31.10.06, 11:15
Witam emamy!
mój synek (3 latka) chodzi do przedszkola ale od kilku dni ma rano kaszel. W
sobote kaszlał w nocy też ale oprócz tego nic mu nie jest, nie ma ani
gorączki ani kataru. Tzn. troszkę zapchany nosek rano jak wstanie ale po
wyczyszczeniu jest ok. tylko ten kaszel taki mokry, lekarz osłuchał i mówi
ok , może chodzić do przedszkola ale jak inne mamy usłyszą ten kaszel to
pomyślą że dziecko bardzo chore. Czy któraś z was miała taki problem?
dziękuje za rady
Obserwuj wątek
    • ostrra Re: kaszel 31.10.06, 11:22
      U nas podobnie: zapchany nos i kaszel w nocy i rano po przebudzeniu ...
      Osłuchowo ok.
      Może powietrze w domu za suche?
      Tylko dziwne jest to, że dopóki nie poszedł do przedszkola, nie kaszlał.
    • agnieszka_gk Re: kaszel 31.10.06, 11:26
      U mojej córki ok. 2 tygodnie temu pojawił się katar, potem kaszel. Zoastała w
      domu 4 dni i potem ze sporadycznym kaszlem wróciła do przedszkola. Ten kaszel
      praktycznie utrzymuje się cały czas - rano po przebudzeniu najpierw duszący,
      potem mokry i w ciagu dnia, zwłaszcza po dodatkowej "wentylacji" (wysiłek
      fizyczny, smiech, płacz) tez się pojawia. Wczoraj byłam u lekarza -
      powiedziała, że po prostu ma nie do końca doleczoną poprzednia infekcję i łapie
      nowe, ale póki to tylko sporadyczny kaszel i katar, bez temperatury, a wjej
      przypdaku równiez bez jakichkolwiek zmian w uszach, gardle czy migdałkach,
      można uznać, że jest zdrowa i może normalnie fnkcjonować, czyli chodzić do
      przedszkola. Lekarka powiedziała, że co prawda gdybym zostawiła ją w domu na 2
      tygodnie, to pewnie by się z tego wyleczyła, ale po kilku dniach w przedszkolu
      byłoby to samo.
      • a.asiula Re: kaszel 31.10.06, 11:37
        ja właśnie myśle że winne jest suche powietrze w domu trochę też chociaż okno
        jest otwarte przez cały dzień na noc mokry ręcznik ale w przedszkolu jest
        bardzo ciepło, wręcz duszno. Do przedszkola mały chodzi cały czas,od września
        był tylko przeziębiony raz, opuścił trzy dni (zahaczył wekend ale to było na
        początku września)a kaszel pojawił sie kilka dni temu.zobaczymy co dalej
      • fugitive Re: kaszel 31.10.06, 13:30
        mam podobnie, kaszel pojawia się rano, popołudniu jest ok, osłuchowo tez w
        porządku, ale zastanawiam się jak często powinnam kontrolować ten stan u
        lekarza czy mozna np przegapić moment przejścia tego w zapalenie oskrzeli czy
        nie daj Boże zapalenie płuc? czy lekarz ci cos powiedział na ten temat?
        • a.asiula Re: kaszel 31.10.06, 14:45
          własnie o tym samym myślałam, jak długo taki kaszel jest ok? szybko może sie
          zmienić w jakąś chorobę. dzisiaj prosiłam żeby pani zwróciła uwagę czy kaszle w
          przedszkolu ale nic , ani raz nie zakaszlał. w czwartek przejdę sie jeszcze do
          lekarza dla pewności, bo dookoła maluchy chorują na oskrzela czy krtań. Pani
          wychowawczyni Dawida ma synka w tym samym wieku i mówiła to samo, rano jej mały
          kaszle dopóki nie wypije czegoś ciepłego.
          będę spokojniejsza jak pójdziemy na kontrolę, wypytam właśnie o to jak długo
          może trwać kaszel i kiedy może sie zmienić w coś niedobrego
      • dorek3 Re: kaszel 01.11.06, 16:45
        No to Gosia ma kaszlące towarzystwo Bartka. Prawie identyczny scenariusz:dostał kataru i kaszlu, przetrzymałam tydzień w domu lecząc syropkami. Po tygodniu kontrola-dziecko zdrowe, ma iść do przedszkola. I poszedł a kaszle dalej, jak się budzi to kaszel jest mokry, odrywający później się trochę osusza. Kataru prawie nie ma temperatury też. Więc do przedszkola idzie aczkolwiek jutro bedzie go oglądał laryngolog. Wie że swoim kaszelkiem już jakąś mamę wystraszył, ale jeżeli nie ma innych oznak to rzeczywiście nie zasadne wydaje mi się trzymanie dziecka w domu.
    • martulka27 Re: kaszel 31.10.06, 14:42
      u mnie to samo kaszle cała noc cały dzień i osłuchowo ok.ale jak zakaszle to
      włos dęba staje taki okropny ten kaszel
    • asiula30 Re: kaszel 31.10.06, 14:53
      u mnie z kaszlem podobnie, kaszel tylko rano po przebudzeniu i zatkany nosek
      (mam problemy z wyczyszczeniem mu noska gruszka nie chce a sam wydmuchac nie
      umie)i tak jest gdzies od 3 tygodni oslychowo czysciutki dawac mu tylko syrop
      na kaszel ale zawsze jak zakaszle to jakis stres jest.Dostaje Ceruvit junior i
      syrop na kaszel i tak jakby nic nie pomagalo, nie wiem juz jak sie pozbyc tego
      kaszlu.
    • martulka27 Re: kaszel 31.10.06, 18:05
      Byłam dzisiaj z małym (4 lata) u pulmonologa i dostał do noska Buderthin i
      Zirtec(ma od 4 tygodni) zobaczymy co będzie dalej,mam nadzieje że jak sie
      skończy ten katar to przestanie kaszleć i będzie wszystko ok. pozdrawiam
    • bemola1 Re: kaszel 31.10.06, 21:46
      mamy podobnie. U nas to "poczatki astmy", jak orzekl alergolog sad
    • ankus2 Re: kaszel 02.11.06, 11:46
      Hmmm u nas było to samo, kaszel trwał 2 tygodnie (najgorzej w nocy) zanim
      jeden z wielu lekarzy ,których odwiedziłam w tym czasie skierował nas
      natychmiast na prześwietlenie płuc.... i wyszło... zapalenie płuc. Zastzryki i
      siedzenie w domu przez cały październik i niestety chyba caaały listopad.
      Teraz jest jakas epidemia bezobjawowych zapalen płuc. Zresztą chyba zawsze o
      tej porze była, tylko nas nie dotyczyła. Jak mi kiedys znajoma opowiadała o
      swojej córce, że ciągle kaszle i nic nie moga rozpoznać to mi ciarki
      przechodziły po plecach... o ironio losu po 2 latach spotkało nas to samo...
    • inezik1 Re: kaszel 02.11.06, 20:52
      My mieliśmy podobne objawy.
      Ale na szczęście trafiłam na mądrą pania doktor i ta przepisała mam inhalacje,
      i wierzcie albo nie, po dwóch inhalacjach kaszel minął!!.A już miałam
      zaaplikować antybiotyk tzn. inny lekarz nam przepisał.
      Naprawdę super polecam.Inhalatory wypożyczają apteki za 12 zł. za dwa
      tygodnie.Naprawdę to działa.
      • ankus2 Re: kaszel 02.11.06, 21:02
        Ale z czego robiłas te inhalacje? bo ja robiłam młodej od razu jak zaczął sie
        kaszel inhalacje z soli fizjologiczne, potem musieliśmy wdychac stery i ...nic
        nie pomagało... dopiero seria 10 zastrzyków wyciszyła kaszel.. i chorobę.
        • inezik1 Re: kaszel 02.11.06, 21:09
          pulmicort +aqual+0,9 nacl To pierwsza inhalacja
          berodual+0,9 nacl II ihalacja
          Sama sól nie wystarczy, napewno przy silnym kaszlu.
          Podany zestaw dla nas podziałał.
          Zapytaj o to swojego lekarza.
          • vinci_78 Re: kaszel 03.11.06, 15:08
            Teraz to się faktycznie boję. Córka i syn z mniejszym lub większym "natężeniem"
            kaszlają już chyba miesiąc, jak nie więcej i tak jak piszecie, zadnej gorączki,
            kataru (ew. sporadyczne, 2-3 dni, tydzień przerwy i td.), ale kaszel stanowi
            takie "tło",pisząc obrazowo smile Płuco osłuchowo czyste - wg lekarza. Ale kaszel,
            dokładnie jak opisujecie, rano przeokropny, duszący, a w dzień praktycznie
            zanika. Z katarem walczymy za pomocą olejków, które można pokropić np. na
            poduszkę-nawet działa, ponieważ psikanie do noska odpada. Napiszcie proszę, czy
            to zapalenie płuc wychodzi dopiero na prześwietleniu? Czy może sa jakieś objawy?
            • ankus2 Re: kaszel 03.11.06, 20:34
              U nas dopiero prześwietlenie wykazało, choc córka w sumie w ten dzień zaczęła
              gorączkować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka