aniadawid1 30.10.06, 21:04 w przedszkolu w rajstopach i spodniach może być za gorąco a jak wyjdą na dwór to w samych spodniach może być za zimno jak wy ubieracie swoich synów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
superagi1 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 30.10.06, 21:35 Zakładam rajstopy pod spodnie, a w przedszskolu zdejmuję rajstopy i zakładam skarpetki.Panie zakładają rajstopki powtórnie, gdy dzieci idą na spacer, a później znów zmieniają na skarpetki. Dużo z tym roboty, ale panie są kochane i nie robią żadnego problemu, a synkowi jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 30.10.06, 22:03 Ja również zakładam rajstopy pod spodnie, a w przedszkolu sie przebieramy. Tylko że ja mam dziewczynke, więc w przedszkolu zdejmuję spodnie i zakładam spódniczke. Siostry zakładają jej ponownie spodnie przed wyjściem na dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
iwionna Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 00:29 A JA ZAKłADAM RAJSTOPY I SPODNIE JAK IDZIEMY DO PSZEDSZKOLA.POTEM ZDEJMUJE MU SPODNIE A NA RAJSTOPKI ZAKłADAM SPODENKI KROTKIE POD KOLOR POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 08:01 Ja zakładam synowi do przedszkola cienkie getry i skarpetki. W zalezności od temperatury na te getry przy temperaturach ujemnych wkładam ocieplane spodnie od kombinezonu zimowego, w czasie takiej pogody jak np dzisiaj a rano było +4 cienkie spodnie ortalionowe na polarze, przy temperaturze około +8 do +12 stopni tylko spodnie polarowe. Tak więc w sali jest zawsze w getrach i obowiązkowo przez całą zimę w krótkim rękawie a jak wychodzą na spacer (a wychodzą prawie codziennie chyba że jest -20)to wkłada spodnie pozostawione w szatni. Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 08:51 O kurcze a mi nawet jeszcze do głowy nie przyszło zakładac Małemu rajstop, po waszych postach zaczynam sie zastanawiać. Zimą zakładam mu rajstopy pod spodnie a w przedszkolu ściagam i na salę idzie w skarpetkach i spodniach dresowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 08:55 gag10 napisała: > O kurcze a mi nawet jeszcze do głowy nie przyszło zakładac Małemu rajstop Mi tez nie. Gdybym teraz zaczela zakladac rajstopy, to jak przyjda prawdziwe mrozy bede musiala chyba mu owijac nogi koldra Na razie chodzi w grubszych spodniach (jeansy, sztruksy) i skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 09:06 Ja też jeszcze nie zakładałam rajstop, ale wkrótce chyba będzie trzeba. Jak był młodszy, to zakładałam od 5 stopni, ale wtedy dużo siedział w wózku, to było zimniej. W przedszkolu wychodzą codziennie (chyba że pada), ale wczoraj np pani kazała im biegać i nie pozwoliła grzebać się w piasku (mokry był) i dobrze. Jak biega, to i rajstopy niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 10:39 jak jest bardzo zimno to ubieram na cienkie spodnie (w przedszkolu jest baaardzooo ciepło) spodnie z polaru, które potem zostawiam w szafce razem z kurtką Odpowiedz Link Zgłoś
a.asiula Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 11:09 ja też jeszcze nie zakładam rajstop, cieplejsze spodnie typu sztruks,dres, czy polar i skarpetki. no bo co założe jak będzie -15 jeśli teraz będzie nosił rajstopy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 11:47 Ja dzisiaj po raz pierwszy w tym sezonie zalozylam synkowi rajstopy. W szatni zdjelam, polecial w samych rajstopkach i bluzie, ale ja tak strrrrasznie nie lubie tego zestawu... a w spodniach byloby za goraco. Panie, niestety, kiepsko orientuja sie w odziezy dzieciakow, ciagle cos jest przekladane, ginie, znajduje sie w innej szafce po paru dniach, jakbym jeszcze miala dolozyc im pamietanie o zamianie skarpet na rajstopy przed wyjsciem do ogrodka, to juz w ogole potracilyby glowy. To nic, ze wszystko podpisane. Trudno, bedzie wygladal "niemesko", na razie jest w maluchach, a potem zobaczymy. Rozejrze sie po sklepach za jakimis legginsami czy kalesonami, ktore wygladalyby jak spodenki, a na razie rajstopy Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 11:51 A nie mozesz mu zmieniac rajstop na dresy? Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 11:59 No wlasnie nie chce, zeby panie go potem musialy przebierac przed wyjsciem do ogrodka w rajstopy, bo na dres to juz zadne spodnie nie wejda Sam jeszcze nie jest na tyle samodzielny, zeby szybko zmienic rajstopy na skarpety + spodnie. Moze w nastepnej grupie... A tak to szybko spodnie na tylek, buty i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 31.10.06, 12:17 W naszym przedszkolu widze chlopcow w rajstopach i na to zalozonymi szortami. Odpowiedz Link Zgłoś
gumitex Re: założyć synowi kalesony 31.10.06, 15:31 A ja kupiłam fajne kalesonki - wcale nie białe tylko niebieskie i granatowe. Zakłada się równie łatwo jak spodnie, a są wygodne jak rajstopy. Kupiłam w C&A (chyba 17 zł), a w Kap Ahl widziałam 2 pary za 40 zł. A w kwestii formalnej rajstopy się zakłada, a nie ubiera - niestety w przedszkolu panie nie bardzo pilnują poprawnego mówienia i moje dziecko też zaczyna tak mówić (inne kwiatki to "na holu" i "na ogrodzie"). Odpowiedz Link Zgłoś
anika99 Re: założyć synowi kalesony 31.10.06, 16:11 hihi a ja akurat ubieram rajstopy a nie zakładam tyle że jeszcze nie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: założyć synowi kalesony - do Gumitex 31.10.06, 16:27 Mam pytanie, w którym C&A kupiłaś te kalesonki? Szukam czegos takiego właśnie, ale u mnie (Poznań) w tym sklepie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: założyć synowi kalesony 31.10.06, 17:19 Dzisiaj widzialam w Kappahlu za 44 zl, tylko nie bylo rozmiaru 104 - szare, czarne i granatowe. I super kalesonki sa w H&M, dwupak po 49,90 zl, w paseczki i gladnie - te kupie na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: rajstopy?- polecam leginsy 01.11.06, 15:27 W naszym przedszkolu chłopcy nie chodza w rajstopach - wszyscy chodza w takich leginsach dla chłopców i skarpetkach - spodnie wierzchnie zostawia się w szatni. Obecnie (-2) dresowe a potem przy duzym minusie kombinezonowe. kupiłam na bazarku za 16 PLN za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
dz_joanna Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 01.11.06, 17:26 A ja z lenistwa i porannego zabiegania wymyśliłam inny patent: ubieram Miśkowi cienkie spodnie dresowe i na to normalne spodenki (różnie: dzinsy, sztruksy itp.), w przedszkolu zdejmuję te wierzchnie i zostaje w dresowych. Jemu wygodnie się bawi, a ja nie tracę na zdejmowanie rajstop, ubieranie spodni i całą tę zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 01.11.06, 20:07 Na razie nie było potrzeby zakładania rajstop, jest dość ciepło przecież. Jak zrobi się bardzo zimno, będę synkowi wkładać dres, a na to jakies spodnie, pewnie coś cienkiego z ortalionem może. Nie wyobrażam sobie, żeby musiał się cały przebierac przed spacerem: tzn. ściągać spodnie, zakładac rajstopy i jeszcze kombinowanie ze skarpetkami. A spodnie i rajstopy razem w pomieszczeniiu to już przegrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
monjar6 :)) 01.11.06, 21:31 A ja normalnie, choć dopiero raz miał ubrane rajstopki(rano było bardzo zimno),założyłam mu rajstopki i spodenki.W przedszkolu zdjęłam spodenki i poszedł w bluzeczce i rajstopkach)Nie zgodzę się ,że chłopiec wygląda nie męsko w rajstopkach,jest ich tak duży wybór na rynku przecież.Mój synek ma zakupionych kilka par i wszystkie są jak najbardziej męskie np.spidermanki,w autka,w wyścigówki itp.I nie wyobrażam sobie przebierania dziecka w przedszkolu w skarpetki)Oczywiście, to zależy jeszcze od wieku dziecka bo jak wiadomo starsze dzieci mogą nie chcieć chodzić w rajstopkach, ale mój mały ma dopiero 2,7 miesięcy więc nie zależy mu na spodniach a w rajstopkach mu nawet wygodniej.Pozdrawiam-Monika Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: :)) 02.11.06, 14:41 W zeszłym roku nie miałam problemów, maluch chodził w rajstopkach na sali, na dwór - spodnie z szatni. W tym roku zakłada rajstopy i na to cienkie spodnie i tak jest już cały dzień w sali. A dziś, jak nie wyjdą na dwór, założyłam skarpetki i ciepłe spodnie, śnieżycy nie przewidziałam, więc rajstopy i kozaczki wezmę na powrót - tym bardziej, że wracamy autobusem nie autem. Tak sobie myślę, że mamy które oczekują od pań ubierania ich dzieci w rajstopy przed wyjściem na spacer, są strasznymi egoistkami i widzą tylko swoją pociechę, (no, chyba że prywatne, lub przedszkole z małą ilością dzieci w grupie), bo u nas jest dzieci 29 na liście i być może z tego powodu nie wychodzą na spacer jak jest zimno, bo panie nie dają rady poubierać tego towarzystwa od majtek po kurti i szaliki? Odpowiedz Link Zgłoś
superagi1 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 02.11.06, 15:40 Nie uważam się za egoistkę z powodu tego, że oczekuję od pani zakładania rajstop !!! Fakt, synek chodzi do przedszkola prywatnego.Jednak takie same oczekiwanie wyraziłabym w każdym innym przedszkolu. Zresztą uważam, że tak naprawdę wszystko zależy od życzliwości i zrozumienia pani. Na szczęście nasza pani nie widzi w tym całym ubieraniu problemu. Wiadomo, zimą ubrania stanowią pewną trudność, zwłaszcza, gdy dziecko nie potrafi sobie jeszcze z tym wszystkim poradzić, ale pani jest właśnie po to by dziecku pomóc ! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 09:43 superagi1 napisała: > Zresztą uważam, że tak naprawdę wszystko zależy od życzliwości i zrozumienia > pani. Dokladnie tak. U nas w przedszkolu (panstwowym) pomoc dziecku w przygotowaniu do wyjscia na dwor nie stanowi problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
superagi1 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 10:24 Cieszę się, że ktoś ma podobne zdanie jak ja. Mam bowiem wrażenie, że mamy w tym całym okropnym zimowym ubieraniu, starają się uniknąć prośby skierowanej do pań wychowawczyń o pomoc w założeniu tej czy innej części chłopięcej garderoby. I starają się wymyśleć jak najmniej skomplikowany sposób ubierania i rozbierania w przedszkolu. A jak widać, większość pań podchodzi do tego z dużym zrozumieniem i naprawdę nie traktuję próśb o założenie/zdjęcie czegoś tam jako przejaw myślenia tylko i wyłącznie o swoim dziecku ! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 11:04 U nas nawet nie trzeba prosic. Po prostu panie kontroluja, jak dzieci sie ubieraja i jesli widza, ze ktos ma z czyms problem (jeden z rajstopami, drugi z szalikiem), to pomagaja. Dziwi mnie szukanie problemu tam, gdzie go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 11:19 W naszym przedszkolu Panie również sprawdzają i w razie potrzeby pomagają w przebieraniu ale głównie to stawiają na samodzielność zwłaszcza już u 5 czy 6 latków to powinno być oczywiste że dziecko mósi sie samo przebrać. Panie kontroluja tylko efekt końcowy czy też zasadność wykadnie niektórych rzeczy. Kilka dni temu gdy były zimne poranki a dzieci wychodziły na spacer bliżej południa nie można przecież dopuścić do tego aby były ubrane tak samo jak rano we wszystkie ciepłe ciuchy. Panie dokonują selekcji w zależności od pory spaceru i temperatury a my rodzice mamy się przygotować na kilka wariantów. Np wczoraj cała grupa nie mogła wyjść na spacer bo kilkoro dzieci nie miało nieprzemakalnych ciuchów. Same ciepłe ciuchy na polarze nie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 12:13 justi54 napisała: > W naszym przedszkolu Panie również sprawdzają i w razie potrzeby pomagają w > przebieraniu ale głównie to stawiają na samodzielność zwłaszcza już u 5 czy 6 > latków to powinno być oczywiste że dziecko mósi sie samo przebrać. Oczywiscie, dlatego ja nie podaje przykladu swojego pieciolatka, ktory od stop do glow ubiera sie sam i robi to w czasie, ktory niczego nie opoznia. Mowimy o mlodszych dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
my-cha Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 12:55 Mam bowiem wrażenie, że mamy w > tym całym okropnym zimowym ubieraniu, starają się uniknąć prośby skierowanej do > pań wychowawczyń o pomoc w założeniu tej czy innej części chłopięcej garderoby. To może tak wygląda, ale np mnie chodzi o coś innego Panie są dwie, ubranie całej gromadki trwa, jeśli każdemu dziecku trzeba dużo pomagać to trwa dłużej i cała ubrana wcześniej gromadka stoi w szatni i się gotuje. Dlatego staram się wymyślić najmniej skomplikowany sposób ubierania żeby było sprawniej. Moje sobie lepiej samo poradzi, a wszystkie dzieciaki zaoszczędzą troszkę stania i czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 13:02 Dokładnie, jeśli trzeba każdego trzylatka ubrać niemalże od stóp do głów, bo i rękawiczki i szalik i guziki i buciki, a do tego zmiana rajstop jeszcze i skarpet pewnie, to 2 panie będą to chwilkę robić. Część ubranych dzieci będzie się w tym czasie grzała. Już pomijam ile czasu na to się traci. Moim zdaniem, 3 latek spokojnie może biegać w rajstopach po przedszkolu. Włożyć dziecku "męską" dłuższą bluzę i nie ma problemu. Tak biegały nasze znajome dzieci i większosc dzieci w przedszkolu synka. A starsze dzieci ubierać tak, żeby mogły sobie same poradzić z przebieraniem przed spacerem. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 14:40 My-cha i mami dokładnie to ja mam na myśli, bo to czy ja mam czy nie mam problemu ze skierowaniem konktretnej prośby do pani to jedna sprawa, a druga to taka właśnie, że ja myślę nie tylko o swoim synu, a o całej grupie. U nas grupa ma 29 albo 30 dzieci, jeśli tylko połowa to chłopcy, to robi się ciekawie... Inna sprawa, że mamy dziewczynek (u nas przynajmniej) zakładają córkom rajstopy i spodnie na drogę a w szatni zakładają spódniczki- czyli też starają się nie absorbować pań przebieraniem ze skarpet (bo dziewczyny też przecież mogłyby przychodzić w spodniach i skarpetach) w rajstopy a potem znów w skarpetki. Ale u mnie pojawiło się światełko w tunelu - jeden z bliższych kolegów syna był dziś w rajstopkach i bluzie - to dla mnie sygnał, że i ja mogę syna przekonać do tego typu stroju - zresztą u mnie w domu tak chłopaki wolą chodzić ubrani i tak też chodzą a ja idąc z dwoma na spacer wiem, ile mam łatwiej przy wyjściu, co dopiero gdybym miała tych chłopaków 10? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 16:34 Ale u mnie pojawiło się światełko w tunelu - jeden z bliższych kolegów syna był > > dziś w rajstopkach i bluzie - to dla mnie sygnał, że i ja mogę syna przekonać > do tego typu stroju - zresztą u mnie w domu tak chłopaki wolą chodzić ubrani i > tak też chodzą a ja idąc z dwoma na spacer wiem, ile mam łatwiej przy wyjściu, > co dopiero gdybym miała tych chłopaków 10? _______________ moj 3 i półlatek uwielbia rajstopki, czym budzi ojcowski niepokój i zawsze chodzil w dresikach, ale dzisiaj po raz pierwszy dla wygody wlasnej przy rozbieraniu porannym i ubieraniu popoludniowym puscilam go na sale w rasjtopkach i tshircie wyglądal slodko przy odbieraniu zauwazylam, ze jeszcze kilkoro maluszkow jest tak ubranych i dziewczynki i chlopcy i tak chyba bede robic teraz - pozniej przy silniejszych mrozach moze wroce do cienkiego dresu a na wierzch bede zakladac ocieplone kombinezonowe - zobaczymy kupilam mu teraz kilka par rasjtopek z woli, sa bawelniane, nie opadają, swietnie sie trzymają i sa po prostu przesliczne, az szkoda je pod galotami chowac oczywiscie same meskie w stylu zanabyłam DD Odpowiedz Link Zgłoś
mama_oli_i_tomka Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 14.11.06, 09:58 Wiesz ja też staram się tworzyć takie zestawy ubrań dla moich przedszkolaków, by było łatwo, prosto, wygodnie i ciepło niezależnie od warunków. Ale robię to ze względu na dzieci - po to aby mogły jak najlepiej sobie poradzić samodzielnie. A że panie pomagają w razie potrzeby? to akurat w moim przedszkolu norma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula2000 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 03.11.06, 14:57 Był tu kiedyś podoby wątek. Ja chłopakom do przedszkola i do szkoły zakładam 2 pary spodni, kiedy przychodzimy do przedszkola ściągam te cieplejsze. W szkole syn robi to sam, łatwiej niż z rajstopkami - to jest wygodne dla mnie i dla dzieci też (wcale nie jest niewygodnie tak chodzić), polecam tę metodę. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 13.11.06, 20:49 Nie ma takiej potrzeby - rajstopy nie potrzebuja ubrania. Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 14.11.06, 09:09 na całe szczescie nie mam z tym problemów bo i dzieci w przedszkolu nie robią z tego problemu czy sa w spodniach czy w samych rajstopach. Teraz sa piekne chłopięce rajstopy - w samochody, w piłki, w pociagi, w samoloty itd ...moro, chłopaki (5-latki !!!)w syna grupie nosza rajstopy i ciut dluzsza bluzeczke z krótkim rekawkiem. Wiedza ze jak wychodzac na dwor bedzie im wygodniej i szybciej zalozyc spodnie niz sciagac skarpety, zakladac rajstopy i spodnie .... wygodniej dzieciom i paniom .... bo zauwazcie ze owszem panie pomagaja sie ubrac, ale te PIERWSZE dzieci juz ubrane stoja zgrzane i czekaja az wszystkie dzieci beda ubrane i dopiero wszystkie wychodza na dwor .... a to niestety dla zdrowia nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 15.11.06, 13:46 na rajstopy krotkie spodenki do domku spodnie dlugie Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: ubrać synowi pod spodnie rajstopy? 15.11.06, 14:19 widziałam raz jak pani z grupą czterolatków wychodziła na spacer, ubieranie trawało ok. 25 min. Proszę Pani, prosze mi odwrócić bluzę, proszę pani a moje spodnie gdzieś zginęły, dzieci ustawiały się w kolejkę i pani ubierała albo poprawiała. Dzieciaczki samodzielniejsze 20 min stały i czekały na resztę. Dzieci pozakładały buciki lewy na prawą nogę i pani musiała zmieniać i przy okazji jeszcze uczyć. Nie chcę myśleć co jest z trzylatkami, dlatego moją córkę staram się jak najprościej ubierać. Spodnie na gumkę, bluza na zamek (już sama zasuwa), buty na rzep. K Odpowiedz Link Zgłoś