Dodaj do ulubionych

przedszkola prywatne

27.06.05, 08:33
Generalnie wydaje mi się, że przedskzola państwowe są lepsze (oczywiście są
wyjątki). Z konieczności jednak od września zapisałam Dziecko do przedszkola
prywatnego - na państwowe nie ma szans no chyba, żeby dowozć go na drugi
koniec Krakowa.
Jakie są wg was zalety przedszkoli prywatnych?
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: przedszkola prywatne 27.06.05, 22:51
      To zalezy od przedszkola. To, ktore znam, jest po prostu male i przytulne,
      domowe. A Panie naprawde kochaja dzieci. I moje dzieci wieczorem nie chca wychodzic.
      K.
    • fugitive Re: przedszkola prywatne 28.06.05, 07:16
      ja zapisałam swoje dziecko do przedszkola niepublicznego ( swoją drogą czy ktoś
      wie dlaczego niektóre przedszkola w swojej nazwie mają przedszkole niepubliczne
      a inne przedszkola prywatne?)i do przedszkola publicznego- dostała się,
      a od wrzesnia pójdzie, i juz na 100% jestem przekonana że poślę ją do
      niepublicznego, dlatego że podejście do dzieci jest inne, lepsze, panie
      wzbudziły moje większe zaufanie, w przedszkolu publ. miałam wrażenie że dzieci
      są traktowane zdecydowanie bardziej instrumentalnie, i w n-p mają koncepcję
      tego co z dziećmi robić, ogólnie zdecydowanie lepsze wrażenie- też kraków, a
      przedszkole n-p to waldorfskie, po za tym warunki lokalowe - b dobre, posiłki w
      takim systemiae jak publiczne- dlatego wybrałam te
      • fugitive Re: przedszkola prywatne 28.06.05, 07:18
        aha i moje dziecko od 22 miesiąca życia nie śpi w dzień, w n-p na moje pytanie
        czy będzie musiała spać odpowiedż brzmiała nie, a w publ, tak,a ja jestem
        przeciwniczką zmuszania dzieci do czynności fizjologicznych takich jak sen i
        jedzenie
        • mira31 Re: przedszkola prywatne 28.06.05, 09:39
          jestem jak najbardziej za. moje przedszkole jest kameralne - 20 dzieci (będzie
          od września i to jest max. ilość), obecnie jest 16 dzieciaczków. indywidualne
          podejście do mdziecka. posłałam do prywatnego przedszkola córkę jak miała
          trochę ponad 2 lata z pampersem i nigdy nie odebrałam jej przemoczonej, bądź
          przebranej ( co świadczyło by o tym, że się przesikała). spanie nieobowiązkowe,
          ale moje dziecko jako jedyne w przedszkolu spało, po obiedzie Ciocia zamykała
          jedną salę, rozkładała leżczek i usypiała Małą. po roku przedszkolnym córka
          sama powiedziała, że nie chce już spać - miała 3 lata i 4 m-ce. najwiekszy hit,
          to to,że wszystkie dzieci są razem i córka liczy, zna cyferki i literki, umie
          sie podpisać i napisać kilka wyrazów. w domu jej tego nie uczę, ale Ciocia
          przedszkolna powiedziała, że jak są zającia zerówkowe, to ona też chce w nich
          uczestniczyć i wtedy kiedy ma na to ochotę. rodzinna atmosfera, teatrzyk co
          miesiąc, raz do roku całodzienna wycieczka autokarem i przede wszystkim
          indywidualne podejście do dziecka. nidgy bym dziecka nie oddała do przedszkola
          paśtwowego.
      • dagbe publiczne / niepubliczne... 28.06.05, 11:24
        Przedszkole niepubliczne od prywatnego różni się tym, że to ostatnie ma
        właścicielowi przynosić zysk a w niepublicznym (społecznym) rodzice pokrywają
        tylko koszty działania placówki.

Pozdrawiam,
        Dagmara
        • iod Re: publiczne / niepubliczne... 25.07.05, 13:52
          Niepubliczne - podlega pod kuratorium oświaty, prywatne - nie. Zysk to chyba i
          jedno i drugie przynoszą, na pewno nie jest tak, że niepubliczne nie. Zależy
          też od właścicieli. Niektóre niepubliczne przynoszą zysk że ho, ho.
    • linusia_75 Re: przedszkola prywatne 28.06.05, 10:06
      myślę, że podział przedszkoli tylko ze względu na rodzaj własności
      /gminne/prywatne/ jest bez sensu. naprawdę nie to decyduje o tym, czy
      przedszkole jest dobre czy nie.
      są doskonałe przedszkola publiczne i fatalne prywatne. i odwrotnie, oczywiście.
      są natomiast rzeczy obiektywne przemawiające w danej sytuacji na rzecz jednych
      lub drugich; jak np. cena /tu na korzyć publicznych/, czy godziny otwarcia /tu
      zazwyczaj na rzecz prywatnych/.
      linusia
    • amb25 Re: przedszkola prywatne 28.06.05, 10:35
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Mnie się wydaje, że to własnie przedszkola prywatne nie maja koncepcji co
      zrobić z dziecmi. Rzadko które realizauje program autorski czy ma określony
      profil (poza artystycznymi oczywiście). Mam wrażenie, że w przedszkolach
      prywatnych jest mnóstwo zajęć dodatkowych ale bez jakiegoś spójnego celu, tylko
      po porstu tak, że by pokazać, że jest ich dużo i zapełnić dzieciom czas. No i
      jestem uczuluona na przedszkola wpajające dzieciom filozofię antropozoficzną
      (np. właśnie walfdorskie) czy jakikolwiek inną.
      Poza tym często mają grosze warunki lokalowe - tzn. mniejsze sale, mniejsze
      ogrody, brak sali teatralnej czy hoćby jakiegoś dużego holu na zabawy
      przedstawienia itp. Rzadziej mają wizyty ciekawych ludzi o i le w ogóle mają.
      Ale mam jednak nadzieję, że w naszym wybranym przedszkolu nie będzie tak źle i
      że zostanę pozytywnie zaskoczona.
      • ppjw Re: przedszkola prywatne 29.06.05, 12:53
        nie jesteś przekonana, że zapisałaś do dobrego przedszkola, więc dlaczego?
        zwłaszcza, że dojazd przez pół Krakowa... Mój synek chodzi do prywatnego
        przedszkola, z którego jestem bardzo zadowolona, ale niestety jeżdżę właśnie
        przez cały Kraków i od września przedszkole zmieniamy na państwowe, mam wielkie
        obawy, a właśnie to dotychczasowe było dla mnie rewelacją - program faktycznie
        realizowany, ciekawy, rozwijający, wiele ciekawych zajęć i nie myślę tu o
        klepaniu wierszyków na pamięć czy zapamiętywaniu tysięcy angielskich słówek,
        ale o np. obserwacji ślimaków w lesie smile. Może bardziej by Ci odpowiadało?
        pozdrawiam, Paulina
        • ppjw Re: przedszkola prywatne 29.06.05, 12:54
          przepraszam, z tym dojazdem źle zrozumiałam smile
          • magdalena1811 Re: przedszkola prywatne 25.07.05, 12:56
            Ile kosztuje miesiąc w prywatnym przedszkolu? Wiadomo że ceny się różnią np. w
            zależności od miasta, ale tak orientacyjnie? Wcale nie mam pojęcia, a jestem
            ciekawa...
            • dyrektor000 Re: przedszkola prywatne 25.07.05, 22:31
              miłe panie są trzy rodzaje olacówek przedszkolnych :
              1. publiczne - finansowane przez samorządy czyli miasto Warszawa, Poznań,
              Kraków itd
              2. niepubliczne samorządy dają dotację ale dyrektor jest właścicielem i to on
              decyduje
              3 prywatne rodzice płacą czesne - duże
              I teraz sprawy mają się tak :
              ad1. publiczne placówki działają według określonych przez np miasto zasad :
              nauczyciele podlegają pod kartę nauczyciela -przykład pensum godzin 25 lub 22/
              dydaktycznych /trochę inaczej w przdszkolach specjalnych lub integracyjnych .
              ad2. niepubliczne nauczyciele wychodzą spod karty i pensum 35 lub 40 godzin i
              niższa pensja
              ad3 . prywatne też więcej godzin i często nauczycielem jest osoba o niskim
              wykształceniu która wcześniej nie pracowała z dziećmi
              Miasto lub gmina określa zasady np ; w publicznym przedszkolu nie więcej niż 25
              dzieci .Dotacja którą dostajemy od gminy jest taka sama w publicznym czy
              niepublicznym ale w publicznym te pieniądze muszą starczyć a w niepublicznym
              osoba prowadząca placówkę musi zarobić i co robi nauczyciele pracują dłużej ,
              woźne zamiast w każdej grupie sa np 3 na 5 oddziałowe przedszkole , pomagają w
              kuchni.
              Oszczędności !!!!!!!! W przedszkolu prywatnym zysk
              Nie do końca jest prawdą że kuratorium lub odpowiedni wydział oświaty może coś
              zrobić gdy wplynie skarga na niepubliczne - dyrektorki niepublicznych nie muszą
              być na naradach kuratoryjnych czy wydziałowych . Przedszkola te funkcjonują
              dobrze ale jakim kosztem . Pozdrawiam
        • amb25 Re: przedszkola prywatne 26.07.05, 10:07
          a czy możesz mi napisać które to przedszkole?
    • bazylea1 z prywatnego do państwowego? 26.07.05, 10:41
      Warszawa Ursynów - w państwowym przedszkolu i żłobku 35 dzieci w grupie, w
      prywatnym 6-15. jest różnica... poza tym w państwowym nie ma szans na przyjęcie
      dziecka poniżej 3 lat. większośc prywatnych ktore zwiedziłam ma za to fatalne
      warunki lokalowe.

mam pytanie czy czyjeś dziecko przeszło z przedszkola prywatnego do państwowego
      i jaka była reakcja. synek prawdop. pojdzie w tym roku do prywatnego a potem do
      państwowego, obawiam się czy to nie będzie szok (szczególnie biorąc pod uwagę
      liczbę dzieci w grupie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka