmi i czy sobie po prostu poradzi. Pani dyrektor
          odradziła mi również przyprowadzenie synka przed wakacjami , żeby zapoznał się
          jak funkcjonuje przedszkole, bo dzieci już są zżyte a we wrześniu przyjdzie
          kilka nowych dzieci, więc będzie się czuł raźniej. Zaproponowała, żeby przyjść
          pobawiż się wcześniej do ogrodu, ale chcielibyśmy zobaczyć też wnętrza
          przedszkola.
          Jeszcze pytanie troszkę nie na temat: od lipca nie nosimy w dzień pampersa. i z
          kupą nie ma problemu (w ciągu 7 miesięcy pojawiła się tylko raz w majtkach),
          zawsze zdąża na nocnik. z sikaniem było tak że co 2 godziny wysikiwaliśmy go,
          zawsze sika na zawołanie najwyżej mówi że nie ma, ale ponieważ nie musiał o tym
          pamiętać więc postanowiłam że koniec z przypominaniem. i na początku było ok
          nawet próbował sam się rozbierać, sikać i ubierać, zawsze wołał siku z tym że
          czasem majtki były suche a czasem mokre. a ostatnio coraz częściej zdaża mu się
          mieć mokre majtki, nawet zapomina zawołać. wydaje mi się, żę jest coraz gorzej.
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.01.07, 22:08
            Jeśli jest to grupa mieszana i przedszkole ma taką od dawna to napewno pobyt w
            niej nie będzie ze szkodą dla Pani dziecka. Grupy takie mają wiele plusów. Nie
            rozumiem jednak czemu p. dyrektor nie pozwala na wcześniejszą adaptację dziecka
            i odwiedziny przedszkola. Warto żeby dziecko znało chociaż pomieszczenia, w
            których będzie spędzalo czas od września. Co do pieluchy to trudno mi
            powiedzieć. Proszę zastanowić się czy nie dziele się cos w otoczeniu dziecka,
            cos stresującego co powoduje powrót do siusiania, może dziecko uznalo, że jest
            to sposób na zwrocenie na siebie uwagi? Nie wiem. Jest jeszcze dużo czasu do
            września imyśle, że porodzicie sobie Państwo z problemem. Warto motywować,
            nagradzać i zachęcać, a jednocześnie zastanowić się co może być powodem takiego
            zachowania. Pozdrawiam
            • marki0 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.07, 23:09
              napisałam do Pani/Pana meila.
    • tina181 Macierzynski na 2. dziecko 19.01.07, 11:22
      Urodze w marcu drugie dziecko i bede na mancierzynskim. Lepiej zlozyc wniosek,
      zanim urodze (wtedy nie ma rodzenstwa, ale mama pracuje), czy potem? Ktory
      wariant zwieksza szanse przyjecia?
      • katstud Re: Macierzynski na 2. dziecko 19.01.07, 13:33
        jestem w podobnej sytuacji, termin mam na 4 marca, a starsza ma isc we wrzesniu
        do przedszkola. Ja z kolei wracam chyba pazdziernik/listopad do pracy. Myślę, że
        lepiej złożyć podanie przed urodzeniem, tylko niestety dopiero od połowy lutego
        zaczynaja sie zapisy (przynajmniej w Warszawie). Podejrzewam, że gdyby w
        przedszkolu wiedziano o moim macierzyńskim, nie miałabym szans na
        przedszkole....ale moze sie mylę??? Bo przeciez wracam do pracy, a z drugą Córą
        zostaje niania.
        Czekam na odpowiedz, pozdrawiam, Kasia
      • przedszkole2 Re: Macierzynski na 2. dziecko 22.01.07, 18:21
        Macierzyński to rodzaj urlopu w trakcie zatrudnienia na opiekę nad noworodkiem,
        a nie sposób stały na życie. Trwa on 18 - 20 tygodni, a potam wiele kobiet wraca
        do pracy, nie widze potrzeby opowiadania się w karcie na ten temat, trzeba
        wpisać faktyczne miejsce pracy i to wszystko, bo to będzie zgodne z prawdą.
    • misia_mama_ptysia opłata stała 24.01.07, 10:49
      Mam pyt. o opłatę stałą. Czy nieobecność dziecka za cały styczeń, zgłoszona w
      przedszkolu w m-cu grudniu /przed świętami lub zaraz po - juz nie pamiętam w
      tej chwili/ upoważnia przedszkole do pobrania opłaty stałej , gdzie zgodnie
      przepisami opłata pobierana jest dopiero po przekroczeniu 5
      godzinnego /dziennego/ pobytu dziecka w przedszkolu.
      Próbowałam znaleźć uchwałę Rady Miasta St. W-wy w tej sprawie, ale to nie jest
      takie proste nawet z wyszukiwarką do aktów prawnych na stronie urzędu.
      Może Pani Dyrektor przyblizyc te sprawę.
      Dziękuję
      misiasmile)
      • przedszkole2 Re: opłata stała 25.01.07, 21:21
        Niestety całomiesięczna nieobecnośc dziecka w przedszkolu nie jest podstawą do
        zwolnienia z oplaty stałej, tylko kryterium dochodowe takowym jest.
        • misia_mama_ptysia Re: opłata stała 29.01.07, 13:18
          A co w przypadku całomiesięcznej nieobecności dziecka w przedszkolu a
          płatnościami za zajęcia dodatkowe -rytmika, język, taniec, itd?

I jeszcze o opłacie stałej:
          Zasada jest ,że opłatę stałą pobiera sie w przypadku pobytu dziecka ponad 5
          godzin w przedszkolu w ciągu dnia. W ustawie / o systemie oświaty/ mówi się o
          realizacji programu podstawowego w przedszkolach /zajęcia bezpłatne/.
          To na jakiej podstawie pobiera się opłatę/ ustawa jest aktem wyższego rzędu w
          sosunku do uchwały rady miasta/, skoro uiszcza się ja w przypadku pobytu
          dziecka PONAD 5 godzin/ 1 dzień. Dopiero przekroczenie tego czasu skutkuje
          obowiązkiem uiszczenia opłaty. Opłata jest miesięczna, W miesiącu dziecko było
          0/ godzin dziennie, tak więc nie ma podstaw do pobrania opłaty.
          Czy jednak źle myślę czy żle interpretowane są przepisy uchwały?
          • przedszkole2 Re: opłata stała 05.02.07, 13:02
            Ma Pani razcje, ze dzieci zapisane na 5 godzin nie płaca opłaty stałej ale Pani
            dziecko zapisane jest na caly pobyt i to, że go nie było cały miesiąc niczego tu
            nie zmienia. Zreszta placi Pani w danym miesiącu, około zapewne 10 tego za
            przedszkole i wtedy zazwyczaj nie wiadomo czy dziecko będzie chodzi w danym
            miesiącu czy nie. Jeśli rodzic z gory wie, ze dziecka nie będzie cały miesiąc ja
            proponuje przepisanie dziecka na ten miesiąc na 5 godzin i sprawa jest zalatwiona.
            • kajka68 dzis w teleekspresie -słuchał ktoś? 16.02.07, 17:36
              niestety nasza pani dyrektor powiedziała,że nie ma takiej możliwości ,że
              przepisze dziecko na 5 godzin bo 5 godzin chodzą tylko 6-cio latkisad a mogę
              jedynie wypisać dziecko z końcem miesiąca,że by na następny nie
              płacić...he ...tylko ja nie wiem czy moje dziecko akurat w tym miesiącu nie
              zachoruje i mam znów miesiac w plecy niewazne że za niego nie zapłace ale w tym
              momencie mogłoby właśnie wreszcie chodzić do przedszkola...a propos słyszałam
              dzis w teleekspresie jakiś watek ,że jak się ma zaświadczenie od lekarza to
              przedszkole za ten okres płaci...czy zwraca pieniadze nie usłyszałam do końca -
              może ktos słyszał o czym mowa????
    • varis369 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 24.01.07, 21:20
      Witam,
      Mam pytanie odnośnie używania przez 5-latków komputera w przedszkolu do gier.
      Jakie wartości edukacyjne niesie ze sobą ta forma rozrywki?
      Czy to właściwe żeby dzieci w tym wieku, bez opieki rodziców (bo Panie nie
      ingerują w rodzaje gier, w które dzieci PRZYNOSZĄ do przedszkola) spędzały czas
      trudny do określenia dla nas rodziców przy monitorze.Dzieciaki są przy
      ekranie "skotłowane" w jedną wielką kulę i trudno je oderwać.Niejednokrotnie
      wychodzą z płaczem, bo właśnie miała być ich kolej?
      Bardzo serdecznie proszę o Pani opinię na ten temat!
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.01.07, 22:03
        Oczywiście , jak we wszystkim najlepszy jest zloty środek. Może trudno to sobie
        niektórym z nas wyobrazić ale są dzieci, które nie mają komputera, a zabawa
        komputerem w przedszkolu to jedyna okazja. Jednak oczywiście wszystko musi być
        pod kontrolą i warto o tym porozmawiać z nauczycielkami. Warto kontrolować jakie
        to gry i ile dzieci mają grać. Może ustalic jeden dzień w tygodniu i jako
        nagrodę. Komputer w przedszkolu to dobra rzecz, jest teraz wiele programów
        logopedycznych, pedagogicznych, edukacyjnych, które można wykorzystać w pracy z
        dziećmi. Tak więc - warto porozmawiać z nauczycielkami i może uda się znaleźć
        złoty środek.
        • lenap1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.07, 22:38
          Witam,
          Od wrzesnia chce poslac moja coreczke do przedszkola.Niestety mam problem
          dotyczacy godzin otwarcia przedszkola.
          Z tego co sie zorientowalam przedszkola czynne sa od 7.Bardzo zalezy mi na
          wczesniejszym przyprowadzaniu corki,bo w przeciwnym wypadku nie zdaze do
          pracy.Czy taka decyzja jest w gestii dyrekcji placowki czy jest to przepis
          niezmienny
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.01.07, 13:28
            Organizacje na nowy rok szkolny opracowuje sie na podstawie wniosków rodziców,
            tam jest punkt dotyczący godziny przyprowadzania i odbioru. W dzielnicy, w
            ktorej ja pracuje wiele przedszkoli czynnych jest od 6. 30 i ustala to dyrektor
            na podstawie potrzeb rodziców. Proszę zadzwonić do wydziału oświaty w dzielnicy
            i zapytać , które przedszkola czynne są wczesniej.
            • lenap1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.01.07, 18:33
              Dziękuję Pani za odpowiedź.Kasia
            • a-machalska Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.01.07, 20:44
              dziękujęza odpowiedź na poprzednie pytanie. Jeśli można jeszcze raz uzyskać
              radę to chętnie dowiedziałabym się jak najlepiej ukierunkowywać rozwój synka,
              aby w przedszkolu miał dobry start. Chodzi mi o podanie kilku kilkunastu zajęć,
              które dobrze stymulują rozwój malucha. syn ma obecnie 2lata 4 m-ce. Czytamy
              dużo książek, lubi wycinać, słuchać bajek z kaset i malować. z farbami ma
              zabawę nawet do 2 godzin bez przerwy-bardzo to lubi. ciastoliną zajmuje się
              tylko przez chwilkę. co jeszcze można robić w długie zimowe wieczory? proszę o
              propozycje, może też inni rodzice wymyślili ciekawe zajęcia dla swoich pociech.
              z g.óry dziękuję
              • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.02.07, 12:59
                To naprawdę wystarczy, dziecko ma być dzieckiem, a dzieciństwo dzieciństwem.
                Pozdrawiam
    • mikaa10 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.02.07, 15:05
      witam serdecznie, mam taki problem poniewaz mój synke skończył w styczniu 3
      latka. Od wrzesnia chce aby chodził juz do przedszola na cały dzien. Wiem ze
      zapisy sa juz w lutym. Problem polega na tym, ze "aby dziecko dostało sie
      podobno do przedszola Panstwowego oboje rodzice musz pracowac"na etacie.
      A u nas wyglada to tak:
      moj maz pracuje na caly etat.
      Ja do maja mam urlop wychowawczy. Od maja wiem juz ze bede miala od razu
      rozwiaznie umowy, z przyczyn niezaleznych odemnie.
      Czyli bede bez pracy.
      I teraz chciałabym założyć dzialalosc,i prowadzic swoja firme .
      lub poszukac od wrzesnia pracy na etat.
      I teraz nie wiem co zrobic, poniewaz aby dziecko dostało sie do przedszola na
      rok akademicki 2007 musze juj teraz pokazac dokumenty o zatrudnieniu.
      Prosze o rade.pozdrawiam.Ania
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.02.07, 13:03
        Wpisuje Pani to co jest faktem na dzień wypełniania karty, a nie na 1 września.
        Prosze wpisać miejsce pracy.
        • mikaa10 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.07, 21:42
          Dziekuje za informacje, ale czy wpisac na podaniu "ze do maja jestem na uropie
          wychowawczym? czy tylko miejsce pracy podac i godziny? bez wpisywania ze do
          maja trwa urolp wychowawczy?
          • mstabin pytanie dot przedszkola niepublicznego 20.02.07, 22:54
            bede wdzieczna za informacje czy jest jakas kontrola(merytoryznczna) nad
            przedszkolami niepublicznymi?
            dziekuje i pozdrawiam
            • iwa2004 Cz można skladać kartę zgłoszeniową ? 21.02.07, 07:51
              Witam serdecznie!
              Bardzo przepraszam jeśli moje pytanie juz się powtórzyło.
              Chciałabym się doiedziec czy można złożyć karte zgłoszenia dziecka na rok
              2007/2008 do kilku przedszkoli. Chodzi mi konkretnie o miasto Pruszków. Czy to
              jedna komisja na całe miasto będzie rozpatrywała podania do wszystkich
              przedszkoli? Czy jesli moje podanie bedzie złożone do 2 przedszkoli to zostanie
              wtedy odrzucone?
              Bardzo dziękuję za informacje?
              • przedszkole2 Re: Cz można skladać kartę zgłoszeniową ? 22.02.07, 15:06
                O to proszę zapytać w Pruszkowie. Wygląda to różnie w róznych miastach.
    • wieram2 pytanie 04.02.07, 00:07
      Czy jest jakaś ustawa, która reguluje jakie dzieci, tzn. z jakich miejscowości
      mogą być przyjmowane do przedszkola? Chce zapisać moją córkę do przedszkola
      integracyjnego we Wrocławiu. Ze względu na jej niepełnosprawność musieliśmy
      wynająć mieszkanie we Wrocławiu, żeby miała codziennie rehabilitację. W naszej
      miejscowości nie ma ośrodków rehabilitacyjnych ani przedszkola integracyjnego.
      Pani w przedszkolu powiedziała nam że nie może zapisać dziecka do przedszkola
      bo nie ma ono meldunku w tym mieście. Jest to dla mnie bardzo nierozumieałe.
      Pani jednak nie potrafiła podać mi konkrtetnej ustawy która to reguluje. Jeśli
      mogę prosić o odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
      • ada16 i podobne pytanie... 05.02.07, 14:20
        Aby dziecko dostało sie do przedszkola zamierzam przemeldować się do
        miejscowości w której znajduje się wybrane przedszkole.
        1. Czy wystarczy zameldowanie czasowe?
        2.Czy orzeczenie o niepełnosprawności wydane w dotychczasowym miejscu
        zameldowania będzie wazne?
        • przedszkole2 Re: i podobne pytanie... 05.02.07, 22:13
          Powinno wystarczyć zameldowanie czasowe, a co do orzeczenia do kształcenia
          specjalnego ( bo takie jest wymagane do integracji ze wskazaniem do przedszkola
          integracyjnego ) to powinno być one wydane przez rejonową, zgodną z miejscem
          zameldowania - poradnie psychologiczno - pedagogiczną i jest wazne w całej
          Polsce przez czas na jaki jest wydane.
      • przedszkole2 Re: pytanie 05.02.07, 22:10
        Przedszkola które kiedyś były państwowymi są obecnie prowadzone przez samorządy,
        czyli gminy i to one regulują te sprawy bo one utrzymują swoje placowki
        oświatowe, nie potrafie Pani odpowiedzieć jak to wygląda w Pani mieście.
    • hania.robus Mały alergik w przedszkolu? 07.02.07, 11:53
      Witam serdecznie, jeśli podobne pytanie już było to przepraszam, ale od dwóch
      dni czytam ten watek a pytanie mnie męczy, więc jeśli było to przepraszam.

Syn jest alergikiem, ma min.alergię pokarmową, w zwiazku z tym ma swoją dietę.
      Czy kazde przedszkole powinno byc przygotowane na taką ewentualność
      tj.dostosowanie diety do potrzeb dziecka, zalecień lekarza, czy muszę w kazdym
      odwiedzanym przedszkolu dowiadywać sie czy jest taka możliwość? Pozdrawiam.
      • przedszkole2 Re: Mały alergik w przedszkolu? 08.02.07, 19:44
        Wlasciwie to korzystania z przedszkola ma prawo kazde dziecko ale sprawa
        alergików jest ciągle nieuregulowana. Są przedszkola, które zgdzają sie na
        własny prowiant przynoszony przez mamę, są takie ktore poprostu nie daja tego na
        co dziecko jest uczulone ( czasami na obiad pozostają tylko ziemniaki sad ) i są
        takie ktore starają się dawac zamienniki dla tych dzieci. Problem to fakt, że
        jest wiele dzieci z roznymi dietami i trudno gotowac kilka diet na jeden obiad.
        Byłoby latwoej gdyby było więcej eteów w związku z przyjmowaniem takich dzieci a
        trzeba mieć chyba 20 dzieci żeby dostać pół etatu więcej do kuchni ale nie ma na
        to więcej pieniedzy więc i tak nie ma za co zatrudnić kogos takiego. No i kólko
        się zamyka. Proponuje pytać w przedszkolu i tam rozmawiać i negocjowac
        ewentulane warunki. Powiem na pocieszenie, że przedszkoli szanujących potrzeby
        żywieniowe alergików jest trochę i można je znaleźć. Może watro zapytać o to na
        forum innych rodziców podając rejon, który Pania interesuje.
    • sum_77 zasady przyjęć do przedszkola 07.02.07, 14:51
      Pani Dyrektor,
      Chemy posłać syna (luty 2004) we wrześniu do publicznego przedszkola. Obawiam się jednak, że możemy się nie dostać, bo w naszej warszawskiej dzielnicy jest dużo dzieci. Chciałam zatem podpisać teraz umowę z przedszkolem prywatnym, żeby już zaklepać sobie miejsce, a w marcu i tak złożyć kartę do przedszkola publicznego. Moje pytanie: czy komisja w przedszkolu publicznym dostanie skądś (może z gminy?) informację, że już jesteśmy zapisani do prywatnego przedszkola?
      • przedszkole2 Re: zasady przyjęć do przedszkola 08.02.07, 19:46
        Nie, nie dostaje.
        • mama_natalci Nabór do przedszkola-prosze o radę 09.02.07, 10:43
          Dzień Dobry,

Mam wielka prośbe o rade odnosnie skladania podan do przedszkola.
          Otóż mam dylemat czy skladac podanie do jednego przedszkola czy
          lepiej do kilku - mam wybrane 3 z dzielnicy Wola i 3 z
          Bemowa.Natomiast slyszalam, zeby raczej nie skladac do kilku podan
          bo komputer weryfikuje i moga odrzucic nasze podanie i nigdzie sie
          nie dostaniemy.
          A z drugiej strony boje sie ze jak nas nie przyjma do jednego
          przedszkola to co wtedy czy moga dziecko przydzielic do innego.

Myslalam aby zlozyc na przykład podanie do jednego przedszkola z
          Bemowa i Z woli - tylko nie wiem czy tak moze byc, czy komputer nas nie
          zweryfikuje i odrzuci nasze podanie.

Czy na podaniu mozna dopisac ewentualnie ktore przedszkole mogloby byc w razie
          gdybysmy sie nie dostali do tego do ktorego skladamy podanie?

Bardzo prosze o rade.

Mama Natalci
          • demika Re: Nabór do przedszkola-prosze o radę 09.02.07, 18:19
            Witam.Jesteśmy zameldowani(Bródno) gdzie indziej niż mieszkamy(Śródmieście).Czy
            w takim przypadku mamy szansę,na dostanie się syna do przedszkola w miejscu
            zamieszkania?
            Pozdrawiam i dziękuje
            • przedszkole2 Re: Nabór do przedszkola-prosze o radę 09.02.07, 19:10
              Będzie Pani rozpatrywana po przyjęciu dzieci z najbliższej okolicy, bo te mają
              pierwszeństwo czyli jeśli przedszkole ma dużo chętnych szanse są mierne jeśli
              chodzi o inna dzielnicę. W swojej dzielnicy szanse oczywiście pani ma zgodnie z
              zasadami naboru.
          • przedszkole2 Re: Nabór do przedszkola-prosze o radę 09.02.07, 19:08
            Nie sprawdza się kart między dzielnicami. Wiem, że były dzielnice, które
            odrzucały duble automatycznie. Wskazywanie na karcie innego ewentualnego
            przedszkola też niewiele daje, bo zazwyczaj rodzic składa do donrego i
            obleganego przedszkola i podaje również takie jako ewentualne do przekazania
            karty. Proszę przejść się najpierw do tych przedszkoli, porozmawiac z
            dyrektorkami jak wyglada sytuacja w okresie naboru bo może w którymś z nich nie
            ma aż takiego tłumu. Albo składac karty w ostatnim dniu, kiedy dyrektorki już
            zazwyczaj wiedzą jaka jest sytuacja.
            • mama_natalci Re: Nabór do przedszkola-prosze o radę 10.02.07, 19:49
              Dziekuje za informacje,
              Pozdrawiam.

przedszkole2 napisała:

> Nie sprawdza się kart między dzielnicami. Wiem, że były dzielnice, które
              > odrzucały duble automatycznie. Wskazywanie na karcie innego ewentualnego
              > przedszkola też niewiele daje, bo zazwyczaj rodzic składa do donrego i
              > obleganego przedszkola i podaje również takie jako ewentualne do przekazania
              > karty. Proszę przejść się najpierw do tych przedszkoli, porozmawiac z
              > dyrektorkami jak wyglada sytuacja w okresie naboru bo może w którymś z nich
              nie
              > ma aż takiego tłumu. Albo składac karty w ostatnim dniu, kiedy dyrektorki już
              > zazwyczaj wiedzą jaka jest sytuacja.
            • mama_natalci Re: Nabór do przedszkola-prosze o radę 10.02.07, 19:50
              Dziekuje za informacje.
              Pozdrawiam.
    • ada11152 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.02.07, 12:29
      otwieram Małe Przedszkole z programu EFS, jako pomoc przedszkolanki, będą
      rodzice, którzy będa miec wytyczone dyżury, co pani sądzi o tym, czy to jest
      dobry pomysł aby rodzice pełnili rolę pomocy dla nauczycielki, jeżeli nie to
      dlaczego?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.02.07, 12:23
        Pomysł może i dobry i oszczędny tylko jak to się ma do prawa pracy? jaką ponoszą
        odpowiedzialność Ci rodzice? czy bedą przebadani i dopuszczeni lekarsko do
        takiej pracy? no i jak będą zachowywać się ich dzieci i pozostałe? Dużo watpliwości.
    • malesa.m Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.02.07, 16:49
      Witam!
      Mam takie pytanie do p.Dyrektor:
      Czy moje bliźniaki mają szansę na dostanie się do przedszkola (w Grójcu
      woj.mazowieckie)w sytuacji gdy: zameldowani jesteśmy w Łodzi, tymczasowo
      mieszkamy w miejscowości ok 7km od Grójca. Pracuje tylko mąż. Planujemy
      przeprowadzkę do Grójca w ciągu 1,5 roku ale dzieci chciałam posłać już we
      wrześniu 2007 (w październiku 2007 kończą 4 lata). Dziękuję za każdą odpowiedź
      w zakresie możliwości. Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.02.07, 12:24
        Na pewno trzeba wpisać adres zmieszkania, a nie zameldowania jednak w przypadku
        dużej ilości chętnych szanse i tak są małe.
        • malesa.m Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.02.07, 13:47
          Diękuję za odpowiedź. Mam nadzieję że się udasmile. Pozdrawiam
        • malesa.m Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.02.07, 13:48
          Dziękuję za odpowiedź. Man nadzieję że się udasmile. Pozdrawiam
    • iwka7 zawieszenie czasowe 13.02.07, 22:41
      Witam! Czy istnieje coś takiego jak czasowe zawieszenie uczęszczania dziecka do
      przedszkola(np.na 2-3 miesiące z powodu poważnej choroby)? Czy pozostaje
      jedynie rozwiązanie umowy i podpisanie jej na nowo po przykładowych 2
      miesiącach. Jeśli jest mozliwe zawieszenie to czy ponosi się jakieś tego
      koszty?
      • przedszkole2 Re: zawieszenie czasowe 15.02.07, 12:25
        Proszę zapytać w danym przedszkolu bo ja nie znam formy zawieszenia dziecka w
        chodzeniu, nie znam takich przepisów, może to wewnętrzne przepisy danego
        przedszkola lub danej gminy. Niestety nic nie pomoge w tej kwestii.
        • capribb Re: przyjecie /zapisy 15.02.07, 23:52

Witam, planuje ubiegac sie o przyjecie do przedszkola mojego dziecka. Mąż
          pracuje, ja nie (wychowuje niemowlę). Licze sie z tym, ze moge miec problemy z
          przyjeciem mojego 3-latka. Czy lepiej podac krotki czas pobytu dziecka w
          przedszkolu czy tez dlugi np 8 godz? Zapewne potem mozna zmienic ilosc godzin
          pobytu w zaleznosci od reakcji dziecka.
          Czy istnieje koniecznosc poswiaczania zatrudnienia/zarobkow w zakladzie pracy
          na karcie zgloszeniowej?
    • eszulczewska Brak aktywności kadry przedszkolnej... 18.02.07, 00:16
      Witam,
      Mamy chyba problem w naszym przedszkolu - publicznym dodam.
      Jestem członkiem Rady Rodziców i w sumie po półrocznym okresie naszej
      intensywnej działalności stwierdzam, że gdyby rodzice nic nie płacili
      (składki na fundusz - 17 zł na miesiąc) a my jako Rada nie szukalibyśmy dla
      dzieci atrakcji, niewiele by się w przedszkolu działo.

To my organizowaliśmy festyn rodzinny, wycieczki, teatrzyki, balik, etc. Za
      wszystko płacimy z naszych składek.
      To my szukamy możliwości, dojść, sponsorów; chcemy uaktualnić stronę
      internetową przedszkola (ostatnia aktualizacja była w 2005r, a dyrekcja -
      popierajac ten pomysl - chce byśmy my opłacili unowocześnienie naszej www...)

Poza tym jest jeszcze coś, co nas rodziców strasznie denerwuje - owszem, jest
      sporo zajęć dodatkowych ALE W GODZINACH PRZEDPOŁUDNIOWYCH(zajęcia
      artystyczne, angielski, konie, rytmika - to wszystko płatne dodatkowo przez
      rodziców), ale poza nimi mamy wrażenie, że panie nie bardzo się starają
      wypełnić dzieciom czas. Dzieci głównie "bawią się" w sali, czasami coś pani
      wymyśli im do zabawy, zada jakiś temat do narysowania, przeczyta bajkę lub
      najczęściej puści ją z płyty... Z kilku godzin obecności nauczycielki czasami
      (po odjęciu czasu na zajęcia dodatkowe, jedzenie i zabawy dowolne dzieci)
      okazuje się, że pani nie zrobiła z dziećmi nic...

Chciałabym się dowiedzieć:
      - kto nadzoruje działalność pedagogiczną przedszkola? (czy jest realizowany
      program) Rozumiem, że dyrekcja sprawdza panie, ale czy rodzice również mogą
      mieć jakiś w to wgląd? Prowadzony jest przecież dziennik, ale w sumie można tam
      wpisać wszystko, nawet to co się nie działo...
      - czy wychowawczynie grup mają możliwość korzystania w czasie swojej pracy i
      w sali z prywatnych telefonów komórkowych? Czy są jakieś przepisy?
      - jak przekonać panie do regularnych zebrań grupowych z rodzicami?
      (próbowaliśmy, ale nic nie wyszło... Panie twierdzą, że często spotykają się z
      nami na uroczystościach okolicznościowych - ale wtedy są i dzieci i nie bardzo
      jest jak porozmawiać)
      - jak długo dyrektor może pełnić swą funkcję w 2 przedszkolach? (w jednym jako
      pełniący obowiązki)?

Pozdrawiam,
      Ewa

• przedszkole2 Re: Brak aktywności kadry przedszkolnej... 21.02.07, 11:20
        To, że w przedszkolu macie tak czynną radę rodzicow to tylko pozazdrościć, w
        większości placowek rada rodzicow to własciwie fikcja bo wszystko zwalają na
        dyrektora. Jeśli chodzi o finanse to tak naprawdę nie ma w budżetach przedszkola
        pieniędzy na żadne atrakcje, ktore funduje rada rodzicow - czyli rodzice.
        Jeśli chodzi o realizację programu to dyrektor do tej pory co roku powinien
        zdawać sprawozdanie z nadzoru pedagogicznego radzie rodziców bo to on nadzoruje
        nauczycieli, a nad placowką od tych spraw jest kuratorium. W sprawie zajęc
        dodatkowych to zgodnie ze statutem organizuje się je na wniosek rodzicow, czyli
        rodzice mają w tym zakresie dużo do powiedzenia, a nawet mogą doprowadzić do ch
        zlikwidowania w przedszkolu. Natomiast czas dopoludniowy zarezerwowany jest na
        realizacej programu, a nie zajęcia dodatkowe. Komorki to sprawa kultury i
        ustalen wewnętrznych. Przepisów na ten temat nie ma.
        Dyrektor stanowisko dostaje na 5 lat, a potem może mieć przedłuzone na kolejna 5
        lat np. po konkursie. P.O dyretkora jest na jakis czas, to rodzaj zastępstwa np.
        na czas choroby, do czasu wyłonienia nowego dyrektora czyli konkursu. Sprawa
        zebrań to moim zdaniem tylko postulaty rodzicow mogą do tego doprowadzić żeby
        było ich więcej ale trzeba to wszystko protokołować na zebraniach żeby byl slad.
    • ewcia_75 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.02.07, 14:49
      Mam pytanie do p.Dyretkor odnosnie rekrutacji 3 latka do przedszkola
      publicznego, czy wpisac do kart ze wcześniej dziecko chodziło jako 2 latek do
      prywatnego i bedzie to atut - przebyta adaptacja, jest towarzyski, umie sam
      jeść ubrac sie zy bedzie to źle postrzegane czyli jak chodziło to niech dalej
      chodzi. Jest jeszcze taki punkt inne informacje o czasie pracy....o co tu
      chodzi? Dodam że w mojej gminie jest tragicznie z miejscami
      • matizka Dzieci podwarszawskie 19.02.07, 21:38
        Czy dziecko z raszyna ma szansę być przyjęte w Warszawie? U nas jest mało
        miejsc w państwowych przedszkolach a dodatkowo rekrutacja jest dopiero w
        kwietniu i zastanawiam się czy mam po co składać podanie w Warszawie?

Pozdrawiam

M.
        • anianj Re: Dzieci podwarszawskie 21.02.07, 08:30
          Chciałabym dołączyć się do pytania ponieważ od dwóch tygodni mieszkamy w
          Łomianakch i bardzo obawiam się jak no to miejsce zamieszkanie spojrzy dyrekcja
          warszawskich przedszkoli gdzie nieodwołalnie chcemy oddać synka.
          Nie ukrywam, że trochę jestem tym tematem przerażona a w zasadzie tym, że w
          Warszawie nas nie przyjmą a to będzie spory problem bo jeżeli zmuszą nas do
          oddania synka w Łomiankach to będzie siedział tam nawet do 10 godzin dziennie
          ze względu na to, że rano będzie musiał być tam sporo wcześniej żebyśmy zdążyli
          dojechać do pracy a po południu będzie na nas długo czekał aż dojedziemy po
          niego, łącznie robi się z tego godzina wcześniej rano i godzina dłużej po
          południu, uważam, że to bez sensu, dlatego zdecydowaliśmy się na Warszawę.
          Wybraliśmy przedszkola, które mamy na trasie do pracy i obok samej pracy, mojej
          czy męża.
          Myślę, że moje argumenty są słuszne ale czy inni też je zrozumieją? Naprawdę
          nie wyobrażam sobie oddawania mojego dziecka do przedszkola o 6 rano i
          zabierania go dopiero po 17:00 skoro mogłabym go oddawać dopiero ok 8:00 i
          zabierać parę minut po 16:00.
          Powiem szczerze, że tak mnie ten temat stresuje, że już nawet zastanawiałam się
          czy na podaniu nie wpisać adresu zameldowania (zamiast amieszkania), który ja i
          moje dziecko nadal mamy na Warszawskim Żoliborzu, poza tym między innymi to
          właśnie na moim starym osiedlu będziemy ubiegać się o przyjęcie do przedszkola.

Bardzo proszę o jakąś radę co zrobić w sytuacji gdy jednak nas nie przyjmą, czy
          mogę się gdzieś odwoływać lub czy może od razu przy składaniu podania
          przedstawić swoje argumenty?

pozdrawiam,
          Ania
          • przedszkole2 Re: Dzieci podwarszawskie 22.02.07, 15:09
            Niestety ma Pani najmniejsze szanse na przyjęcie, czyli w ostatniej kolejności.
            Tylko tyle mogę powiedzieć mimo, że argumenty Pani są zasadne ale nie mam wpływu
            na przepisy. Proszę poszukać przedszkola z mniejszą ilościa dzieci albo już
            teraz poszukac przedszkola i zapisać dziecko od 1 marca ( w czasie roku miejsca
            się zwalaniają ) a wtedy jako dziecko chodzące ma Pani wieksze szanse. Nie musi
            byc to przedszkole pod pracą może być na trasie.
        • przedszkole2 Re: Dzieci podwarszawskie 22.02.07, 15:00
          Tak, ale tylko w ostatniej kolejności, czyli jak są wolne miejsca.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.07, 11:23
        To, że dziecko gdzies już chodzilo nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o inne
        onformacje to myślę , że chodzi tu o jakies niespotykane często zasady [racy,
        czyli np. rodzic za granicą, marynarz itp. Tak myślę.
    • ida771 pytanie! 20.02.07, 14:19
      przy rekrutacji do przedszkola bierze sie pod uwage czy rodzice pracuja. Ja
      jestem na urlopie wychowawczym na to dziecko. w kwietniu kiedy są zapisy, dalej
      na tym urlopie będę. chce zacząć pracę z chwilą pójścia dziecka do przedszkola.
      i co? czy w podaniu o przyjecie do przedszkola będę traktowana jako mama która
      pracuje, czy nie pracuje?
      • przedszkole2 Re: pytanie! 22.02.07, 15:01
        Prosze wpisać miejsce zatrudnienia i zaznaczyć, że we wrześniu kończy Pani
        wychowawczy i wraca do pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka