limet 24.11.05, 13:22 Witam, kiedy najlepiej uczyć dziecko czytania? CZy 2 latka to nie za wcześnie? I jak uczyć? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 24.11.05, 13:26 A ja zapytam tylko - po co? Pozdrawiam, mama czterolatka, ktory nie umie czytac Odpowiedz Link Zgłoś
azile8 Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 24.11.05, 13:42 Uwazam,ze dziecko samo okaze chec nauki literek,a potem czytania.Tak bylo u nas.Dziecko mialo wowczas 5 lat,ale nie dwa.Nauka czytania to ptogram klas zerowych.Teraz lepiej poracowac nad sprawnoscia manualna. Odpowiedz Link Zgłoś
pakale Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 24.11.05, 13:47 Myślę, że nic na siłę. Są dzieci, które w wieku 3 lat czytają, inne uczą się w zerówce. Tak i tak jest dobrze, bo każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Mój synek ma 3,5 roku i już kilka miesięcy temu prosił mnie, bym nauczyła go czytać (fascynowało go, że gdy ja biorę książkę, on słyszy wspaniałe bajki). We wrześniu poszedł do przedszkola i tak się złożyło, że wtedy zaczął wychodzić tygodnik dla dzieci 3-7-letnich "Naucz mnie mamo", który ma w formie zabawowej uczyć liczyć, poznawać literki. Mój synek pilnuje, bym w każdą środę kupiła "jego gazetkę" i od razu po przyjściu do domu "przerabiamy" cały zeszyt, by na koniec wkleić kolejną gwiazdkę na "mapę postępów". Na razie widzę, że potrafi rozpoznać literki i cyferki, z ich pisaniem jest trochę gorzej, ale ja go nie nakłaniam nawet do ćwiczenia, bo na to ma jeszcze czas. A najważniejsze w tym wszystkim, że sprawia mu to przyjemność i ma świetną zabawę. I tyle. Czy będzie przez to wcześniej czytał, to się okaże. Paula Odpowiedz Link Zgłoś
wesolek11 Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 24.11.05, 14:05 Popieram poprzedniczki. Wyjątki zdarzają się jak u pakale. Jednak moja 4,5 latka nie umie. Zaczyna się już interesować , ale nic na siłę. A 2 latek chyba by przechodził męczarnie... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka71 Re: do Pakale 24.11.05, 14:06 Hej ten tygodznik to jest ogólnokrajowo dostępny i ile kosztuje ? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: do Pakale 25.11.05, 09:13 Tygodnik kosztuje 3,45 zl dfostępny w większości kiosków, a także w empikach. Tu masz linka: www.nauczmniemamo.pl/www/ Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 24.11.05, 16:02 Moja Niunia w styczniu skonczy 3 latka i sama zainteresowala sie literkami (chodzilo o samodzielne napisanie listu do Mikolaja - ku jej niezadowoleniu musiala rysowac). Teraz prawie zna wszystkie samogloski. Troche jest w tym jej zapalu, a troche zachety z mojej strony. Uczymy sie z takich ksiazeczek z obrazkami "Kocham Czytac" prof. Cieszynskiej. Na razie wzielysmy na tapete pierwsze dwa: samogloski i wyrazenia dzwiekonasladowcze. Mysle, ze metoda jest bardzo dobra. Czy ktoras z mam uczyla (nauczyla?!) swojego malucha z pomoca Kocham Czytac? Jakie macie doswiadczenia z ta seria. Boje sie, zeby nie popelnic jakichs bledow. I musze podkreslic, ze to nie jest nauka na sile Monia sama sie zainteresowala. Mimo ze jest ze stycznia, wole ja poslac do szkoly rok pozniej. Prosze nie odbierac tego jako moich chorych ambicji. Bo takie aluzje sa dostrzegalne w poprzednich postach. Pozdrawiam serdecznie Asia&Monia (04.01.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
limet Kłótnia o literki O i Ó 25.11.05, 08:24 Ale mnie Monia wczoraj zaskoczyła. Zaczełyśmy zabawę z 3. zeszytem Kochm Czytać, gdzie autorka wprowadza jednocześnie "ó" - dzieco zna już "u" i "o". Jak powiedziłam niuni, że "ó" to też "u" mała zaprotestowała. Kłóciła się ze mną, że to przecież "o". Trudno ją było przekonać, że o z kreseczką to jest "u" - skoro wyglada jak o. I słusznie. Ale ma charakterek. Jakie Wy macie doświadczenia z nauką czytania takich malutkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Kłótnia o literki O i Ó 25.11.05, 09:01 Litera, głoska to czysta abstrakcja. Ja nie skusiłabym sie żeby uczyć tego małe dziecko. Jestem zwolenniczką czytania całościowego (metoda Domana). Dziecko najpierw poznaje całe słowo a do poszczególnych liter/głosek samo dojdzie jak juz pozna dostatecznie dużą liczbę słów. To naprawdę działa! Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina Re: Kłótnia o literki O i Ó 25.11.05, 09:26 Ale dziewczyna napisała, że jej córka sama się zainteresowała. Więc kometarz jest nie na miejscy. Gdzieś czytałam, że dzieci interesują się pismem (w sensie tajemniczych dla nich znakow) właśnie w wieku okolo 3 lat. Potem bardziej interesuje je obraz i juz w zerowce czesto czytanie staje sie dla nich katorga. Moze to nie jest w takim razie zly pomysl. Niestety taka nauka wymaga od nas wysilku, a same wiecie jak to jest po pracy. Zawsze znajda sie wazniejsze rzeczy i juz nie ma sily na czytanie Pozdrawiam cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: Kłótnia o literki O i Ó 25.11.05, 09:32 Mozesz podac jakies linki nt. tej metody. Namiary na jakies pomoce? Bede Ci bardzo wdzieczna. Slyszlam tylko o takim uczeniu, ale nie znam szczegolow, wiec trudno mi podjac dyskusje. Ale odnoszac sie do tego co napisalas. Nie moge sie zgodzic, ze hau, miu, brrr, to czysta abstrakcja. Zwlaszcza w chmurce kolo rysunku (zeszytt 2 - wyrazenia dzwiekonasladowcze) albo smogloska U w chmurce nad lezcym na ziemi chlopcem, ktory wlasnie sie przewrocil (zeszyt 1 Kocham Czyac - samogloski). Odpowiedz Link Zgłoś
mgosz metoda Domanna 25.11.05, 10:22 Hej, Wpisz w wyszukiwarce o metodzie Domanna, juz bylo bardzo duzo na ten temat tu na forum. Ja szczerze mowiac nie rozumiem skad tyle uszczypliwosci i pogardy dla mam ktore chca spedzic czas ze swoim dzieckiem na madrej zabawie. Wiadome jest, ze jesli dziecku to sie nie podoba to sie z nim tego nie robi, dla Domanna najwazniejsza dewiza to dobra zabawa. Mi sie bardzo podoba metoda Domanna ale niesty nie mam na nia czasu i samozaparcia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Kłótnia o literki O i Ó 25.11.05, 10:41 Wyrazy dzwiekonaśladowcze to oczywiście nie abstrakcja. Abstrakcja jest u, ó itp. Opis metody znajdziesz w książce Rojkowskiej "Naucz swoje dziecko myśleć i czuć" ale o wiele lepiej założenia i sposób realizacji metody jest opisany w książce smego mistrza Janet Doman Glen Doman "Jak nauczyć małe dziecko czytać. Cicha rewolucja"- niestety nie ma wznowienia tej książki (możesz poszukać w bibliotekach ped., ja mam ksero książki, jakbym miała skaner to bym mogła Ci podesłać.. no ale nie mam). Napisz dokładnie tytuł i autora ksiązeczek z których kozystach chętnie zerkne co tam jest. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
limet dziekuje i w rewanzu info o Kocham Czytac 25.11.05, 11:31 Seria logopedyczna "Kocham Czytać" autorstwa prof. Jagody Cieszyńskiej. Wydawnictwo Edukacyjne z Krakowa. www.we.pl/serie4.html Do tej pory kupiłam 11 zeszytów. Ma być ich 30. Zeszyty są wydawane co 2 miesiące. Moja Monisia jest zachwycona ilustracjami. Nie jestem pewna, ale te dwie metody są połączone w tych zeszytach. Na początku są samogłoski (bez ę i ą), potem wyrażenia dźwiękonaśladowcze. Potem sylaby. I już od pierwszego zeszytu poświęconego sylabom (z M i P) na końcu są całe słowa. W książeczkach przewija się ten sam chłopczyk i dziewczynka, jest krótki wstęp. Myślę, że to jest dobry sposób. Monia już zna samogłoski, a teraz do znanych jej samogłosek dodajemy dwie literki i tak przez kilka dni. Sylaby sa zawsze osadzane w jakims kontekscie (rysunek odnosci sie do znaczenia sylaby - np. jest LA, LA i obrazek z dziewczynką z mikrofonem, mama kolyszaca dziecko i napis LU, LU, LU). Wiem, że wydawnictwo przygotowuje poradnik metodyczny do Kocham Czytać. Maja w nim być szczegolowe informacje na temat metody i krok po kroku wyjasnione metody pracy. Dzieki za polecone ksiazki. Sprobuje do nich dotrzec. Chociaz obawiam sie, ze jak nie dostane w pierwszej bibliotece, to sie zniechece. Mam nadzieje, ze nie sa napisanae suchym i zbyt naukowym jezykiem. Sa do nich jakies pomoce juz do konkretnej pra Wlasnie to cenie w tych ksiazeczkach. Cztery stroniczki teorii zrozumialej dla laika takiego jak ja i sliczne obrazki. W dodatku mozna zaprenumerowac. pozdruffka A. Odpowiedz Link Zgłoś
mgosz Re: dziekuje i w rewanzu info o Kocham Czytac 25.11.05, 14:50 Ja kupilam ksiazke Domanna w internecie, poszukaj napweno znajdziesz. Czy ty kupujesz ksiazeczki "Kocham Czytac" przez internet czy w Krakowie?. pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: dziekuje i w rewanzu info o Kocham Czytac 25.11.05, 15:38 Na razie kupuje w ksiegarniach (KRaków). Ale zamierzam zaprenumerowac. Prenumerata obejmuje 6 zeszytow. Od 13 do 18 chyba sie zdecyduje na prenumerate. Wychodzi duzo taniej. I koszt przesyłki za pobraniem ponosi wydawnictwo. Poszperam w sieci za ta ksiazka Domanna. Odpowiedz Link Zgłoś
mgosz Re: dziekuje i w rewanzu info o Kocham Czytac 25.11.05, 16:47 Napisz mi w ktorej ksiegarnizaoszczedze troche czasu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
limet ksiegarnie (Kocham Czytac) 28.11.05, 10:44 Kocham Czytac kupowalam w ksiegarni Matras na Rynku i w Matraie na ul. Grodzkiej, widzialam, ze sa tez na Podwalu w Ksiegarni Naukowej. Zycze milej nauki. Pisz jakie robicie postepy. Ciekawe, czy bedziesz miala podobne problemy z Ó. Az sie boje, co bedzie przy żi rz, ch i h ) pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
senie Re: Kłótnia o literki O i Ó - DO PACYNKI 09.12.05, 22:15 Chciałam Cię zapytać czy uczysz swoje dziecko na podstawie tej książki i jak Ci idzie. Mam tę książkę w domu, zaczęłam uczyć swoje dziecko wg zawartych w niej wskazówek, ale utknęłam na słowach dwuwyrazowych. Nie byłam pewna czy powinnam zmniejszać już litery i zmienić na czarne, czy całe zdanie powinno być zawarte na jednej kartce (do nich nie doszłam), no i nie wiem czy zrobiłabym własną książeczkę z tych słów. Od tamtej pory minęło ... 2 lata, ale drugie dziecko ma 10 miesięcy, może zaczęłabym z nią. Podziel się swoimi doświadczeniami. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 09:11 Proponuję zaraz po urodzeniu. Nic tak dobrze nie czyni na trawienie, jak prawidłowo przeczytany artykuł o becikowym. Noworodek na pewno się ucieszy Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 09:26 Zle podpielam watek. Komentarz jest powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 10:31 ciastolino, komentarz miejsce właściwe znalazł. Czy innym jest zabawa literkami z zainteresowanym dzieckiem, a zupełnie czym innym nauka czytania. Bawić się sylabami, literkami, bawić w odgadywanie wyrazów z dzieckiem które ku temu wykazuje chęci - jak najbardziej na miejscu, w czasie gdy dziecko tego chce. Ale uczyć czytać - to już tylko nadambittne mamy twierdzą, że to aż tak wspaniała sprawa. Powtórzę raz jeszcze, nauczyć czytać i podsunąć jakiś ciekawy artykulik dziekcu. Może o upadku idei 3 mln mieszkań, dla trzylatki temat jak znalazł, tu trójka i tu Odpowiedz Link Zgłoś
mgosz Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 15:23 Chyba mamy do czynienia na forum z zakompleksiona mama Dlaczego, wysuwasz tak daleko idace wnioski? A zreszta, po co wogole ta rozmowa Tylko przykro to wszystko czytac. Dziewczyna zapytala, a tu od razu dowiedzila sie kilku slow przykrych o sobie, nie wiedzialam ze od tego jest forum(( Odpowiedz Link Zgłoś
mgosz Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 15:26 Jeszcze jedno na zakonczenie i odpowiedz po co: Nauka czytania „daje możliwość podarowania dziecku Języka, w którym zaklęta jest cała wiedza o świecie.” prof. Jadwiga Cieszyńska Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 28.11.05, 11:11 pomysł świetny, podaruj dziecku wiedzę o całym świecie. Sądzę że taki 3 latek z radością poczyta o paradzie równości, akcyzie paliwowej itp. Świat swoim dzieciom staram się podarować, ale dawkując po kawałku, a nie zwalając maluchowi całą kulę ziemską na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kulki Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 09:43 Tu są informacje na temat tych książeczek: www.we.pl/serie4.html www.we.pl/ksiegarnia/sklep.php?k=serie&seria=Kocham Wydają mi się niestety trochę drogie. Warto tyle dać? Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 25.11.05, 15:29 Polecam książkę "Naucz małe dziecko myśleć i czuć" Katarzyny Rojkowskiej. Na jej podstawie mozna wyrobić sobie samemu opinię uczyć czy nie uczyć. Jeśli uczyć to tak. Życzę przyjemnej zabawy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina Kocham Czytać 25.11.05, 15:41 znalazlam w archiwum post nt. tej metody uczenia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=31283232&a=31332971 Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.2b Re: kiedy zacząć naukę czytania z dzieckiem? 26.11.05, 09:43 Witam, chciałąm się równiez podzielić doświadczeniami. Moje dziecko ma 3,5 roku. W tej chwili potrafi napisać swoje imię (Kuba), zna i umie napisać literki (A,B,C,D,E,I,K,L,M,W,O,S,T,U). Zaczęliśmu od gry edukacyjnej (puzzle) - obrazek i literka na którą się zaczyna. Gra skojarzeń. Bardzo to lubił. W książeczkach sam wyszukuje literki i pokazuje. Po jakimś czasie zaczęliśmy pisać po jednej literce na tablicy i ćwiczyć prawidlowe pisanie. Kupowałam też tygodnik "Naucz mnie mamo" (również można wejśc na ich strone i tam się pobawić). Po kilku numerach przestałam, bo wydawało mi się, że jest trochę załatwe i Kuba szybko to rozwiązuje. Postanowiłam go uczyć dalej tak jak to robiliśmy. To nie jest tak, że codziennie się uczymy - nie, w soboty i to nie w każdą. Jak ma ochote. Nic na siłe. Korzystaliśmy też z gier komputerowych " Papatka". Są tam również zabawy z literkami. Te gry Kubuś bardzo lubi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina a ja kupilam Kocham Czytac :) 30.11.05, 14:28 Kupilam Kocham Czytac. Na razie 6 zeszytow. Maluchowi bardzo sie podobaja rysunki. Zobaczymy jak bedzie dalej. Ale podoba mi sie. Przejrzalam "Naucz mnie mamo". Wydaje sie denne. Co to za gra te Papatki?? pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: a ja kupilam Kocham Czytac :) 30.11.05, 14:43 A moja Monia wczoraj pisała literki. Sama zaczęła pisać O i poprosiła, żeby pokazać jej A. I pisała przez dobre 10 minut. Cudne te pierwsze kulfony. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina Re: a ja kupilam Kocham Czytac :) 07.12.05, 14:22 Zna juz kilka literek, do tego dolaczylismy nauke literek z mata. Rewelacyjne sa te ksiazeczki. W miare zabawy/nauki przekonuje sie do nich coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudunia5 Dla 5-6 latków też? 08.12.05, 00:10 Czy dla 5-6 latkow tez mogą być te broszury?Moja córka zna wiekszość liter chociaż głównie duże,niestety nie umie składać sylab,a ja nie potrafię jej tego jakoś wytłumaczyć,nie mam przygotowania do nauczania jak nauczycielka a nie chciałabym żeby do zerówki nic nie umiejąc.Warto przerobić te książeczki.Napiszcie coś więcej o nich. Jakieś HO-HO czy MU-MU to dziecko wyuczy się na pamięć,chodzi o to żeby gdziekolwiek złożyło literki.Proszę o konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
limet Kocham Czytac - opis zeszytu !!! 08.12.05, 09:08 tam oprócz sylab, których łatwo nauczyć się na pamięć, są też sylaby bardziej abstrakcyjne. Najpierw jest kilka obrazków z jedną spółgłoską NA, NO, NU, NE, NY, potem np. GA, GO, GU, GE, GY, po tych 10 obrazkach jest juz trudniej, np. dwa pelikany mówią już (w jednej chmurce): GA, GO, GU, GÓ, GE, GI. A na następnym obrazku są już sylaby z N i P - wszystkie. Nie ma mowy o zgadywaniu. Jak maluch z czymś sobie nie radzi w tym miejscu wracamy do odpowiedniego obrazka. Np. mówisz, a pamiętasz jak gaworzyło niemowle i pokazujemy my obrazek z GA, GA, GA. Sposobów jest mnóstwo. Moja Monia lubi odpytywać mamusię Ja oczywiście częśto się mylę. Po tych obrazkach zawsze jest scenka z biedronkami, np ustawiają się d9o zdjęcia. Każda ma trzyliterowe imię npAGA, UGU, OGO, EGI, IGI, YGI. DAlej jest scenka np. ze śpiewającymi pszczółkami. Na obrazku jest dyrygent pszczoła i psocace owady. Też mają trzyliterowe imiona: ANA, ONO itp. Trzeba zasłaniać jedną samogłoskę, maluch czyta sylabe, potem odslaniasz calosc i to probuje przeczytac. Dalej masz obrazki z podpisami, np. GIL, WAGA, FIGA, GUMA. Zawieraja poznane przez malca literki. Po slowach jest juz caly tekst, np. OLA MA SAMOLOT. ALA MA SOK. ELA MA PSA. ULA MA KOTA. Z kazdym zeszytem jest coraz trudniej, wiec trudno sie nauczyc na pamiec. Ale sie spisalam. Mam nadzieje, ze pomoglam. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gretagg Re: Kocham Czytac - opis zeszytu !!! 08.12.05, 16:05 Dzięki za szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś