Dodaj do ulubionych

przedszkole całodobowe

21.10.06, 23:50
Co sądzicie o działalności przedszkola całodobowego? Czy taka placówka jest
potrzebna?

Piszę prace na ten temat i potrzebuję waszej pomocy!!!

Jeżeli masz chwilkę proszę o wypełnienie króciutkiej anonimowej ankiety na
ten temat, która umożliwi mi realizację pracy.

Kliknij na link afalowskaformularz.byethost11.com a ukaże sie ankieta.

zgóry dziękuję za poświęcony czas:

Studentka Anka z Krakowa
Obserwuj wątek
    • podrozujacy Re: przedszkole całodobowe 22.10.06, 13:22
      Przedszkole calodobowe to inaczej Dom Dziecka,nie wiesz?
      • emiza1 Re: przedszkole całodobowe 22.10.06, 17:29
        Moze sie niektórym wydawać, że przedszkole całodobowe to Dom Dziecka tyle, że
        opłacany przez rodziców ale chyba nie jest tak do końca. Istnieje w Krakowie
        taka placówka o nazwie "Lalkowo" Całodobowe Centrum Przedszkolaka i Ucznia dla
        zainteresowanych podaję stronę tego przedszkola:
        lalkowo.krakow.pl
        tam można dowiedzieć sie jak działa taka placówka i co oferuje.

Byłam osobiście w tym przedszkolu. Wnętrze bardzo przytulne i stylowo
        urządzone, na wzór mieszkania przyjazne dziecku a wychowawczynie bardzo miłe.
        Placówka nie funkcjonuje codziennie całą dobę, jeśli chcesz pozostawić dziecko
        na noc musisz wcześniej zadzwonić i sie umówić. Ponad to przedszkole działa
        codziennie od 8.00 do 17.00. Z tego co sie orientuję w warunkach krakowskich
        sprawdza sie jedynie planowy czas działania przedszkola natomiast na noc
        dzieci są pozostawiane sporadycznie. najczęsciej w okresie karnawałowym czy
        sesji studenckiej bądź nieplanowanych wyjazdów rodziców.

Przyznam sie, że jak równiez początkowo myślałam o tym przedszkolu w
        kategoriach płatnego domu dziecka, ale okazuje sie, ze polskie społeczeństwo
        dosyć mocno jeszcze podtrzymuje więzi rodzinne.
        • magda.evie.zoe Re: przedszkole całodobowe 22.10.06, 19:30
          przejrzałam stronkę. Sekcja "Od właścicielki" skutecznie odstrasza, ta osoba
          nie umie się wypowiadać w języku polskim, brrr.

Poza tym, sam pomysł nie jest zły - dla mnie np. problemem było pogodzenie
          tradycyjnego przedszkola z popołudniową pracą (15-21). Ostatecznie zmieniłam
          pracę, ale nie każdy ma taką możliwość. Gdybym miała posłać dzieci do
          przedszkola całodobowego, obawiałabym się obecności dzieci rzuconych "na
          głęboką wodę" - które są w przedszkolu pierwszy raz i od razu na długo. Wydaje
          mi się, że taka trauma udzielałaby się wszystkim obecnym. A ponieważ to
          przedszkole nie zakłada regularności uczęszczania - takich sytuacji mogłoby być
          dużo.
          To codzienne chodzenie na 8.20 do tradycyjnego przedszkola być może jest trudne
          i nużące, ale myślę, że pomaga dzieciom się zaadaptować. Dziecko które chodzi
          do przedszkola sporadycznie za każdym razem będzie to mocno przeżywało.
          • podrozujacy Re: przedszkole całodobowe 22.10.06, 19:53
            W takim razie to Lalkowo nie jest calodobowe.Chyba ktos tu myli pojęcia.
            • magda.evie.zoe Re: przedszkole całodobowe 22.10.06, 21:23
              zajrzyj na stronę - jest napisane, że można przyprowadzać dzieci kiedy się
              chce - od razu na kilka dni, na noc, na dowolną liczbę godzin.
              Myślę, że żadne przedszkole nie utrzyma się li i jedynie ze
              sporadycznych "nocek" - i potrzebny będzie "trzon" stałych bywalców, takich
              dzieci, których rodzice pracują w niekonwencjonalnych godzinach, i traktują to
              przedszkole całodobowe jako zwykłe przedszkole codziennego pobytu.
        • justi54 Re: przedszkole całodobowe 01.12.06, 14:28
          Są sytuacje dramatyczne kiedy nie ma co z dzieckim zrobić naprawdę no. śmierć w
          rodzinie. Dajmy np jedno z rodziców prebywa w szpitalu lub za granicą a drugie
          jest jedyną osobą która może coś załatwić w sprawie pogrzebu. To co wtedy
          zrobić z dzieckiem? Zaznaczam chodzi mi o naprawdę wyjątkowe sytuacje
          zdarzające się raz na parę lat lub tak absurdalne sytuacje które pisze życie że
          nie można ich nawet teraz przytoczyć. Śmieszne jest dla mnie np oddawanie
          dziecka do całodobowego przedszkola bo rodzice chcą wyjść na sytwestra.
    • kitty4 Re: przedszkole całodobowe 23.10.06, 08:38
      W ostatnim pytaniu g. mnie braku jeszcze jednej opcji odpowiedzi: nigdy.
    • jagoda2 Re: przedszkole całodobowe 23.10.06, 09:27
      Również moim zdaniem w ostatnim pytaniu brakuje odpowiedzi "nigdy", a nie
      jestem matką nadopiekuńczą. Rozumiem także, że mogą być takie sytuacje, kiedy
      rodzice naprawdę nie mają co zrobić z dzieckiem, dlatego nie potępiam w czambuł
      tego pomysłu.
      Jagoda
      • bydz Re: Bzdury 23.10.06, 09:52
        Traktujecie przedszkole całodobowe jak przechowywalnię. A wcale tak nie jest.
        Nikt nie musi zostawiać dziecka na całą dobę. Samotnie wychowująca dziecko
        matka nie ma z kim zostawić dziecka, kiedy pracuje w systemie zmianowym, bo nie
        stać ją na opiekunkę. Lub kończy pracę późnym wieczorem. Sama prowadzałam
        dziecko do całodobowego żłobka. Pracowałam od 9 do 19 i wcale nie było mi lekko
        zostawiać synka na tyle godzin w żłobku. Bądźcie wyrozumiali.
        • jagoda2 Re: Bzdury 23.10.06, 10:12
          Przecież napisałam, że NIE potępiam. Nie potępiam, raczej współczuję.
          Jagoda
          • bydz Re: Bzdury 23.10.06, 18:28
            Przepraszam nie chodziło konkretnie o Twoją wypowiedź. Chodziło o wszystkie
            wypowiedzi potępiające takie zachowanie rodziców.
    • izabela1976 przedszkole całodobowe 23.10.06, 14:19
      Dla mnie przedszkole całodobowe znaczy, że przedszkole jest czynne całą dobą.
      Jednocześnie nie wiąże się to z przebywaniem tam dziecka 24 godzin.

Tylko:
      Jeśli mama idzie na I zmianę do pracy - dziecko do przedszkola; mama idzie na
      II zmianę - dziecko do przedszkola np. od 16-24.
      Jesli mama idzie na noc do pracy, maluch ląduje w przedszkolu na noc, a rano
      jest normalnie odbierany.

Dla mnie tak powinno wyglądac takie przedszkole, które nie zmierzałoby w
      kierunku bycia domem dziecka a ułatwieniem dla pracujących na różne godziny
      rodziców.
      • podrozujacy Re: przedszkole całodobowe 23.10.06, 19:58

>
        > Tylko:
        > Jeśli mama idzie na I zmianę do pracy - dziecko do przedszkola; mama idzie na
        > II zmianę - dziecko do przedszkola np. od 16-24.
        > Jesli mama idzie na noc do pracy, maluch ląduje w przedszkolu na noc, a rano
        > jest normalnie odbierany.
        >
        > Dla mnie tak powinno wyglądac takie przedszkole, które nie zmierzałoby w
        > kierunku bycia domem dziecka a ułatwieniem...

No wybacz ale nazwa "przedszkole" niesie za sobą jakieś przeslanie.Jesli maluch
        zostaje na noc i spi jak wiekszosc dzieci to jest to zwykla przechowalnia i
        opieka z przedszkolem nie mająca nic wspolnego.
    • tekam68 Re: przedszkole całodobowe 23.10.06, 14:26
      odn. "Lalkowa". Mieszkam w Wwie. Niedawno z różnych istotnych powodów mój synek
      przebywał w Lalkowie od. 11.30 do 19ej. Wrażenia mam b. dobre, byłam naprawdę
      spokojna o synka (przedszkolaka zresztą "na codzień")
      • dorotano1 Re: przedszkole całodobowe 16.11.06, 14:04
        a ile kosztuje pobyt w Lalkowie dzienny a ile za opiekę w nocy?
        • tekam68 Re: przedszkole całodobowe 01.12.06, 14:33
          w Lalkowie ceny zależą od tego czy to sporadyczny pobyt, czy nie. Może po
          prostu tam zadzwoń. Ja płaciłam 8,5 zł lu 8 zł za godz. (to było "w tygodniu",
          od 11ej do 19ej). i za całodzienne wyżywienie jeszcze też ok. 8 zł (chciałam).
    • dagbe Re: przedszkole całodobowe 20.11.06, 16:14
      Czytalam kiedys artykul o ojcu, ktory samotnie wychowywal kilkoro dzieci w
      roznym wieku pracujac przy tym zarobkowo. Nie mogl liczyc na pomoc rodziny.
      Najmlodsze oddawal w niedziele wieczorem do zlobka tygodniowego i odbieral w
      piatek po poludniu...
      Nie pamietam szczegolow, bo dawno to bylo ale zaimponowala mi postawa tego
      czlowieka.

Pozdrawiam,
      Dagmara
    • kanna Re: przedszkole całodobowe 01.12.06, 13:58
      Pracowałam w żłobku tygodniowym w warszawie (jako psycholog). część rodziców
      traktowała placówke jako przechowalnię i najchetniej wcale by nie odbierała
      dzieci na weekend (mama zaoczna studentka! pedagogiki) ; dla innych natomiast
      był to jedyny mozliwy wybór - babia samotnie wychowujaca wnuczke pracujaca
      zmianowo, samotny tata jeżdżący na tirach.
      Mam mieszane uczucia, kryteria doboru dzieci powinny byc zaostrzone +
      rozszerzona pomoc dla rodzin.

pozd. Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka