Dodaj do ulubionych

a co z ????

25.04.06, 17:29
Mam pytanie co dalej można zrobić jeśli dziecko nie dostało się do
przedszkola, mieszkam na bemowie i pewnie jak wielu rodziców mam ten problem
odwołanie nic nie dało. Co dalej robić, z tego co wiem prywatne przedszkola
sżą dużo droższe i mnie nie stać.
Obserwuj wątek
    • brucha Re: a co z ???? 25.04.06, 19:17
      no właśnie, co dalej?

u nas oboje pracujemy, dziecko z początku roku (skończone 3 lata), przedszkole
      na tej samej ulicy i nie przyjęli. odwołanie nic nie dało.
      jesetm zdołowana i wkurzona.
      po co wymyślają jakieś bzdurne kryteria, które i tak potem niekoniecznie brane
      są pod uwagę - z sondy osiedlowo - pracowej wynika, że najlepszym sposobem
      dostania się do przedszkola w niektórych dzielnicach stolicy jest znajomość z
      dyrekcją w przedskolu lub w gminie.
      choć pewnie uogólniam bo na pewno są tacy, którzy dostali się uczciwie.

jeśli ktoś ma pomył gdzie można się jeszcze odwołać to poproszę o sugestie.
      • storczyk70 Re: a co z ???? 25.04.06, 20:14
        Ja woziłam dziecko do przedszkola, które mieściło się niedaleko mojej pracy.
        Dzięki temu mały nie musiał tam siedzieć od 7.00 - do 17.00 Gdybym zostawiała
        go w przedszkolu blisko miejsca zamieszkania miałabym kłopot z odbieraniem go
        na czas. Wiem, że w centrum W-wy nie było takiego natłoku dzieci jak w innych
        dzielnicach. Moje drugie dziecko idzie do przedszkola od września i z
        przyjęciem nie było najmniejszych problemów.
        • ewitek01 Re: a co z ???? 25.04.06, 23:13
          robię dokładnie to samo; na Bemowie syn się nie dostał, więc znalazłam
          pzedszkole przy mojej pracy, na Mokotowie; i wg mnie wymuszona sytuacja jest
          dla nas o wiele korzystniejsza, tym bardziej, że synek uwielbia to przedszkole
          (choć skromniejsze od bemowskiego)
          • storczyk70 Re: a co z ???? 26.04.06, 09:08
            Kiedy woziłam syna do przedszkola, zawsze zabieraliśmy książeczke. Był czas w
            autobusie na czytanie. Bardzo dużo rozmawialiśmy w drodze. Takie wożenie dawało
            nam dodatkowy czas na wspólne bycie ze sobą. W samochodzie też można dużo
            rozmawiać i coś ciekawego dziecku opowiadać.
    • kwakwakwakwa Re: a co z ???? 26.04.06, 10:42
      dzięki ale chyba będzie problem bo ja nie składałam podania w innym przedszkolu
      więc już chyba za późno na inne państwowe??
      • pantheraleo Re: a co z ???? 26.04.06, 12:10
        nie szkodzi, ze nie skladalas. jesli twoj dzieciaczek ma skonczone 3 latka,
        mozesz podzwonic po przedszkolach panstwowych juz teraz i zapytac czy gdzies
        jest wolne miejsce, i jesli chcesz - poslac go juz teraz. tak ostatnio zrobil
        moj kolega (znalazl miejsce w przedszkkolu na zoliborzu). zeby uniknac
        dzwonienia po wszystkich przedszkolach mozesz zadzwonic do wydzialu oswiaty w
        urzedzie wybranej gminy i zapytac czy sa gdzies wolne miejsca. powinni
        wiedziec. powodzenia.
        M.
      • pantheraleo Re: a co z ???? 26.04.06, 12:11
        jesli nie ma skonczonych trzech lat tez radze sprobowac.
    • kwakwakwakwa Re: a co z ???? 26.04.06, 13:14
      dzięki zaraz spróbuje.
      .
    • luizaa2 Re: a co z ???? 26.04.06, 15:06
      Wczoraj rozmawiałam z panią której dziecko dostało się do dwóch przedszkoli w
      sąsiednich dzielnicach (Saska Kępa i Gocław) i nie może się zdecydować do
      którego je posłać. Być może takich dzieci blokujących miejsca jest więcej także
      warto cały czas próbować.
    • kwakwakwakwa Re: a co z ???? 28.04.06, 18:31
      chyba wszystko na dobrej drodze, ale nie zapeszam...
    • abecadlo2 Re: a co z ???? 28.04.06, 23:39
      złożyć skargę do prezydenta Warszawy na biuro edukacji.(teraz i po wyborach
      samorządowych)
      Dyrektorzy biura edukacji w Warszawie podejmuja decyzje zamykania przedszkoli.
      Na Woli zamyka sie dwa przedszkola a dzieci upycha w nowopowtajacych grupach
      powstajacych na salach gimnastycznych lub w szatniach.

To prawdziwy skandal, mam nadzieje ze prasa sie tym zainteresuje i napisze o
      tym bardzo obszerny artykul
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka